Просуваємо свій сайт

3418
  • Рамблер відмовився від своєї пошукової системи
  • Стан справ з порталом Rambler
  • Сумна історія пошукової системи Рамблер
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Трохи раніше я написав дві статті про основні пошукові системи рунета, де описав налаштування стартової сторінки Яндекса і історію створення Google. Але не завжди було так і лідируюча двійка колись мала у своєму складі крім дзеркала рунета ще і пошукова система Рамблер.

    Просуваємо свій сайт

    На жаль, сьогодні такої пошукової системи вже не існує (так само як і немає вже Апорту). Rambler в 2011 році остаточно став звичайним рядовим порталом (правда з багатомільйонною аудиторією) і пошук у них тепер здійснюється за допомогою колись заклятого «друга» Яндекса. Можете самі переконатися в ідентичності їх пошукових видач за одним і тим же запитам.

    Але тим не менш, я вважаю обґрунтованим рішення написати невеличкий нарис про становлення, розвиток і повільної смерті цієї самої першої пошукової системи в рунеті (Рамблер народився на рік раніше Яндекса і Гугла, коли кількість сайтів в російськомовному сегменті мережі вимірювалась лише сотнями).

    Пошукова система Рамблер вже такою не є

    Влітку 2011 року між Яндексом і нашим героєм був укладений договір, за яким пошук на цьому мега-порталі відтепер буде вестися засобами дзеркала рунета. Трохи раніше розглядався варіант використання пошуку Гугла, але співвітчизник зміг зробити більш вигідну пропозицію (йому не можна було програвати після втрати партнерства з Майл ру).

    Важливим аспектом договору було розмежування зон впливу між системами контекстної реклами Яндекс.Директ і Бігун. Спочатку в рунеті існували три основні гравці на ринку контексту: Директ, Гугл Адвордс і Бігун. Кожна з них основну частку прибутку знімала саме у видачі своїх пошуковиків.

    Бігунові і так було не солодко, бо його донор Rambler втрачав свою частку на ринку пошуку з помітною регулярністю. Хоча діватися йому особливо було нікуди, оскільки контрольний пакет Бігуна контексту належав Рамблеру.

    Ну, а тут, після приходу Яндекса, йому довелося ще тугіше затягнути пасок — його блоки контекстної реклами винесли на периферію пошукової видачі Рамблера (показуються праворуч), залишивши найбільш прибуткові місця конкурента в особі Діректа:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Звичайно ж, крім пошукової видачі Рамблера контекст від Бігуна показується ще на ряді великих порталів, а так само в мережі партнерів, але його частка на ринку неухильно падає.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Та й якість рекламодавців в цій системі залишає бажати кращого, тому не багато вебмастера прагнуть співпрацювати з Бігуном (заробітки просто смішні). Зазвичай до нього звертаються в тому разі, якщо сайту відмовили і в мережі Яндекса (Профіт Партнері) (самий прибутковий, на мій погляд, варіант, особливо при роботі через Профіт) і в Adsense.

    Власники Бігуна розраховували, що з приходом Яндекса частка Рамблера в пошуковому пирозі рунета дещо підвищиться, що дозволить їм збільшити доходи, але цього не сталося і зараз вона становить мізерну величину (трохи більше відсотка):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Одночасно з рішенням про припинення роботи над пошуковим движком, власники Rambler вирішили провести ребрендинг. По-перше, було змінено написання назви — латинські літери були замінені російськими, що, власне, потрібно було зробити вже давно. По-друге, змінився і логотип компанії, хоча для такого відомого бренду логотип вже не має вирішального значення:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Поступово всі сервіси, що входять до складу цього мега-порталу, будуть змінювати свій зовнішній вигляд, щоб відповідати новому іміджу. Чи допоможе це Рамблеру вилізти з тієї прірви, в яку він сам себе загнав? Час покаже.

    До складу цього порталу входить багато відомих сервісів (ви там навіть знайдете браузер Ніхром, Рамблер-пошту та багато іншого), які розвивалися разом з пошуковою системою або ж були куплені власниками порталу з часом (більш докладний опис і призначення сервісів ви можете подивитися в хелпе):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Як мені здається, Рамблером зараз користуються в основному інтернетчики зі стажем, які підсіли на нього і його сервіси (пошта, карти, прайс.ру, ферра.ру, афішу та ін) в той час, коли він ще не звалився в «круте піке».

    Rambler швидше живий, ніж мертвий (надовго)

    Приблизно рік тому читав пост одного блогера, який за сумісництвом є вчителем. Він на початку навчального року опитував школярів на предмет того, який пошуковою системою вони користуються. Що примітно, ніхто з них не назвав Rambler, а багато хто й взагалі про нього ніколи не чули. Звідси можна зробити висновок, що для цього пошуковика практично все вже в минулому.

    Єдиним сервісом, який з’явився практично одночасно з пошуковою системою і проіснував до цих пір без особливих змін, є рейтинг Рамблер топ 100. Я про нього вже неодноразово писав, в тому числі і в статті про рейтинги популярних сайтів і блогів. Фактично це сервіс, надає безкоштовний лічильник відвідуваності і вибудовує на підставі його свідчень Топ сайтів рунета, подразделяя їх на відповідні рубрики.

    Зовнішній вид Rambler Top 100 не був підданий ребрендингу і виглядає він, за великим рахунком, не айс. Крім того, кілька кидається в очі спосіб монетизації, коли зверху і збоку каталогу виводяться рекламні блоки сильно змахують на тизери. Нічого проти них не маю, але у багатьох складається враження несерйозності проекту (наступним кроком можуть бути тизери із змістом для дорослих):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Хоча внизу все ж є блоки контекстної реклами, але знову від колишнього конкурента в особі Яндекса. Спочатку рейтинг Топ 100 замислювався для спрощення життя рекламодавців — вибрав рубрику і ось вони лідери в самому верху списку. Не знаю, наскільки це актуально зараз, але всі свої сайти, я особисто, в обов’язковому порядку додаю в цей сервіс Рамблера. Чому?

    Справа в тому, що з-за свого жахливого віку (був запущений навесні 1997 року) сайт цього сервісу має величезний траст, а посилання з його сторінок чи не закриваються від індексації пошуковими системами. Здогадуєтеся, до чого я веду? Який би не був сервіс Rambler Top 100 загальмованим і малоінформативним, брати участь у ньому буде корисно для будь-якого проекту.

    Є такий потужний буржуйський сервіс з аналізу сайтів і їх посилальної маси, як Ahrefs (Михайло Шакін зробив його відеоогляд). Так ось, там можна побачити всі зворотні посилання ведуть на ваш ресурс. Причому їх можна буде сортувати по внутрішньому рейтингу цього сервісу (AhrefsRank), який опосередковано відображає якість даної зворотнього посилання.

    Як ви думаєте, посилання з якого саме сайту виявилися самими якісними? Як і очікувалося — з Топ 100:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Загалом, сервіс корисний та, можливо, після ребрендингу він буде виглядати по-людськи (ну, і лічильник перестане періодично тупити). Якщо говорити про Рамблері в цілому, то занепад намітився вже досить давно і рішення про зміну рушія пошуку було правильним, бо їх власний пошук давно відстав від часу.

    Причин занепаду і зниження якості пошуку в Rambler, напевно, було досить багато, але, як бачиться мені, розвал почався ще років десять тому. Про це пише в своїй книзі «Життя всередині міхура» великий і жахливий Ігор Ашманов, стояв колись біля керма цієї пошукової системи.

    Коли я писав статті про історію створення Yandex і історію створення та особливості просування в Гуглі, то згадував один загальний момент, який, на мою думку, став вирішальним у тому, що обидва цих пошуковика процвітають і успішно розвиваються до цих пір. В обох цих компаніях біля керма залишилися ті ж самі люди (Брін і Пейдж, а так само Волож і Сегалович), які стояли біля її витоків.

    Причому, ці люди були в обох випадках ентузіастами своєї справи, для яких доходи були вторинні, а первинно було розвиток і рух вперед їхніх дітищ. Саме цього я й не виявив в історії розвитку Рамблера. Як писав Ігор Ашманов, розкол стався приблизно десять років тому, і ті, хто працював над пошуковою системою спочатку, були викинуті з обойми. Ну і як, результат не забарився.

    Сумна історія пошукової системи Рамблер

    Взагалі, історія створення компанії Rambler досить цікава. Починалася вона в одному з підмосковних наукових містечок Пущино. Якщо ви пам’ятаєте історію створення інтернету, то знаєте про те, що ця система була спочатку орієнтована на військові потреби штатів, а потім досить довго служила засобом комунікації для наукових товариств Америки (інститутів).

    Наукоград Пущино на початку дев’яностих років минулого століття був примітний тим, що став першим містом Підмосков’я, в якому з’явилася виділена лінія підключена через Москву до інтернету. Саме інтерес обміну даними за останніми дослідженнями в науковому світі і підхльоснули активістів мало не своїми силами прокласти кабель до Москви.

    У 1991 році інтернет тільки-тільки почав свій переможний хід по планеті і практично ще не існувало такого поняття як рунет (тільки в 1989 році була придумана всесвітня павутина WWW і були розроблені основи мови Html, службовця для створення сучасних сайтів). Ентузіасти з Пущино самі піднімали поштові і Ftp сервера для своїх потреб, і навіть у межах усього інтернету вони були значущою одиницею.

    Ну, і логічним завершенням повної інтернетизації наукової спільноти міста своїми власними силами стало написання движка пошукової системи. За кілька місяців з цим завданням успішно впорався програміст Дмитро Крюков. Восени 1996 року був придбаний домен rambler.ru, а 8 жовтня сайт з пошукачем став доступний користувачам інтернету.

    Rambler означає в перекладі з англицкого — бродяга. Особливих конкурентів в рунеті у нього не було і тому до моменту появи на горизонті Яндекса (осінь 1997 року) він став одноосібним і абсолютним лідером пошуку. Правда в той час сайтів в рунеті було лише в районі сотні.

    Через півроку (весна 1997 року) з’явився успішно існує і донині рейтинг Рамблер топ 100, про який ми вже говорили трохи вище по тексту.

    Подальша історія розвитку пошукової системи не настільки однозначна і прямолінійна, як ми це могли бачити у Яндекса і Гугла. Вдаватися в подробиці зміни керівництва та структурних змін в компанії мені не хочеться, але зараз в ній вже не працюють ті, хто був біля її витоків. Сам творець Рамблера, Дмитро Крюков, помер у 2009 році від інсульту. Ігор Ашманов створив свій власний бренд по іншу сторону барикад — перейшов на бік сеошників (що таке Seo).

    Хоча до певного моменту (2006-2007 роки) Rambler був на слуху і здавалося, що перспективи його подальшого розвитку були дуже сприятливими. Були відкриті або придбані нові сервіси, зростала відвідуваність і прибуток компанії.

    Наприклад, у 2006 році Рамблер знаходився на другому місці ринку пошуку рунета з навіть дуже вагомим відсотком:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Він навіть серйозно випереджав Гугл, що зараз здається фантастичним. Але поступово позначалися огріхи керівництва та небажання серйозно працювати над движком пошуку. Вже у наступні кілька років (2007-2009) частка пошуку Rambler знизилася в кілька разів:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Коли здавалося, що гірше вже нікуди (близько 5% від загального ринку), він довів, що можна, і його частка знизилася ще в кілька разів за наступні роки (2009-2011):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Ну, а зараз, коли на rambler.ru пошук здійснюється силами движка Яндекса (у мене, до речі кажучи, ситуація в точності така ж), об’єктивних причин падіння його популярності з-за поганої якості пошуку немає. Можливо, що частка ринку, що дорівнює приблизно одному відсотку, і є поточна планка для цієї колись популярної пошукової системи, а тепер мега-порталу.

    Загалом-то, не так вже і погано, в усякому разі я готовий помінятися з Рамблером місцями, але боюся, що його власники будуть проти. Говорити тепер про особливості просування сайту під Rambler не має сенсу в силу використання ним чужого движка.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу