Просуваємо свій сайт

3492

Якщо ви вже почали впритул займатися SEO оптимізацією і приступили до читання блогів відповідної спрямованості або обговорення питань щодо просування сайтів на якому-небудь тематичному форумі, то спочатку вас може спантеличити і навіть поставити в глухий кут велика кількість Seo термінології і Seo жаргонізмів. Ну типу: морда, аддурилка, жирна посилання та інші, не зовсім зрозумілі новачкові терміни і вирази.

Просуваємо свій сайт

До мене, зізнатися, не відразу дійшло, що вираз аддурилка, написане російськими літерами, означає форму для додавання адреси інтернет-ресурсу і походить від складання двох англійських слів add url. Спочатку це слово лише наводило на думку про щось з області лохотрону.

Тому пропоную вам ознайомитися з розшифровкою деяких Seo скорочень, поясненням часто використовуваних Seo термінів і Seo жаргонізмів. Якщо що-то на ваш погляд визначено не зовсім точно або не повно, то прохання написати про це в коментах, адже я теж ще вчуся і мені теж властиво помилятися. Нутис, приступимо…

SEO, зворотні посилання, ПР, Тіц і дорвеї

  • SEO (Search Engine Optimization, Пошукова оптимізація) — ряд заходів, здійснюваних seo фахівцями або seo любителями з вебсайтом, спрямованих на підняття позицій по визначеним запитам користувачів у видачі (списку результатів пошуку Яндекса і Гугла. SEO оптимізація включає в себе роботи по зміні текстового наповнення, коду, структури, посилальних зв’язків і т. п.
  • Аддурилка — форма для додавання url — add url.
  • Білий каталог — каталог, який не вимагає розміщення на вашому ресурсі зворотній посилання на каталог, як плату за те, що ви додали в нього свій сайт.
  • Яша — пошукова машина номер 1 в рунеті (читайте про налаштування головної Яндекса).
  • Рама — Рамблер.
  • Болт — Webalta.ru (пошукова система).
  • Морда — посилання на головній сторінці сайту. Вага посилання з морди в рази вище, ніж на другорядних сторінках.
  • Внутрянка або Внутряк — внутрішня сторінка вебсайту. З них теж можна продавати посилання в такій системі як sape і xap. Посилання з внутрішніх сторінок набагато менше цінуються при просуванні по порівнянні з головними, але велика кількість внутряков дозволить збільшити тиц
  • Лінкопомойкі — багато посилань ведуть на ресурси різних тематик, розміщені на сторінці тільки для просування під Yandex і Google, а не для користувача. За такі сторінки Яндекс, як правило, застосовує різні санкції аж до бана. Не рекомендується на своєму проекті розводити лінкопомийки, для просування необхідно робити як мінімум суворо тематичний каталог, зручний для користування.
  • SE (Search Engines) — пошукові системи. Їх досить багато, але для рунета, на даний момент, найбільш важливими є Yandex і Google. Саме вони дають вебмайстрам рунета основний приплив відвідувачів. Причому, не варто недооцінювати роль Google, на багатьох ресурсах трафік з Яндекса і Google приблизно однаковий.
  • SERP (Search Engine Result Page) — сторінка видачі результатів пошуку (читайте про те, як потрібно правильно гуглити).
  • ПР або PR (Google PageRank) — це алгоритм розрахунку авторитетності сторінки (не всього сайту в Google. Використовуйте значення від 0 до 10. Перевірити можна за допомогою різних сервісів або ж за допомогою Google Toolbar. Більш детальну інформацію про PageRank ви зможете отримати в цій статті — Google PageRank (PR) — що це таке і від чого залежить PR, в чому вимірюється і як подивитися PageRank, як PR впливає на становище у видачі Google, інформери PageRank
  • ВІЦ — зважений Індекс Цитування (ІЦ) Yandex, що враховує кількість сторінок посилаються на документ і значимість цих вебсторінок. Розраховується для кожної сторінки базі цього пошуковика. Оновлюється двічі на тиждень. Є одним з факторів, що впливають на становище сторінки в результатах пошуку при просуванні. В даний час значення ВІЦ не транслюються Яндексом і ми ніяк не може його оцінити.
  • ТІЦ — тематичний індекс цитування — це алгоритм розрахунку авторитетності ресурсу з урахуванням тематичних посилань на нього. Використовується в системі Yandex. Перевірити Тіц можна за адресою: http://search.yaca.yandex.ru/yca/cy/ch/ — де потрібно буде замінити на своє доменне ім’я (що це таке?). Розраховується для сайту в цілому і показує авторитетність ресурсу щодо інших, близьких по тематиці ресурсів (а не всього Інтернету в цілому). ТІЦ використовується для ранжирування в каталозі Яндекса і не впливає на пряму на результати пошуку в Яндексі. Дізнатися більше про ТІЦ ви зможете з цієї статті — Тематичний індекс цитування Яндекса
  • Сниппет — невеликий уривок тексту із знайденої пошуковою машиною веб-сторінки, що використовується в якості опису посилання в результатах пошуку (читайте про те, як правильно шукати в Яндексі). Як правило, вони містять контекст, в якому зустрілося ключове слово в тексті на сторінці. У якості фрагментів також може виводитися текст з метатэга Description. Почитати докладніше про призначення інших мета-тегів ви можете в статті про оптимізацію блогу на Вордрессе
  • Хом’як — ваша домашня сторінка.
  • Платник — хостинг на платному сервері. Наприклад, Инфобокс або ProGoldHost (Проголдхост)
  • Дорвей — це спеціально створена html-сторінка під певний запит користувача, що не несе корисної інформації, а призначена виключно для просування. Зазвичай дорвеї містять спеціально написаний нечитаний текст, що складається з популярних запитів користувачів. Як правило, відвідувачі не встигають побачити сам дорвей: їх автоматично переадресовують («редіректят») на розкручуваний сайт, в той час як пошуковому роботу шлях туди закритий. Якщо буде доведена причетність ресурсу до дорвею, він буде виключений з бази даних пошукової системи в силу забороненого методу просування. Дорвей є забороненим методом просування.
  • HTML — мова гіпертекстової розмітки, який вказує браузеру за допомогою тегів і атрибутів, як саме повинна виглядати завантажувана веб-сторінка. На цьому блозі є рубрика під назвою HTML для початківців, в якій ви зможете знайти відповіді на основні питання по HTML.
  • Урл або URL (Universal Resource Locator) — символьний адреса ресурсу в Інтернеті. Представляє цифровий IP-адреса ресурсу 89.208.146.82 у вигляді рядка, наприклад: https:// або https:///vokrug-da-okolo/hosting-i-vse-chto-s-nim-svyzano.html
  • Індексація, боти трафік і хіти

  • Ваговий коефіцієнт — збільшувати релевантність (ступінь відповідності запиту і знайденого, тобто доречність результату) документа може не тільки кількість містяться в ньому ключових слів, але і їх розташування в документі. Більший «вагу мають слова в заголовку сторінки (заголовок — це те, що знаходиться між парним тегом H або всередині метатега Title), слова виділені тегами, слова знаходяться ближче до початку документа.
  • Індекс — індекс пошукової системи являє собою гігантський інформаційний масив, де зберігаються перетворені особливим чином текстові складові всіх відвіданих та проіндексованих роботом HTML-сторінок і текстових файлів. Робот не тільки поповнює масив новими надходженнями, але і регулярно оновлює вже наявні в індексах документи.
  • Індексація сторінки пошуковою системою — внесення документа в базу даних Яндекса або Гугла. Як правило, відбувається через деякий час після подачі заявки на реєстрацію.
  • Концептуальний пошук — пошук документів, що мають пряме відношення до вказаного слова, а не просто містять його.
  • Морфологічний пошук дозволяє шукати інформацію не тільки по строго заданому слову, але і у всіх його морфологічних формах (різних відмінках, родах, числах і т. п.).
  • Позиціонування в пошукових системах — заходи, призначені для досягнення більш високого місця в результатах пошуку.
  • Релевантність (доречність) документа — міра того, наскільки повно той чи інший документ відповідає критеріям, зазначеним у запиті користувача. Зрозуміло, далеко не завжди документ, визнаний Яндексом або Google найбільш релевантним, буде таким на думку самого користувача.
  • Робот пошукової системи (бот) — це програма, що є складовою частиною пошукової системи і призначена для обходу Інтернету з метою занесення знайдених документів в базу. Порядок обходу вебсторінок, частота візитів регулюється алгоритмами пошукової машини. З допомогою файлу robots.txt можна заборонити індексацію всього сайту або його частини, що містить інструкції для пошукових роботів.
  • Сабмітінг — подача заявки на реєстрацію в пошукову систему.
  • Стоп-слова — це Службові одиниці мови не несуть самостійного смислового навантаження. До них належать прийменники, сполучники, вигуки і т. д. Як правило, видаляються пошуковою машиною з образу індексованою сторінки з метою зниження навантаження на сервер і зменшення розмірів індексу. Оптимізація передбачає зменшення кількості стоп слів порівняно з корисним текстом. При обробці запиту користувача стоп-слова також видаляються із запиту. У кожної машини зазвичай є свій власний набір стоп-слів. До стоп-словами можуть ставитися і просто занадто часто зустрічаються в Інтернеті службові послідовності знаків, наприклад, http, www,.com.
  • Трафік — обсяг даних, переданих та прийнятих web-сервером. Залежить від кількості користувачів. Трафік з’являється за рахунок просування по ключових запитах.
  • Хіт — звернення користувача до веб, виключаючи перезавантаження. Повторний хіт зараховується при повторному зверненні користувача до документа після закінчення 60 секунд за замовчуванням.
  • Хост — унікальний IP-адреса відвідувача. Один відвідувач може мати кілька IP-адрес у разі, коли він виходить в інтернет через Dial-Up з’єднання (модем) з провайдером і, навпаки, багато відвідувачів на одному хості (IP-адресу) — один офіс підключений через виділену лінію, а всі його працівники виходять в інтернет через проксі-сервер.
  • Чутливість до регістру — чутливість пошукової системи до заголовним і рядковим буквах в запиті.
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу