Просуваємо бізнес-сайти

4175
  • SEO померло? Ні, просто ви не вмієте його готувати
  • П’ять основних помилок при просування комерційного сайту
  • Ще кілька причин задуматися про те, що ви робите не так
  • Що ж робити, щоб SEO приносило вигоду, а не збитки?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу виступити в ролі адвоката Сео методів просування і спробувати пояснити основні причини, за якими виникають проблеми у тих, хто намагався або намагається сподобається пошукових систем з метою отримати від них у відповідь потік цільових відвідувачів на свій сайт. Насправді, набір помилок виходить досить стандартним (більшість їх роблять), але саме очевидні речі часто вислизають від уваги.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Останнім часом SEO серйозно еволюціонувало та закупівля посилань тепер стоїть далеко не на першому місці. Та що там посилання, навіть внутрішня оптимізація сайту вже не має вирішального значення в успіху просування. Особливо це стосується комерційних сайтів, де пошуковці використовують досить-таки специфічні чинники ранжирування, які можуть здатися несподіваними. Які саме? Думаю, що при уважному прочитанні цієї статті ви зможете отримати відповідь на цей і ряд інших не менш важливих питань.

    SEO померло? Ні, просто ви не вмієте його готувати

    Зараз по-справжньому розібратися в SEO досить складно, бо майже вся інформація, наявна в паблике (статті, конференції, форуми тощо) величезна за своїми розмірами, але дуже змістовна. Майже все, що вам може зустрітися — це суцільна вода, загальні фрази і принципи, які вже давно не працюють. Ті, хто в просуванні сайтів дійсно розбираються, активно заробляють на цьому і мало діляться інформацією (їх час коштує дорого).

    Теж саме можна сказати і про переважна більшість платних курсів (незалежно від їх вартості) — вони здебільшого не представляють ніякого практичного інтересу. В SEO кампаніях також відчувається величезний дефіцит фахівців, і більшість з працюючих там людей вміють лише закуповувати посилання (або пропонувати віддалену роботу фрілансерів).

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    З-за цього авторитет Сео-просування сильно підривається, і вже здається, що все це суцільне шарлатанство (оптимізатори не відповідають за результат, бо його не можна гарантувати апріорі, так і дорого все це — хоча контекст буває в рази дорожче). Насправді тут і криється основна помилка, яка в підсумку дуже сильно підриває авторитет SEO. Намагаючись продати свої послуги, Сео-контори і фрілансери обіцяють все що завгодно (часто абсолютно нереальні речі), аби клієнт «поплив».

    Насправді, навіть якщо ви не вірите в можливості пошукового просування, то це не значить, що цю тему не слід вивчати. Це необхідно хоча б для того, щоб виправити елементарні помилки в роботі сайту (наприклад, ті, про яких я писав у статтях про дзеркала і дублі сторінок на сайті, а також про Http відповіді сервера і редиректи).

    Але крім цього існує ще маса «граблі», на які наступають дуже багато власників інтернет-проектів. Це заважає природному просування вашого сайту в пошукових системах, а також не дозволяє отримати результати при умисному просуванні, бо зводить всі зусилля нанівець. Помилка може полягати навіть у самому підході до просування, бо він повинен складатися з послідовного виконання деяких базових дій, які не бажано пропускати або міняти місцями.

    Все це особливо важливо при роботі з комерційним сайтом. У багатьох тематиках спостерігається воістину феноменальна конкуренція і виникають ситуації, коли, наприклад, використовувати контекстну рекламу не завжди отримує рентабельно. Грамотний підхід (маркетинговий) до просування сайту може істотно зменшити номінальні витрати на залучення клієнтів. Причому це не буде пов’язане з якимись особливими ризиками. Думаю, що огульно відкидати можливості SEO в сучасних реаліях є контрпродуктивним дійством, здатним поставити під удар саме існування бізнесу.

    Природно, що в кожній ніші (тематики) є свої особливості, та й взагалі всі сайти індивідуальні і підходити до них з однією лінійкою не варто. Але в той же час є типові помилки, які зустрічаються у більшості інтернет-проектів, і ось саме про них ми і будемо говорити в цій статті. Навіть сама їх усвідомлення може служити першим кроком у потрібному напрямку.

    П’ять основних помилок при просування комерційного сайту

    У більшості випадків саме неправильний підхід і нерозуміння того, що потрібно робити, а чого робити не можна категорично, є причиною невдач в SEO просування сайтів. Тому я спробую поки тезисно, а в наступних статтях — більш розгорнуто (не забудьте підписатися на розсилку) описати ті речі, які можуть стати каменем спотикання в успіху вашого бізнесу.

  • У статті про способи просування комерційного сайту я акцентував вашу увагу на тому моменті, що дуже важливо окреслити свою цільову аудиторію. А як це зробити? Правильно, зібрати найбільш повне семантичне ядро (воно знадобиться не тільки для Сео, але при використанні Яндекс Діректа або Гугл Адвордса в якості майданчиків із залучення цільового трафіку на ваш сайт). Зібрати його можна, проаналізувавши попит на пропоновані вами послуги або товари.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Так от, основний і найбільш частою помилкою власників сайтів (або маркетологів, які займаються залученням на нього трафіку) є нехтування повноцінним аналізом попиту (очерчиванием своєї цільової аудиторії) і, як наслідок, збір занадто маленького семантичного ядра (в радіусі ста пошукових запитів). Тобто йде збір ВЧ і СЧ запитів, а «довгий хвіст» (трьох, чотирьох, п’яти і навіть шести словники) упускається з виду в силу складності або нерозуміння способів його збору (планую написати серію статтею про збір семядра в КейКоллекторе, тому раджу підписатися на e-mail розсилку, щоб не пропустити).

    Насправді, дотримуючись такої тактики ви втрачаєте дев’яносто відсотків потенційних відвідувачів і, можливо, клієнтів вашого сайту. Мало того, ці самі НЧ і понад-НЧ запити найкраще конвертуються, бо за ним заходять вже практично готові до покупки користувачі. Гарне семантичне ядро повинне складатися не з ста, а з декількох тисяч або навіть десятків тисяч запитів. В іншому випадку ви будете нести багаторазові втрати у вигляді недоотриманого прибутку. І, природно, не відчуєте належного ефекту від SEO просування (так само як від реклами в Директе або Адвордсе).

  • При ранжируванні комерційних сайтів пошукові системи використовують таку метрику, як повнота поданої інформації та якість її структурування на сайті. Щоб потрапляти в Топ за тематичними запитами, потрібно не просто мати сторінку, що відповідає на це питання, але і мати повний набір сторінок, які відповідають на більшість питань у даній ніші. Повноту і структуру сайту оцінює не тільки алгоритм пошукової системи, але і асесори (спеціально навчені співробітники пошуковика).

    Відповідно, ви не досягнете потрібної повноти, маючи маленьке семантичне ядро, тому його розширення і створення на його основі зрозумілою і добре читається структури є чи не першочерговим завданням. Убога структура не дозволить прийшов користувачеві швидко зорієнтуватися і знайти потрібну йому інформацію, що погіршить карму вашого сайту в очах пошукових систем. Хочете бути в Топі — повинні відповідати.

    Іноді про повноту і говорити якось не з руки, якщо на сайті мають місце бути сторінки взагалі без вмісту (в розробці), немає цін в інтернет-магазині (каталозі товарів), у блоці новин остання датована кінцем минулого століття, а на сторінці контактів вказано лише телефон. Адже один із чинників ранжирування комерційного сайту асесорами — наявність схеми проїзду (а також чіткого опису кампанії, наявність фото співробітників, сертифікатів, ліцензій тощо).

    Ну, а без вказівки цін дуже складно буде потрапити в Топ або утриматися там (навіть при складності визначення розцінок слід вказувати їх можливий діапазон), бо алгоритми пошукових систем при ранжируванні по комерційним запитам всі це враховують, так і поведінкові характеристики інтернет-магазині (або каталозі) без зазначення цін будуть сильно гірше (зі зрозумілих причин).

  • При просуванні по складним (висококонкурентним) запитам дуже часто оптимізатори нехтують вивченням сайтів конкурентів з Топ-10. Не оцінюють їх з точки зору сильних і слабких сторін, не вивчають їх цінову політику і т. п. У конкурентів адже ще можна почерпнути масу ідей все по тій же структурі або по дизайнерським рішенням, не кажучи вже про аналіз їх методів просування та маркетингових ходів. Все це, насправді, потрібно робити, щоб отримати шанс потіснити їх в Топі.
  • Не втомлююся з разу в раз повторювати, що часи, коли абсолютно будь-який сайт можна було затягнути в Топ одними лише посиланнями (навіть проставленими на нього з тематичних і высокотрастовых сайтів) вже давно пройшли. Парадокс полягає в тому, що багато хто до цих пір не розуміють аксіому — посилання зараз працюють тільки в сукупності з ідеальними внутрішніми факторами. Без роботи всередині сайту ви втрачаєте дев’яносто відсотків своєї потенційної аудиторії при тому ж самому розкладі по інших чинників ранжирування.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    З іншого боку, напевно, багатьом не зрозуміло, а чому, знаючи цю аксіому, багато оптимізаторів продовжують закривати очі на внутрішню оптимізацію сайту і цілком занурюються в закупівлю посилань? Ну, просто робота над внутрішніми факторами дуже складна і досить затратна (в плані часу і грошей). Багато SEO-шники намагаються йти по шляху найменшого опору, який на даний момент вкрай неефективна і призводить до дискредитації Сео просування в очах власників сайтів. Шлях в нікуди.

    Під внутрішніми чинниками, які потрібно оптимізувати, слід розуміти: Html код, безпосередньо тексти, заголовки сторінок (title повинен бути обов’язково і вони мають бути різними для всіх сторінок сайту) і внутрішні заголовки статей (на кожну сторінку повинен бути один тег H1), мета-тегиdescription і keywords), внутрішню перелінковку, файл роботс.тхт, коди відповіді сервера, перенаправлення та інші речі. Про Seo оптимізацію текстів на сайті ми з вами нещодавно говорили, та й про все інше теж, але можливо, що ще не раз поговоримо більш докладно.

  • Як раз в статті про оптимізацію текстів (див. посилання в попередньому абзаці) одним з головних факторів, що впливають на успіх, було написання текстів не для пошукових систем, а для людей. Не треба робити упор на кількість ключових слів у тексті, а також не слід один текст оптимізувати відразу під десяток-інший запитів (особливо при його невеликому розмірі). Такі «перли» ніхто читати не буде, та й асесори пошукових систем (живі люди, які постійно вручну оцінюють сайти по ряду параметрів і тим самим навчають алгоритм пошуковиків) однозначно це відзначать не на вашу користь.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Ще раз коротко повторю те, про що говорив у наведеній вище статті про оптимізацію текстів на сайті. Слід уникати виділення в тексті жирним всіх ключових слів (такий моветон ні, ні, та й зустрінеться на просторах мережі), не допускати переспама ключами в тексті (1-3 ключових слова на 2-3 тисячі знаків можна вважати допустимою нормою) і в заголовках (не повторювати ключі), обов’язково перевіряти граматику, правильно форматувати тексти (використовувати списки, заголовки, підзаголовки, абзаци, виділення за змістом, інакше будуть низькі поведінкові фактори і сайт не зможе зайняти високих місць) і не писати безглузді тексти (тільки факти, лаконічно і без води).

    Контент для SEO — це передусім текст. Бувають випадки, коли в якості контенту пропонуються скани (припустимо, паперовій версії каталогу продукції). Пошуковики розпізнавати і враховувати в ранжируванні тест з картинок поки ще не почали, а значить такі сторінки будуть сприйняті ними, як не містять контенту і, апріорі, не мають шансів на місце під сонцем (в Топі і взагалі у видачі). Потрібні саме тексти, грамотно написані і відформатовані.

  • Ще кілька причин задуматися про те, що ви робите не так

  • Не тільки тексти треба писати для людей, а й весь сайт повинен відповідати цій вимозі. Якщо провести глобальну оцінку всіх наявних в рунеті ресурсів, то лише малу їх частину (не більше п’яти відсотків) можна буде віднести до категорії «сайти для людей» (якісно зроблені ресурси, що відповідають мінімальним вимогам зручності і юзабіліті). Все інше не відповідає цьому високому вимогу, наприклад, з-за огидного вигляду або із-за дуже поганого юзабіліті.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
    Сайт «зроблений на коліні» не отримає високу оцінку від асесорів (вони звертають увагу на дизайн теж), а при цьому якість дизайну є зараз для комерційних сайтів одним з чинників ранжирування. Зусилля по оптимізації і просуванню проекту з поганим або дуже застарілим дизайном будуть витрачені марно. Самі можете переконатися в тому, що в Топі по высококонкурентым комерційним запитам знаходяться виключно сайти з дуже якісним дизайном (бувають рідкісні винятки, але вони лише підтверджують правило).

  • Тепер про посилання — куди ж без них. Зверніть увагу, що про них ми говоримо тільки зараз, поставивши вище роботу з контентом і всім сайтом цілком. Це не спроста, бо посилання як і раніше беруть участь у ранжирування (по крайній захід у Гугла, хоча і Яндекс враховує їх, але можливо вже трохи по іншому), але вони не всесильні. По-перше, посилання працюють тільки в сукупності з гарним сайтом (критерії дивіться трохи вище — повинні бути дизайн, структура і контент на високому рівні).

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
    По-друге, за статистикою реально враховуються пошуковими системами і працюють лише кілька відсотків від усієї закупленої посилальної маси. Більшість SEO-оптимізаторів просто зливають посилальний бюджет (не малий, як правило) в унітаз. Потрібно розуміти, що пошукачі з дуже високою часткою вірогідність знають, що посилання платна, але можуть її враховувати, якщо вона по справі. Тому головним критерієм буде жорстка фільтрація донорів, з яких будуть вести посилання (методів є багато, але справа ця морочлива і времязатратное), щоб виключити всі потенційно неефективні і не переплачувати зайвого.

  • Мало просто залучати відвідувачів (нехай навіть і з вашої цільової аудиторії) — потрібно постійно працювати над підвищенням ефективності сайту (лійкою переходів). Найчастіше конверсія власниками не вимірюється, а ефективність просування оцінюється за принципом «є дзвінки або їх немає зовсім». І це при тому, що вже давно існують такі послуги, як відстеження дзвінків від відвідувачів сайту (той же «Цільовий дзвінок» у Метриці або описаний мною не так давно CoMagic). Повісивши різні номери на різні канали залучення відвідувачів (СЕО, Директ, Адвордс, соціальні мережі тощо) або навіть на різні пошукові запити, за якими приходять відвідувачі, ви зрозумієте, що і де потрібно міняти.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Не вимірюючи конверсію, ви не зможете її підвищувати (потрібен зворотний зв’язок для оцінки ефективності вжитих заходів), а це додаткові клієнти і продажу. Власник бізнесу повинен знати вартість залучення одного клієнта за різними каналами. А як покращувати конверсію? Тільки за рахунок поліпшення самого сайту і оптимізації шляху по ньому вашого потенційного клієнта (наприклад, робити АБ-тести різних цільових сторінок з метою виявлення кращого варіанту).

    Як не дивно це звучить, але конверсія є фактором ранжирування для комерційних сайтів, бо формує поведінкові фактори ресурсу. Покращуючи її, ви підвищуєте позиції свого інтернет-проекту у видачі пошукових систем (читайте про SEO термінологію по наведеній посиланням). В конкурентних тематиках всі, хто сидить в Топі, приділяють конверсії понад пильну увагу щодня.

  • Крім показників конверсії слід аналізувати і цілий ряд інших параметрів, наприклад, показник відмов та інші характеристики поведінки користувача на сайті. Для цих цілей встановлення лічильників, типу ХотЛог або Лайвинтернет, не досить, бо вони не дозволяють отримати всю повноту картини. Власне, навіть щодо просунуті системи збору статистики типу Яндекс Метрики і Гугл Аналитикса без відповідних налаштувань теж малоефективні (не налаштовані мети, розпізнавання роботів, Вебвізор, модуль електронної комерції в Аналитиксе та інші необхідні інструменти).

    Просуваємо бізнес-сайти«alt=»»>

    Для успішного існування і просування комерційного сайту необхідно постійно аналізувати статистику і робити з цього відповідні висновки. Вивчаючи показники відмови (високі значення говорять про невідповідність змісту даної сторінки сподіванням користувача, якого ви на неї призвели)

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    і поведінки користувачів на сайті (Вебвізор дозволяє безкоштовно переглянути відео з діями користувача на сайті, а, наприклад, теплові карти в Метриці — візуально оцінити клікабельність на сторінках) можна зрозуміти, як саме все це поліпшити і що потрібно змінити на сайті для утримання уваги користувачів.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Наприклад, якщо у вас на сайті є клікабельні посилання, за яким всі постійно переходять, і тексти цих посилань містять ключові запити, то ваш сайт (а точніше ті сторінки, на які ведуть ці лінки) може вийти в Топ по цим запитам навіть без покупки зовнішніх посилань. Правда це стосується в основному НЧ і СЧ запитів, але і цього цілком достатньо. Однак, закриваючи на це очі (не аналізуючи статистику) ви позбавляєте себе козир в боротьбі за Топ по потрібним вам запитам і, як правило, програєте битву.

    Вебвізор ж дозволяє подивитися дії користувачів та зрозуміти, які з задуманих вами шляхів по сайту відвідувачі проходять, а які не виконуються з тих чи інших причин (їх якраз і потрібно зрозуміти). Аналіз цих дій дозволить поліпшити ваш сайт і зробити його більш конверсійним і «милим серцю» пошукових систем. Раніше для цього доводилося проводити тестування юзабіліті із залученням «піддослідних тестерів» (як правило, недосвідчених користувачів інтернету — «чайників», яких більшість в мережі), а зараз можна просто підглянути за відвідувачами свого сайту за допомогою Вебвизора.

  • Давно минули ті часи, коли SEO-шники тільки купували посилання і оптимізували сам сайт (хоча ще не всіх їх встигли про це попередити). В сучасних реаліях Сеошники потихеньку еволюціонують у маркетологів, бо по іншому працювати стає просто не можливо. Зараз їм доводиться читати книги по маркетингу і юзабіліті, складати завдання по зміні дизайну сайту, розбиратися у зібраній по сайту аналітиці, працювати над збільшенням конверсії, перевіряти роботу відділу продажів (контрольні дзвінки), впритул працювати з копірайтерами і форматувати тексти написані ними.

    Природно, що проведення SEO-аудиту та роботу всередині сайту на основі отриманих результатів теж ніхто не відміняв. Так і посилання як і раніше купувати потрібно, але знову ж таки, як ми говорили трохи вище, зараз відбір донорів суттєво ускладнився, і навіть тут життя сеошників вже не здається медом (можете почитати статтю — чи Легко зараз бути Сео-шником). Ну і, звичайно ж, з контекстною рекламою сеошник зобов’язаний вміти працювати, бо для просування сайтів бажано використовувати максимум з доступних каналів, включаючи, до речі, і соціальні мережі (читайте про просування сайту в Facebook).

    Робимо висновок — зараз результат приносить тільки комплексна робота з сайтом. Якщо що-то випадає або цього не приділяється належна увага, то під загрозу ставиться весь результат роботи. Пошукові системи постійно покращують свої алгоритми і спроба «закривати на це очі» і робити те ж, що робили пару-трійку років тому, призведе, швидше за все, до краху.

  • Що ж робити, щоб SEO приносило вигоду, а не збитки?

    Отже, спробуємо підсумувати. Як же нам отримати вигоду з SEO, а не витратити даремно «галимую купу бабла».

  • По-перше, напевно, варто врахувати все те, про що ми говорили трохи вище і підходити до SEO, як до складного технологічного процесу, де все має робитися в обов’язковому порядку і бажано в потрібній послідовності. Напевно, ви зустрічали в мережі різні чек-листи від різних іменитих оптимізаторів, наприклад, від Девакі. Ну і, звичайно ж, не допускати описаних вище помилок.
    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
  • Обов’язково проводите технічний SEO-аудит сайту на предмет виявлення помилок, недоробок і прогалин. Перш, ніж починати просувати комерційний ресурс, його потрібно вилизати до блиску, щоб не було до чого підкопатися (тайтли, роботс.тхт, налаштування сервера, Html теги, налаштувати перелінковку і все інше, що можна віднести до внутрішніх факторів ранжирування).
  • Поставити себе на місце вашого відвідувача (а ще краще потенційного клієнта) і постаратися зробити сайт зручним для нього (вебвізор вам в допомогу). Це поліпшить поведінкові і підвищить оцінки, отримані від асесорів. Зараз як ніколи актуально вкладати гроші в юзабіліті, причому на це варто звертати особливу увагу, бо за цим майбутнє.
  • Постійно намагатися покращувати сайт і стежити за конкурентами по Топу (в найбільш затребуваних і цікавих вам запитах), щоб вчасно переймати та впроваджувати необхідні нововведення. Одним тільки поліпшенням дизайну і зміною функціональних блоків (або структури сайту) можна досягти зростання позицій по конкурентному запиту.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти
    Без постійного вдосконалення можна в Топ або взагалі не потрапити, або вилетіти з нього за невідповідність поточним стандартам якості і функціональності сайту у вашій ніші. Більш того, якщо ви, нарешті, потрапили в Топ, то орати доведеться ще більше, щоб там утриматися. Асесори ставлять в Топ 10 по висококонкурентною тематиці тільки тих, хто добре працює з сайтом.

  • Треба розуміти, що навіть правильна робота з технології не дозволить вам отримати миттєвих результатів. Щось почне прокльовується в конкурентній тематиці тільки після року напруженої роботи, яка на дев’яносто відсотків буде складатися з поліпшення юзабіліті (тексти, структура, дизайн та інші види внутрішньої оптимізації) і лише невеликий закупівлі посилань. Ну, а Топ цей сайт почне штурмувати лише через півтора чи два після початку процесу просування (знову ж грамотного).
  • Апріорі, правильно проведена і періодично підтримувана SEO (зараз вже правильніше говорити маркетингова) кампанія здатна призводити до вас цільових клієнтів, підсумкова вартість залучення яких може бути в рази нижчими від тих, кого ви залучаєте допомогою контекстної реклами. Але Сео — це те блюдо, яке потрібно вміти готувати, бо в невмілих і неписьменних руках воно може викликати серйозне нетравлення шлунка і повне розчарування. А маса «невмілих кухарів» (горі-сеошників), присутніх на ринку, дискредитує це дуже смачне при правильному приготуванні страва (SEO) в очах споживачів (власників сайтів).
  • Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    А ось і продовження вийшло: Seo оптимізація текстів для комерційного сайту — 8 основних помилок і 6 порад для успішного просування (але ви все одно підписуйтесь — буде ще багато цікавого і корисного).

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу