Як розкрутити сайт самому

3278

Автор: Олександр Явтушенко, SEO-аналітик компанії SiteClinic

  • Базові 6 порад — як не потрапити в халепу
  • Плюс 6 помилок, що заважають жити «сайту для заробітку»
  • В якості висновку
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Проекти, цілеспрямовано створені під заробіток на контексті (MFA) або партнерських програмах, – одні з постійних клієнтів на аудити в SiteClinic – моїх колег, які займаються ручним аналізом сайтів і виводять їх з-під всіляких фільтрів Яндекса і Google.

    Як розкрутити сайт самому

    У цій статті вони зібрали ряд характерних помилок і рекомендації для таких сайтів. Їх поради допоможуть знизити ризики, не потрапити під санкції Яндекса і заробляти безпечно.

    P. S. Для себе теж знайшов не мало важливих моментів у цій публікації, раніше не враховують з виду.

    Базові 6 порад — як не потрапити в халепу

    Іноді начебто очевидні (і логічні) речі дуже важко побачити сидячи на своїй дзвіниці (працюючи «в поле»). Але варто подивитися на сайт з боку, що називається «свіжим поглядом» і тут же часто вилазить стільки безглуздих косяків, що диву даєшся. Не вірите? Дивіться самі і приміряйте на свої проекти…

  • Шаблонність матеріалів

    Всі статті по 2000 символів, 1 картинка, 3 підзаголовку H2 – і за такою схемою наповнюється весь сайт. Якщо автор статті прагне розкрити питання, дати відповідь користувачу, зрозуміло, він не стежить за кількістю символів, підзаголовків і картинок. Такі рамки часто не дозволяють розкрити тему.

    Опис визначних пам’яток Італії або порівняння кредитних пропозицій по Москві об’ємом до 2000 знаків ніяк не може давати повноцінну відповідь на запит. Шаблонний підхід до підготовки контенту може сигналізувати Яндексу про низьку якість сайту.

    Щоб не допускати цю помилку, потрібно уникати чітких рамок за кількістю символів, картинок, підзаголовків і т. д.

    Якщо матеріали готує копірайтер, доведеться витратити час, щоб пояснити, що кордони від 2 до 5 тис. – це не всі статті по 5000 або 3500 символів, а стільки, скільки потрібно, щоб розкрити тему. При разових замовленнях це складно. Гарного учня, фахівця потрібно брати на регулярні замовлення.

  • Складні або широкі для просування тематики

    Є тематики, до яких Яндекс ставиться з великою недовірою. Офіційно ніяких фільтрів на тематику ПС не підтверджувала, але за нашими спостереженнями, а також інформації від інших вебмайстрів, бачимо, що такі хвилі пессимізації і зачистки тематик періодично прокочувалися. Один з найбільш яскравих прикладів – кредитні сайти. Також можна відзначити онлайн-ігри, фільми, сайти з рецептами.

    Якщо ви плануєте створювати свій проект саме в такій тематиці, то повинні розуміти – щоб завоювати довіру ПС, буде потрібно більше часу, контент повинен бути не гірше, ніж у лідерів, а бажано і в чомусь перевершувати їх, мати свою родзинку, що виділяє сайт.

    Зовні хороший сайт, який швидко почав би набирати обертів менш конкурентною тематиці, може довго не індексуватися або бути оцінений як неоригінальний, вторинний, малополезный і відразу піти під АГС.

    Власне, інформацію про це можна почерпнути з пам’ятки вебмайстру на самому Яндексі:

    Некачественные сайты по мнению ЯндексаЯк розкрутити сайт самому

    Ще одна помилка – це вибір занадто широкої тематики

    Наприклад:

  • — сайт про бізнес;
  • — портал про здоров’я;
  • — все про будівництво.
  • Можливо, з часом ваш проект і стане авторитетом і лідером в цілому напрямку, але на старті такі «наполеонівські плани» скоріше знищать проект і витрачені на його розвиток кошти.

    Тому брати на старті такі широкі теми ми не рекомендуємо.

    Краще і швидше заробити авторитет і довіру з боку ПС у невеликій ніші, що дозволить надалі розширювати проект.

  • Неприродні дати (частота) публікацій

    Протягом 5 хвилин на сайт заливається 5-7 статей, і це ще хороший варіант. Зустрічали ситуації, коли в один момент заливається 15-20 публікацій або робиться місячний план. Можливо, це зручно для вебмайстра, але навряд чи виглядає природно і зручно для користувачів.

    Розподіляйте матеріали рівномірно, щоб підтримувати інтерес до проекту.

    Вказуйте дату публікації, це важлива інформація для відвідувачів, і її відсутність може знижувати оцінку якості матеріалів.

    Якщо ви побоюєтеся, що матеріали у вашій тематиці можуть застарівати і це негативно позначиться на ранжируванні, то сигналізувати алгоритмами, що стаття залишається як і раніше актуальною, можуть свіжі коментарі. Для найбільш цікавих матеріалів можна робити доповнення і публікувати дату поновлення матеріалів.

  • Неприродні дати публікацій коментарів і відгуків

    Активну участь користувачів в обговоренні важливо для поведінкових факторів, а самі коментарі – це унікальний користувальницький контент і додаткові НЧ-запити, думаю, це очевидно. Більшість вебмайстрів чудово розуміють це і піклуються про те, щоб коментарі під статтями.

    Тут ситуація аналогічна з датами публікацій. Зустрічаються проекти, на яких власники, намагаючись створити видимість активності користувачів, заливають за хвилину 3-5 коментарів. В таких коментарях псевдопосетители встигають обговорити статтю, поділитися своїми думками. Інших коментарів після таких «вибухів активності» часто немає. Говорити про те, що дата таких коментарів явно свідчить про неприродності, теж не доводиться.

    Гнітюче виглядають і запитання користувачів, які можуть висіти за кілька років без відповіді автора.

    Якщо ви все-таки готуєте відгуки самі, наприклад, щоб стимулювати читачів, то стежте, щоб дати виглядали природно.

    І, звичайно ж, не забувайте відповідати на запитання читачів.

  • Немає інформації про автора

    Якщо ви витрачаєте свій час на аналіз або збір інформації, пишете на тему, в якій вважаєте себе фахівцем, вкладаєтеся в матеріал, то захочете, щоб під ним стояла ваша підпис. Це важливо як для авторитету автора, так і для читачів, щоб розуміти, чи можна довіряти його думку. Особливо це важливо, якщо мова йде про темах, пов’язаних зі здоров’ям, фінансовими ризиками та безпекою людей. Довіри до безіменних матеріалів в таких випадках не буде.

    Вказуйте інформацію про автора, навіть якщо всі матеріали для проекту готують 1-2 постійних спеціаліста.

    Користувач, який перейшов на конкретний документ з видачі, не знає цього, і така інформація може бути для нього корисний.

  • Немає службових та інформаційних сторінок

    На самому сайті повинні бути розміщені дані про проект та його авторів. Більшості користувачів «Про компанії», «Правила проекту» і тому подібні сторінки не цікаві. Але наявність таких розділів на сайті сигналізує про те, що власники проекту відкриті для контакту, готові надати інформацію про себе і проекті.

    Не слід забувати і про службових сторінках. На сайті це можуть бути сторінки «Рекламодавцям», «Як стати нашим автором», «Новини проекту» – все залежить від тематики і специфіки сайту. Наявність таких сторінок показує, що проект націлений на розвиток, відкритий до співпраці. Власники проектів, які потрапили під санкції, часто забувають про це, і проект, крім статей та їх списків, містить мінімум корисної інформації.

    Подумайте, яка додаткова інформація про проект може знадобитися відвідувачам, подивіться, що реалізовано у конкурентів, і додайте необхідну інформацію на свій сайт.

  • Ще 6 помилок, що заважають жити «сайту для заробітку»

  • Немає зворотного зв’язку

    Якщо проект розрахований на людей, то повинна бути передбачена і зворотний зв’язок Зрозуміло, що далеко не для всіх проектів підходить публікація телефону або адреси.

    Але e-mail, форму зворотного зв’язку, icq, skype, посилання на соц. акаунти бажано розмістити.

    Найбільш популярний канал для контакту з відвідувачами можна продублювати в шаблоні, щоб він був на всіх сторінках сайту. Не варто забувати і про відповіді користувачам в коментарях.

  • Відсутні інші джерела трафіку

    Проекти розраховані на монетизацію пошукового трафіку, і він на них переважає – це зрозуміло. Але бажано, щоб були і інші джерела (переходи за посиланнями, прямі заходи, соц. мережі). Відсутність таких джерел у статистиці може сигналізувати алгоритмом, що з сайтом не все в порядку. Очевидно, що без цікавого контенту ви не змусите користувачів повертатися на сайт або згадувати його.

    Але є моменти, які забувають і відвідувані проекти з хорошим корисним контентом:

  • — додайте кнопки «Поділитися» популярних соц. мереж;
  • — запропонуйте додати сторінку в закладки;
  • — налаштуйте у коментарях відправлення повідомлення на пошту після відповіді на питання.
  • Не враховуються поведінкові фактори

    Користувачі отримують не більше однієї сторінки сайту, повертаються в пошук, проводять мало часу на сайті, не роблять повторних заходів. Все це – явні сигнали, що користувач не знаходить відповіді на свій запит, відповідно, сторінки не релевантні.

    Наприклад, показник відмов на рівні 50% – це явний сигнал бити тривогу:

    Высокий показатель отказовЯк розкрутити сайт самому

    Потрібно піклуватися не тільки про те, щоб загнати сторінку в ТОП і отримати перехід, але і намагатися утримати відвідувача на сайті.

    Наприклад:

  • якщо у вас об’ємна публікація, її можна розбити на кілька сторінок;
  • більш популярний контент (аналізуємо карту кліків) розміщуємо так, щоб користувач не повинен був шукати його на сторінці;
  • посилання на інші доповнюючі публікації розміщуємо не за 2 хвилини, під час публікації плануємо, даючи завдання копірайтеру. Тоді вони будуть природно включені в текст і найімовірніше зацікавлять відвідувачів.
  • Відсутність додаткової цінності

    Що таке додана цінність сайту? Якщо коротко, то це те, що відрізняє проект від конкурентів, виробляє його на тлі десятки або сотні аналогічних сайтів. Далеко не завжди це повинна бути унікальна інформація. Це може бути і вдала підбірка, зручна структура документа, аналіз інформації з інших джерел, оригінальна подача інформації, зручний тематичний сервіс. Для конкурентних тематик наявність додаткової цінності, своєї родзинки, часто принципово важливо, щоб утримуватися в Топі.

    Про додаткову цінність можна писати окрему статтю. Тому дам посилання на пост Олени Камськой, де докладно розглянуто, що це таке і де її взяти: http://optimizatorsha.ru/master-classes/smyslovaya-unikalnost/

  • Нав’язлива реклама на сайті

    Скільки можна розмістити рекламних блоків, де їх краще розміщувати, щоб не послідували санкції, але було більше кліків? Кожна ситуація індивідуальна, і одного відповіді тут бути не може. Яндекс з цього приводу пропонує лише загальні рекомендації.

    Рекомендации Яндекса по размещению рекламы на сайтеЯк розкрутити сайт самому

    Якщо проект різко втратив переходи, то слід звернути увагу і на цей момент.

    Враховуйте не тільки кількість блоків, але й:

  • — кількість корисної інформації та реклами в першому екрані;
  • — чи не є реклама агресивною і не заважає перегляду основного вмісту;
  • — молодим проектами (до року) з рекламою слід бути більш акуратними.
  • Відсутність навігації

    Якщо у вас кілька сотень статей, а нормальної угруповання, хлібних крихт, меню, тегів, пошуку по сайту не передбачено, то навігації на сайті немає. Для инфоресурсов, які потрапили під санкції, це часта проблема. Навряд чи багато людей стане гортати список всіх статей і шукати потрібний матеріал. Власники цих випадках розглядають як точку входу самі статті.

    Так, це зазвичай ключові точки входу. Але авторитетний проект – це і постійна аудиторія, і відвідувачі, яким сподобалася стаття, і вони вирішили подивитися інші розділи. Відсутність навігації сигналізує, що про зручність відвідувачів не подбали. Однозначний мінус проекту.

    Поставте себе на місце користувача або попросіть поглянути на сайт знайомих і подивіться, наскільки легко можна знайти потрібну інформацію.

    Якщо проблеми з навігацією є, їх, звичайно ж, потрібно усунути. Не страшно, якщо знайти статтю можна різними шляхами. Хтось скористається меню і категоріями, хтось- тегами, хтось- пошуком по сайту. Поведінкові фактори та зручність проекту від цього тільки виграють.

  • В якості висновку

    Основна цінність, за якою приходять користувачі, – контент. І якщо ви самі розумієте, що назва «ГС» для проекту підходить, то усунення перелічених проблем «цукерку» з нього не зроблять.

    Всі ці помилки відносяться, в основному, до оформлення публікацій і сайту в цілому. Вони можуть вплинути на ранжирування або сигналізувати алгоритмами, що сайт заслуговує санкцій, але низька якість контенту усунення цих помилок, звичайно ж, не компенсує. Тому стежте за якістю своїх сайтів і заробляйте на них так, щоб вони не потрапили під санкції Яндекса.

    P. S. Якщо ви хочете безпечно заробляти на партнерській програмі – ми пропонуємо співпрацювати з нами.

    Якщо сайт ваших знайомих (клієнтів, колег) потрапив під фільтр або у нього є проблеми з позиціями, відвідуваністю, конверсією і т. д. – порекомендуйте звернутися за допомогою до нас. За нового клієнта ми перерахуємо вам 10% від вартості замовлення.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу