Способи заробітку в мережі

3469
  • Де можна побачити стрічку Дзена
  • Як увімкнути або вимкнути
  • Як налаштувати Яндекс Дзен
  • Безкоштовна блог-платформа і RSS-агрегатор
  • Як створити свій канал в Яндекс Дзене
  • Як додати RSS-стрічку сайту
  • Чи має взагалі сенс використовувати Yandex Zen
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про відносно нове дітище Яндекса під назвою Дзен. Взагалі все це з’явилося ще в минулому році, але активно про цю систему заговорили тільки зараз. Ідея у Яндекса була досить простою — дати користувачеві ту стрічку новин, яку він хоче бачити, грунтуючись на його перевагах.

    Вже пошуковій системі не знати що любите, що віддаєте перевагу і що не проти почитати. А раз такі знання є, то їх треба використовувати. Сервіс для користувачів вийшов простіше нікуди — просто дивишся стрічку і все. Ніяких тобі рубрик, тегів та іншої навігації. Напевно, це більшою мірою зручно мобільним користувачам, бо одним вільним пальцем щось вибирати складно, а ось гортати єдину стрічку новин цілком зручно.

    Способи заробітку в мережі

    Де живе Яндекс Дзен? Ну, по-перше, по наведеній засланні, але туди напевно мало хто ходить, а тим не менше ця система збирає величезний трафік. Тому очевидно, що його кудись вбудували. І не просто куди-то, а на головну сторінку цього пошуковика і на «нову вкладку» Яндекс браузера. Мобільних користувачів теж не обділили — Дзен вже буквально скрізь. У багатьох виникає інше питання — як його відключити, бо…

    Ну, а вебмайстрів та видавців (так буржуї обзивають тих, хто може генерувати контент) у цій системі останні пару місяців приваблює зовсім інше — можливість отримувати додатковий трафік і заробляти. Справа в тому, що Yandex Zen тим, хто набере більше 10 тис. переглядів за тиждень, що дозволяє включити монетизацію, і перші виплати показали середній чек понад 40 тис. рублів за місяць. Ось звідси і ростуть ноги виник ажіотаж. З цього місця спробую детальніше…

    Де можна дивитися і читати новинну стрічку Дзена

    Як я вже згадав, новини з Дзена можна дивитися в багатьох місцях (в тому числі і на сторінці цього сервісу — zen.yandex.ru).

    Основний «косяк» читачів вона, напевно, все ж збирає з головної сторінки Яндекса. Там стрічка відображається в самому низу (досить ненав’язливо, але як я зрозумів, техпідтримку вже завалили запитами як її відключити). Поки вона не відключається (в налаштуваннях головної сторінки я такої опції не знайшов) — можна лише закрити спойлер, під який вона сховається, з допомогою хрестика в правому куті стрічки:

    Новости из Дзен на главной странице ЯндексаСпособи заробітку в мережі

    Якщо клікніть по заголовку «Дзен», то потрапите на сторінку сервісу, де вам запропонують вибрати що-небудь з десятка сайтів, новини з яких ви хотіли б бачити в стрічці. Природно, що будуть показуватися новости не тільки від цих видавців, але сам процес вибору допоможе Яндексу зрозуміти ваші уподобання (особливо, якщо ви не ввійшли в систему під своїм аккаунтом і вже тим більше, якщо його взагалі не маєте).

    Те ж саме, до речі, відбувається і на мобільних пристроях (там дзен можна знайти в додатку Яндекс, в їх браузері і ще де-небудь точно):

    Яндекс Дзен на мобильномСпособи заробітку в мережі

    Ну і, звичайно ж, Yandex Zen ви знайдете і в браузері випускається цією компанією. Тут Дзен знову ж досить ненав’язливий (в десктопної версії вже точно) і з’являється коли ви відкриваєте нову (порожню) вкладку.

    Дзен в Яндекс браузереСпособи заробітку в мережі

    Раніше там були тільки форма пошуку і візуальні закладки, а зараз при прокрутці вниз можна почитати стрічку з підібраних спеціально для вас новин (хоча, це не обов’язково будуть новини — рецепти, анекдоти, новини на самі різні теми, збірки картинок, гайди та інший брєд по вашому смаку).

    До речі, можна увімкнути синхронізацію в Яндекс браузері (якщо ще не включили) і читати одну і ту ж (ретельно підігнаних — про це читайте нижче) новинну стрічку. До чого дійшов прогрес…

    Як увімкнути або вимкнути показ новин з Дзена

    Ще одне до речі. У Браузері включити відображення Дзена (якщо він не видно) або відключити (якщо вже замучив) в налаштуваннях (пиктограммка з трьома смужками у правому верхньому кутку — пункт «Налаштування»):

    Как включить или отключить Дзен в Яндекс браузереСпособи заробітку в мережі

    Просто зніміть або поставте галочку в потрібному рядку. У мобільній версії браузера теж можна октлючить\включити цю панель. Тільки ця опція там зарита в самому кінці списку в області «Додатково»):

    Включить Яндекс ДзенСпособи заробітку в мережі

    Загалом, якщо постаратися, то можна знайти. Рухаємося далі.

    Як налаштувати Яндекс Дзен?

    Якщо не торкатися питань включення або відключення показу Дзен-блоку в різних місцях (браузері, додатках, головної сторінки Яндекса), то під налаштувань, напевно, варто розуміти склад вашої індивідуальної новинної стрічки. Звичайно ж, алгоритм повинен сам ідеально потрапляти у ваші запити, але це в далекому майбутньому. А поки що як в анекдоті — «необроблені деталі потрібно обробити напилком».

    В Дзене для налаштування переваг у користувача є по суті лише один інструмент (точніше два, але як один) — лайк і дизлайк, які можна виставити кожному пропонованого повідомленням у вашій стрічці новин. Кілька дизлайків заборонять показ у вашій стрічці матеріали з цього каналу (що це таке, читайте трохи нижче) або з цього сайту.

    Лайк и дизлайк в ДзенеСпособи заробітку в мережі

    Хоча, в мобільному додатку «Яндекс» можна буде додавати цікаві вам сайти (поза списком Топа) і видаляти раніше заблоковані.

    Настройка Дзен в мобильном приложении ЯндексСпособи заробітку в мережі

    Так, наприклад, можна буде включити свій власний канал (коли його створите) або сайт (коли його підключіть до Дзену) у свою новинну стрічку, щоб контролювати відправляються цей сервіс матеріали.

     в ленте Яндекс ДзенаСпособи заробітку в мережі

    Загалом, мінімум налаштувань, що і вимагає сучасний юзер (особливо мобільного девайса). Хочу щоб було і все. Дзен це і реалізує — просто крути стрічку і став лайк\дизлайк. Лепота.

    Яндекс Дзен як безкоштовна блог-платформа і RSS-агрегатор

    Трохи вище ми подивилися, як цей сервіс виглядає зовні (для тих, хто його використовує за прямим призначенням — перегляд і читання стрічки). Це досить важливо для розуміння того, наскільки перспективний даний сервіс та де саме він збирає свою чималу аудиторію.

    Справа в тому, що контент відображається в стрічці Дзена сам Яндекс не виробляє (він лише здійснює добірку за інтересами конкретного користувача). Яким же чином і звідки він контент бере? З одного боку, це здорово схоже на Яндекс.Новини, інформація береться з сайтів через RSS, а з іншого — схоже на ЖЖ (живий журнал), де стрічка формується з матеріалів написаних його учасниками.

    Дзен – це нескінченна стрічка контенту, яка формується виходячи з інтересів конкретної людини. Ми хочемо допомогти користувачам знайти цікавий контент, а видавцям – цільовий трафік (клік по рекомендаціям відкриває матеріал на сайті-першоджерелі).

    Отже, Yandex Zen двулик і включає в формовану стрічку два типи матеріалів:

  • Написаних користувачами реєструються в Дзене і створили там свій канал (по суті — аналог безкоштовної блог-платформи типу ЖЖ, Ливинтернет, Блогер тощо). Ви можете прямо зараз зайти на цей лендінгем, ознайомитися з наведеною інформацією і натиснути на кнопку «Увійти».

    Входя в Яндекс дзенСпособи заробітку в мережі

    Якщо аккаунт в Яндексі у вас вже є, то він і буде служити ключем для входу в «Дзинь». Там вас чекає простенький редактор і багато роботи по створенню своїх унікальних матеріалів (канали з копіпастом досить оперативно пессімізіруются). Але про це трохи пізніше.

  • Матеріали можуть бути взяті з сайтів, підключених до Yandex Zen допомогою спеціально створеної RSS стрічки (звичайна RSS або та, що ви використовували для Яндекс Новин не годиться). Для підключення сайту потрібно буде налаштувати RSS по заданому стандарту і здати її техпідтримку на перевірку. Кліки по постам потрапили таким чином в стрічку Дзена відкриють повну версію статті на сайті-першоджерелі, що дає цього сайту додатковий безкоштовний цільовий трафік. Як створити RSS стрічку та куди її здавати на перевірку читайте нижче.
  • У Вас немає сайту, але є бажання писати і негайно отримувати віддачу, тобто заробляти (а не через роки, як з створенням сайту)? Тоді Яндекс Дзен для Вас!

    Може бути не так бравурно, але щось подібне можна було б створити в якості слогану для піару цього сервісу.

    Взагалі, основний плюс безкоштовної блог-платформи полягає в співтоваристві там формується. Наприклад, в тому ж Живому Журналі, в епоху його популярності, варто лише додати пару кульных статей, прокоментувати кілька топових блогів по темі і все, у тебе вже сотні читачів. Сподіваюся, що тут буде так само.

    Звичайно ж, все не так просто, але на початковому етапі розвитку сервісу є шанс зачепитися. Раджу почитати цю гілку Серч, щоб зрозуміти — чи є сенс починати орати на дядька». До речі, можете поглянути на графік зростання числа відвідувачів цього сервісу (якщо це не фейк, то вельми і вельми вражає):

    Посещаемость сервиса zen.yandex.ruСпособи заробітку в мережі

    Природно, що варіант з підключенням сайту (через RSS) негативних сторін (крім метушні з RSS і її валиадцией) не має — піде додатковий трафік, може бути навіть в Дзен щось заробите і ніяких мінусів. Максимально поганий результат — це просто його відсутність. Матеріали будуть постити автоматом — достатньо один раз налаштувати. І якщо трафіку не буде відразу, то він може з’явитися потім.

    Як створити свій канал в Яндекс Дзене

    Все дуже просто. Заходьте на сторінку для авторів, тиснете на кнопку «Увійти»:

    Якщо ви були в цьому браузері вже авторизовані в Яндексі, то відразу потрапите на сторінку свого нового каналу (в іншому випадку доведеться авторизуватися або навіть зареєструватися). До речі, на одному обліковому записі можна створити тільки один канал.

    Создание своего канала в Яндекс ДзенеСпособи заробітку в мережі

    Тут ви знайдете три демо-матеріалу, які мають вельми пізнавальне значення — раджу вам з ними ознайомитися. А так само має сенс відразу дати назву, опис і додати логотип вашого каналу, натиснувши на літеру «Я», розташовану праворуч угорі:

    Описание каналаСпособи заробітку в мережі

    Праворуч від літери «Я» можна ввести назву каналу, а при кліці по ній самій вам запропонують завантажити логотип вашого комп’ютера. Опис і Емайл додайте теж.

    Все, а тепер бігом писати нову замітку, натиснувши на кнопку із зеленими плюсом:

    Добавление статьи в Яндекс ДзенСпособи заробітку в мережі

    Вбудований редактор простий — можливість додавання посилань або форматування з’являється після виділення слова або фрази.

    встроенный редактор ДзенаСпособи заробітку в мережі

    Особисто мені не вистачає скасування дії у вигляді кнопки, хоча традиційне Контрол+Z (крок назад) тут працює, але спробуй здогадайся. А так нічого, жити можна.

    Щоб вставити відео з ютуба або код повідомлення з соцмережі, потрібно перейти на новий рядок (натиснути ентер) і скористатися новими кнопками.

    Как вставить видео или фото в Yandex ZenСпособи заробітку в мережі

    Знову ж без вишукувань, але головне що працює справно.

    Вгорі є не очевидний перемикач, де можна буде активувати монетизацію вашого каналу в Дзен. Правда спочатку потрібно буде набрати 10 тис. переглядів на тиждень (ще недавно поріг становив 30 тис.):

    Как заработать на своем канале в ДзенеСпособи заробітку в мережі

    Варіанти заробітку досить очікувані — небудь рекламна мережа Яндекса (ну, не Гугла ж), або АдФокс, який Яндекс теж не так давно «під себе підім’яв». Про можливі доходи я вже згадував (близько 40 тис. рублів на місяць), але це було при порозі в 30 тис. переглядів за тиждень. Так що робіть висновки.

    Як додати RSS-стрічку свого сайту в Yandex Zen

    Тут насправді два питання — як створити та додати. Перший безсумнівно реалізувати складніше. Але про все по порядку. У хелпе Дзена досить докладно описано те, як повинна виглядати додаткова RSS стрічка вашого сайту, щоб її прийняв цей сервіс і зумів виокремити з неї анонси ваших нових постів.

    І тут же (на самому початку) ви знайдете форму для відправки створеної RSS на перевірку службою підтримки сервісу.

    Как привязать свою RSS ленту к сервису Yandex ZenСпособи заробітку в мережі

    Залишилося тільки створити такий RSS канал у себе на сайті, враховуючи усі наведені на вказаній сторінці вимоги. Непрофесіоналові зробити це буде не просто. Для Вордпресс відповідного плагіна я поки не знайшов (хтось переробляв під ці завдання плагін Yandex.News Feed by Teplitsa призначений для відправки постів в Яндекс.Новини).

    Так само в мережі я знайшов пару варіантів самостійної установки потрібного RSS каналу для блогу на WordPress. Поки руки не дійшли спробувати, але може бути ви опинитеся попроворнее:

  • Робимо валідний РСС-фід для Яндекс.Дзен в Вордпресс (перша частина статті з невалидным фідом знаходиться тут — там більш детально все описано)
  • Як додати сайт в Яндекс Дзен — по суті описаний плагін, який встановлюється вручну (один файлик створити і скопіювати потрібну папку). Зручно те, що в вікні редагування записів після цього з’явиться галочка «Відображати в Дзен».

    Плагин RSS в Дзен для ВордпрессаСпособи заробітку в мережі

    Це дозволить вам вручну відібрати кращі матеріали для трансляції. На мій погляд, дуже зручно.

  • З’явився плагін для створення RSS стрічки в офіційному депозитарії Вордпресс — RSS for Yandex Zen. Про нього можна почитати за наведеним посиланням. Спасибі Flector за плагін, повідомлення і пояснювальні коментарі.
  • За вимогами Яндекса в стрічці повинно бути не менше 50 сторінок, причому в неї повинні віддавати повні тексти. Загальний її розмір може вийти пристойним.

    Якщо є в загашнику ще щось робочий і цікаве (нехай і для інших движків) — прошу залишати посилання в коментарях (або на пошту шліть). Додам їх у цей список (посилання тут закриті від індексації, тому немає сенсу таким чином намагатися отримати беклинк — хотілося б зібрати дійсно корисний список варіантів реалізації каналу для Дзену).

    Після додавання каналу, перевірки його валідності та визнання його техпідтримкою сервісу вже можна починати чекати трафіку з zen.yandex.ru. Виглядати це може приблизно так у вашої системи збору статистики відвідуваності сайту:

    Трафик на сайта с Яндекс ДзенаСпособи заробітку в мережі

    Як пишуть в хелпе до цього сервісу, пости з каналу автоматом потрапляють в стрічку користувачів минаючи ваш канал. Але в статистиці будуть враховуватися їх перегляди і за них капати грошик, якщо ви подолаєте бар’єр у 10 тис. переглядів за тиждень.

    Как связаны канал и RSS в Yandex ZenСпособи заробітку в мережі

    Якщо раптом захочете побачити, як в Yandex Zen відображаються пости взяті з вашого сайту, то можна зробити фінт вухами, згаданий трохи вище. Можна зайти на мобільний додаток «Яндекс» (так і називається в одне слово) та прокрутити його стрічку до появи блоку з нашим сервісом. Після цього клікаєте по слову «Дзен»:

    Переходим в настройки сервисаСпособи заробітку в мережі

    І в відкрилася вкладці клікаєте по пиктограмке з трьома крапками в правому верхньому кутку:

    Настройка Yandex ZenСпособи заробітку в мережі

    З випадаючого списку вибираєте варіант «Цікаві вам джерела» і у вікні вводите Url свого сайту (або канал). Після цього у вашій стрічці Дзена повинні почати з’являтися пости з вашого сайту, щоб ви змогли їх побачити і оцінити.

    Має сенс використовувати Дзен

    Якщо ви звичайний користувач цього сервісу, то його використання визначається тільки вашими особистими симпатіями чи антипатіями. Поки сервіс сируватий, але це йому не заважає видавати на гора досить-таки непогану добірку (для мене, у всякому випадку), яку можна ще вручну підрихтувати лайками і дизлайками.

    Якщо ви видавець (вже відбувся або тільки замислюється про це), то у вас є два шляхи вигідного використання даного сервісу і кожен з них потрібно розглядати окремо:

  • Почну з підключення вже існуючого сайту підходящої для цього сервісу тематики (перспективного). Тут ви абсолютно нічого не втрачаєте і не вкладаєте (анонси постів будуть публікуватися в Дзене на автоматі паралельно з публікацією на сайті). А при хорошому збігу обставин можете отримати халявний трафік і навіть додаткову порцію грошей від Яндекса.
  • Якщо ж ви замислюєтеся про те, щоб почати вести свій канал на Дзене і на цьому заробляти, то тут вже ситуація складніша, бо є ризик пристойно витратити часу і сил на все це, але не отримати належної віддачі. Але ж може і вигоріти. Не дізнаєтеся, поки не спробуєте!
  • Якщо захочете таки вести свій канал в Yandex Zen, то так само врахуйте, що Яндекс може пессімізіровать ваш канал за порушення правил (і ще ось цих теж). Це і кликбейт (заголовки, що провокують натискання на них, з текстами їм невідповідними або слабо кореллирующимся), і спам, і копіпаст (стыренный у кого-то контент).

    Останнє дуже чітко відстежується (хоч і не швидко) і майже завжди припиняється. Тим більше, що є навіть стучалка на випадок порушення авторських прав власником каналу на цьому сервісі. Тут не забалуєш, і перенесені звідкись матеріали не довго будуть радувати вас переглядами. А якщо бачите свої статті на чужих каналах, то негайно пишіть скаргу (механізм налагоджений і відмінно працює).

    Так само організатори не вітають, коли ви в своєму каналі публікуєте анонси, відправляючи читати повну версію на свій сайт. Для цього є варіант з підключенням РСС стрічки. Так само не варто дублювати матеріали з РСС стрічки в своєму каналі — можуть пессімізіровать.

    Так, ще власники сервісу погрожують витратити мільйон доларів на підтримку перспективних каналів:

    Что такое спонсорская программа в дзенеСпособи заробітку в мережі

    Цікаво, правда? Кому дадуть? І на що?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу