Тестуємо онлайн-сервіси

2948
  • Що таке вебінар
  • Хто і для чого їх використовують
  • Можливості Webinar-платформ
  • Типи онлайн-конференцій
  • Схема проведення вебінарів
  • Якого постачальника послуг вибрати
  • Разом
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Твердження «лінь — двигун прогресу» цілком застосовно і до інтернет-технологій.

    Раніше, щоб відвідати знакову презентацію або тренінг, було необхідно їхати в інше місто або країну, витрачати значну суму грошей на проживання та харчування.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    На щастя, в наші дні це не потрібно. Люди можуть отримати нові знання, взяти участь у конференції або семінарі не виходячи з дому. Інтернет, плюс гаджет, підключений до Мережі, дозволяють слухати доповідача та брати участь в обговоренні сидячи в улюбленому кріслі, завдяки появі вебінарів.

    Що ж таке вебінар

    Типовим визначенням веб-семінару є онлайн-мовлення (онлайн-семінар або веб-конференція), де ведучий (адміністратор, тренер, коучер) звертається до аудиторії глядачів та слухачів візуально і вербально.

    При цьому слухачі (глядачі) можуть перебувати в будь-якій точці світу (потрібно лише доступ до інтернету). Захід це інтерактивна, тобто глядачі мають можливість зворотного зв’язку, якщо їм щось незрозуміло чи виникло питання по темі.

    Адміністратори вебінарів можуть показувати не тільки себе, але і перемикатися на екрани своїх комп’ютерів для демонстрації слайдів, відео або якихось інших дій. Існує можливість перемикатися між «гостями студії», які можуть перебувати де завгодно, щоб спільно з ними провести запланований захід (з кількома лекторами-доповідачами).

    Платформи (програмне забезпечення) для вебінарів також пропонують інтерактивні функції, які аудиторія може використовувати, щоб задавати питання і спілкуватися з ведучим. Можна передати учасникам файли, прайси та інші матеріали, цінні і корисні для них.

    Багато доповідачів (вчителя), у яких є доступ до управління веб-семінаром, включають чат наприкінці заходу, щоб відповісти на запитання глядачів про зміст презентації.

    Всі учасники можуть не тільки переглядати, але і активно брати участь у вебінарі (обговоренні) як в прямому ефірі, так і на вимогу. Як правило, ведеться запис усіх виступів і потім всі учасники можуть отримати запис, щоб розібрати щось незрозуміле або подивитися те, що пропустили.

    Причому зараз webinar — це не тільки і не стільки навчання, скільки продажу. Проводяться безкоштовні онлайн-семінари, в яких йде живе спілкування з глядачами, які дуже швидко переймаються до вас довірою і стають клієнтами.

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    Хто і для чого використовує вебінари

    Веб-семінар можна використовувати в різних формах, починаючи від проведення онлайн-конференцій, лекцій, семінарів до проведення маркетингових презентацій (продажу) в інтернеті. І для цього нікому не потрібно нікуди їхати. Можна брати участь хоч з мобільного телефону, лише б був стійкий інтернет-канал.

    Професіонали використовують веб-семінари для надання освітніх презентацій, пов’язаних з їх бізнесом або організаціями, і для більш тісного спілкування зі своєю аудиторією.

  • Частина організаторів вебінарів переслідує мету донести як можна більшої аудиторії свої знання у вигляді лекцій чи семінарів, щоб допомогти чогось навчити цільову аудиторію.
  • Інші використовують веб-семінари для продажу своїх продуктів і послуг. Іноді вони роблять це замасковано (залучаючи обговоренням якийсь животрепетної проблеми), а іноді і безпосередньо проводять маркетингові заходи або навчають користуватися своїм продуктом (як, наприклад, це роблять популярні вебінари від Олімп Трейда).
  • Перші, як правило, вимагають плату за участь (продаються знання), а другі проводять безкоштовні заходи, бо вони самі по собі є інструментом продажів.

    Вебинар маркетингТестуємо онлайн-сервіси

    На додаток до навчання і продажів веб-семінари також є корисними інструментами для проведення живих інтерв’ю з колегами. Це часто є невід’ємним аспектом, який приваблює більше людей для участі у вебінарах.

    Простіше кажучи, якщо ви хочете дізнатися щось про конкретній темі, що представляє інтерес, вебінари — один з кращих способів розширити ваші знання, вивчаючи безпосередньо досвід експертів. І якщо ви самі є експертом, проведення подібних заходів може стати відмінним способом допомогти вам зв’язатися зі своєю аудиторією.

    Можливості Webinar-платформ

    Ось лише деякі з тих можливостей, якими можуть володіти більшість платформ (програмних комплексів) дозволяють провести повноцінний Webinar:

  • Показ слайдів. Ведучий може відображати презентацію або слайд-шоу з використанням MS PowerPoint або від Apple Keynote (як і в звичайному класі або лекційному залі).
  • Потокове відео. Адміністратор може показувати відео, що зберігаються на його комп’ютері або знаходяться в Мережі, наприклад, на YouTube.
  • Спілкування з аудиторією. Технології VoIP дозволяють зробити можливою аудіо в реальному часі.
  • Запис того, що відбувається. Платформи дозволяють адміністратору записувати вебінар, включаючи відео і аудіо. Це дає можливість зацікавленої аудиторії ознайомитися із заходом після його проведення.
  • Зміни в готовому проекті. Ведучий може постійно використовувати свою мишу для створення анотацій (що це?), виділення елементів або створення міток на екрані.
  • Чат. Адміністратор може відкрити вікно чату для текстового діалогу з аудиторією, що особливо корисно для учасників, бажаючих задати запитання.
  • Проведення опитувань. Деякі постачальники веб-семінарів надають можливість створювати опитування, що дозволяє дізнатися більше про цільової аудиторії.
  • Основною перевагою вебінарів є те, що вони дозволяють економити гроші як їх творця, так і учасникам. Не потрібно витрачати кошти на оренду залу та проїзд до місця презентації. Крім цього, комфортно брати участь у заході можна з будь-якого пристрою.

    НоутбукТестуємо онлайн-сервіси

    Типи онлайн-конференцій

    Віртуальні семінари можна розділити за такими типами:

  • Закриті і відкриті. До перших можуть отримати доступ лише учасники онлайн-курсу, члени групи або курсу, а другі доступні всім бажаючим.
  • Навчальні і продають. За другі практично завжди оплата не береться.
  • Безкоштовні і ті, за які доведеться заплатити. Перші часто підштовхують аудиторію до придбання підписки на платні презентації.
  • Як і у вузі, тут бувають «лекції», де для великої аудиторії подається теорія. А бувають «семінари», де для вузького кола проводять практичні заняття з докладним поясненням і перевіркою «як вийшло».
  • Схема проведення вебінарів

    Онлайн-семінари і конференції різної спрямованості проходять по давно напрацьованою схемою:

  • Адміністратор створює лендінгем (що це таке?) для реєстрації учасників. Зміст цього односторінкового сайту має чітко доносити до аудиторії думку — як може вплинути проводиться Webinar на особистий і професійний ріст кожного учасника.
  • За годину або добу до початку заходу на пошту зареєстрованого учасника розсилаються нагадування про час проведення майбутнього заходу. Крім цього, такий лист повинен містити індивідуальну посилання, яка дозволить учаснику перейти на спеціальну платформу – вебинарную кімнату.
  • Виходячи з того, яку платформу вибрав організатор, буде залежати, чи зможе учасник просто використовувати браузер або йому буде потрібно додаткове ПЗ. Зараз найчастіше вибирають хмарні Webinar-системи для проведення віртуальних семінарів, а значить учаснику потрібно тільки наявність інтернету з хорошою швидкістю (і браузер, який є і в мобільних телефонах).
  • При переході в вебинарную кімнату, зареєстрованому учаснику стають доступні кілька вікон: найбільше, призначене для презентацій, маленьке – дозволяє бачити обличчя ведучого та текстовий чат, який дає можливість спілкуватися з доповідачем та іншими учасниками, задаючи їм питання.
  • Веб-семинарТестуємо онлайн-сервіси

    Успіх будь-якого онлайн-заходу подібного роду в багато залежить від обраного постачальника послуг. Зараз свої послуги пропонують безліч сервісів як платних, так і безкоштовних. У перших, як правило, одним з недоліків є небагатий функціонал. Другі пропонують більш широкі можливості.

    Якого постачальника Webinar-послуг вибрати

    Нижче наведено три популярних постачальника послуг веб-семінарів, які серед багатьох інших користуються довірою у користувачів. Природно, що для вашої конкретної задачі може підійти будь-який інший постачальник.

    GoToWebinar. Багато професіонали використовують цей сервіс, що він є однією з найпопулярніших платформ для онлайн-конференцій. Сьогодні ви можете почати роботу з GoToWebinar з 30-денний безкоштовною пробною версією або за 104 долара США на місяць за участю до 100 чоловік.

    Развитие своего бизнесаТестуємо онлайн-сервіси

    AnyMeeting – ще одна популярна платформа для вебінарів і пропонує той же набір інструментів, але вже за меншу плату, ніж GoToWebinar. Всього за 48 доларів в місяць ви можете запросити 400 учасників після закінчення безкоштовної пробної версії. У цього сервісу є прекрасні варіанти спільного використання екрану, інтеграція (що це?) у соціальні мережі та різні інструменти управління.

    Эффективные вебинарыТестуємо онлайн-сервіси

    Zoom – відмінний інструмент для економії коштів, оскільки він пропонує безкоштовний план для 100 учасників і 40-хвилинне обмеження для групових конференцій. Ця послуга масштабується за ціною в залежності від кількості відвідувань і починається з 15 доларів в місяць.

    Веб-конференцсвязьТестуємо онлайн-сервіси

    Разом

    Вебінари, безсумнівно, є відмінним інструментом для розвитку бізнесу, інформаційно-пропагандистської роботи в співтоваристві, а також для утримання клієнтів.

    Так, і продати свої знання в такому форматі буде набагато простіше, ніж випускати набили оскому инфопродукты. Інтерактивність рулить.

    В цілому веб-семінари надають фантастичні можливості як для провідних, так і для учасників, однак вкрай важливо знати як переваги, так і недоліки такого роду платформ.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу