Просуваємо свій сайт

5597
  • Підбір ключових слів для майбутніх статей на сайті
  • Онлайн сервіс з перевірки орфографії і аналізу текстів
  • Кросспостінг анонсів статей за допомогою онлайн сервісу
  • Прискорюємо індексацію нових матеріалів на сайті онлайн
  • Як дізнатися проіндексували чи Яндекс і Google статтю
  • Онлайн сервіси для аналізу відвідуваності і SEO
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Всі вже розглянуті нами раніше онлайн сервіси надавали свої послуги абсолютно безкоштовно і допомагали вирішити ряд питань, що виникають у початківця або вже просунутого вебмастера. Ми розглянули ряд корисних інструментів, наприклад, кнопок для сайту, описаних тут, або ж випадаючих меню, про які ми говорили тут.

    Просуваємо свій сайт

    Сьогодні я хотів би розповісти про тих полезняшках, які щодня використовую при написанні статей, при перевірці їх індексації пошуковими системами, а так само при аналізі успішності просування. Загалом-то, нічого такого надсекретного в них немає, але думаю, що для початківців вебмайстрів буде корисно дізнатися як це робиться. Давайте приступимо вже, а ви самі вирішуйте — потрібно вам це чи ні.

    Підбір ключових слів для майбутніх статей на сайті

    До речі, велике прохання до всіх читачів поділитися своїми напрацюваннями (якщо такі є). Можливо, що ви використовуєте той же, що і я, але дещо для інших цілей або яким-небудь іншим чином. Напишіть, будь ласка, про це буде корисно і мені, і іншим читачам блогу. Іноді найпростіший і очевидний спосіб вирішення того чи іншого питання залишається непоміченим або не оціненим по достоїнству.

    Отже, перш, ніж починати писати статтю, я з недавніх пір став користуватися онлайн сервісом з підбору ключових слів. Для чого це потрібно? — запитаєте ви. Просто мені, напевно, набридло працювати в сліпу, вибираючи ключевики для статті навмання.

    Тут справа навіть не в тому, що я намагаюся підібрати найбільш часто використовуваний пошуковий запит за тематикою майбутньої публікації. Я просто підстраховуюся від вибору зовсім невдалих варіантів, які вже зовсім нікому з користувачів Яндекса або Гугла не цікаві.

    Погодьтеся, що не дуже здорово витратити півдня на статтю, оптимізовану під запит, який задають користувачі пошуковикам всього десять раз на місяць. Адже іноді зовсім невелика зміна ключа може істотно збільшити число потенційних відвідувачів з пошуку. Так, потрібно буде, звичайно ж, ще грамотно використовувати ці слова і фрази в статті, правильно розставити акценти і виконати потрібну щільність.

    Але це вже інше питання, який я, до речі, досить докладно описав у цій публікації.

    А поки представлю вам онлайн сервіс для підбору ключових слів, який використовую сам — Статистика від Яндекса.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Про роботу з ним, а так само з аналогічною статистикою пошукових запитів Google, вже писав тут. Про роботу з Вордстатом від Яндекса та складання семантичного ядра читайте в цій публікації. Там же я писав про відсіювання пустушок, які завжди будуть мати місце.

    Вибирати занадто високочастотний запит (напевно, вище 2000 запитів в місяць) для оптимізації під нього тексту статті я б не рекомендував, бо для просування в ТОП в обов’язковому порядку доведеться використовувати зовнішню оптимізацію (купувати посилання з анкорами, що містять ключові слова даного запиту). Кращим способом при цьому будуть, звичайно ж, вічні посилання в біржах подібних ГоГетЛинкс, ГетГудЛинкс, РотаПост або Міралінкс (з особистого досвіду).

    По низькочастотних ж запитам, які вводяться користувачами пошукових систем менше 1000 в місяць, просунутися в ТОП буде значно дешевше, бо в цьому випадку можна взагалі обійтися без зовнішньої оптимізації. Для цього досить лише грамотно оптимізувати текст.

    Якщо ви пишете статті для просування в англомовному інтернеті (буржунете), то можете скористатися для підбору ключових слів вже згаданим інструментом від Google KeywordToolExternal, а так само використовувати та англомовні відповідники:

  • FreeKeywords.wordtrecker.com — вводите ключовий запит (англійською — Google translate вам в допомогу) в полі «the following keyword» і тиснете на розташовану поруч кнопку «Hit me». В результаті побачите список з пошуковими запитами, в яких зустрічаються введені вами ключові слова. Навпроти кожного запиту ви побачите їх кількість за добу
  • Tools.SeoBook.com/keyword-tools/seobook/ — можна отримати інформацію відразу з багатьох сервісів по підбору
  • Онлайн сервіс з перевірки орфографії і аналізу текстів

    Після того, як ви написали і опублікували свою статтю, треба буде перевірити її на наявність орфографічних помилок. Помилки в правописі досить сильно кидаються в очі і псують ставлення користувачів до вашого ресурсу.

    Для перевірки орфографії статей я використовую цілих два інструменту. Причому, один з них онлайн, а інший — офлайн. Другий варіант — це моя дорога і гаряче улюблена дружина, яка є постійним редактором всіх моїх публікацій. Щоб я без неї робив з моєї патологічної і невикорінну безграмотністю?!

    Бачили б ви мої тексти в оригіналі, до їх корекції моєю дружиною. Кошмар. Але тут я безсилий що-небудь вдіяти, бо так було завжди — у мене явна схильність до точних наук і логіці, але абсолютне нерозуміння і неможливість запам’ятати правил як російської, так і англійської мови. Що примітно, більшість просто не розуміють цієї проблеми і вважають, що я, можливо, не дуже сильно старався.

    Намагався сильно, бо хотілося вступити в технічний Вуз, і я це зробив. Але твір довелося дочиста списувати з кількох підручників, щоб за граматику пару не поставили (поставили трієчку). Похвалюсь, бо цей Вуз (до речі, дуже навіть престижний, у всякому разі в мій час) я закінчив з червоним дипломом, хоча, звичайно ж, оцінки з англійської та філософії (теж не знайшов у ній логіки) мені поставили, дивлячись на інші п’ятірки і рідкісні четвірки.

    Але навіть після перевірки на помилки, здійснюваної моєю другою половиною, я проганяю статті через перевірку орфографії від Яндекса, так, на всякий випадок.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Він працює банально просто. Ви вводите в полі адреса сторінки з вашою статтею і тиснете на кнопку «Перевірити». В результаті вона відкриється у вікні, де жовтим фоном будуть виділені слова, що містять орфографічні помилки. Вам залишиться тільки внести потрібні зміни в оригінал.

    Але навіть після прогону своїх статей за двома настільки потужним інструментів перевірки граматики текстів, помилки все одно інколи просочуються. Звідки я знаю про це? Від читачів мого блогу, які досить часто вказують на допущені помилки, за що я їм дуже вдячний.

    Після перевірки орфографії я зазвичай переходжу до аналізу тексту статті на щільність вживання ключових слів і оцінці нудоти сторінки. Для цих цілей існує безліч онлайн інструментів.

    Особисто я використовую ISTIO, у якого є дуже зручний і потужний інструментарій щодо аналізу тексту та який крім усього іншого може виконувати функцію антиплагіату, описаного тут (тут перевіряти текст на унікальність і пошук сайтів копипастеров, про які я писав ).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    У вас буде не тільки можливість вставити аналізований текст шляхом копіювання в призначену для цього форму, але так само ви зможете вказати адресу сторінки, вміст якої потрібно буде проаналізувати. Причому, ISTIO сам відокремить текст статті від іншої обв’язки, що дуже навіть зручно.

    Детальніше ознайомитися з принципами роботи та аналізу тексту статей в ISTIO ви можете в цьому матеріалі. Я зазвичай прагну такої оптимізації тексту статті, щоб ключові слова вживалися в ньому з частотою в 1 — 2 відсотки від загальної кількості слів.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    При цьому потрібно розуміти, що в статті найчастіше повинні зустрічатися саме ключі, під які ви оптимізуєте даний текст. У мене, наприклад, у багатьох старих публікаціях, які я писав в сліпу, не користуючись різноманітними інструменти з підбору ключових слів і аналізу тексту, найбільш частоупотребимыми словами були «сайт», «сторінка», «файл», які сильно відтіняють ключевики.

    Тепер мені треба дуже кропітка робота по частковій заміні в цих старих матеріалах слів паразитів на їх синоніми, а так само доведеться підкоригувати ключові запити і, при необхідності, досягти потрібної щільності цих ключів в тексті, бо не так давно я потрапив під фільтр за переоптімізацію.

    Загалом робота належить ще та, тому не повторюйте моїх помилок і пишіть статті з широко відкритими, за допомогою описаних вище онлайн сервісів, очима. І без фанатизму, як це робив я.

    Кросспостінг анонсів статей за допомогою онлайн сервісу

    Після того, як я опублікую нову статтю — роблю розсилку її анонсу по кількох своїх блогах, які завів на безкоштовних платформах (liveJournal, Diary, LiveInternet тощо). Цей процес я частково автоматизирую з допомогою інструмента ручного і автоматичного кросспостінг — Пістон Постер, про який писав у статті про кросспостінг.

    Для початку вам потрібно буде зареєструватися на блог-платформах для того, щоб отримати в своє розпорядження щоденник. Не всі подібні платформи дозволяють проставляти зі своїх блогів відкриті для індексації пошуковими системами зворотні посилання. Про те, з допомогою яких методів вони можуть бути закриті від індексації, читайте тут.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Список безкоштовних платформ, на яких можна буде завести свій щоденник з можливістю проставляти в ньому відкриті для індексації пошуковими системами беклінків, наведений в цій статті. Анонси статей для своїх щоденників я пишу з однаковим текстом, але проставляю в них різні заголовки і різні анкор зворотних посилань.

    В онлайн сервісі кросспостінг «Пістон» для реалізації цього використовую формулу, в яку вставляються альтернативні варіанти анкорів і заголовків. Наприклад, у полі заголовка поста на сервісі «Пістон» я вставляю таку конструкцію:

    …6

    А у поле для введення тексту поста пишу невеликий анонс і вставляю таку саму формулу, як і для заголовка, але укладаю всі ці фрази в HTML теги гіперпосилання «A». Наприклад, так:

    …5

    Після відправки сформованого таким чином поста «Пістона», в моїх щоденниках на різних блог-платформах з’являться анонси моєї нової статті з однаковим описом, але різними заголовками і різними анкорами зворотних посилань.

    Так, звичайно ж, такі зовнішні посилання будуть досить слабким аргументом на користь вашої сторінки, але все ж дію на пошукові системи, нехай і невелика, вони матимуть. У всякому разі, вони їх індексують.

    Прискорюємо індексацію нових матеріалів на сайті онлайн

    До речі, розсилка анонсів нових статей в блоги на безкоштовних блог-платформах є досить хорошим способом прискорення індексації пошуковими системами нових матеріалів на вашому проекті. Чому ж так важлива швидкість індексації нових статей? Вся справа в крадіжці контенту.

    Якщо у вас утягнуть статтю до того, як її проіндексують пошукові системи, а ресурс, на якому буде розміщений поцуплені матеріал, має більший траст, ніж ваш або ж власник ресурсу застосував якийсь із способів прискорення індексації поцупленого матеріалу, то жаль і ах, але стаття на вашому сайті вже буде визнана дублем з усіма сумними наслідками.

    У зв’язку з усім вищесказаним постає питання щодо прискорення індексації нових матеріалів на вашому ресурсі. Одним з популярних способів — це прогін посилання на новий матеріал за прискорювачам, наприклад, з допомогою IndexGator або GetBot.

    Але при цьому бажано мати VIP облікового запису на цьому сервісі для отримання в своє розпорядження ряду інструментів, що дозволяють автоматизувати всі процеси постингу в сервіси соціальних закладок, описані тут.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само, на мій погляд, важливо налаштувати відправку пінгу (це не те, що вимірює програма ping, а просто сигнал про появу нової статті на сайті або блозі) зі свого сайту пошуковим системам і різних інших ресурсів відразу після того, як у вас з’явиться новий матеріал. В WordPress і Joomla можна налаштувати автоматичну відправку пінгу тут.

    Якщо ви з якихось причин не хочете користуватися автоматичною відправкою пінгу засобами вашого движка, то можете скористатися послугами численних онлайн сервісів, що дозволяють зробити це:

  • Pingates
  • Pingomatic
  • Є ще способи прискорення індексації, але так само дуже важливо привчити пошукового робота приходити на ваш ресурс регулярно, а для цього потрібно додавати нові матеріали періодично, а не як бог на душу покладе. Пошуковий робот намагається підлаштуватися саме під вашу частоту написання і ви, публікуючи нові пости періодично, полегшите життя собі і йому.

    Як дізнатися проіндексували чи Яндекс і Google нову статтю

    Для того, щоб дізнатися чи Яндекс проіндексував вашу нову статтю, ви можете вставити в адресний рядок браузера цей рядок:

    http://yandex.ru/yandsearch?text=&site=

    замінивши в ній доменне ім’я мого блогу на своє. Для цього використовується оператор site, про який ми говорили в цій статті.

    У вікні, ви побачите адреси всіх сторінок вашого вебсайту, які на даний момент були проіндексовані. Вам потрібно буде сортувати за датою додавання в індекс. Для цього перейдіть вікно до самого низу і клацніть по посиланню «за датою» в полі «Відсортовано»:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Тепер вгорі вікна під номером один буде розміщена остання проіндексована сторінка.

    Тепер давайте розглянемо, як можна подивитися, проіндексував Google ваш новий матеріал. І про це я писав у статті про те, як правильно гуглити, розташованої тут. Для цього потрібно буде скопіювати в адресний рядок браузера:

    http://www.google.ru/search?hl=ru&q=site:&newwindow=1&filter=0

    В результаті відкриється список сторінок, що знаходяться в індексі Гугла. Для того, щоб відсортувати їх по даті, вам потрібно буде натиснути на посилання «Інструменти пошуку» над пошуковою видачею і вибрати з випадаючого списку «За весь час», наприклад, варіант «За тиждень».

    В результаті буде показано список матеріалів вашого ресурсу, проіндексованих Google за останній тиждень:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Не забувайте, що у Гугла є два індекси — основний і додатковий. У пошуку беруть участь тільки сторінки з основного. Про те, як дізнатися скільки сторінок вашого проекту знаходяться в основному і скільки в запасному індексах, а так же дізнатися, як збільшити число перше, ви можете з цього матеріалу.

    Онлайн сервіси для аналізу відвідуваності і SEO показників

    Взагалі, для перегляду поточного стану та аналізу вашого вебсайту (в плані пошукового просування) дуже зручно використовувати програму Site-Auditor, яка описана тут. Якщо ви ще не пробували її в роботі, то обов’язково спробуйте, тим більше, що вона безкоштовна.

    Так само дуже корисним інструментом у відстеженні та аналізі результатів пошукового просування вашого проекту є онлайн сервіс статистики лічильника відвідувань LiveInternet, описаний тут або ж Яндекс Метрика, про яку йшлося тут.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Код лічильника відвідувань ви вставляєте в HTML код свого ресурсу, а статистику відвідувань, зібрану ним, можете дивитися і аналізувати онлайн.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само, на мій погляд, важливим показником є Alexa Rank, про який йшлося тут. Так, звичайно ж, він більш актуальне для англомовного сегменту мережі (буржунете), але і в рунеті він має не мале значення.

    Цей показник дозволяє побічно оцінити відвідуваність сайту і напевно пошукачі враховують яким-небудь чином Alexa Rank для визначення його трастовості або ж при ранжируванні. Але навіть якщо це не так, то рекламодавці однозначно будуть дивитися на нього при оцінці можливості розміщення реклами на вашому ресурсі.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Для свого проекту ви можете подивитися його на цій сторінці, ввівши в форму свій Url, щоб вийшло приблизно так:

    http://www.alexa.com/siteinfo/https://

    Ну, і наостанок варто сказати про відстеження і нарощуванні такого показника просування вашого сайту, як PageRank, про який тут багато сказано. Я кажу про його тулбарном значенні для всіх сторінок сайту, яке можна дізнатися тут.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Цей параметр означає не що інше, як статична вага сторінки і від його значення, наприклад, безпосередньо залежить положення вашого сайту в пошуковій видачі з того чи іншого запиту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу