Освоюємося з інтернет-грошима

3329
  • Що таке ICO і кому це все потрібно?
  • Міфи і реальність
  • Трохи про людей цікавляться АйСиО
  • Де дивитися перспективні проекти
  • Разом по ICO
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Останні рік чи два ми з усіх боків чуємо різні слова, так чи інакше пов’язані з популярним нині явищем — криптовалютой (що це таке?). Биткоины, альткоины, майнінг, хмарний майнінг, біржі, обмінники тощо. Справжній бум або, якщо «по-модньому» говорити, хайп (що це?).

    В принципі, ажіотаж, що виник навколо кріптовалюти, цілком зрозумілий. Де ще можна в короткий термін наварити сотні, а то і тисячі відсотків з початкових вкладень? Тільки в крипті. А бажаючих зірвати куш дуже багато, тим більше, що у них перед очима приклади биткоин-мільйонерів (і навіть мільярдерів).

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Інша справа, що на основних криптовалютах вже стільки не заробиш (навіть втратити можна запросто). А тому інтерес користувачів починає зміщуватися у бік молодих альткоинов і того, що називають токенами.

    От як раз останні (токени) і мають пряме відношення до ICO, про який сьогодні піде мова. Що це таке? Це розпродаж акцій «для народу»? Швидше ні, ніж так. Це розпродаж кріптовалюти? Скоріше так, ніж ні. Якщо в двох словах, то ICO — це спосіб вкладення грошей, який може в разі успіху зробити вас дуже багатим, але шанси стати ще біднішими, напевно, все-таки вище.

    Що таке ICO і кому це все потрібно?

    Відразу розшифруємо абревіатуру. ICO — Initial Coin Offering, що в перекладі означає — первинне розміщення монет. Як ви, напевно, знаєте, монетами часто називають криптовалюту взагалі і токени зокрема. Тобто це поняття тісно пов’язане саме з криптомиром і без нього говорити про це безглуздо.

    Що за монети? Хто і для чого їх розміщує? Навіщо їх хтось купує? І як на цьому взагалі заробляють? Давайте розглянемо на простому прикладі.

    Припустимо, у мене є ідея і для її реалізації потрібні гроші (ідея будь — яка- від запуску ракет на Марс до розширення цього блогу, який ви зараз читаєте — головне, щоб в неї повірили). Я організовую ICO і отримують під свій проект гроші від вас (які повірили в мене), віддаючи вам в замін грошей токени (нову, щойно придуману мною криптовалюту) за досить невелику ціну.

    Набравши потрібну суму я свій проект реалізую (в ідеалі, але це може бути запросто і лохотрон, а я — «редиска»). За якихось причин (успіх проекту або в результаті голого піару) вартість мого нового альткоина зростає, і той, хто його у мене купив на момент проведення ICO, тепер зможе їх продати на біржі в десятки або навіть сотні разів дорожче.

    Кому це вигідно?

  • Мені, як організатору ICO, бо я зібрав гроші (інвестиції) без залучення кредитів і взагалі будь-яких гарантій. Сама ця процедура зараз майже скрізь нелегальна, тобто процес цього ніяк і ніким не регулюється — все на довірі. А адже це, на хвилиночку, гроші. Без будь-яких гарантій повернення. Звичайно ж, мені і будь-якому іншому організатору це вигідно.
  • Тим, хто купив нові токени (альткоины) на момент проведення первинного розміщення монет (або навіть трохи раніше, за ще меншою ціною при так званому Pre-ICO). Адже після цього вони зможуть продати нові монети (у всякому разі, люди відчувають таку надію) на криптобиржах набагато дорожче (в рази, як мінімум).
  • Чому люди віддають свої гроші (нехай часто і невеликі) в обмін на віртуальні монети взагалі без всяких гарантій? Ну, зараз все сп’янілі криптовалютами і готові вкладати в будь-нові монети в розрахунку, що завтра вони коштуватимуть ще дорожче (нагадує бум IPO доткомів в кінці минулого століття). Просто на ICO ці монети можна придбати дешевше, бо потім після виходу на біржу вони вже, як правило, дорожчають (хоча, далеко не завжди).

    Зрозуміло, так? Є купа людей, які просто «їсти не можу» бачачи, що на крипті хтось піднімає божевільні гроші. Цих людей багато, що створює позитивну хвилю. Купівля нових монет на етапі ICO еквівалента того, як вкластися у фінансову піраміду (типу МММ) на самих ранніх етапах. В такому випадку, якщо в піраміду повірять і вона почне рости, гроші можна буде повернути сторицею.

    Ще більше людей підстьобують реальні приклади того, коли куплені при проведенні АйСиО за номінальною ставкою токени потім зростали в ціні в тисячу і більше разів. А це сотні тисяч відсотків прибутку, Карл! Наприклад, ROI (ступінь повернення вкладених інвестицій) для токена NXT склала на піку 400 000 відсотків.

    Скільки людей грають в азартні ігри на гроші або роблять ставки? Їх мільйони. Вони азартні, можливий виграш затьмарює в їх свідомості всі можливі ризики. Так само і тут. ICO (принаймні зараз) — це абсолютно «дикий захід» високоризикованих, але дуже високоприбуткових інвестицій. Ви таких людей? Тоді продовжимо, хоча і іншим радив би почитати для загального, так би мовити, розвитку (як казав листоноша Пєчкін).

    ICO — міфи і реальність

    Трохи про міфи і паралелі, які проводять люди, намагаючись простою мовою пояснити суть значення абревіатури ICO:

  • ICO — це IPO, тільки в світі криптовалют. Це правда? Ні, бо схожість тільки в написанні і звучанні абревіатур, але не по суті речей. IPO — це регульоване (що дуже важливо) публічне розміщення акцій уже відбулася (встала на ноги) компанії. Так було з Гуглом, Яндексом, Надкусанным Яблуком та іншими гігантами. Після IPO вони отримали нові інвестиції на розвиток, але вже до цього щось з себе представляли.
  • ICO — це варіація краудфандингу, але тільки поставлена на рейки крипти. Так, це вже ближче до істини. Краудфандінг — це колективне фінансування, коли люди добровільно вкладають свої гроші в вподобаний проект ще на стадії ідеї (схоже на пайовиків, вкладаються в будівництво житла ще на стадії паперового проекту). Ще їх об’єднує те, що ніяких гарантій успіху немає (проект може скурвится, не вистрілити чи це взагалі може бути розлученням чистої води).
  • ICO — це легальне інвестування (аля венчурне) з гарантією повернення коштів. Як ви вже зрозуміли — ні. Не існує ніяких законів не те, що захищають вкладників, але і навіть хоча б як-небудь це справа регулюють (хоча, швидше за все, до цього прийде). Зараз будь-хто може провести ICO (без перевірки аудиторів, без експертної оцінки, без зайвих клопотів). Навіть більшість договорів оферти під такі проекти пишуться з явною відмовою від можливих претензій учасників до організаторів.
  • ICO — це відмінна можливість зрубати грошенят по-легкому. І так, і ні. Це як пощастить. Не будь успішних проектів — не було б і такого ажіотажу. Але за статистикою лише третина з’явилися таким чином монет (токенів) стали потім торгуватися на біржах. Інші дві третини згинули і обрушили всі надії вклалися в них людей. А ще більше проектів-невдах навіть не пройшли далі Pre-ICO (попереднього пробного розміщення по більш низькій ціні).
  • ICO — це покупка нових криптовалютных монет (токенів) в обмін на старі (биткоины, ефіри тощо). У більшості випадків це саме так. Досить рідко можлива покупка нових монет безпосередньо за фіатні гроші (рублі, долари, євро). Більшості організаторів так зручніше, бо сама по собі криптовалюта поки знаходиться поза легального фінансового поля, а значить і проводяться первинні розміщення буде важко підвести під загальні рамки (із сплатою податків тощо).
  • ICO — це створення нової кріптовалюти і вихід її на ринок. І так, і ні. В загальному розумінні кріптовалюти, ті токени, що випускаються на ICO, швидше надбудова над існуючою криптовалютной мережею. Найчастіше для цього використовується система смарт-контрактів під назвою Эфириум. Так, так, це та сама крипта номер два у світі.

    Але не всі знають, що Эфириум — це не просто криптовалюта, а саме система розумних контрактів і навіть сам ефір (внутрішня валюта цієї мережі) лише токен і дуже успішний приклад ICO. Саме після появи Ефіру в 2015 році (його ICO, тобто збір коштів на розвиток проекту проходив роком раніше) почався справжній криптовалютный бум, а не з появою бикткоина, як багато хто вважає.

    Тобто організаторам розміщення нового сертифіката зараз вже не потрібно створювати нову криптосеть (з майнерами, нодами тощо) — досить вибрати одну з уже існуючих. Це значно полегшує вихід на ринок і знижує початкові витрати.

  • ICO — це просто фінансові піраміди, які неминуче впадуть. І так, і ні. У тому вигляді, що являє первинне розміщення монет зараз, це підприємство приречене. Але, швидше за все, в найближчому майбутньому цей інструмент буде легалізований ряд країн азії вже думають над цим) і з приходом у цей світ регулювання все може істотно змінитися. Стане складніше проводити ці заходи, але і підвищиться довіра інвесторів.
  • ICO — це вигідно всім (і організаторам, і інвесторам). І так, і ні. Для організаторів це безперечно вигідно, бо їх внесок у розкручування і проведення ICO може тисячократно окупитися. Тим більше, що частину роботи можна перекласти на плечі потенційних інвесторів шляхом так званих баунті (роздачі безкоштовних монет за певні послуги по підтримці і просуванні проекту) або аирдропов (трохи менш значимі послуги по розкрутці, теж оплачувані фантиками токенами).
  • Pre-ICO (Pre-Sale) — це дуже вигідно. Так, але і набагато більш ризиковано. Пресейл (передпродаж) потрібен організаторам для збору коштів на основний АйСиО і для того, щоб вже на початковій стадії заявити про себе і промацати грунт. В рекламу на цьому етапі особливо не вкладаються, але сама по собі роздача токена за істотно нижчою ціною приваблює багатьох інвесторів. Хоча, як вже говорив вище, поріг Pre-Sale переступають далеко не всі проекти. Але якщо вигорить, то прибутки будуть ще більше, ніж при вході на стадії АйСиО.
  • ICO — це відмінний привід для молодих стартапів (як правило, складаються з молодих людей) заявити про себе. Так. Наприклад, Дуров зі своїм Телеграмом. У теорії, якщо використовувати Pre-Sale, баунті і аирдроп, то можна обійтися взагалі практично без інвестицій. Та й інвестори — це в основному молоді й гарячі, яким потрібно все і відразу. Загалом, людям солідним (за віком і станом) тут робити нічого.
  • Трохи про людей цікавляться ICO

    Що можна сказати про людей, які активно цікавляться проектами виходять на ICO і готовими в це вкластися:

  • Поведінку інвесторів на ICO не завжди піддається логіці. Іноді проект, що існує тільки на папері, збирає мільйонні інвестиції, а щось дійсно цінне і вже працює такими успіхами похвалитися не може.
  • Категорія інвесторів у такі проекти дуже специфічна. Їх приваблює простота участі у проекті (з-за відсутності регулювання), але не насторожує повна незахищеність.
  • Багатьох приваблює поки ще сіра (неформальна) зона економіки, в якій знаходяться дані фінансові проекти, а так само анонімність.
  • Тут низький поріг входження. Не потрібно витрачати великих грошей на покупки акцій — можна обійтися досить скромними сумами, розкиданими по різних проектів — може десь вигорить.
  • Є частина інвесторів, які взагалі грошей витрачати не хочуть, а бажають отримати токени за рахунок участі в Bounty і AirDrop акціях, вкладаючи свій час і сили. Це свого роду інтернет-робота, правда без обумовлених рамок оплати (від нуля до «вау»).
  • Серед інвесторів практично немає серйозних гравців, бо собі дорожче працювати в сірій зоні.
  • По суті, ICO — це доступний всім спосіб вкладення грошей за схемою краудфандингу (збору пожертв). У нього є плюси і мінуси, і далеко не всі інвестори навіть толком розуміють що роблять.

    Більшість з них новачки в таких справах і просто пливуть на хвилі хайпи, яка супроводжує ажіотаж навколо криптовалют, особливо сильно проявився з виходом на ринок Эфириума як універсальної платформи для проведення розміщення нових монет.

    Куди всі вони припливуть? Про це скажу в заключній частині статті.

    Де дивитися перспективні ICO проекти криптовалют

    Як я вже говорив, дана система попереднього розміщення монет (а по суті, випуску нових токенів) ніяк і ні ким не регламентується і не регулюється. Єдиним достовірним джерел інформації може бути лише офіційний сайт того проекту, що планує вийти на ICO.

    Зазвичай інформація про АйСиО включає в себе:

  • Анонс (White Paper) — опис суті проекту та відповіді на запитання потенційних учасників. Завдання анонсу прищепити інтерес до проекту і визначити доцільність проведення подальших кроків. Природно, що анонсування проводиться по всім доступним каналам — на сайті, в соцмережах, на тематичних ресурсах.
  • Договір оферти — на сайті вивішується оферта (преддоговор), де будуть описані права та обов’язки сторін (організатора та учасників). Там же вказують терміни та обсяги емісії нових токенів, а так само сума, яку планується зібрати.
  • Далі організатори АйСиО проводять:

  • Pre-ICO або Pre-Sale — іноді проводиться попередній продаж монет по знижкової ціною для збору коштів на расскрутку проекту, але це зовсім не обов’язково.
  • Рекламна компанія — для залучення найбільшого числа потенційних інвесторів. До цій справі активно залучають всіх бажаючих за схемами баунті і аирдроп, що дозволяє істотно заощадити кошти на розкрутку.
  • Краудсейл — починається основна продаж квитків на сайті проекту (внутрішня распроажа).
  • Продаж квитків на біржах — цей етап долають далеко не всі ICO, але з тих, хто все-таки доходить до торгів їх токенів на біржах, більшість (90%) показують позитивний ROI (різницю ціни на ICO і після виходу сертифіката на біржу).
  • Прикладом успішних ICO (з точки зору їх організаторів), які зібрали кожен більше ста мільйонів доларів, що можуть служити: Filecoin, Tezos, EOS Stage, The DAO і Bancor. Якщо дивитися з точки зору інвестора, то вигідними виявились покупки на АйСиО токенів NXT, Ethereum, IOTA, Neo, Spectrecoin і ряд інших (рейтинг за ROI можна подивитися тут).

    Природно, що для вибору придатних для інвестицій в токени слід використовувати спеціалізовані сервіси і докладно вивчати всю наявну в мережі інформацію. Можу запропонувати кілька з тих сервісів, з яких можна почати:

  • КоинГеко
  • КоинМаркетКап
  • ХайпСтат
  • CoinSchedule
  • Cyber.Fund
  • Smith + Crown
  • ICOTracker
  • ICOCountDown
  • ICOList
  • ICORating
  • Token Market
  • Разом по ICO

    Як я вже говорив вище, якщо в систему ICO не прийде регулювання, то цю концепцію чекає неминуче забуття, бо кількість невдалих і шахрайських проектів вб’є всі бажання у потенційних інвесторів. У той же час після легалізації такі первинні розміщення втратять для багатьох свою принадність. Та й самим компаніям буде складно вийти на АйСиО, приблизно як зараз складно вийти на IPO. Загалом, палиця о двох кінцях.

    Зараз же все тримається на довірі і репутації тих людей, хто виводить свій проект на ICO. І в першу чергу це привабливо шукачі легких грошей, бо не часто і не у всі історичні періоди виникає така можливість «зрубати бабла по-крупному».

    Останній раз таке було в епоху буму доткомів (і їх подальшого краху). Тоді теж люди сплутали успіх технології (інтернету) з успіхом проектів, які з’являлися на її основі і вкладалися в усі хоч якось пов’язане з інтернетом. Так і зараз. Блокчейн (що це таке?) так само революційний, як інтернет двадцять років тому, і за ним майбутнє, але більшість сьогоднішніх доткомів (криптовалют і токенів) лише піна на хвилях.

    Якщо любите ризик, прагнете гострих відчуттів і хочете відчути себе генієм (вклавшись у вдалий токен), то і зараз вам нічого не заважає цим зайнятися. Іншими ж я порадив би поки придивитися і дочекатися наведення хоч якогось організаційного порядку на цьому фінансовому полі. ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу