Тестуємо онлайн-сервіси

3645
  • №1 для online-перевірки слів і текстів на помилки
  • Перевірка правопису в інших онлайн-сервісах
  • Виправлення граматичних помилок на льоту
  • Пунктуація і знаки пунктуації (розставити коми)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про всі доступні в мережі онлайн-способи перевірки орфографії, правопису і пунктуації (ох вже ці знаки пунктуації 🙁 ).

    Причому це стосується не тільки до текстів статей, які ми публікуємо на своїх сайтах, але і взагалі до будь-яких інших текстів (шкільних творів, студентським роботам, поштового листування). Шкода, що мої шкільні роки всесвітньої павутини ще і в помині не було.

    Особисто у мене проблема правопису російською мовою стоїть дуже гостро (хоча, на інших мовах я взагалі писати не вмію), бо тупуватий у плані запам’ятовування правил граматики і того, де потрібно ставити кому, а де не треба. З роками виробляється «зорова пам’ять», але все ж в недостатній кількості.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Я вже писав про те, що в свій час кількість що допускаються мною в текстах орфографічних і синтаксичних помилок ледь не стало каменем спотикання при вступі до Внз (довелося твір списувати з фрагментами різних статей з різних навчальних посібників). Ну, не дається мені чистописання і все тут.

    Зараз питання грамотного викладу своїх думок на папері (нехай і електронної) знову стоїть дуже гостро, бо це дозволило б не викликати негативних емоцій у читачів, а також дало б повно право пошуковикам високо ранжувати мій сайт через відсутність безлічі помилок на його сторінках 🙂

    №1 для online-перевірки орфографії та пунктуації

    До того моменту, як я познайомився з кращим онлайн-сервісом пошуку помилок у текстах (причому помилок різних граматичних, пунктуаційних і навіть стилістичних) я був впевнений, що машина людини в цій області ніколи не замінить. Розумний і уважний редактор (в сенсі людина), мені здавалося, впорається не в приклад краще.

    Ні, в плані автоматичної перевірки орфографії завжди були онлайн-сервіси, які більш-менш стерпно виявляли явні граматичні помилки. Але ці сервіси ніяк не справлялися з «описками», які представляли із себе слова правильні, з точки зору синтаксису, але недоречні з точки зору здорового глузду. Відбувалося це частіше за все із-за того, що слова аналізувалися сервісами окремо (порівнювалися зі словником), без урахування їх пов’язаності з іншими частинами пропозиції.

    Моя дружина, яка за сумісництвом є ще і беззмінним редактором всіх статей, що виходять на цьому блозі, іноді просто «під столом лежала», коли чергова моя «описка», не виявлена після перевірки онлайн-сервісом, потрапляла «в яблучко». Але і людина не ідеальний — будь-який редактор може не побачити або пропустити.

    Інший ахіллесовою п’ятою майже всіх онлайн-сервісів перевірки правопису є повне ігнорування пунктуації (не кажучи вже про її виправлення). Адже у багатьох саме правильна розстановка знаків пунктуації (ком в основному, бо все інше взагалі краще не ставити, щоб не помилитися 🙂 ). Варіантів тут крім перевірки живим редактором взагалі не проглядалося.

    Але все це було справедливо лише до того моменту, поки я не познайомився з Орфограммкой.

    Исправление пунктуации в текстеТестуємо онлайн-сервіси

    Так, сервіс існує давно, але він постійно вдосконалюється, і саме зараз, як мені здається, вийшов на пік форми. Він платний, але вкрай недорогий (для письменників, поетів і вчителів він взагалі безкоштовний, а школярі можуть отримати велику знижку при вході на нього через електронний щоденник).

    Стоимость проверки орфографии и пунктуации в онлайн-сервисеТестуємо онлайн-сервіси

    Погодьтеся, що мінімальна передплата 100 рублів (для школяра всього 50 рублів) — це не перешкода для отримання грамотних і стильних з усіх боків текстів.

    Як і компанія-гігант Google цей онлайн-сервіс перевірки правопису створили випускники престижного вузу — НГУ на базі Академмістечка Новосибірська (центру наукової думки Росії). У його створенні брали участь кращі філологи, лінгвісти і програмісти, які зуміли створити інтелектуальну систему, порівнянну з інтелектом людини.

    Даний онлайн-сервіс, крім рутинних перевірок правопису, пошуку граматичних помилок, спроб виправити пунктуацію, а також типографіку і стилістику, вміє проводити реальні семантичні розбори пропозицій, коли виявляються ті самі горезвісні «описки» (помилки), коли слово начебто написано правильно, але за змістом воно не підходить (наприклад, «право волоса» замість «право голосу»).

    Як почати перевірку? В принципі, можна відразу з головної сторінки перейти на кнопку «Перевірити» (внизу вікна) або натиснути на кнопку «Кабінет» у правому верхньому куті. У будь-якому випадку вам буде запропоновано себе визначити:

    Регистрация в onlain-сервисе проверки правописанияТестуємо онлайн-сервіси

    Способів реєстрації і авторизації маса — від класичних «логін-пароль», до соцмереж і електронного щоденника (актуально для школярів і їх батьків).

    Текст не більше 6000 знаків можна перевірити безкоштовно, але далі вже буде запропоновано придбати одну з ліцензій. Є варіанти ліцензій, які залежать від обсягу перевіряються текстів (починаючи від 100 рублів за 100 000 знаків), а є варіанти з помісячною оплатою (від 300 рублів). Я вибрав другий тип ліцензій, бо цим сервісом користуюся постійно по мірі виходу нових статей, так і старі потихеньку через нього проганяю.

    Текст Орфограммке можна перевірити на чотирьох вкладках (з верхнього меню вашого «Кабінету»). Переноситься він туди через буфер обміну простим копіюванням і вставкою (в деяких випадках переноситься і форматування разом картинками і посиланнями).

  • Грамотність — це класичний пошук помилок орфографії, пунктуації, стилістики, граматики і типографіки. Процес перевірки не дуже швидкий, але дуже прискіпливий (іноді навіть знаходять те, що не особливо і треба виправляти).

    Найти все грамматические в тексте онлайнТестуємо онлайн-сервіси

    Всі знайдені за текстом зауваження будуть виділені різними кольорами, і при кліці по ним мишею, ви побачите в правій колонці, в чому, власне, полягає помилка правопису і як її можна виправити. Мені особливо важлива перевірка пунктуації, бо коми у мене зазвичай живуть своїм життям, сильно відрізняється від загальноприйнятих правил.

  • Краса — тут вам буде запропоновано виправити тавтології (повторення) і плеоназми (порожні слова), знайти не дуже добре «звучать» фрагменти в тексті, а також запропонують замінити деякі слова найбільш відповідними епітетами і синонімами. У мене тексти в основному технічного характеру з головним критерієм оцінки краси «і так зійде», але багатьом (особливо школярам при написанні літературних робіт) це прийде до місця.
  • Якість — це відмінний інструмент для SEO оптимізації текстів (збираюся поділитися з вами новою інформацією на цю тему в найближчій статті). За що зараз можна отримати фільтр в Гуглі? Правильно, за порожні «водні» тексти, бо цим найчастіше страждає рерайт, коли «чіткі» фрази замінюються їх «розпливчастими» аналогами. Орфограммка (від слова орфограмма) дозволить оцінити ваш текст на водність.

    Проверка текстов на качествоТестуємо онлайн-сервіси

    А за що можна нарватися на фільтр в Яндексі (Баден-Баден)? Правильно, за використання N-грам (коллокаций), тобто ключів виду «телевізор Москва купити». Орфограммка і такі речі відмінно аналізує і знаходить, уберігаючи вас від наслідків (такі ключі потрібно розносити за пропозицією, щоб слова з ключів не використовувалися поряд).

  • Гости — це тільки для студентів і наукових працівників. Можна перевірити правильність оформлення курсової або будь-якої іншої роботи.
  • Загалом, онлайн-сервіс Орфограммка — це щось з чимось. Чумова річ необхідна і школяру, і студентові, і власнику сайту, і копірайтеру, і письменнику. Думаю, що він ще буде розвиватися, і наші з вами гроші допоможуть йому вирости у щось взагалі фантастичне 🙂

    Перевірка орфографії в інших онлайн-сервісах

    Можливо, що ви знаєте і використовуєте у своїй роботі що-небудь ще більш просунуте в плані пошуку, знаходження і виправлення казусів правопису. Не застосовуйте тоді поділитися вашими напрацюваннями в коментарях.

    Напевно, коли-небудь з’явиться повноцінне рішення, здатне без помилок виправляти і навіть самостійно розставляти розділові знаки в текстах російською мовою. Але поки що це тільки Орфограммке більш-менш вдається, хоча вона лише дає поради, але і цього цілком достатньо.

    Давайте почнемо розгляд інших онлайн-сервісів перевірки правопису. Насправді їх досить багато і багато з них повністю безкоштовні, що для багатьох є вирішальним фактором при виборі:

  • Текст.ру — популярна біржа копірайтингу має свою систему перевірки орфографії тексту. Ніби як виправляються і знаки пунктуації, але мені поради з приводу проблем пунктуації здалися не надто осмисленими.

    Проверка орфографии на сайте Текст.руТестуємо онлайн-сервіси

    Перевіряється текст не повинен бути великого розміру. Мою статтю в 40 тис. знаків довелося розбивати на три-чотири шматки, щоб вони підійшли під критерії цього сервісу. Сервіс дуже популярний у школярів перш за все із-за своєї безкоштовності. З Орфограммкой, звичайно ж, не зрівняється, але коли зовсім немає грошей, то цілком зійде.

  • Яндекс Спеллер — онлайн-сервіс від відомого в рунеті бренду. В силу цього можна очікувати від нього видатних результатів, але нічого такого я, на жаль, не помітив. Міцний середнячок, але не більше.

    Как найти и исправить орфографические ошибки через Яндекс СпеллерТестуємо онлайн-сервіси

    Принцип пошуку помилок у тексті схожий на той, який використовується в microsoft Word. По натисненню на кнопку «Перевірити текст» з’явиться спливаюче вікно з знайденої помилкою і пропозицією її виправити або пропустити.

    Що примітно, даний скрипт перевірки можна встановити на свій сайт за допомогою API. Є навіть плагіни для Вордпресс, що дозволяють на льоту перевіряти ви набираєте в адмінці тексти. Хоча будь-браузер має функцію перевірки орфографії (про це трохи нижче читайте) і навіщо городити город мені не дуже зрозуміло.

  • Адвего — досить відома біржа копірайтингу (що це таке?) теж має свій власний онлайн-сервіс мультимовної перевірки правопису. Аналізувати можна досить великі тексти (аж до 100 тисяч знаків):

    Исправление ошибок в текстах на сервисе АдвегоТестуємо онлайн-сервіси

    Головною його особливістю є підтримка великої кількості мов (включаючи російську, природно), а також детальний аналіз тексту (кількість слів, символів, водність тексту і т. д.):

    Результаты проверки текста на орфографические ошибкиТестуємо онлайн-сервіси

    Чи потрібно вам це — не знаю, але вже як є. Підводячи миша до слова з помилкою, ви зможете побачити правильний варіант написання на думку Адвего.

  • Орфо Online — тут теж є можливість вставити через буфер обміну потрібний фрагмент тексту і побачити всі зроблені в ньому орфографічні помилки. Однак є дуже сильне обмеження за розміром — всього 4 000 символів, що дуже і дуже мало.

    Проверка правописания в Орфо OnlineТестуємо онлайн-сервіси

    Підтримується не тільки російську мову, але і ряд інших, а також є деякі настройки в нижньому блоці. Знайдені помилки орфографії будуть підкреслені хвилястою лінією, і при натисканні по ним правою кнопкою миші можна буде побачити правильні (з точки зору Орфо) варіанти написання цього слова.

  • Грамота.ру — досить цікавий, на мій погляд, довідковий онлайн-сервіс, який дозволяє дізнатися правопис будь-якого цікавить вас слова. Для мене це буває досить актуально, бо дружина і навіть великий Яндекс не завжди бувають в курсі граматики деяких слів.

    Как проверить правописание слов онлайнТестуємо онлайн-сервіси

    Причому там задіюється не тільки орфографічний словник російської мови, але і тлумачний словник синонімів і антонімів, що іноді буває корисно.

  • Орфограф — важко було не згадати цього не дуже вже й корисний, але зате іменитий сервіс від студії Артемія Лебедєва. Він дозволяє перевіряти правопис у тексті, вставленому у форму через буфер обміну:

    Орфограф для подсветки ошибок в текстахТестуємо онлайн-сервіси

    Помилки просто підсвічуються обраним вами способом, а от як їх виправляти — ваша турбота. Це вам не Орфограммка.

    А також Орфограф вміє знаходити граматичні помилки у вже опублікованих на сайті статтях (потрібно буде вказати Url-адресу потрібної сторінки), але правда тільки в першій тисячі слів і знову ж таки без варіантів їх виправлення.

  • Виправлення помилок у граматиці і правописі на льоту

    Але найзручніший, на мій погляд, варіант реалізується не за допомогою будь-якого онлайн-сервісу, а з допомогою вбудованих практично всі сучасні браузери коштів. Наприклад, я входжу в електронну пошту Гугла прямо з браузера, адже він вміє перевіряти орфографію. Робить він це у всіх місцях, де вводиться текст. Помилки при цьому будуть підкреслено червоною хвилястою лінією.

    Досить буде клацнути правою кнопкою миші по підкресленому слова і браузер запропонує вам варіанти заміни. Природно, що перевіряється тільки граматика, а не пунктуація, але все одно це дуже зручно, бо виправляти помилки можна буквально на льоту (при написанні тексту).

    Исправить ошибки в тексте на летуТестуємо онлайн-сервіси

    Інструмент пошуку орфографічних помилок майже в будь-якому браузері можна навіть трошки підлаштувати під свої потреби. Хоча б банально додати невідоме йому слово у внутрішній словник, щоб надалі воно вже не підкреслювалося як помилка. На скріншоті наведено приклад з Chrome (про всіх його секрети читайте тут).

    Загалом все працює на ура, і мені дуже подобається як сам браузер, так і аналіз правопису в ньому. Шкода тільки, що за пунктуацією доводиться стежити самому. В інших браузерах, наприклад, у Мазілу все дуже і дуже схоже:

    Правописание слов в ФаерфоксеТестуємо онлайн-сервіси

    Правда, мабуть, йдучи назустріч побажанням користувачів і підвищуючи юзабіліті, розробники зробили не зовсім зручну для мене штуку — наголошування слів з помилками зникає з часом, а якщо вставити скопійований фрагмент великого розміру, то побачити всі наявні в ньому слова з описками не вийде. Можливо, що я просто не знайшов настройку, яка б це відключала, але іноді зникнення виділення слів з помилками досить сильно напружує.

    Другий відмінний варіант перевірки орфографії та пунктуації на льоту — це, звичайно ж, всіма улюблений і шанований Ворд (або його аналоги). Вбудований в нього модуль перевірки орфографії з часом удосконалюється і зараз він, можна сказати, досяг свого піку. Інша справа, що найчастіше пошук і підкреслення помилок у Ворді може бути відключене.

    Однак включити і налаштувати модуль перевірки синтаксису нескладно. Для цього з меню «Файл» виберіть внизу пункт «Параметри» на вкладці «Правопис» увімкніть всі необхідні вам функції (не забудьте активувати перевірку ком та іншої пунктуації):

    Включение полной проверки правописания в вордеТестуємо онлайн-сервіси

    Після таких налаштувань Ворд досить непогано справляється з розстановкою ком (слова, за якими не вистачає коми, він позначає синьою хвилястою лінією):

    Исправление и расстановка запятых в тексте на летуТестуємо онлайн-сервіси

    Кому навіть не треба буде ставити вручну — досить натиснути на пропонований варіант заміни. А ось із зайвими комами, по-моєму, Ворд особливо працювати не може, або це десь потрібно додатково налаштовувати.

    Але навіть у такому вигляді вбудований модуль правопису в Ворді цілком на висоті і дасть фору більшості описаних вище сервісів, хіба що крім Орфограммки.

    Проблематика перевірки пунктуації

    Треба все ж таки розуміти, що повністю перевірити пунктуацію набагато складніше, ніж знайти орфографічні помилки. Часом навіть здається, що на даний момент це практично неможливо (щоб всі коми, тире, пряма мова та інша дребедень на автоматі правильно була розмічена). Найближче до вирішення цієї проблеми підійшли Орфограммка і Ворд.

    Звичайно ж, Word володіє деякими навичками пошуку пропущених ком, але він далеко не ідеальний. У ньому використовується модуль від ОРФО, який, до речі, можна буде придбати окремо за деякі гроші, і отримати при цьому можливість перевірки орфографії і пунктуації і в інших програмах, які встановлені у вас на комп’ютері.

    І все ж хотілося б сказати з приводу перевірки пунктуації. Зрозуміло, що 100% працюючих рішень для цього немає, бо дуже складно автоматизувати цю роботу (потрібен штучний інтелект). З іншого боку, ті ж пошуковики таких помилок теж особливо не помітять, бо таким розвиненим інтелектом, на щастя, теж поки не володіють.

    Але ось читачів ви так просто не обдурите, бо відсутність коми або їх неправильна розстановка призведуть до складності сприйняття текстів (згадайте знамените: стратити не можна помилувати). А ось вже реакцію читачів пошуковики відстежувати вміють (ті самі ПФ).

    Тому якщо хочете отримати 100% результат по частині пунктуації, то допоможе тільки залучення до аналізу правопису живих, і при цьому шибко грамотних людей. Причому робити це можна як платно (фрілансерів), так і безкоштовно (родичів).

    Спочатку про платний способі. В принципі, ви можете знайти на біржах копірайтингу або фрилансинга грамотних людей, які візьмуться перевіряти ваші статті перед їх публікацією (ну, або будь-які інші текстові матеріали, в яких важливо не допускати багато граматичних помилок).

    Наприклад, у тій же ВоркЗилле не складе труднощів знайти виконавця для редагування ваших текстів. Зробити це можна буквально в пару кліків:

    Задние на коррекцию ваших текстов и поиска в них ошибокТестуємо онлайн-сервіси

    Напевно, можна буде спробувати звернутися за перевіркою пунктуації і орфографії та спеціалізовані сервіси, де є хоч якісь примарні гарантії чесності. Наприклад, тут можна перевірити на грамотність не тільки правильність написання, але і чіткість викладу думок.

    Інший спосіб, вже безкоштовно перевірити пунктуацію та орфографію з допомогою людського аналізу, полягає у встановленні на свій сайт скрипта під назвою Orphus.

    Orphus - поиск ошибок посетителями сайтаТестуємо онлайн-сервіси

    У цьому випадку читачі вашого ресурсу зможуть виділяти місця з помилками і за допомогою натискання на гарячі клавіші сповіщати вас про це. Мені не раз радили повісити Orphus, бо багато читачі помічають граматичні ляпи і хотіли б мати можливість про це повідомляти в зручній формі.

    Поставити скрипт зовсім не складно, і з цього приводу на сторінці розробника є докладна інструкція і навіть відеоурок (хоча їх дизайн проекту у мене викликає не дуже-то позитивні емоції). Але проблема в іншому. Зайвий скрипт — зайве навантаження на сервер і можливі проблеми з завантаженням сторінок.

    Та й правити кожен раз тексти за фактом виявлення помилки дуже втомлює (і так справ вище даху у будь-якого вебмастера). Загалом цей варіант зовсім не універсальний, хоча і має право на життя. Я поки буду дружину мучити на предмет перевірки текстів, а вона буде «лакувати» процес контрольним прогоном через Орфограммку. Так от, а ви кажете…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу