Як використовувати YouTube

2318
  • Ютуб для просування і заробітку
  • Які способи заробітку на YouTube існують?
  • Вибір тематики для створення каналу на Ютюбі
  • Ідеальна ніша для заробітку в YouTube
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу продовжити розмову про використання соціальних мереж на своє благо. На черзі у нас сильно недооцінений сервіс, який дозволяє залучати на свій сайт велику кількість відвідувачів, а якщо такого завдання не стоїть (свого інтернет-проекту у вас немає), то на ньому можна буде дуже навіть пристойно заробляти. Прочитавши заголовок ви, звичайно ж, здогадалися, що мова піде про YouTube.

    Як використовувати YouTube

    Так, це так. Сьогоднішнім нашим героєм буде найпопулярніший у світі відеохостинг, який має всі атрибути притаманні соціальній мережі. Більшість з нас їм регулярно користуються, навіть не підозрюючи, що крім розваги він може служити джерелом доходу. У цій статті я хочу розповісти про те, як можна заробляти на Ютубі і як вибрати найбільш підходящу нішу для свого майбутнього каналу на цьому відеосервісі.

    Чим так приваблює Ютуб для просування та заробітку?

    Робота з розкручуванням відео в YouTube суттєво відрізняється від традиційного SEO насамперед швидкістю, з якою ролики можуть потрапляти в Топ. Відбувається це незрівнянно швидше (дні, тижні) порівняно з попаданням в Топ-сторінок сайту (місяці, роки). Розкрутка каналів на Ютубі по часу і вкладеним коштам на порядок вимагають менших витрат, ніж робота з сайтами.

    По суті, цей сервіс на даний момент є одним з найбільш недооцінених у плані вилучення з нього вигоди. З нього можна вичавити при відносно невеликих витратах величезна кількість трафіку і, що примітно, конкуренція там поки не така вже й висока, особливо це стосується рунета.

    Загалом, поки є можливість зачепитися і прокотитися на цьому поїзді. Трохи раніше я почав говорити про використання Facebook для просування вашого бізнесу (онлайн або офлайн), але YouTube дозволяє робити практично те ж саме і теж абсолютно безкоштовно.

    Ютуб, по своїй суті, є найбільшою майданчиком та інтернеті, де люди дивляться, завантажують, коментують і оцінюють відеоролики. Багато канали на цьому сервісі можуть конкурувати за популярністю з телебаченням (деякі медіакомпанії спеціально створюють свої канали на Ютубі, бо за ним майбутнє).

    Ютуб для заработкаЯк використовувати YouTube

    І що саме головне — є можливість заробляти на своїх каналах (офіційно і неофіційно). Обсяги трафіку в цій своєрідній соціальній мережі (є передплатники, лайки, можливість поділитися вподобаним роликом) просто величезні і не використовувати цей інструмент буде досить недалекоглядно.

    Як ні парадоксально це звучить, але внутрішня пошукова система по роликів в YouTube є другою за популярністю в світі (після Гугла). У день проглядаються мільярди роликів, а в рунеті всі ці показники, як і раніше продовжують рости.

    І при цьому просування відеороликів в цій системі істотно більш просте (десь на рівні середини нульових в SEO). Загалом, має сенс трохи заглибитися в нюанси і спробувати зрозуміти, як це все там влаштовано.

    Чому саме Ютуб, а не інші відеохостинги? Ну, тут ситуація та ж, що і з пошуковими системами — в рунеті є дві пошукові системи (Яндекс і Гугл), а все інше можна з успіхом ігнорувати, бо їх частка знаходиться в області похибки. Так і тут.

    Саме ролики з YouTube потрапляють у видачу Яндекса і Гугла по таким запитам, де відповіддю може служити відео. Є ніші, де текстовий контент взагалі не актуальне, наприклад, танці або уроки бойових мистецтв, а рулить саме відео (те ж можна сказати про різні сфери послуг). Google так взагалі є власником цього сервісу і підмішує його в свою видачу дуже активно.

    Трафик на ютуб канал с выдачи ГуглаЯк використовувати YouTube

    YouTube, точно так само як і Фейсбук підходить як для розкрутки і популяризації бренду, так і для залучення цільових відвідувачів, які мають шанс стати вашими клієнтами. У силу величезної аудиторії, наявної у цієї системи, можна заздалегідь сказати, що ваша цільова група користувачів там є — залишиться тільки її виявити і залучити у ваш канал.

    До того ж хороші ролики не тільки дивляться на самому Ютубі, але і копіюють до себе на сайти, блоги та форуми, що ще більше розширює ваші можливості. Відео в цьому сервісі може стати популярним (вірусних) буквально в мить ока.

    Існує думка, що «труба» є чисто розважальним порталом. Звичайно ж, розваг там предостатньо, але її цілком можна використовувати у комерційних цілях (багато там шукають корисну для себе інформацію). Крім цього, YouTube володіє рядом переваг порівняно з іншими способами просування комерційного сайту. Просування в Ютубі значно дешевше, ніж залучення відвідувачів з допомогою систем контекстної реклами, і в той же час це набагато швидше, ніж SEO просування сайту, результати в якому проявляються тільки приблизно через рік після початку процесу.

    Сколько зарабатывают в ЮтубеЯк використовувати YouTube

    Також існує думка, що знімати ролики для свого каналу дорого і для цього потрібна купа спеціального обладнання. Безумовно, років сім-вісім тому всі там і було, але зараз відео, зняте на мобільний телефон, може виходити в Топ на YouTube, обганяючи по кількості переглядів професійно зняті ролики.

    Головне сюжет (зміст), а не якість зйомки, тим більше що зараз будь-сучасний смартфон видає дуже навіть пристойну картинку. Багато ролики взагалі представляють із себе відеоінструкції, зняті з екрану комп’ютера, коли камера як така взагалі не потрібно.

    Основна робота в Ютубі зводиться до створення каналу, його оформлення, наповнення роликами і оптимізації, щоб займати гідні місця в Топі. Після цього для підтримки досягнутого рівня вже надмірних зусиль не потрібно (ролики працюють за вас, лише іноді потрібно буде додавати щось новеньке). Що примітно, навіть володіти спеціальними знаннями у підготовці відео вам не буде потрібно — у системі є вбудований відеоредактор з цілком вичерпним набором можливостей.

    Є кілька варіантів використання цього сервісу в своїх інтересах. Наприклад, можна залучати глядачів відеороликами, а потім передавати їх на свій сайт для перетворення в покупця інтернет-магазину або споживача ваших послуг. Все питання в тому, чим зацікавити глядача і перенаправити його на свій ресурс. У будь-якому випадку спочатку потрібен якісний контент (ролики, які будуть дивитися, а не закривати після перших секунд знайомства з ними).

    Які способи заробітку на YouTube існують?

    Як можна використовувати Ютюб для прямого заробітку на своїх каналах? Таких способів, як не дивно, існує досить багато і найбільш очевидні з них не завжди є найбільш вигідними і дохідними:

  • Заробіток безпосередньо на партнерській програмі YouTube, коли на вашому каналі розміщується зовнішня реклама (під егідою Гугла), а оплата йде за кількість показів або за кількість зроблених по ній кліків. Недоліком є досить-таки невисокий рівень отримуваних доходів. Такий спосіб підходить в основному для каналів, що мають величезну аудиторію (як правило, розважального характеру) і не порушують копірайт, а також правила сервісу.

    Крім цього мешканцям рунета не можна просто включити партнерку у себе в налаштуваннях — потрібно подати заявку, яка ще буде розглядатися і можете бути схвалена (канал повинен пройти модерацію). Для прийняття в партнерку ваш канал повинен відповідати всім вимогам сервісу і мати якусь вагу. Не допускається порушення авторських прав, за це можна буде позбутися можливості даного заробітку навіть після схвалення модератором (по стукоту, наприклад).

  • Одним з головних способів заробітку на YouTube для блогерів є розміщення прямої реклами від рекламодавців. Досить підключитися до будь-якої онлайн-біржі, наприклад, EPICSTARS, додати в неї свої канали і отримувати заявки на розміщення реклами товарів, послуг в публікованих роликах. Ця платформа зручна тим, що в ній зібрана велика база рекламодавців і весь процес пошуку, підбору та роботи з рекламними заявками оформлений у вигляді простих угод, якими легко керувати в одному вікні браузера.
  • Канал на Ютюбі можна монетизувати і шляхом продажу своїх товарів або послуг. Тобто замість реклами від офіційної партнерки ви розміщуєте свою власну за допомогою оверлея, анотації та інших методів, про який ми ще досить докладно поговоримо (не перемикайтеся та підписуйтесь на мою e-mail розсилку). У цьому випадку ви не ділитися доходами з Google, що збільшує збираються бариші (весь трафік відправляєте в свій інтернет-магазин, продають сторінки тощо).

    монетизации канала на ЮтубеЯк використовувати YouTube
    Якщо немає своїх товарів або послуг, то можна продавати партнерські товари, наприклад, з CPA партнерки Адмитад або шукати партнерки безпосередньо в потрібних вам інтернет-магазинах (при цьому можна отримувати десь від десяти до п’ятнадцяти відсотків з кожного продажу фізичного товару і від тридцяти до сімдесяти відсотків з продажу інформаційного товару).

  • Будь інфобізнесмен або власник онлайн-бізнесу знає, що кількість продажів дуже сильно може залежати від розмірів бази ваших Емайл передплатників. Ну а канал на YouTube можна досить ефективно використовувати (оверлей, анотація, кнопки) для збору цієї самої бази (мається на увазі не передплатників на канал, а саме збір «живих» Емайл адрес, власники яких будуть в якійсь мірі належати до вашої цільової аудиторії).
  • Якщо у вас є навички ефективної роботи в системі Ютуб, то ви можете займатися просуванням чужих відеороликів або отримувати гроші за ведення і розкрутку їх каналів (аналог SEO-шника). Можливий також варіант підйому в Топ чужих каналів за рахунок використання своїх власних, перенаправляючи їм трафік і створюючи для алгоритмів ранжирування YouTube активність користувачів на певний каналі.
  • Ютьюб дає насамперед трафік (іноді у величезних кількостях), тому очевидним способом заробітку на ньому був би арбітраж трафіку (пересилання його на інші ресурси, які готові за це платити, наприклад, на інтернет-магазини). Платити вам будуть, швидше за все, переходи, а ціну кліка ви зможете встановлювати самі в залежності від тематики вашого каналу і рівня конкуренції в цій ніші.

    Крім кліків, можливі варіанти оплати і за здійснені користувачами дії (ліди — підписка на новини, заповнення заявки тощо). Природно, що оплата за ліди буде істотно вище, але далеко не всі переходи з вашого каналу будуть приводити до виконання необхідного дії.

  • Деякі створюють безліч взаємозалежних каналів, які за рахунок взаємного підсилювання в сумі отримують дуже велику відвідуваність і здатні генерувати величезний трафік, а значить приносити чималі прибутки:
  • За допомогою такої сітки можна, наприклад, розкручувати чужі канали за гроші (наганяти на них великий трафік і вони будуть дуже швидко лізти в Топ за рахунок високої відвідуваності).
  • Сітку можна здавати під розміщення сторонньої реклами, що теж буває дуже вигідно.
  • Можна розміщувати чужі відеоролики в свій сітці на Ютубі. Вони отримають багато переглядів рекламодавець зможе перенаправляти користувачів на свій ресурс для отримання вигоди.
  • Працюючи з Ютубом, ви волею-неволею навчаєтеся майстерності зйомки і обробки відео стосовно до цієї мережі. Відповідно, можна вже починати заробляти підготовкою рекламних роликів для викладання в «трубі». Сіючи ніша на даний момент можна сказати вільна та чекає, щоб ви її зайняли.
    Работа с YouTube каналомЯк використовувати YouTube
  • Ну і, природно, що всі вище наведені способи заробітку на Ютубі можна (і навіть потрібно) комбінувати для збільшення вашого доходу.
  • Підсумовуючи за методами заробітку можна завантажити, що їх більш ніж достатньо, і залишається тільки зануритися в таїнства створення каналу на YouTube, його оптимізації та розкрутки відеороликів для їх виходу в Топ. Справа це хоч і не таке складне, як SEO оптимізація, але попрацювати все ж доведеться. Думаю, що з мотивацією можна покінчити і пора приступати до знайомства.

    Вибір тематики для створення каналу на Ютюбі

    Напевно, одним з основних етапів буде вибір ніші, в якій ви будете працювати на Ютубі. Від цього залежить досить багато, в тому числі і ваші заробітки. Пропонувати вам щось конкретне (принаймні зараз) я не буду, а лише згадаю ті тематики, які популярні в YouTube на даний момент:

  • Музичні кліпи — ну, тут все зрозуміло (було і буде популярно завжди).
  • Приколи — приємно подивитися, як інші потрапляють в безглузді ситуації і поржать над цим.
  • Тварини — усім приємно подивитися на котиків та інших братів наших менших, які витворяють щось незвичайне.
  • Дорожньо-транспортні пригоди — вчимося, аналізуємо, співпереживаємо.
  • Падіння — іноді приємно подивитися, як хтось конкретно навернеться, щоб відчути «холодок» в хребті.
  • Спорт — теж все зрозуміло.
  • Мінусом таких тематик є те, що збирається цими відеороликами трафік є досить-таки неякісним. В тому плані, що продати такий аудиторії щось досить складно (їм багато не треба, або просто немає коштів, щоб втілити свої бажання). Тобто створюючи канал за однією з цих (і подібних) тематик ви повинні розуміти, що аудиторія їх навідує навряд чи буде цільової (продажів буде мало). Хоча проявивши фантазію можна і з цього вичавити пристойні гроші, але труднощі будуть.

    Набагато вище конверсія на каналах за інтересами (вузькоспеціалізованих), бо там мешкає цільова аудиторія, готова при нагоді щось у вас купити. Досить буде добре себе попіарити, заробити ім’я і вже можна з успіхом щось продавати. Прикладом можуть служити вузькоспеціалізовані жіночі тематики, такі як схуднення, догляд за собою і т. д.

    Доходные ниши в ЮтубеЯк використовувати YouTube

    Головне розбудити інтерес у користувачів (провокуючими мініатюрами роликів, гучними заголовками) і зростання кількості переглядів не змусить себе чекати. Але і самі ролики треба створювати так, щоб під час перегляду у користувача ні в якому разі не виникало бажання піти (система це бачить і опускає такі ролики нижче в пошуку).

    Як це зробити? Про це ми теж будемо говорити в даній серії статей про використання відеохостингу Youtube в своїх корисливих інтересах (ще раз закликаю відстежувати появу нових постів на цьому блозі).

    Популярні та вузькотематичні ніші були крайніми проявами, але завжди є і золота середина — середньостатистичні тематики (значно менше трафіку першого варіанту трохи більше другого, наприклад, тематика подорожей).

    Ще є така ніша, як відеоблог. Про один з таких блогів я згадував у вступній статті з соціальної мережі You Tube. Один або кілька людей записують з певною періодичністю ролики, де діляться якоюсь корисною або просто цікавою інформацією. Як правило, на таких каналах досить добре все продається з-за наявного особистого довіри до ведучого.

    Ну і також в окрему групу можна виділити новинні відеоканали на Ютубі. Насправді, новинні ролики можуть дуже швидко набирати величезну кількість переглядів (мають місце бути сплески інтересу, наприклад, у зв’язку з якоюсь подією, що сталася), особливо якщо у вас виявиться відповідне відео по темі новини. Щоправда, продавати тут що-небудь буде досить складно, зате можна використовувати для показу реклами (або з офіційною партнерки, або, наприклад, розкручуючи свою медиасеть каналів).

    Підсумовуючи можна сказати, що для конкретних продажів найкраще створювати тематичні канали під конкретну нішу. А ось, наприклад, для розкрутки вашого медіамережі (взаємозалежних каналів) або чужих каналів за гроші можна використовувати топові тематики.

    При виборі ніші нам потрібно розуміти, які типи відеороликів бувають:

  • Інформаційне відео — ви даєте вашої цільової аудиторії якусь корисну їй інформацію (поради, огляди, інструкції тощо)
  • Новинні відеоролики — маються на увазі актуальні новини, наприклад, від вашого інтернет-магазину (розпродажі, акції тощо)
  • Розважальне відео — посміятися люблять всі, але всередині такого ролика можна потай прорекламувати ваш товар.
  • Продає відео — аналог продає сторінки, де головним завданням є стимулювання продажу товару або послуги.
  • Ідеальна ніша для заробітку в YouTube

    В принципі, всі описані вище типи можуть використовуватися для розкрутки вашого каналу на YouTube. При виборі ніші також слід враховувати низку порад:

  • Вибирайте ту нішу, в якій вам буде цікаво працювати. Рада банальний, але дуже дієвий, бо вам не доведеться через себе переступати кожен раз, сподвигаясь зробити щось корисне для розвитку каналу.
  • Добре працювати в тій ніші, де вже є багато відеороликів. Наприклад, існує маса відеооглядів гаджетів і іншої електронної техніки.
  • Також потрібно враховувати, щоб ніша була комерційної і грошової, бо ваші труди повинні якимось чином окупатися. Краще, щоб це були якісь відносно дорогі товари або послуги.
  • Популярність вибраної ніші можна оцінити стандартним чином — через Яндекс Вордстат (або аналогічний інструмент від Гугла). Вводите туди всі придумані вами теми (у вигляді запитів без укладання їх в лапки і без знаків оклику перед словами) і залишаєте ті, які в пошуковій системі запитували досить часто (скажімо, більше ста тисяч раз за місяць).

    Как зарабатывать на своей канале еще большеЯк використовувати YouTube

    Також звертаєте увагу на слова в лівій колонці Вордстата, які можуть говорити про комерційну складову даної ніші (купити, замовити, ціна тощо), якщо є сумніви на цей рахунок.

  • Далі слід визначити конкурентність тих ніш, які виявилися досить популярними і мають комерційну складову. Для цього введіть по черзі ті ж самі запити в пошуковий рядок на YouTube і дивіться на вказану кількість результатів у видачі (читайте про SEO термінологію).

    Где в Ютубе можно заработать большеЯк використовувати YouTube

    Чим менше буде ця цифра, тим краще, бо простіше буде потрапити в Топ.

  • Виходить, що близькою до ідеальної буде ніша, яка за даними Вордстата запитується дуже часто (маючи при цьому комерційну складову) і одночасно в Ютубі за даним запитом (тематики) знаходиться мало відеороликів.
  • З решти після селекції ніш вибираєте ті, з якими вам було б цікавіше працювати.
  • Це була, як правило, випереджає практику теоретична частина, без якої неможливо обійтися. Сподіваюся, що ви вже достатньо перейнялися і отримали мотивацію для подальшого вивчення цієї теми. Власне, продовжимо розмову у другій частині цієї серії статей. Не перемикайтеся.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу