Як розкрутити сайт самому

2463
  • Для чого вам може знадобитися прискорювати індексацію?
  • Як працює GetBot.guru
  • Реєстрація та створення проекту в GetBot
  • Як підключити RSS стрічку для автоматизації процесу
  • Підсумовуючи
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова піде про онлайн-сервіс, що дозволяє швидко відправляти в індекс пошукової системи Яндекс сторінки вашого сайту.

    У Google якихось особливих проблем з індексацією зазвичай не виникає (їсть він все досить оперативно), а ось його вітчизняний аналог не так-то просто буває привчити регулярно заходити до вас на сайт і додавати в індекс нові матеріали.

    Поки ви цього досягнете може багато всяких неприємностей статися (наприклад, сайти, скопировавшие ваш контент, можуть бути визнані Яндексом авторами, а ви — копипастером з усіма витікаючими наслідками). Взагалі, причин використовувати прискорювач індексації може бути як мінімум кілька (про них ми докладніше поговоримо в продовженні цієї публікації), тому я і пропоную детальніше розглянути варіант вирішення цієї проблеми.

    Як розкрутити сайт самому

    Цей сервіс називається GetBot.guru. З’явився він в кінці минулого року, після чого потихеньку продовжує обростати функціоналом (наприклад, з’явилася можливість додати свою RSS-стрічку, і всі нові статті вашого сайту будуть ковтати в індекс автоматом) і підвищувати стабільність.

    На мій погляд, важливо, що там не застосовують спам-методи для залучення быстробота Яндекса на ваш сайт, а використовують свою власну мережу новинних ресурсів, де цей самий быстроробот проживає на постійній основі і переходить по всім посиланням, що там з’являються.

    Ще одним важливим моментом я вважаю те, що зворотній посилання ставиться не пряма, а коротка (на зразок тих, що використовуються в Твіттері). Таким чином вони не враховуються Яндексом, а значить пошуковик не відзначить «миготіння» беклінків. Так, ще варто відзначити, що для тестування надається купон (отримати його можна, написавши в техпідтримку), а в разі невиконання покладеного на нього завдання (загороди індекс сторінки) GetBot.guru поверне вам взяті за це гроші.

    Для чого вам може знадобитися прискорювати індексацію?

    Зазвичай сервіси, що надають ті чи інші послуги, з’являються не просто так, а для рішення якоїсь проблеми, що стоїть перед його потенційними користувачам. Власне, від актуальності цієї проблеми і розміру аудиторії, якій потрібно її рішення, і залежить майбутня популярність сервісу. Очевидно, що GetBot.guru виник не на порожньому місці, а був обґрунтований рішенням проблеми прискорення індексації сайтів пошуковою системою Яндекс.

    Незважаючи на свою «грандіозність в рамках рунета», ця пошукова система не володіє такими ресурсами (матеріальними, технічними і людськими), як лідер світового пошуку Гугл. Яндекс змушений шукати компроміс між якістю і витратами, тому при індексуванні сторінок в інтернеті він не хапає все підряд як Google, а намагається оптимізувати процес, що призводить до поганої індексації молодих або якимось іншим чином обділених сайтів.

    Але чому так важлива швидка (своєчасна) індексація? Ну, по-перше, взагалі без індексації сторінок свого сайту ви не отримаєте трафіку з Яндекса (або не зможете заробляти на продажу посилань). А по-друге, важливий не тільки факт потрапляння в індекс, але і швидкість цього дійства. Чому? Тут найпростіше пояснити на прикладах.

    Отже, навіщо вам може знадобитися прискорення індексації сайту в GetBot.guru:

  • Превентивний захист від крадіжки контенту. Я не раз вже писав про крадіжки контенту (копіпаст), а також про перевірку текстів на плагіат і про способи захисту своїх авторських прав на текст. Але проблема правильного визначення авторства текстів в інтернеті, як і раніше стоїть досить гостро. Так, є інструменти пошукових систем («Оригінальні тексти» в Яндекс Вебмастере та підтвердження авторства допомогою Google Plus), але все це «вилами по воді…».

    По суті, немає жодних гарантій, що якщо у молодого сайту поцупить текст «трастовий ресурс», то останній не буде визнаний автором з усіма сумними наслідками для першого. Причиною може послужити як раз повільна індексація нових матеріалів Яндексом на молодому сайті і досить впевнена на авторитетному ресурсі.

    Ось саме для уникнення таких неприємних ситуацій і варто використовувати GetBot.guru. Особливо це актуально при публікації «гарячої інформації», яку з великою часткою ймовірності можуть «передрукувати» на багатьох інших сайтах. Та й саме по собі її оперативне попадання в «швидку видачу» принесе вам певні дивіденди. В цьому випадку має сенс прив’язати вашу RSS стрічку до сервісу GetBot.guru і поповнити на останньому баланс, щоб нові статті як можна швидше заганялися в індекс на повному автоматі. Тим самим ви істотно підвищуєте шанси на визнання автором вас.

  • Ви могли оновити якісь сторінки вашого сайту, наприклад, із-за старіння розміщеної на них інформації або ж з-за того, що потрапили під фільтр, припустимо, за переоптімізацію контенту. В обох випадках ви будете зацікавлені в їх якнайшвидшої переіндексації (щоб сторінка почала знову зростати у видачі або для того, щоб швидше було знято фільтр).

    Якщо це справа пустити на самоплив, то на переіндексацію піде місяць, два, а можете бути і півроку. А ось по завіреннях розробників GetBot.guru, за допомогою сервісу переіндексація займе від 10 до 14 днів (приблизно 2 текстових апдейта).

  • Швидка індексація (або експрес-переіндексація) може знадобитися для сторінок вашого сайту, де ви розмістили «seo-посилання». Якщо одним із способів монетизації вашого ресурсу є продаж посилань (наприклад, в ГеГудЛинкс, Сап тощо) або розміщення статей з «seo-посиланнями» (наприклад, через Міралінкс або ВебАртекс), то досить актуальною для вас може стати завдання потрапляння цих сторінок в індекс. Без цього ви не отримаєте оплати від рекламодавця.
  • Можлива і зворотна ситуація, коли ви, припустимо, розмістили зворотні посилання на ваш сайт на інших ресурсах і зацікавлені в як можна більш швидкої віддачі від них. Але поки вони не потраплять в індекс Яндекса ні про яке їх вплив на ранжуванні і говорити не доводиться (правда, і після індексації віддача буде відчутним лише через деякий час, але все одно швидке попадання в індекс загальний час очікування скоротить). Досить буде додати в GetBot.guru сторінки ваших донорів та завдання буде певною мірою вирішена.
  • Якщо ви з якихось причин є дорвейшиком, то знову ж швидка індексація сторінок дора важлива як ніколи, бо вони в основному індексі довго не живуть, тому ранжування на підставі даних, зібраних быстроботом Яндекса, для них може бути архіважливим. Знову ж таки, дорвейшиком не є і не був, тому виходжу з чистої логіки і можу помилятися. Але все ж таки.
  • В принципі, GetBot.guru підходить і для індексації профілів після ручного або автоматичного прогону по них (кілька років тому у мене була серія статей, присвячених цьому способі видобутку посилань). Однак, за твердженнями розробників (незважаючи на те, що їх сервіс для вирішення цієї задачі підходить) поточні алгоритми Яндекса стають все більш жорсткими, і зараз цей пошуковик не зберігає документи з невеликим обсягом тексту.

    До того ж, мало хто при прогоні за профілями використовує якісний копірайт (найчастіше це рерайт або взагалі копіпаст). У результаті виходить така ситуація, що індексуються за допомогою GetBot майже всі профілі, але і в основному індексі Яндекса через пару тижнів залишається лише 20-30% від їх загального числа. В принципі, це теж не погано.

  • Виходячи зі своєї практики, досвіду і специфіки ви можете придумати ще якісь важливі причини бажати прискорення процесу індексації сторінок вашого ресурсу. Адже як не крути, але пошуковики дають нам трафік, а основою успішного ранжирування як і раніше є якісний і унікальний контент. І чим швидше він потрапить в індекс, тим, апріорі, буде краще.
  • Як працює GetBot.guru

    Перед пошуковою системою стоять різні завдання. Наприклад, за деякими запитам необхідно показувати тільки свіжі документи, а значить потрібен спеціальний робот (быстробот), який буде індексувати, і спеціальний (спрощений) механізм ранжування, який дозволить з’являтися в Топі сторінок, створеним лише кілька хвилин тому (враховуються, по моєму, при цьому тільки внутрішні фактори).

    Інші матеріали, що не вимагають термінової індексації та ранжирування, Яндекс додає в індекс і здійснює їх ранжування лише в момент так званого текстового апдейта. Якщо ви не хочете чекати тиждень-другий, то вам потрібно залучати на сайт быстробота. Він зможе практично миттєво закинути в індекс вашу сторінку, але, правда, її подальша доля залежатиме від якості матеріалу і бажання пошуковика залишити її у своєму основному (а не «швидкому») індексі.

    Раніше для цієї мети радили використовувати Твіттер, а точніше популярні твітер-канали, де розміщували за денежку посилання на сторінку, яку потрібно було терміново проіндексувати. Зараз це метод вже працює не так добре, а місцями не працює зовсім. Однак є місце, де апріорі повинен тусуватися быстробот — це новинні сайти, де матеріали з’являються по багато разів на дню і які Яндексу необхідно оперативно індексувати і ранжувати.

    Быстробот не обмежується тільки новинним ресурсом, а переходить і по всіх посиланнях, проставленим на знову з’явилася сторінці (статті). Якщо там буде проставлена посилання на сторінку вашого сайту, то він напевно її теж потягне в індекс. Саме на цьому алгоритмі робота быстробота і побудована робота сервісу GetBot.guru.

    У них є своя сітка новинних сайтів (з підгодованими быстроботами), де в нових матеріалах періодично проскакують посилання на сторінки клієнтів (укорочені через одні з призначених для цієї мети сервісів, щоб не порушувати в Яндексі підозри з приводу миготіння посилань).

    Однак, быстробот за своєю природою не може заганяти в індекс абсолютно будь-які сторінки. Алгоритми його роботи передбачають ряд важливих для нього правил, які повинні бути виконані у сторінки-кандидата на індексацію:

  • Відсутність накладених на сайт фільтрів, які забороняють або обмежують індексацію його сторінок (наприклад, АГС). Також на доменне ім’я не повинен бути накладений Яндексом бан. Быстробот на такі сторінки, швидше за все, зайде, але індексувати їх не буде.
  • Сторінка-кандидат на потрапляння в індекс быстробота повинна бути створена нещодавно, бо він живиться лише актуальною інформацією.
  • Сторінка-кандидат не повинна раніше перебувати в індексі Яндекса (наприклад, вилетіла з нього), бо це вже ні в якому разі буде не «новина».
  • Сторінка повинна бути доступна для індексації боту (технічне питання оптимізації та підготовки сайту до просування). До речі, проблема може бути і на стороні хостера, якщо він блокує деякі ip-адреси ботів з-за численних запитів від них. Зустрічається не часто, але буває.
  • Якщо до недавнього часу на сайті висіла заглушка реєстратора доменів або яка-небудь інша заглушка з забороною його індексації в robots.txt, то теж можуть виникнути питання з залученням туди быстробота Яндекса. Доведеться почекати кілька апів.
  • Також варто розуміти, що проіндексовані быстророботом сторінки не завжди потім переходять в основний індекс Яндекса. Спочатку під них відводиться місце в спеціальній «тимчасової бази», із якої вони незабаром, або видаляються, або переносяться в основний індекс. Останнє залежить виключно від якості вмісту (контенту) цієї самої сторінки.

    Рерайт, малі обсяги тексту і копіпаст не мають високі шанси туди пробитися. А ось нормальні тексти з сайту, не знаходиться під фільтром, з високою ймовірністю потраплять в основний індекс Яндекса завдяки быстроботу, наведеним на ваш сайт сервісом GetBot.guru.

    На Серч є гілка, де досить активно йде обговорення цього сервісу. Якщо резюмувати, то більшість висловлюють позитивні емоції від роботи з GetBot.guru, але є й негатив, який, в більшості своїй, після «розбору польотів» пов’язаний саме з описаними вище випадками, коли быстробот не може стрибнути вище своєї голови.

    На даний момент в GetBot.guru мають місце бути наступні тарифи:

    Як розкрутити сайт самому

    Варіант «Експрес» відрізняється дешевизною (40 копійок за сторінку), але при цьому не здійснюється перевірка індексації і, відповідно, немає можливості отримати свої гроші назад, у разі не потрапляння сторінок в індекс. На мій погляд, цей тариф підійде тим, кому треба швиденько закинути в індекс Яндекса безліч сторінок, але потрапляння саме всіх їх не критично (можна задовольнятися показаним на скріншоті відсотком).

    Тарифні плани «Абсолют» і «Абсолют Пріоритет» відрізняються лише тим, що останній має більший пріоритет і ваші сторінки будуть менше стояти в черзі на розміщення на одному з новинних сайтів, щоб з проставленою посиланням на нього прибіг быстробот. На обох цих тарифах перевіряється індексація і в разі невдачі вам повертають обумовлену суму.

    Відсоток попадання сайту в індекс на цих тарифах істотно вище, але і вартість також істотно підвищується. На мій погляд, вони підійдуть для швидкого і надійного додавання індекс сторінок вашого СДЛ, коли важлива не вартість, а саме факт потрапляння нової сторінки в Яндекс, щоб уникнути можливих неприємностей, про яких я писав на початку цієї публікації.

    Реєстрація та створення проекту в GetBot

    Отже, на сторінці реєстрації традиційно вказуєте логін, Емайл і придумуєте пароль, після чого вам відразу ж пропонують авторизуватися (без підтвердження адресу знято з підписки). Якщо бажаєте отримати бонусний купон (при його активації ви отримаєте невеличку суму на рахунок, достатню для тестування сервісу), то прокрутіть сторінку вниз і напишіть повідомлення в техпідтримку (через тиккет, або на Емайл або Аську).

    Обратная связьЯк розкрутити сайт самому

    Всередині системи використовуються свої внутрішні умовні одиниці. При поповненні балансу (відповідна кнопка у верхньому меню) на великі суми, умовних одиниць вам буде нараховано значно більше, ніж при поповненні на малі. Як правило, оптом дешевше.

    Пополнение баланса в GetBot.guruЯк розкрутити сайт самому

    Далі для початку роботи з GetBot.guru переходите на вкладку «Проекти» і тиснете на наявну там кнопку «Створити».

    Создание проекта в GetBotЯк розкрутити сайт самому

    Вам потрібно буде заповнити поля з назвою і описом проекту (ця інформація потрібна суто для вас), а у велике поле «Посилання» потрібно буде додати список Урлов (адрес) сторінок вашого або чужого сайтів, які ви хочете закинути по швидкому в індекс Яндекса.

    Трохи нижче ви побачите опис всіх можливих тарифів і дій, які можете захотіти з цим самим списком Урлов зробити. Порівняно з головною сторінкою тут додався тариф Експрес-Пріоритет з підвищенням пріоритету ваших Урлов у загальній черзі, а також є можливість перевірити індексацію сторінок по половині умовної одиниці за штуку (можливо, що це буде актуально при виборі тарифу Експрес, де ця перевірка не проводиться).

    В лівій колонці ви можете спостерігати число сторінок, яке стоїть у черзі по кожному з можливих на GetBot.guru тарифів. Зверніть увагу на розташоване внизу попередження про обмеження максимальної кількості сторінок в одному проекті стелею 10000. Власне, все. Тиснете на кнопку «Зберегти».

    Запуск проектаЯк розкрутити сайт самому

    Зверніть увагу, що збережений проект не стартує автоматично — його потрібно буде запустити показаної на скріншоті кнопкою. У полі «Стан» ви зможете стежити за статусом цього проекту, значення якого можна буде зрозуміти з приведеної вгорі розшифровки.

    Як підключити RSS стрічку до GetBot.guru для автоматичного додавання нових сторінок сайту в індекс Яндекса

    Як я вже згадував трохи вище, не так давно в ГетБоте з’явилася можливість додавати RSS-стрічку сайту, щоб кожен раз не створювати новий проект для швидкої індексації знову доданих на сайт сторінок. Для установки цієї зручної опції вам потрібно буде перейти на вкладку «RSS канали» та натиснути на кнопку «Створити».

    Добавление RSS канала в ГетБот.гуруЯк розкрутити сайт самому

    Тут потрібно буде вказати посилання на RSS стрічку, дати назву проекту і додати до нього опис (все це потрібно вам, щоб потім не заплутатися), після чого вибрати відповідний тарифний план, за яким буде здійснюватися загін в індекс нових статей на вашому сайті. Деякі тарифи можуть бути тимчасово недоступні з-за великої черги, що створилася в очікуванні додавання посилання на один з новинних сайтів, звідки повинен буде за нею прибігли быстробот.

    Проект з доданим RSS каналом знову ж таки потрібно буде запустити, натиснувши на кнопку «Старт», після чого він почне виконуватися.

    Rss канал в ГетБотеЯк розкрутити сайт самому

    При наявності позитивного балансу на вашому рахунку, кожну годину будуть забиратися нові Урли з вашого RSS каналу. Відповідно, перший раз будуть взяті всі Урли, а вже потім тільки ті, які ще не виконувалися раніше. Процес повністю автоматизований і не вимагає контролю з вашої сторони.

    Тобто щогодини ГетБот забирає вашу RSS стрічку, дивиться, чи не з’явилися нові урли, і якщо з’явилися, то у вас на вкладці «Проекти» створюється нове завдання за тарифом, який ви обрали. Процес виконання можна буде там же і контролювати.

    Крім усього іншого в GetBot є партнерська програма, з якої ви можете отримувати 10% від коштів, витрачених залученими вами клієнтом. Досить щедру пропозицію. Про нюанси роботи з партнерськими програмами читайте за наведеним посиланням. Рекламні матеріали поки відсутні, але є головне — рефссылка:

    Як розкрутити сайт самому

    Підсумовуючи

    Дуже цікавий і, безумовно, корисний, на мій погляд, сервіс. Проблема своєчасної (швидкої) індексацію в Яндексі вже багато років є головним болем вебмайстрів і оптимізаторів, тому остаточне рішення від GetBot.guru користується популярністю (судячи з скупчилася черзі сторінок спраглих потрапити в Яндекс).

    Судячи з відгуків, для сайтів, які быстробот має право індексувати, все складається цілком успішно. Взагалі досить здорово, коли для додавання в індекс не потрібно чекати чергового текстового апдейта, які трапляються не часто. Як я вже згадував, поки ви його чекаєте, трастовий ресурс (з живуть на його сторінках быстроботом або хоча б іноді заходящим) може перехопити у вас авторство на поцуплені матеріали.

    Особисто мене цінова політика цілком влаштовувала (раніше користувався для прискорення індексації прогоном по Твіттеру, але виходило навіть дорожче, а зараз це вже до того ж не настільки ефективно). Можна ж і партнеркою скористатися, щоб взагалі не вносити гроші на баланс. Є ще й альтернативний проект indexgator, який дуже схожий на героя нашого огляду.

    Ну, і можливість прикріплення RSS стрічки мене особливо порадувала, бо можна закинути гроші, налаштувати все і забути про цю справу до тих пір, поки гроші не скінчиться (ну, хіба що, контролювати іноді заходити). Лепота.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу