Розширюємо можливості Joomla

4465
  • Теми оформлення і встановлення російського мовного пакету
  • Рішення проблем не підтримують російську мову модів
  • Установка JFusion для інтеграції сайту і форуму
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Отже, ми продовжуємо тему налаштування форумного движка під назвою SMF, розпочату в пості про його установку. Там ми ще не зробили форум російською, в плані перекладу з англійської інтерфейсу. На даний момент він виглядає не дуже презентабельно, але після русифікації (якщо вона ще не була здійснена) і створення відповідних розділів, його вигляд істотно покращиться.

    Розширюємо можливості Joomla

    Сьогодні ми розглянемо теми оформлення і зробимо його росіянином, а так же поставимо компонент JFusion, який вміє працювати з обома двигунами (і Джумлой, і СМФ), що дозволить мати загальну базу користувачів на двох і всього лише одну форму їх реєстрації і входу.

    Теми оформлення і встановлення російського мовного пакету

    Движок Simple Machines Forum підтримує можливість зміни тем, причому, їх можна міняти, як для всього форуму цілком, так і для окремих його розділів зокрема. Особисто я використовував тему оформлення за замовчуванням, але при цьому вніс у неї досить багато змін вручну. Зокрема я змінив фон, колірні рішення деяких елементів, додав годинник на флеш, радіо і багато іншого, про що я розповім у наступних постах даної рубрики.

    Чому я не використовував будь-якої з додаткових тем оформлення при створенні форуму? Ну, тут, напевно, вся справа в моїй ліні. Ні, мені було не лінь шукати і викачувати нові теми, благо місць, де це можна зробити, безліч. Моя лінь полягає в іншому.

    Справа в тому, що все різноманіття модів для цього движка, покликаних розширити його можливості, орієнтовано саме на дефолтну тему. Пояснюю. Якщо тема оформлення у вас дефолтна, то додавання того чи іншого мода у SMF проходить за лічені секунди і, як правило, не вимагає ручної правки коду.

    У разі ж встановлення мода на тему оформлення, відмінну від дефолтної, потрібно, як говориться, всі необроблені деталі обробити напилком. Іншими словами, вам доведеться за допомогою FileZilla (завантажити та налаштувати її можна тут отримувати доступ до сайту по протоколу FTP і відкривати на редагування файли вашого форумного движка, в які даний мод вносить зміни.

    Потім шукати потрібне місце в коді і виробляти потрібні дії: або заміна коду, або видалення або додавання ділянки коду до або після потрібно фрагмента. Якщо врахувати, що файлів, які потрібно буде вносити зміни, може бути в районі десятка, то можна собі уявити, як клопітно це буде виконати. При цьому потрібно бути дуже уважним і не помилятися, оскільки в іншому випадку форум може взагалі не відкритися.

    Якщо всі перераховані вище проблеми використання не дефолтної теми вас не лякають, то ви можете завантажити звідси. Теми там відсортовані по розділах (мінімалізм, близькі до класичної, модерні і т. д.) і для кожної з них можна подивитися її скріншот на повний екран. Як встановлювати ці самі теми, я розповім трохи пізніше.

    Якщо Ви не русифікували форум на етапі заливки файлів движка на хостинг, як було описано в першій частині цього опусу (див. посилання в самому початку статті), то можна зробити це зараз. Попередньо скачаний з цієї сторінки російська мовний пакет з потрібною російської кодуванням, потрібно розпакувати, а потім скопіювати папки Themes в кореневу папку, де вже присутній каталог з аналогічною назвою.

    Після закінчення копіювання потрібно зайти на форум під логіном і паролем адміністратора. Вибрати у верхньому меню пункт «Admin», а потім в лівій колонці клацнути по пункту «Server Settings».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    У вікні знаходимо пункт «Default Forum Language» і вибираємо зі списку російську мову, а потім тиснемо на кнопку «Save» внизу сторінки.

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Все, тепер ваша конференція вже повністю російською.

    Рішення проблем при установці не підтримують російську мову модів

    Зверніть увагу, що надалі при додаванні модів на SMF, які не мають російського перекладу, у вас іноді може виникнути проблема з відображенням налаштувань модів в адмінці. Власне, цих самих налаштувань в адмінці буде просто-напросто не видно, т. к. не буде файлів русифікації для них. Тому у вас буде два варіанти вирішення цієї проблеми.

    Перший спосіб полягає в переході на англійську мову для всього форуму. Як це можна зробити, ви можете подивитися кількома абзацами вище. Відповідно, після того, як ви зробите необхідні дії з цими налаштуваннями, потрібно буде знову повернути на російську мову.

    Другий спосіб більш складний, але зате дозволить нам бачити налаштування встановлених модів в адмінці завжди, а не тільки при активації англійської мови. Я так докладно зупиняюся на цьому моменті, тому що питання про те, що хтось встановив мод і не може знайти її налаштувань в адмінці своїй конференції, є дуже поширеним.

    Отже, другий спосіб полягає в додаванні рядків перекладу файли русифікації для тільки що доданих модів. Як визначити, які файли русифікації потрібно вносити зміни і де їх брати, я розповім пізніше. А поки що, тимчасово, ви можете використовувати перший спосіб.

    Будемо вважати, що з установкою ми закінчили (про його всіляких налаштуваннях я планую поговорити в наступних постах рубрики), тому пора приступати до розгляду компонента JFusion на Джумлу. Втім, його установка нічим не відрізняється від аналогічного процесу для будь-якого іншого компонента. Але якщо у вас все-таки виникнуть якісь труднощі з цим, то ви можете подивитися вирішення типових проблем при установці розширень.

    Установка JFusion для інтеграції сайту і форуму

    Спочатку вам потрібно буде завантажити JFusion і його русифікацію. Увійшовши в адмінку Джумлы виконуємо стандартні дії: вибираємо з верхнього меню адмінки пункти «Розширення» — «Встановити/Видалити» — «Завантажити файл пакета» — кнопка «Обзор» — знаходимо на своєму комп’ютері файл з компонентом jfusion_package.zip — тиснемо на кнопку «Завантажити файл&Встановити».

    Після цього з’являється вікно, що повідомляє про те, що компонент встановлено вдало. Якщо виникають проблеми, то ви можете ознайомитися з варіантами вирішення деяких з них за наведеною трохи вище посиланням.

    Тепер черга за русифікацією, яка додається точно так само, як і сам компонент. Тобто повторюємо послідовність дій: «Розширення» — «Встановити/Видалити» — «Завантажити файл пакета» — кнопка «Обзор» — знаходимо на своєму комп’ютері файл русифікації JFusion — тиснемо на кнопку «Завантажити файл&Встановити». Тепер ми можемо зайти в налаштування по шляху «Компоненти»- «JFusion» і переконатися, що русифікація була успішно додано і працює.

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу