Освоюємося з інтернет-грошима

2387
  • Skrill — особливості роботи та переваги
  • Реєстрація в Скрілл
  • Верифікація в Скриль банківського рахунку і картки
  • Можливості вашого гаманця
  • Акція на 24 000 євро (близько 2 млн. рублів) в Скриле
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу продовжити тему оглядів систем електронних платежів і розглянути одну з найдемократичніших і не нероб (в плані стягуваної комісії) міжнародних платіжних систем — Скрілл. Ця компанія з якоїсь причини провела ребрендинг (що це?) і стала називатися Skrill, але багато її знають під старим брендом Moneybookers (тому я їх обоє і наводжу, на всякий випадок).

    Освоюємося з інтернет-грошима

    В принципі, Скриль по своїй суті дуже схожа на вже розглянуту раніше Пейпал, але в той же час відрізняється від неї в кращу сторону. Особливо це стосується жителів країн третього світу та колишнього союзу, яких відверто дискримінували в Пайпале (обмежували можливості на виведення коштів з рахунку). Ну, а ця система не робить таких кардинальних відмінностей між жителями благополучних і не дуже країн світу (хоча певні відмінності вся одно будуть мати місце, але не настільки значущі).

    Skrill — особливості роботи та переваги

    Moneybookers з’явилася на ринку вже досить давно (аж у 2002 році) і місцем її народження став Лондон. У зв’язку з цим ведення всіх грошових операцій у цій платіжній системі регламентуються відповідними законами Великобританії. Фактично, гроші її користувачів розміщуються на банківських рахунках цієї компанії.

    Але це деталі, а головне полягає в тому, що системою Skrill зараз користуються вже більше 10 000 000 чоловік по всьому світу і основною фішкою, яка залучає таку величезну кількість людей, є досить висока надійність і дуже низька (зовсім не грабіжницька) комісія за введення, виведення та переказ грошей всередині системи.

    Правда обміняти цю електронну валюту на яку-небудь іншу (Яндекс Гроші, WebMoney, білоруські рублі в EasyPay, Єдиний гаманець і навіть Payeer) у вас, швидше за все, не вийде. А якщо і вийде, то в Манібукерс можуть вас після цього попросити забрати свої грошики і залишити лоно цієї затишною і зручною системи грошових переказів. Ще одним недоліком для когось може виявитися те, що в ній немає такого поняття як конфіденційність.

    Саме завдяки цьому система забезпечує дуже високий ступінь захисту грошей від шахрайських дій (недавно у них з’явилася можливість підключення номера телефону, що істотно підвищує безпеку роботи із рахунком). Перш ніж ви зможете здійснювати будь-які операції зі своїми коштами в Skrill, вам потрібно буде підтвердити свої особисті дані. Всі перекази усередині системи здійснюються також з вказівкою вашого імені, але от всі інші особисті дані надаються тільки відповідним органам при офіційному вимозі.

    Якщо викриття вашого інкогніто в мережі не є для вас каменем спотикання, то Скриль (Moneybookers) приємно вас порадує скромними розмірами комісії:

  • Реєстрація і отримання коштів на свій рахунок є абсолютно безкоштовними (в Пайпал, якщо ви пам’ятаєте, відсоток, і не малий, виплачував саме отримувач коштів). Саме тому багато жителів пострадянського простору використовують саме Скрілл для виведення зароблених за кордоном грошей (наприклад, продавці фоток в найбільших фотобанках світу).
  • Поповнити рахунок Скрілл можна буде абсолютно безкоштовно (без комісії) зі свого банківського рахунку, ну або заплативши все ж 1.9%, якщо ви з якихось причин захочете його поповнити з платіжної картки віза, майстер карт, амерікан експрес). Правда з банківського рахунку гроші можуть йти кілька днів, а от з картки будуть перераховані миттєво.
    Комиссия за ввод денег в Skrill Освоюємося з інтернет-грошима
  • Переказати гроші можна буде, просто вказавши E-mail адресата. У Манібукерс, так само як і в Пайпал, E-mail адресу, вказану вами при реєстрації, буде і вашим логіном в системі. Причому, що примітно, той чоловік, якого ви відправляєте гроші, взагалі може бути не зареєстрований в Skrill.

    Йому по-любому прийде лист на вказану вами при перекладі грошей поштова адреса), де буде розміщено посилання. Перейшовши по ній, ця людина зможе швиденько зареєструватися Skrill і на його рахунок відразу капне перекладена сума.

    Ну, а якщо той, кому ви переводите гроші, вже має честь бути зареєстрованим в цій платіжці, то він, перейшовши за посиланням, знайде на своєму рахунку вашу переказану суму. Якщо адресат буде зареєстрований в системі бізнес-користувач, то виплати пройдуть автоматично без переходу по посиланню з листа.

  • Так, і ось тут потрібно звернути увагу, що за переказ грошей всередині системи з вас візьмуть один відсоток від суми. Загалом-то дрібниця, але тут є ще один нюанс (досить приємний). Утримана з вас сума за переклад всередині Skrill не може бути більше 10 євро. Це означає, що навіть якщо Ви відправили велику суму, то розмір комісії за Ваш переклад складе максимум 10 євро.
  • Виставити кому-небудь рахунок ви теж зможете безкоштовно, а от за виведення грошей з вас візьмуть вже більш вагому суму, хоча, знову ж таки, не таку вже велику. Комісія за виведення на карту Skrill (як багато платіжні системи, ця теж спромоглася випустити свою картку) всього лише 1.8 євро. За отримання грошей на банківський рахунок треба буде заплатити трохи менше чотирьох євро.
    Комиссия за вывод денег из СкриллаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Такий речі, як захист перекладу протекцією (як це можна було зробити, наприклад, у гаманці WebMoney), в Moneybookers немає — якщо гроші відправлені, то назад вони вже не повернуться (теж саме, до речі, актуально і для самої популярної в Росії платіжки — Ківі). До речі, в цьому плані Скрілл зручна для інтернет-магазинів, бо покупець в цій системі не має можливості відкликати платіж, як це він зміг би зробити при оплаті карткою.

    Ну, а для покупця використання Скрілл вигідно з тієї позиції, що він не засвічує дані своєї кредитки в якихось маловідомих і малозрозумілих йому інтернет-магазинах. До речі, система дозволяє використовувати ваш рахунок для ставок у різних онлайн азартних іграх, але це потрібно буде заздалегідь обговорити в налаштуваннях системи.

    Ще до нюансів використання можна віднести те, що є обмеження в сумі платежу.
    Зазвичай початкове обмеження становить 1000 одиниць в тій валюті, яку ви вибрали як основну для роботи в Moneybookers. Ну, а максимальний ліміт ви отримаєте після підтвердження всього і вся, і він буде становити порядку декількох десятків тисяч євро.

    До речі, вибрати основну і єдину валюту для взаєморозрахунків у цій системі ви зможете тільки при реєстрації, а потім вже змінити її можливості не буде. Рублів нам не пропонують, тому напевно доцільніше відкривати у своєму банку рахунок в доларах або євро, і саме їх вибирати в якості розрахункової валюти для Скрилла. У цьому випадку ви не будете втрачати відсотки при введенні коштів на їх конвертацію у вашому банку.

    Є ще один нюанс, на який можна звернути увагу при роботі з цією системою. Поповнювати та виводити кошти з Skrill можна тільки в банках, що входять в співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (скорочено SWIFT від англійської назви організації). Кожному банку присвоюється свій BIC код. Тому запорукою успішної роботи в Скриль буде те, що ваш банк є користувачем цього самого СВІФТ. Перевірити це можна тут або зателефонувавши безпосередньо у свій банк.

    Реєстрація в Скрілл

    Як я вже говорив, анонімне використання даної платіжки не можливо в принципі, у зв’язку з чим є обмеження на вік — вам повинно бути не менше 18 років від роду. Вказаний вами E-mail буде служити логіном в системі, але крім цього користувачі будуть бачити і ваше справжнє ім’я. Для підтвердження переказу, крім вказівки пароля, вас попросять також вводити дату свого народження, що є додатковою мірою захисту від крадіжок, хоча й слабенької, на мій погляд.

    Реєстрація в Skrill досить проста і не обтяжлива (порівняно простіше, ніж реєстрація в WebMoney). Офіційний сайт віднедавна підтримує російську мову, і якщо українська (або інший потрібний вам мову) не вибрався у вас за замовчуванням, то можете активувати примусово, клацнувши по кнопці в правому верхньому кутку (показаної на скріншоті) і вибравши «російський» з випадаючого меню:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Після натискання на кнопку «Реєстрація» вас попросять вказати свою e-mail адресу (він згодом буде вашим логіном в Манибукерсе) і придумати пароль для входу в майбутній гаманець.

    На наступному кроці потрібно буде вказати ПІБ (обов’язково латиницею) і дату народження (краще вказати реальну, бо вона може бути використана для підтвердження переказу). Ясна річ, що краще використовувати свої реальні дані, а не вигадані, щоб уникнути подальших проблем з розблокуванням рахунку і підтвердження своєї особи.

    Регистрация в СкриллОсвоюємося з інтернет-грошима

    Далі вам пропонують вибрати країну (ту, де розташований банк, через який ви плануєте поповнювати і виводити гроші з Skrill), а також основну валюту рахунку. Змінити валюту потім буде вже не можна, а за конвертацію доведеться платити відсоток, тому подумайте добре, тим більше, що розрахунки в рублях ця система поки не підтримує.

    Выбор страны и валюты при регистрации кошелькаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Далі вам запропонують заповнити ряд полів з особистими даними (ім’я, прізвище, поштова адреса та індекс). Дані у форму потрібно вводити латиницею (транслітерацією з російської на латину, яку можна підглянути в своєму закордонному паспорті), інакше система буде лаятися на використання неприпустимих символів:

    Ввод адреса и индекса при регистрации в MoneybookersОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну, і на останньому кроці вам запропонують ввести номер свого телефону, а також пройти капчу і підтвердити згоду з умовами використання гаманця в Скриле.

    Указываем телефон при регистрации в СкриллеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо систему все влаштувало, то вам залишиться тільки підтвердити вказаний при реєстрації e-mail (на цей скриньку має прийти лист від Скрила з посиланням, по якому потрібно буде перейти), ну, і треба буде підключити до цього гаманцю свій банківський рахунок або картку, щоб можна було вводити і виводити гроші з системи.

    Подтверждение регистрации в СкриллеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якийсь час був робочим тільки сайт www.moneybookers.comтепер паралельно з ним працює новий ресурс www.skrill.com з більш помітним і агресивним дизайном. Мені, чесно кажучи, старий варіант подобався набагато більше, але нічого не поробиш — у живих залишився тільки один (останній).

    Верифікація в Скриль банківського рахунку і картки

    Ну, власне, вас привітають з реєстрацією, після чого потрібно буде підключити до свого гаманця або банківський рахунок або картку і пройти валідацію (читайте що таке верифікація і валідація), тобто перевірку реальності зазначеного рахунку або карти. Але спершу їх потрібно буде додати в інтерфейсі гаманця Skrill на відповідній вкладці з верхнього меню:

    Добавление к кошельку банковского счета или картыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Давайте почнемо з додавання карти (прив’язки її до свого гаманцю). Спочатку вказуєте її реквізити, і якщо мапу система прийме, то вам надійде пропозиція її верифікувати:

    Верификация карты в скриллОсвоюємося з інтернет-грошима

    Зверніть увагу, що вас внизу запитують: чи плануєте ви використовувати кошти з цієї картки для участі в азартних іграх. На рахунку карти повинна бути грошик хоча б у межах трьох баксів, щоб система могла б її тимчасово зняти, а ви після цього змогли б сказати, яка саме (аж до цента) сума була знята. Це і є та сама горезвісна верифікація банківської картки (по суті перевірка можливості переказу та повернення грошей з неї).

    Я як і у випадку з Пайпалом, використав карту, яку отримав в Яндекс Гроші, тому проблем, щоб подивитися подробиці зробленої транзакції не виникло, бо ця карта становить одне ціле з гаманцем Яндекса і в його історії всі операції з карткою відображаються (у вашому випадку можна буде підійти до банкомата і попросити у нього роздруківку історії платежів за останній місяць, де буде фігурувати точна сума переказу, і саме ця цифра стане вашим кодом верифікації:

    Skrill снял деньги с прикрепленной картыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тепер потрібно буде повернутися на вкладку «Карти і банківські рахунки» і клікнути на кнопку «Завершити верифікацію» навпроти доданої вами карти.

    Завершить верификацию карты в СкрилОсвоюємося з інтернет-грошима

    У вікні, потрібно буде просто ввести суму (в доларах), яку система зняла з вашої картки.

    Сумма транзакции снятой с карты привязанной в СкрилеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тепер саме час поглянути на доступні вашому гаманцю ліміти. У дизайні нового сайту www.skrill.com це все живе на вкладці «Налаштування» — «Ліміти і верифікація»:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Як видно з скріншоту, ви можете ще істотно розширити ліміт виплат шляхом верифікації своєї особистості та адреси проживання (вам надішлють листа зазвичай фізичної поштою з кодом). Верифікувати адресу можна буде тут же на вкладці «Персональна інформація», натиснувши на кнопку «Верифікувати» в полі «Змінити адресу».

    Трохи складніше верифікувати банківський рахунок, бо там вам доведеться дзвонити в банк і пояснювати своєму менеджеру, де потрібно пошукати потрібний код. Причому, при його додаванні вам потрібно спочатку вказати його BIC код (подивитися для Росії можна тут):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    І вже після цього лише слід вказувати номер свого рахунку в банку:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Потім потрібно буде виконати переклад на свій рахунок в банку і звернутися до свого менеджера, щоб він подивився в Swift-повідомленні код верифікації. Зазвичай він записується у рядку починається на сімдесят і стоїть між словами VRF CODE і MONEYBOOKERS.

    Деякі банки (ніби як ощадбанк теж) не отримують цієї Swift-інформації і вам доведеться проходити альтернативний спосіб підтвердження володіння рахунком, але можливо, що такі проблеми вже залишилися в минулому. Для отримання інструкцій у разі неможливості верифікації потрібно зв’язати з техпідтримкою.

    Можливості вашого гаманця, Skrill

    При вході в Skrill під своїм логіном і паролем вам зараз можуть запропонувати включити двоетапну верифікацію для входу в Skrill:

    Включить двухэтапную верификациюОсвоюємося з інтернет-грошима

    Суть її полягає у підвищенні захисту вашого гаманця, бо для входу в нього після цього потрібно не тільки ввести пароль, але і код, який виробляє додаток встановлене у вас не телефоні. Зламати гаманець в цьому випадку буде на порядок складніше (якщо тільки методами соціального інжинірингу). Якщо пропозиція вам автоматичні не вискочило, то можете активувати двоетапну верифікацію на вкладці «Налаштування» — «Налаштування рахунку».

    Включить аутентификацию двойную в настройках кошелькаОсвоюємося з інтернет-грошима

    До речі, на тій же вкладці ви знайдете пункт «Реферали». Як ви думаєте, що це означає? Правильно, в цій системі є партнерська програма, за якою ви зможете отримувати свій дуже істотний відсоток з витрат клієнтів, залучених в Скрілл по вашому партнерському посиланню. Її можна буде побачити, якщо клікніть по кнопці «Обзор» у цьому рядку.
    До речі, з допомогою Манібукерс можна не тільки оплачувати товари в інтернет-магазинах або отримувати платежі від буржуїв (актуально для фрілансерів), але і викуповувати товари на аукціоні Ебай (як не милозвучно виглядає назву майданчика російською мовами). Ну і всього іншого можна отримати «багато» за цю електронну валюту.

    Можна також вимагати гроші (класно звучить) або, іншими словами, виставити рахунок навіть того, хто в Skrill ще не зареєстрований. Загалом, багато чого ще можна зробити, так що залишаю вас самих розбиратися у всьому цьому різноманітті. За великим рахунком, все зрозуміло і без додаткових пояснень, тому замовкаю.

    Як би якихось особливо негативних відгуків про роботу зі Скриллом я не зустрічав (на відміну від тих же Rbk Money), хоча зустрічалися скарги на через чур вже інертну роботу служби техпідтримки. Якщо у когось є свої власні враження від роботи з цією платіжною системою, то милості прошу висловлюватися в коментарях. Спасибі.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу