Як створити інтернет-магазин

3675
  • Робота з характеристиками товарів в Full Moguta.CMS
  • Інші відмінності Full Moguta.CMS від Moguta Free
  • Трохи ІМХО з приводу даного продукту
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У попередній статті ми познайомилися з базовими можливостями движка інтернет-магазину Moguta.CMS. Ми встановили CMS на локальний сервер (в моєму випадку), подивилися як з нею працювати, як змінювати при необхідності шаблони або модифікувати вже існуючі, а також відкрили для себе все різноманіття плагінів для Могуты, які в більшості своїй поширюються безкоштовно.

    Примітно те, що все це ми отримали абсолютно безкоштовно, що дозволяє створити повноцінний інтернет-магазин і заповнити його товарами і почати вже на ньому заробляти практично без вкладень. Інше питання, що апетит приходить під час їжі. Поступово вам напевно захочеться отримувати більшу віддачу від даного бізнесу, а для цього вам знадобляться інструменти, які є тільки у повнофункціональної версії Full Moguta.CMS, поширюваної за гроші.

    Як створити інтернет-магазин

    Приємною новиною в цьому плані буде те, що заново встановлювати і налаштовувати нічого не потрібно. Після оплати (4990 руб.) ви отримаєте ліцензійний ключ, який зніме всі існуючі в безкоштовній версії обмеження і відкриє перед вами досить-таки пристойний обсяг інструментів і можливостей щодо збільшення продажів у вашому магазині.

    Також це зніме обмеження безкоштовної версії на оновлення — разом з ключем ви отримуєте і річний абонемент на апдейти, по мірі їх появи. Але навіть якщо ви не захочете продовжувати абонемент, движок раніше буде працювати на повну, хіба що тільки з’являються нові можливості та оновлення безпеки виявляться для вас закриті.

    Давайте подивимося на ті додаткові можливості, які ми отримаємо після покупки ліцензії, щоб зрозуміти їхню актуальність. Власне, для цього навіть купувати нічого не потрібно. Для порівняння платній і безкоштовній версії, достатньо буде завантажити останню і встановити на свій хостинг або локальний сервер, а повнофункціональну версію Full Moguta.CMS можна «помацати» безпосередньо на сайті розробників, бо саме їй є представлена там демо-версія інтернет-магазину.

    Нагадаю, що навіть в базовій безкоштовної версії Могуты функціонал досить-таки великий, у нього навіть входить можливість синхронізації з 1С «Управління торгівлею» (в кінці попередньої статті ви знайдете ролик за її використання) та приймання електронних грошей через термінали QIWI. Повторюся, що Moguta.CMS — дуже проста CMS для інтернет-магазину та її базового функціоналу цілком достатньо для «швидкого старту», але в той же час є значно розширитися.

    Давайте на прикладах подивимося ті «плюшки», що нас очікують під час оновлення до Full Moguta.CMS. Ну, так, щоб мати уявлення про можливості зростання.

    Робота з характеристиками товарів в Full Moguta.CMS

  • Характеристики товарів — у безкоштовній версії доступний тільки один тип характеристик: «Рядок», а в Full Moguta.CMS є можливість використовувати ще: «Набір для вибору» і «Чекбокси». Задаються вони на вкладці «Налаштування» — «Характеристики товарів»:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Для чого вони потрібні? Подивіться самі, як виглядає картка товару в безкоштовній версії движка (з характеристиками типу «Рядок»):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Ну і вже зовсім по іншому в Full Moguta.CMS:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Як кажуть, відчуйте різницю. У першому випадку ці характеристики є просто інформаційними полями (покупець може їх озвучити в замовленні по телефону або вказати в коментарях до замовлення). І зовсім інша справа, коли використовуються «Набір для вибору» або «Чекбокси». В цьому випадку можна навіть вказати додаткову вартість для характеристик товарів (на скріншоті це, наприклад, «Ковбаса + 50 руб»). Але про це читайте трохи нижче.

    Ці характеристики товару можна використовувати як в картці товарів (див. приклади вище), так і в категоріях, а також у фільтрах з характеристиками, які дозволять відвідувачам швидко відсіяти зайве, щоб вибирати лише з продукції, яка відповідає потрібним йому вимогам. Виглядають фільтри на сторінці магазину приблизно так:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Виводиться цей набір фільтрів в лівому меню сайту магазину, та відображаються там пункти (крім базових) будуть відповідати категорії товару і заданими вами на вкладці «Налаштування» — «Характеристики товарів» налаштуваннями в стовпці «Дії» навпроти потрібних характеристик товарів:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Виділений блок характеристик відображається в фільтрі на сайті тому, що активована ця опція у кінці рядка (синій значок, на який вказує стрілка). Жовтий значок змушує цю групу характеристик відображатися на картці товару, а значок списку при кліці по ньому відкриє список всіх категорій магазину, щоб вибрати ті, де ця характеристика буде виводитися.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Для виділення декількох категорій у списку можна утримувати на клавіатурі або «Шифт», або «Контроль».

  • Додаткова вартість для характеристик товарів — у наведеному трохи вище прикладі картки товару (при використанні Full Moguta.CMS) ви могли бачити, що для деяких характеристик товару разом з їх назвою відображалися цифри зі знаком «плюс» перед ними. Це і є додана вартість. Визначається вона у картці товарів з тієї рубрики, для якої задані потрібні характеристики (нагадую, що редагувати товари та багато інших речей можна прямо зі сторінок магазину, якщо ви зайшли на нього з-під адміна і включили відповідний перемикач на верхній панелі).

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    До речі, показані значки під списком характеристик задають тип відображення в картці товару: випадаючий список, чекбокс або радіокнопки (подробиці можете подивитися в статті про Html форми). У разі чекбокса можна буде поставити кілька галочок (вибрати кілька варіантів характеристик), а в разі радіокнопок і випадаючого списку — тільки один.

  • Фільтрація товарів за наявними характеристиками — тільки що ми про неї говорили при обговоренні додаткових можливостей повної версії движка. У безкоштовної версії Могуты немає можливості відображати характеристики в блоці фільтрів:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Просто порівняйте з аналогічним скріншотом показаному вище (знятому в Full Moguta.CMS).

  • Порівняння товарів — движок Full Moguta.CMS вміє проводити порівняння товарів на основі значень тих характеристик, які ви для них поставили. Для цього поряд з кнопкою «Купити» розміщується кнопка «Порівняти», з допомогою якої користувач додає в список порівняння цікаві йому продукти. Подивитись результати цього порівняння він зможе, увівши в лівому нижньому кутку за з’явилася кнопці «Число товарів для порівняння». Сторінка порівняння буде виглядати приблизно так:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Зверху справа ви знайдете кнопку для очищення списку порівняння. Налаштувати відображення кнопки «Порівняти» в картці товарів та в категоріях можна буде на вкладці «Налаштування» — «Магазин».

  • Інші відмінності Full Moguta.CMS від Moguta Free

  • Інтеграція з популярними системами оплати (Robokassa, Яндекс.Гроші, WebMoney,PayAnyWay і PayMaster) — у базовій безкоштовній версії з усіх систем прийому платежів була доступна лише можливість інтегрувати свій магазин з Ківі. У Full Moguta.CMS на вкладці «Налаштування» — «Оплата»:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Знову з’явилися системи прийому платежів обведені на скріншоті у рамку. Чи потрібні вони, вирішувати, звичайно, вам, але за інших рівних умов наявність більшого числа можливих шляхів оплати може збільшити кількість продажів. На цій сторінці хелп ви знайдете описи і відеоінструкції по додаванню окремих платіжних систем. Ось, наприклад, ролик про синхронізацію з Яндекс.Грошима, яка доступна тільки в Full Moguta.CMS:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

  • Варіанти товару— найчастіше буває простіше і ефективніше не створювати нові картки для товарів, які відрізняються один від одного чимось незначним, а використовувати одну і ту ж, але з можливістю вибору потрібного покупцеві варіанти (наприклад, кольору). Для цього, при редагуванні основної картки товару в Full Moguta.CMS, досить буде додати потрібно число варіацій з допомогою кнопки «Додати варіант» показаної на скріншоті:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Після додавання потрібної кількості варіантів, клікаєте по що знаходиться внизу вікна редагування кнопці «Зберегти» і бачите зміни в картці товару. Чи не бачите? Так, не бачите. Справа в тому, що цей движок використовує кешування, тому доведеться скинути кеш за допомогою відповідної кнопки на верхній панелі (вона доступна адміністратору при перегляді сторінок свого магазину):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Власне, та ж сама можливість вибору варіантів товару з’явиться і при перегляді категорії з цим продуктом. Кількість доданих варіантів обмежена тільки здоровим глуздом:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

  • Кілька зображень до товару — при використанні базової версії движка додавати кілька фоток до товару можна, однак покупцю зрозуміти, що їх кілька, можна буде тільки клікнувши по мініатюрі. Тобто базова картка виглядає приблизно так:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Ну, а в платній версії Full Moguta.CMS вона буде виглядати більш інформативно в плані того, що фоток є більше одного, бо внизу з’являється слайдер мініатюр:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    При редагуванні картки можна додавати теги до зображень з описом, щоб вони брали участь і ранжирувалися Яндекс і Гул пошуку по картинках.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

  • Стікери на товарах — власне, приклад такого стікера ви можете спостерігати на другому скріншоті (якщо вважати звідси і вгору). Доступні вони тільки в платній версії движка. Додавати їх до потрібних продуктів в адмінці на вкладці «Товари». Там можна задати два типи стікерів — «Новинка» і «Рекомендовано». Робиться це за допомогою установки показаних на скріншоті прапорців (New і зірочка — активний значок позначається синім кольором):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Можливе додавання і обох стікерів одночасно:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

  • Блок «З цим товаром купують» — він відображається внизу картки товару і являє собою слайдер з зображеннями продукції приблизно такого вигляду:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Налаштування блоку здійснюються при редагуванні товару в самому низу вікна. Новий товар в слайдер додається за допомогою кнопки з плюсом. У формі можна вказати або назву продукту, або його артикул, або можна вибрати випадковий товар з допомогою відповідної кнопки:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    У безкоштовної версії Могуты ці налаштування теж є, але блок «З цим товаром купують» на сайті не відображається.

  • «Допродаж товарів»- стрічка супутніх товарів з’явиться і в кошику, якщо в ній є додані товари. Слайдер формується з пов’язаних товарів для кожного з доданих в кошик товарів, які в свою чергу встановлюються у налаштуваннях їх карток (див. пункт вище).

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

  • Безкоштовна доставка від заданої суми — в налаштуваннях доставки повнофункціонального движка Full Moguta.CMS можна буде вказати суму замовлення клієнта, за перевищенні який доставка буде безкоштовною.
    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин
  • Додавання вкладених сторінок — Могута дозволяє крім каталогу товарів створювати і будь-які інші необхідні сторінки контактів, доставки, проїзду тощо). У повній версії також є можливість робити ці сторінки вкладеними. В результаті цього, при підведенні курсору миші до меню з батьківського сторінкою, ви побачите випадаючий список з станицами дочірніми.
    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин
  • Фільтри замовлень в панелі управління — Full Moguta.CMS дозволяє застосовувати різні фільтри при перегляді замовлень в адмінці. В принципі, у безкоштовної версії ці налаштування теж мають місце бути, але вони будуть функціонувати тільки після покупки ліцензії. Потрібні ці фільтри в першу чергу тим, у кого на сайті проходить досить велика кількість продажів, щоб не закопатися серед величезного числа замовлень різного статусу, дати, обсягу і т. п.
    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин
  • Додавання замовлень з панелі управління— якщо з’явиться така необхідність, то замовлення можна сформувати прямо з адмінки (з допомогою відповідної кнопки, показаної на попередньому скріншоті), який потрапить в загальну систему замовлень.
  • Вивантаження на Яндекс.Маркет — повнофункціональна версія движка вміє формувати на основі наявного у вас каталогу товарів файл у форматі xml, який необхідний для вивантаження на таку площадку, як Маркет. Цієї мети служить однойменна кнопка на вкладці «Товари»:
    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин
  • Автозаміна слів в рядку пошуку при неправильній розкладці клавіатури — зручна опція, бо досить часто ми починаємо друкувати не в тій розкладці. Однак, Могута зрозуміє користувача в будь-якому випадку. Ось, наприклад, я почав друкувати слово «ноутбук» в англійській розкладці, але мене чудово зрозуміли:
    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин
  • Блок рекомендованих товарів і новинок на головній — в базовій версії движка на головній виводиться тільки блок «Розпродаж» у вигляді слайдера, а нижче подано опис вашого інтернет-магазину. У версії Full Moguta.CMS додаються ще два блоку з товарами, у яких є стікер «Новинка» і «Рекомендовано» (читайте про те, як додати стікер, трохи вище по тексту).

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Настроюється і при бажанні відключається все це справа на вкладці «Налаштування» — «Магазин» — «Групи товарів». В принципі, на головній можна виводити відразу каталог з товарами. Як це зробити можна подивитися в ролику:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

  • Обмеження прав для менеджерів магазину — у безкоштовній версії движка створити користувача з правами менеджера або модератора не вийде, що може стати проблемою, наприклад, при спробі розподілу роботи над сайтом магазину між великим числом співробітників з різними правами й обов’язками. Для активації цієї можливості необхідно купувати ліцензію.
  • Трохи ІМХО з приводу даного продукту

    Звичайно, охопити всі аспекти роботи щодо створення магазину на цьому движку у двох статтях не вийшло, тому можливо буде продовження цього циклу. Однак, з усього вищевикладеного вже можна зробити деякі проміжні висновки.

    Спочатку особисте враження чисто від зручності роботи. Мені Могута сподобалася саме очевидністю виконання тих чи інших дій. Практично не виникало проблем з пошуком реалізації потрібного функціоналу (те, що називається «інтуїтивно зрозуміло»). Правда, деякі з навчальних відеороликів я все ж подивився. Ну і з приводу актуальності покупки ліцензії.

    Виходить, що додаткові можливості повнофункціональної версії хоча і не є критичними для створення інтернет-магазину, але пропонують той самий додатковий функціонал, від якого дуже важко відмовитися, особливо коли ваш проект вийде на задані показники рентабельності і вам захочеться більшого. Взагалі, я неодноразово повторював у попередній статті, що розробник очевидно «наша людина», бо це добре проглядається і в закладеному в движок функціоналі, і в повній адаптації до рунету, і в способі поділу можливостей між платною і безкоштовною версіями.

    На всяк випадок ще раз вам нагадаю, що перехід з базової версії Full Moguta.CMS можливий без будь-яких втрат (хіба що тільки зроблені вами налаштування в дефолтному шаблоні можуть загинути, але на їх хелпе я бачив рецепт дій щодо недопущення подібної ситуації). Особисто у мене установка ліцензійного ключа проходила досить просто (але дефолтний шаблон я ще не затьмарював своїми кривими ручками).

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Досить було на вкладці «Налаштування» — «Система» ввести і зберегти ліцензійний ключ, а потім натиснути на кнопку оновлення. Ключ перевірився, а я отримав нову версію Могуты вже без наявних у безкоштовній версії обмежень. Оновлення будуть доступні для установки ще протягом року (термін дії стандартного ключа), а повний функціонал залишиться назавжди.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу