Створюємо Емайл розсилки

2269

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Якщо ви хочете взаємодіяти зі своєю аудиторією, то поки складно запропонувати щось більш ефективне і перевірене досвідом, ніж Емайл розсилка. Хоча, загалом-то, є така штука як Push повідомлення, які я зараз тестую, але це швидше додатковий інструмент, а не основний.

Створюємо Емайл розсилки

Все ж банальна електронна пошта раніше рулить, і якщо у вас є свій сайт, блог або форум, а вже тим більше, якщо ви інфобізнесмен, то без збору бази передплатників і активної роботи з нею вам не обійтися.

Навіщо морочитися з сервісами Емайл розсилки?

Я в свій час вибрав найбільш простий і прямолінійний спосіб — налаштував підписку на Емайл через Feedburner і забув про це. В принципі, добре, що все це безкоштовно, але от віддача я не сказав би що дуже вже велика виходить. Також я використовував і безкоштовний сервіс e-mail розсилки Subscribe, але знову ж таки не фонтан (багато вимог, реклама в розсилках, мало функціоналу, так і відсоток відкриття листів вкрай низький).

Ідеалу, коли можна було б вивантажити під десять тисяч передплатників і безкоштовно почати розсилати листи з анонсами нових матеріалів або якихось інших заманушках, я не знайшов. Подивився у бік серверних скриптів і плагінів для Вордпресс. Знову ситуація, коли все далеко від ідеалу — складно, часто щось не працює і нічого не сказати, щоб «вах». До того ж масова розсилка листів може сприйматися хостером як спам (що це таке?).

В цьому плані є куди прагнути, тим більше що базу передплатників з Фидбернера вивантажити зовсім не складно, і її можна цілком легально перенести на якийсь із сервісів e-mail розсилки, щоб збільшити ККД. Як не крути, але платити все одно доведеться, або залишатися на Фідбернере і втрачати частину потенційних відвідувачів, які можна було б залучити на сайт у випадку більш раціонального підходу.

Перенос базы подписчиков из Фидбернера в сервис Емайл рассылкиСтворюємо Емайл розсилки

Взагалі, я над цим питанням періодично замислююся вже кілька років поспіль. Щось пробую, тестую і забуваю… Ніяк не можу зрушити з мертвої точки. Як прочитав у Шакіна пару років тому докладну інструкцію про переїзд з Фидбернера на Смартреспондер (за багатьма показниками тоді один з кращих сервісів Емайл розсилки). Начебто все зрозумів, прикинув по грошах, вирішив потестувати, переніс першу тисячу передплатників на безкоштовний тариф і якось не пішло…

Хоча, може бути і на краще. Звикни я зараз до Смартреспондеру — було б дуже складно з нього злазити. Адже він закривається (закрився фактично, але своїм клієнтам дає час на безболісний переїзд). До речі, дуже примітна причина закриття загалом успішного сервісу (одного з лідерів ринку в рунеті). Виявляється, що його власник (не пам’ятаю ім’я та прізвище, а шукати в брухт) просто-напросто в ньому розчарувався. Ну, він перестав бачити в ньому предмет для вкладення своїх ідей. Охолов. Опостылел. Здавалося б, ну продай! Ан, немає.

У коментарях до новини про закриття власник Смартреспондера написав, що не хотів би спостерігати, як проект змінюється і засмучуватися від цього. Загалом, «осавул вирішив таки пристрелити коня», щоб себе не мучити. А сам напевно буде шукати новий вектор докладання зусиль, що його буде надихати. Як буває! А ви говорите гроші, гроші. Не всі ними вимірюється і не кожен зміг би відмовитися від продажу на користь собственоручного знищення (це як будинок спалити, щоб у ньому ніхто чужий не жив). Сильно, по-любому.

Однак, багато тисяч своїх користувачів Смартреспондер серйозно підставив. Тепер їм доведеться шукати гідну заміну, а це ой як не просто. В цьому плані, вони зараз знаходяться зі мною приблизно в однаковому становищі (я в ньому вже кілька років тупцюю, але ніяк не сдвинусь), тому, думаю, їм це питання теж цікавий.

Проблема вибору

Майже всі сервіси e-mail розсилок мають безкоштовні тарифи для залучення нових рекрутів у свої ряди (хто ж не любить халяву!), але діють вони тільки до того моменту, поки число ваших передплатників не перевищить кілька тисяч (у мене їх вже під вісім тисяч, а якщо брати тих, хто не підтвердив Емал в Фидбернер, то виходить майже чотирнадцять тисяч). Але навіть не в цьому проблема не у грошах), а в тому, щоб вибрати серед безлічі наявних на ринку сервісів дійсно вартий уваги варіант. Інформації багато, але в ній можна потонути.

Майже всі сервіси e-mail розсилок мають партнерські програми. І що? А те, що рефоводы, намагаючись заманити у свої тенета якомога більше рефералів, пишуть в промислових масштабах оглядові статті та хвалять там той чи інший сервіс. Ми з вами їх читаємо і розуміємо, що всі вони гарні, але який же вибрати? Загалом, питання настільки «заспамлен», що дуже складно зрозуміти чому вірити. Можна, звичайно ж, все самому спробувати, але це треба бути вже дуже «впертим». Я не такий, тому вирішив пошукати порівняльні матеріали.

На блозі Павла Тимощенка знайшовся огляд сервісів e-mail розсилок, де розглянуто приблизно десяток цих сервісів, у багатьох з яких автор зареєструвався і протестував. Про свій досвід він написав у зведеній статті. Як я зрозумів, перші три сервісу він виділив як лідерів, але у всіх свої погляди і смаки, тому, думаю, варто подивитися характеристики всіх.

Ну, а мета цієї маленької замітки — «звести ризики до мінімуму» і постаратися зібрати якомога більше думок щодо цього питання «хороших і різних». Тому я рішуче розраховую на вашу допомогу «тупому старому дядькові» (див. вкладку «Про блозі» з верхнього меню). Вже навіть сам не вірю, що в цьому питанні зможу зрушити з мертвої точки. Мені найчастіше в таких випадках тільки хороший стусан допомагає (щоб зробити крок вперед)…

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу