Як створити інтернет-магазин

2635
  • Адмінка компонента VirtueMart
  • Налаштування інтернет магазину на Джумла
  • Загальні та налаштування цін
  • Можливості магазину і податки
  • Створення списку податкових ставок в VirtueMart
  • Реєстрація користувачів в інтернет магазині
  • Додаткові налаштування VirtueMart
  • У черговій статті з цієї рубрики ми поговоримо про роботу з панеллю управління інтернет-магазину на базі VirtueMart і детально розглянемо налаштування глобальної конфігурації цього компонента.

    Питання встановлення VirtueMart на Joomla був нами вже досить докладно описаний, а так само ми вже встигли поговорити про створення пункту меню для магазину та встановлення його головного модуля. Тепер давайте детально розглянемо налаштування цього компонента.

    Як створити інтернет-магазин

    Адмінка компонента VirtueMart

    Для того, щоб потрапити в налаштування Виртуемарта, потрібно зайти в адмінку Джумлы, потім вибрати з верхнього меню «Компоненти» — «VM». Панель управління цим розширенням має два варіанти подання:

  • Простий — так панель виглядає за замовчуванням (зліва меню, праворуч робоча область, на якій спочатку розташовані іконки найбільш часто використовуваних розділів меню)
  • Розширений варіант — для переходу до цього варіанту відображення потрібно буде натиснути на посилання «Розширений вигляд», розташовану у верхній лівій частині вікна. У розширеному вигляді область меню перемістилася з лівої колонки нагору
  • Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    В обох варіантах подання (простий і розширений) меню розділене на групи:

  • «Налаштування» — тут зосереджені всі глобальні налаштування магазину, де можна задати групи користувачів, які можуть керувати ним, можна задати список країн, регіонів і валют, які ви будете використовувати
  • «Магазин» — тут можна ввести інформацію про вашому ЇМ, налаштувати способи оплати та доставки
  • «Товари» — тут відбуваються всі операції з товарами:
  • можна створювати категорії товару і призначати їх оформлення
  • можна додати товар і призначати на нього знижки
  • можна додавати щось спец.пропозиції та керувати думками покупців
  • можна дивитися, скільки продукції залишилося на складі
  • «Покупці» — тут можна створити різні групи покупців і призначити для кожної групи різні знижки
  • «Замовлення» — ви можете переглядати зроблені покупцями замовлення і змінювати їх статус
  • «Продавці» — можна створити категорії для продавців і самих продавців (використовується, якщо у вас буде більше одного продавця)
  • «Звіти» — будуть представлені звіти про продаж та замовленнях
  • «Податки» — можна задати різні податкові ставки для обліку
  • «Доставка» — задаються варіанти доставки для стандартного модуля доставки
  • «Купони» -створюємо купони на знижку, номери яких потім можна буде роздати заслуженим покупцям. При замовленні товару, ці покупці зможуть ввести номер купона в спеціальне поле і отримати знижку на куплений після цього товар. Розмір знижки за купоном ви визначаєте самі.
  • «Виробники» — задаються виробники продукції, яка буде продаватися в вашому магазині
  • Налаштування інтернет магазину на Джумла

    В меню налаштувань відразу ж зверніть увагу на саму верхню сходинку в цьому вікні, де виводиться інформація про можливості запису внесених змін в конфігураційний файл VirtueMart.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Якщо там після прописаного шляху до файлу конфігурації є напис зеленого кольору «Доступний для запису», то все добре і можна приступати до настроювань. Але якщо напис червоного кольору і говорить про неможливість зробити запис у virtuemart.cfg.php, то потрібно буде отримати доступ до файлів вашого сайту по протоколу FTP і пройти по шляху прописаному в наведеній вище рядку (в моєму випадку шлях виглядає так:

    /home/ppppp/public_html/administrator/components/com_virtuemart/virtuemart.cfg.php

    і змінити за допомогою програми FIleZilla (тут подробиці) права доступу до цього файлу на 666 (можна і на 777, якщо число 666 вас сильно бентежить).

    Після того, як ви закінчите тьюнинговать Виртуемарт, ви можете в цілях безпеки повернути назад права доступу до цього файлу значенням 644 або навіть нижче.

    Вікно глобальних налаштувань має сім вкладок.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Почнемо розглядати їх за порядком слідування.

    Загальні та налаштування цін

    На цій вкладці зібрані загальні глобальні налаштування цього компонента. У полі «Магазин закритий?» потрібно буде поставити галочку, у разі необхідності закрити на деякий час доступ відвідувачів, а у полі «Повідомлення про те, що магазин закритий» — потрібно написати оголошення про тимчасове закриття, яке будуть бачити відвідувачі.

    Напис можна додати, щоб при виниклій необхідності не витрачати на це час. Написати можна, наприклад, так:

    Сайт закритий на реконструкцію

    Приносимо свої вибачення за тимчасові незручності.
    Зв’язатися з нами можна по:

    • Тел.: 8 (495) 777-87-67
    • Тел./Факс.: 8 (495) 777-87-68
    • E-Mail: info@vash_sait.ru
    • ICQ: 477 477 677

    Як ви бачите, при оформленні написи можна використовувати HTML код, який буде інтерпретується браузером, в моєму випадку, в заголовок другого рівня і ненумерованний список. Якщо ви поставите галочку в полі «Використовувати тільки як каталог», то в VirtueMart буде відключена кошик і ваш магазин перетвориться в каталог. Якщо вам потрібен саме ЇМ, то галочку, відповідно, не ставте.

    В області «Показувати ціни» галочку можна буде зняти, якщо ви використовуєте даний компонент як каталог до Джумли. У випадку, якщо вам потрібно створити саме магазин, то галочку слід залишити. В області «Група користувачів, яким показувати ціни» задається, яким категоріям користувачів будуть показуватися ціни. Групи користувачів, що знаходяться в списку нижче обраної, так само як і вибрана, теж зможуть бачити ціни.

    Тобто, якщо ви вибрали саму першу сходинку з написом «Лицьова панель», то ціни будуть бачити взагалі всі покупці, які прийдуть на ваш сайт. Якщо ж ви виберете, наприклад, «Автор», то ціни не побачать незареєстровані покупці, а також їх не будуть бачити і зареєстровані покупці, група яких нижче автора.

    Зазвичай в цій області все залишають за замовчуванням, тобто коли всі відвідувачі вашого НИМ зможуть бачити ціни.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    В області «Показати „(включаючи XX% податків)“, коли вони застосовуються» галочку ставити потрібно тоді, коли вам потрібно обчислювати суму податку безпосередньо в самому компоненті або якщо законодавство вашої країни вимагає вказувати суму податків у ціну товару.

    Якщо в області «Показати вартість упаковки» ви поставите галочку, то в разі якщо, скажімо, мінімальна партія товару дорівнює 100 одиницям (одна упаковка), то при вказівці ціни буде написано, наприклад, ціна за одиницю, а в дужках 100 шт. Без встановленої галочки ціна ЇМ на базі VirtueMart буде виглядати стандартно.

    Можливості магазину і податки

    Переходимо в полі «Можливості магазину». В області «Дозволити використання мамботов/плагінів в описі товару і категорії» поставлена галочка дозволить використання на сторінці товару і категорій різних плагінів Joomla. Краще, напевно, все ж буде поставити цю галочку.

    Встановлена галочка в області «Включити використання купонів» дозволить вам виписувати і використовувати у вашому ЇМ знижкові купони. Галочка в області «Дозволити клієнтам залишати відгуки/рейтинги» дозволить відвідувачам магазину залишати відгуки про товар і виставляти на нього рейтинг.

    Область «Дозволити автоматичну публікацію відгуків» дозволяє задати, чи відразу розміщуватися відгуки (якщо вони були дозволені в попередньому пункті) або тільки після вашого схвалення. У наступних двох областях задається діапазон кількості символів, який повинен укластися користувач при написанні коментаря.

    Переходимо в «Податки». Область «Віртуальний податок» визначає, чи будуть обкладатися у вашому магазині податком товари з нульовим вагою, а так само цифрові товари. У Росії все оподатковується. Галочку має сенс ставити, якщо в розглянутому раніше пункті «Показати „(включаючи XX% податків)“, коли вони застосовуються» ви теж поставили галочку.

    У полі «Спосіб розрахунку податку» з випадаючого списку можна вибрати, як буде розраховуватися податок Виртуемарте. Для Росії правильним варіантом буде «Заснований на адресу продавця». Тобто в цьому випадку ви платите податки на основі вашого місця проживання, а не на основі країни одержувача.

    Галочку в полі «Дозволити різні податкові ставки» вам треба буде поставити, якщо у вашому інтернет магазині є товари з різними податковими ставками. Якщо поставите галочку в області «Віднімати знижку перед додаванням податків/доставки», то знижка не буде вираховуватися від суми податку і доставки, а лише від вартості самого товару.

    Раз вже мова зайшла про податки, то давайте відразу подивимося, як можна створити список податкових ставок в VirtueMart. Для цього потрібно вийти зі сторінки загальних параметрів, але при цьому не забувши зберегти зроблені раніше зміни з допомогою кнопки «Зберегти» вгорі сторінки.

    Створення списку податкових ставок в VirtueMart

    Виберете з головного меню розділ «Податки», а в ньому «Додати податкову ставку». У полі «Країна, де діє податок» вибираємо потрібну країну. Це поле пов’язане з адресою покупця, яку країну він вкаже в адресі доставки, за такою ставкою і буде обчислюватися податок.

    Далі вказуємо регіон і ставку податку (наприклад, 0.18). Натискаємо «Зберегти». Коли ви будете додавати товар у ваш магазин на Joomla, то зможете вибирати різні податкові ставки зі створеного тут списку.

    Для Росії, якщо ви використовуєте спрощену систему оподаткування (про спрощене оподаткування для ІП читайте за посиланням), вказувати суму податку при продажу не потрібно, тому питанням оподаткування тут можна не морочитися і прибрати галочки, призначені для його обліку в загальних налаштуваннях.

    Описані трохи вище ставки податку теж, відповідно, використовувати для Росії не потрібно.

    Реєстрація користувачів в інтернет магазині

    Переходимо в область «Реєстрація користувачів». В полі «Тип реєстрації користувача» з випадаючого списку можна вибрати чотири варіанти:

  • Нормальне створення облікового запису — користувач у вашому ЇМ повинен буде вибрати собі ім’я користувача і пароль
  • Приховане створення облікового запису користувача не змушують вибирати ні ім’я, ні пароль, ці дані будуть сгенерированны для нього автоматично і прийдуть на вказану ним при реєстрації в магазині e-mail
  • Опціональне створення облікового запису користувачеві самому дається можливість вибрати тип реєстрації
  • Обліковий запис не створюється — в цьому випадку користувач при оформленні замовлення вводить тільки свою адресу, аккаунт у цьому випадку не створюється
  • В області «Показати Запам’ятати на «формою авторизації» ви можете налаштувати висновок поля для галочки «Запам’ятати», яке буде бачити відвідувач при спробі увійти в нього під своїм ім’ям і паролем.

    Наступні дві області «Joomla!: Дозволити реєстрацію користувачів» і «Joomla!: Необхідна активація нових облікових записів» відображають стан загальних налаштувань Джумлы, які відповідають за дозвіл реєстрації нових користувачів і обов’язковість їх активації (шляхом переходу по посиланню з надісланого після реєстрації користувачеві листи).

    Для того, щоб змінити наведені в цих областях налаштування, потрібно клацнути по написам «Оновити», в результаті чого вас перекине в область загальних налаштувань движка Джумли. Перемістившись в середину сторінки знайдіть область під назвою «Налаштування користувача» і поставте в областях «Дозволити реєстрацію користувачів» і «Активація нового» галочки в потрібних місцях.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Не забудьте після внесених змін натиснути на кнопку «Зберегти» або «Застосувати» вгорі сторінки.

    Повернемося на сторінку глобальних налаштувань VirtueMart в групу «Реєстрація користувачів». В наступних областях ви можете задати, чи повинен покупець вашого НИМ при кожній покупці погоджуватися з умовами обслуговування, показувати йому інформацію про політику повернення, і якщо так, то потрібно буде написати коротку і повну версію політики повернення.

    Додаткові налаштування VirtueMart

    Якщо поставити галочку в полі «Перевіряти наявність на складі», то система Виртуемарта буде перевіряти наявність продукції на складі і не дозволить додавання, якщо товару буде менше, ніж є на складі. Якщо ви поставили в цьому полі галочку, то з’явиться ще одне полі «Показувати товари, яких немає на складі», суть якої зрозуміла без пояснень.

    Галочка в полі «Включити перевірку cookie» означає, що при цьому буде показуватися відвідувачам спливаюче вікно з проханням включити куки в браузері, якщо вони не були включені. Справа в тому, що куки необхідні для повноцінної роботи цього компонента, зокрема для додавання товару в корзину. При відключених куках відвідувач не зможе зробити покупку. Раджу додати на сторінки магазину статтю про те, як можна ввімкнути cookies в різних браузерах.

    В полі «Виберіть модуль конвертора валют» ви повинні вибрати конвертер. Це може знадобитися, якщо ви хочете, щоб відвідувачі могли вибрати зі списку ту валюту, у якій їм зручніше дивитися ціни. Перерахування з однієї валюти в іншу як раз буде здійснюватися цим конвертером.

    У полі «Формат листа» можете вибрати один з двох форматів листів, які будуть автоматично вирушати Виртуемартом відвідувачам, наприклад, після оформлення замовлення.

    HTML лист буде виглядати понаряднее. У наступних трьох полях можна задати показ налагоджувальної інформації, при цьому можна налаштувати так, що вона буде показуватися тільки для певного IP адреси, який задається у відповідному полі. У групі «Параметри log-файлу» можна увімкнути журналювання подій і вибрати, що саме в нього буде писатися.

    Хочу порадити вам звернути увагу на юзабіліті створюваного вами магазину:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    На його створення мобільної версії:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    І на додавання схем проїзду до вашого інтернет-магазину з допомогою API Яндекс карт:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу