Як розкрутити сайт самому

2672

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Що таке поведінкові фактори (ПФ)? Термін останнім часом використовується повсюдно і його поняття стало дещо розмитим. По суті, ці фактори дозволяють пошуковим системам оцінити ставлення відвідувачів до сайту, тобто використовувати «громадська думка» в ранжируванні. Якщо говорити про способи вимірювання цього самого думки, то їх всього два:

  • Підглянути за користувачем в пошуковій видачі, щоб виміряти CTR для сайтів по різних пошукових запитах, та подивитися за яким із них клікнуть останнім і не повернуться більше видачу (так званий LastClick), знайшовши повністю вичерпну відповідь на сторінках цього сайту.
  • Підглянути за користувачем безпосередньо на сайті. Вимір «громадської думки» в цьому випадку відбувається за непрямими параметрами: «Показник відмов», «Глибина перегляду», «Час, проведений на сайті», «Повторні відвідування».
  • Як розкрутити сайт самому

    Існує думка, що перша група показників (знята у видачі) є більш важливою. Але з точки зору здорового глузду, пріоритет все ж повинен віддаватися непрямими параметрами, вимірюваними прямо на сайті. Інакше про появу нових, але сверхинтересных користувачам сайтів пошукові системи будуть дізнаватися одними з останніх, бо їх видимість в пошукових системах дорівнює нулю, а значить ні CTR, ні LastClick для них порахувати не можливо. А ось аналізуючи внутрішні метрики «громадської думки», пошуковики можуть дуже швидко зробити висновок про значущість цього ресурсу для користувачів.

    Отже, оптимізуючи поведінку користувачів на вашому сайті, ви покращуєте ставлення до нього пошукових систем. Зверну вашу увагу, що саме оптимізуєте (прагнути до цього має кожен власник сайту), а не накручуєте. Накручувати можна тільки природним чином, наприклад, публікуючи на своєму блозі «сногшибательные» пости, які принесуть і трафік, і поліпшать поведінкові. Це накрутка? Так, адже ви ж переслідували корисливу мету. За неї покарають? Ні, швидше похвалять. Але сьогодні ми поговоримо трохи про інший спосіб.

    У чому суть методу оптимізації ПФ без накрутки?

    Накручувати поведінку користувачів на сайті якими-небудь способами, відмінними від природних (поліпшення юзабіліті, навігації, додавання цікавих матеріалів або сервісів), завжди є дещо ризикованим. Пошукові системи, маючи в своєму розпорядженні картину всього інтернету, дуже легко можуть помітити відхилення поведінки ваших користувачів від поведінки тих, хто заходить на інші сайти вашої тематики. Покарають чи ні? Не знаю.

    Однак, є спосіб оптимізації поведінки користувачів на сайті відмінний від накрутки, і в той же час не вимагає дорогих вкладень у поліпшення юзабіліті (хоча одне іншому не заважає). Він дозволяє підвищити «середню температуру» по лікарні. Дивіться, пошуковий трафік вашого сайту формується з відвідувачів, які перейшли як по високочастотним запитам, так і за середньо- , і низькочастотним. Розумієте їх відмінності хоча б у загальних рисах? Якщо ні, то перейдіть за наведеним посиланням.

    Так ось, вам, напевно, зрозуміло, що найгірші поведінкові характеристики покажуть користувачі, які прийшли до вас по ВЧ запитам, бо вони й самі до пуття не знали, що хотіли побачити у відповідь на свій запит (припустимо, «телевізор»). У тих, хто прийшов по СЧ запитом, інтерес до вашого сайту в середньому буде більше і поведінкові вище. Але, апріорі, самі няшные відвідувачі це ті, хто вводив до пошуку НЧ запити (розгорнуті) або ультра НЧ.

    Розумієте, до чого я хилю? Поліпшення поведінкових, по суті, це залучення (а не накрутка) на сайт користувачів, які реально хочуть почитати ваші статті або хочуть за нього полазити, але при цьому не будуть «підсадними». Зрозуміло, що в усьому інтернеті таких зацікавлених користувачів буде чимало, але як їх знайти і направити в потрібне русло? Ось питання.

    Загальна думка про ваш сайт в пошукових систем складається з сукупності всіх параметрів, в тому числі і середніх показників поведінки користувачів на сайті. Якщо весь ваш пошуковий трафік буде складатися з ВЧ і СЧ, то «відмов» (уходів відразу після заходу) буде багато, а середній час і число переглянутих сторінок буде навпаки малим. Що робити? Ну, правильно, підключати по максимуму так званий «довгий хвіст» запитів. До речі, за статистикою, відсотків вісімдесят відвідувачів пошукачів вводять саме запити з довгого хвоста.

    Довгий хвіст НЧ-запитів (повнота зібраного вами семантичного ядра) — це взагалі чудова зі всіх сторін річ (читайте про його значимість у статтях про смерть SEO і про те, чи потрібні посилання для просування). НЧ-запити, присутні у великій кількості, покращують загальну картину поведінки користувачів на вашому сайті і до всього іншого є набагато більш конвертованими (продають), ніж ВЧ або РАХ. Але є одне «але», про яку розбиваються всі благі наміри власників сайтів — зібрати довгий хвіст досить складно в технічному плані.

    Ось ми і підійшли, що називається, до кульмінації (що це?) сьогоднішнього посту. На сцені з’являється герой, який дозволить вирішити описану вище ситуацію на користь власника сайту, при цьому нічим його особливо не спантеличуючи, хіба що витратою деякої додаткової суми грошей. Але для власника комерційного сайту трата коштів на просування та залучення цільової аудиторії є звичайним робочим моментом. Тут головне, щоб вкладення були б марними. Власне, саме в цьому ми і спробуємо розібратися трохи нижче.

    Як працює оптимізація поведінкових факторів у сервісі Rookee?

    Наш сьогоднішній герой багатьом з вас добре знайомий. Це ті самі «прямі руки», про яких я згадав у заголовку статті. Тобто сервіс автоматичного просування сайтів Rookee, який читається саме як «руки». Звичайно ж, в першу чергу «руки» це посилальний агрегатор (закуповує вічні і тимчасові посилання по обраної вами стратегії), але ви можете активувати в його налаштуваннях функцію ВПФ (оптимізації поведінкових факторів).

    Правда, підключати ОВФ має сенс тільки в тому випадку, якщо у вас на сайті встановлена Метрика. Це необхідно для того, щоб Яндекс своєчасно отримував інформацію про ваших чудових і постійно покращення поведінкових факторах (він, звичайно ж, і по альтернативних каналах щось зібрати може, але так ви гарантуєте його стовідсоткову обізнаність).

    Крім цього, слід дати сервісу Rookee доступ до зібраної Метрикою або Аналитиксом інформації. Це потрібно не просто так, а щоб все запрацювало як годинник. Дивіться самі.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Саме для відбору потрібних НЧ запитів (перспективних), а також для відстеження ситуації з поведінкою користувачів за ним перехідним і знадобиться доступ до статистику вашого сайту. НЧ-запити з довгого хвоста, до речі, беруться далеко не всі, а саме ті, які:

  • Вже впритул підібралися до Топу і закинути їх туди можна буде «одним рухом»
  • Не є дуже конкурентними, щоб не ускладнювати здійснення першого пункту
  • Вже зараз по них переходять користувачі (на ваш сайт або сайти інших користувачів, доданих в систему Rookee), які добре себе ведуть»
  • Тобто ОВФ дозволяє просувати в Топ найбільш ефективні запити з довгого хвоста. Ну і як будь-який запит з довгого хвоста вони володіють хорошими конверсійними властивостями, що допоможе і продажу підвищити, і в очах пошуковиків виглядати просто раєм для користувачів (хороша глибина переходів і великий час на сайті). Фактично, це все дуже схоже на просування по трафіку.

    Ці самі відібрані запити (зазвичай, їх кілька сотень) «руки» почнуть просувати шляхом проставляння посилань з ресурсів схожої тематики. Як анкорів (тексту посилань) будуть використовуватися слова підібраних НЧ-запитів, що в свою чергу дозволить розширити анкор-лист вашого ресурсу і його видимість у видачі пошукових систем, що знову ж таки є «гуд».

    До речі, не посиланнями єдиними живе ВПФ. «Руки» активно використовуються для залучення зацікавлених користувачів (особливо в перші місяці, коли посилання, проставлені на потрібні НЧ-запити, ще не дали ефекту — SEO, як ви розумієте, має деяку інерцію) використовують RTB (відносно нова технологія в індустрії онлайн-реклами, яка являє собою аукціон рекламних оголошень в реальному часі).

    Використовуючи підключені до системи Rookee сервіси статистики (Метрику або Аналітікс, встановлені у вас на сайті), модуль ВПФ здійснює постійний моніторинг просуваються НЧ-запитів і аналізує поведінку приходять ним відвідувачів. На основі цих даних система приймає рішення:

  • Про зняття з просування неперспективних НЧ-запитів, які з тієї або іншої причини в Топ вперто не лізуть. Навіщо даремно упиратися і зливати бюджет, тим більше, що довгий хвіст з будь-якої тематики виходить величезним і завжди можна знайти альтернативу.
  • Про зняття з просування НЧ-запитів, які після потрапляння таки в Топ не стали на благо покращення поведінкових чинників вашого сайту. Для цього порівнюють ПФ (час на сайті, глибина перегляду і показник відмов) користувачів, які приходять з конкретного каналу або запиту, і якщо їх поведінка краще, ніж середній ПФ по сайту, то це ті самі користувачі. Якщо ні, то такі канали і запити відсіваються.
  • Про збір та додаванні нового блоку НЧ-запитів, коли система бачить, що ще не досягнута бажана планка середньостатистичного поведінки поведінки користувачів на вашому сайті. Оптимальні поведінкові фактори розраховуються для кожного сайту індивідуально на основі даних про поведінкових показниках ресурсів таких тематик, які успішно просуваються в пошукових системах по аналогічним запитам.
  • До речі кажучи, саме ця функція є однією з ключових особливостей ОВФ в сервіс Rookee: те, що зайняло б у вас кілька робочих днів (або тижнів), сервіс робить швидко і регулярно. Автоматизація процесу, і цим все сказано.

    Але у допитливого читача вже напевно в голові зріє питання: чи потрібно створювати нові сторінки на сайті під ті додаткові НЧ-запити, що підібрали «руки» для оптимізації ПФ? Для сотень запитів це буде досить складно і невигідно. Поспішаю вас запевнити, що система печеться про вашому душевному рівновазі, тому всі додаткові запити підбираються виходячи з наявного у вас на сайті контенту (наприклад, можуть використовуватися підзаголовки в якості джерела цих додаткових НЧ).

    Якщо достатньої кількості унікального і корисного вмісту у вас на сайті немає (при цьому ви напевно не читали мою статтю про те, як гинуть сайти без тексту), то і покупка посилань, і оптимізація ПФ вам просто не потрібні. Тільки гроші даремно витратите. Просувати можна тільки сайти, а вони для пошуку передусім текст. Немає текстів, немає сайту, немає поступу.

    Яка ціна питання і яких результатів слід очікувати від оптимізації?

    Власне, після того, як ми в загальних рисах розібралися з використовуваними для оптимізації поведінкових факторів методами, варто сказати пару слів про ціноутворення. Ціна за послугу ОВФ безпосередньо залежить від кількості сторінок вашого сайту в індексі. При індексації сторінок вона буде змінюватися, але не частіше, ніж раз в три місяці, і після узгодження з вами. Не зовсім зрозуміло? Тоді давайте трохи детальніше.

    Розцінки за ВПФ (оптимізацію поведінкових факторів) в Rookee формуються:

  • На підставі конкурентності вашої тематики та регіону просування. Зрозуміло, що в залежності від тематики вартість залучення відвідувачів може істотно відрізнятися.
  • На підставі розміру (кількості сторінок) сайту. Якщо сайт має кілька сторінок, то багато НЧ-запитів для нього не придумаєш.
  • В залежності від відвідуваності сайту. Адже чим більше буде у вас посещалка, тим більше якісного трафіку доведеться залучати, щоб позитивні зміни у поведінці користувачів стали помітні Яндексу на загальному тлі. Скільки знадобиться залучити користувачів, щоб поліпшити поведінкові характеристики вашого сайту до рівня конкурентів в пошуку? Тут потрібно розуміти, що пошукові системи враховують не кількість трафіку, а його якість. Rookee призводять якраз тих користувачів, які поліпшать середні показники часу на сайті, відмов і глибини перегляду. Тобто саме ті показники, які враховують пошуковики при визначенні позицій сайту.
  • До речі, виходить, що оптимізація ПФ молодого сайту в «руках» обійдеться досить дешево, тому що до вас на сайт потрібно залучити не так вже й багато «хороших користувачів», щоб зміни стали помітні Яндексу (за допомогою встановленої у вас Метрики). Така невелика кількість користувачів знайти і простіше, і дешевше. Загалом, певний стимул виходить для власників молодих проектів, у яких грошових коштів по початку не так вже й багато.

    Крім цього молоді сайти, ще досить низьким або нульовим рівнем трафіку, після підключення послуги ВПФ отримають і істотний приріст відвідуваності (аж у два рази, якщо судити за даними, наведеними сервісом Rookee через кілька місяців після запуску цього модуля).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    При цьому трафік збільшується за рахунок реальних відвідувачів (які будуть здійснювати конверсійні дії), які прийшли або з пошуку по НЧ-запит з довгого хвоста (неосновним семантичному ядру, зібраного «руками»), або тих, хто прийшов з RTB. Загалом, живі відвідувачі (побічний продукт оптимізації Пф), які з високою часткою ймовірності можуть конвертуватися в покупців.

    Що примітно, відбувається зростання позицій і за основним семантичного ядра сайту. Позиції поліпшуються в середньому на 20 пунктів в Яндекс і на 10 пунктів в Google протягом першого місяця. А це дуже навіть пристойно.

    Підсумовуємо

    Напевно, для багатьох вже стала очевидним фактом, що зараз рулить комплексне просування, бо немає такого фактора ранжування, який би витягнув сайт в Топ при повному провалі по всіх інших фронтах. Раніше таким фактором були посилання, але зараз вони лише один з багатьох інструментів просування. Потрібно і внутрішньою оптимізацією займатися (контент, навігація, дизайн), і поведінкові підтягувати, і про посилання не забувати. Важлива зараз буквально кожна дрібниця.

    Резюмуючи попередній абзац — максимальний результат дає поєднання оптимізації поведінкових факторів з посилальним просуванням і оптимізацією текстів. З приводу ПФ. Їх краще оптимізувати (залучаючи саме той трафік, який показує гарні поведінкові), а не накручувати (накликиванием видачі, відвідуванням сайтів роботами або людьми за певними завданнями).

    Оптимізація запропонована в Rookee добре позначиться не тільки на ПФ, але і на загальній конверсії сайту та SEO. Зводиться вона до підбору та просування перспективних НЧ, до залучення цільового трафіку з RTB і коригування перших двох складових за фактичними результатами для конкретного сайту, взятих з даних, зібраних Метрикою або Аналитиксом. Подібну роботу дуже важко виконувати вручну, тому автоматизація запропонована сервісом варто тих грошей, що ви за це заплатите.

    Завдяки використанню RTB, ефект від оптимізації ПФ настає практично відразу, а свого максимуму досягає через півроку, коли повністю врахуються всі куплені на НЧ посилання і ці самі запити заскочуть в Топ. Цей ефект обіцяє бути тривалим, бо позиції в Топі будуть підкріплені не тільки посиланнями, але і хорошими ПФ. Плюс ви отримуєте додатковий потік цільових відвідувачів, які можуть окупити витрати на просування. Ну і поліпшення позицій по всім просуваються запитам (основного ядра) теж варто згадати.

    По суті, в ВПФ за мінімально можливу ціну ви отримуєте природне поліпшення поведінкових факторів, зростання по позиціях і приріст цільового трафіку. Повних аналогів послуги немає, в основному всі пропонують саме накрутку поведінкових факторів, яка не може дати таких результатів. ІМХО.

    Тому рекомендую на власному досвіді ознайомитися з системою ВПФ (оптимізації ПФ) сервіс Rookee і зробити свої власні висновки. Сподіваюся, що поділіться ними в коментарях.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу