Способи заробітку в мережі

2801
  • У чому трабли мобільного трафіку і його монетизації?
  • Що пропонує мобільна мережа Tapclick?
  • Що отримає вебмастер?
  • Скільки можна заробити на мобільному трафіку?
  • Пара хвилин практики в роботі з Tapclick.biz
  • Боротьба жадібності зі здоровим глуздом (налаштування)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Мобільний трафік… Він все росте і росте. Для когось це стає проблемою, адже потрібно сайт адаптувати під мобільні пристрої, так і по банерах (а також по контекстним оголошенням) стали менше кликати, бо на екранах мобільників вони стали не дуже помітні.

    Кожен з нас намагається вирішувати ці проблеми по-своєму, але я все ж насмілюся запропонувати вам в догонку до лікнепу по наколінній адаптації сайту під мобільники ще й цікавий (і, що важливо, білий) спосіб монетизації цього самого горезвісного мобільного трафіку.

    Способи заробітку в мережі

    Ви можете самостійно працювати з CPA-мережами, шукати офферы, підбирати банери… Проте, мені от, наприклад, важкувато постійно моніторити ефективність офферов та їх актуальність (вони періодично закриваються). Хотілося б витрачати час саме на сайт, а не на його монетизацію. CPA — це все ж таки більше для арбітражніков, які токмо заробітком і займаються.

    Ну, ви вже, напевно, здогадалися, що я знайшов рекламну мережу, яка всю роботу з мобільними офферами робить за вас. Тобто вона сама підбирає офферы мобільних додатків і інші оголошення, які буде прибутково показувати у вас на сайті при заході відвідувачів зі смартфонів або планшетів. Монетизувати в ній можна трафік майже зі всіх країн світу на рекламі від «китів» мобільного сегменту. В ідеалі ставимо код, робимо пару налаштувань і забуваємо про це, бо виплати будуть йти автоматом раз в тиждень на Вебмані. Мрія? Може бути…

    У чому трабли мобільного трафіку і його монетизації?

    Ще раз повторюся, що розмови про зростання мобільного трафіку на сайти рунета — це факт. За той час, що я про це пишу, в зоні RU (її можна умовно прирівняти до рунету) відсоток заходів на сайти з мобільних операційних систем вже перевищив частку користувачів, що заходять в інтернет з десктопів і ноутбуків. Власне, ви й самі можете в цьому переконатися завдяки відкритій статистиці Ливинтернета по домену UA:

    Доля мобильного трафик в рунетеСпособи заробітку в мережі

    Звичайно ж, на вашому конкретному сайті ситуація може докорінно відрізнятися, але зростання заходів на ваш сайт з пристроїв, що мають маленький екран, неухильно зростає і зростатиме надалі. Причому, добре б якщо воно росло саме по собі, але, швидше за все, воно буде рости за рахунок зменшення частки тих, хто раніше приходив до вас з десктопа. А вони, ці самі мобільні користувачі, трохи інші, і поведінку їх на сайті буде відрізнятися, особливо якщо він не адаптований під малі екрани.

    Але адаптації самого сайту не достатньо для збереження статусу кво (хоча ця умова і необхідне). Справа в тому, що по звичайній (не адаптованою під мобільники) рекламі кликати будуть менше через її малої помітності на гаджетах і через кілька іншої поведінки заходять з них в інтернет користувачів. Вони більше заточені під швидке отримання інформації, і клікати по банерам їм, загалом-то, не так часто приходить в голову, як користувачам десктопів.

    З цим треба щось робити. Власне, рішення вже існують, але їх застосування, як я показав вище, на прикладі CPA партнерок мобільних додатків, здається не таким вже простим для власника сайту. Нам з вами адже крім монетизації ще про десятки інших проблем потрібно постійно думати і щось робити. Тому появи досить простого вирішення цієї проблеми (на даний момент) для багатьох власників сайтів (особливо тематик, де мобільний трафік спочатку переважав) і викликало у мене «нестерпний свербіж» на предмет написання про цьому посту.

    До речі, ще одним аргументом на користь цього рішення може служити графік примірного зростання ринку мобільної реклами на найближчі роки (де саме зробив цей скріншот вже навіть не пам’ятаю, але начебто на якомусь авторитетному ресурсі):

    Рост рынка мобильной рекламыСпособи заробітку в мережі

    Загалом, справа схоже перспективне і треба його якось вчитися опановувати. Цілком можна спробувати і CPA партнерки (якщо час дозволяє з усім цим возитися), але от конкретно сьогодні пропоную поговорити про якийсь метод автоматизації отримання доходу з наявних на сайті мобільного трафіку.

    Що пропонує мобільна мережа?

    Тепер що стосується вже безпосередньо Tapclick.biz. Що це? Як це працює? Навіщо це вам потрібно? І чи потрібно взагалі? На останнє питання можна відповісти, що, швидше за все, потрібно, ну а про решту спробую тезисно відписатися. Отже, рекламна мережа для монетизації мобільного трафіку бере на себе такі функції і виконує такі ось приблизно завдання:

  • Головна фішка рекламних мереж — це здатність визначати, яку саме рекламу слід показувати даному конкретному користувачу, якого попало зайти на ваш сайт, використовуючи свій гаджет. Для вирішення цієї досить складної задачі повинні бути (і вони, природно, є) власні технології націлювання з урахуванням безлічі різних параметрів, за якими можна судити про користь даного користувача. Це, швидше за все, тематика вашого сайту, операційна система відвідувача, країна (місто) його местоприбывания, тип пристрою (планшет, смартфон) і т. п. речі. Все це аналізується в реальному часі і подається найбільш підходяща объява.
  • Для мобільних відвідувачів сайту використовуються інші формати банерів (оголошень), що дозволяють залучити й утримати увагу (на звичайні вони просто не реагують). Крім цього, дані банери повинні автоматично розпізнавати і підлаштовуватися під розміри екранів гаджетів. Власне, в Tapclick.biz для реалізації цієї задачі використовуються адаптивні формати банерів восьми видів (fullscreen, native, topscroll, interstitials та ін). Виглядати це може, наприклад, так:
    Пример мобильной рекламыСпособи заробітку в мережі
    Про їх призначенні і зовнішньому вигляді поговоримо трохи нижче.
  • Завжди здорово, коли на сайті рекламується щось з розряду «ого-го-го», ніж з розряду «що за…». Загалом, в Tapclick.biz перший тип рекламодавців, і працюють вони з великими й найбільшими рекламодавцями в мобільному секторі (ось таке портфоліо реклов наведено на їх лендинге):

    Офферы в Tapclick.bizСпособи заробітку в мережі

    Не думаю, що у них є резон щось прибріхувати або прикрашати, бо розмістивши їх код ми самі завжди зможемо побачити чиї офферы будуть крутитися. ІМХО.

  • Раз вже заговорили про код. Система працює за тим принципом, який мені подобається і досить зручний. Код ставиться одним рядком і його не потрібно буде міняти при внесенні будь-яких налаштувань. Все і так зміниться. Ставиться він просто після відкриваючого тега Боді, що під силу майже всім вебмайстрам.
  • Час холда (затримки виплати) дуже актуально для партнерок з оплатою за продажу. Tapclick.biz клянеться виплати робити щотижня (по четвергах на гаманець Вебмані), і поняття холда у них відсутнє як таке, що знову ж таки є плюс. ІМХО.
  • Що отримає вебмастер?

    На питання «А навіщо мені (вам) це треба» я в якійсь мірі відповів на початку статті (налаштував щось там в адмінці рекламної мережі один раз, а потім просто періодично заходиш в Мані-гаманець і виводиш прийшли в черговий четвер суми — мрія). Але все ж для більшої переконаності (і себе в тому числі) слід сказати, що ж ще отримає від співпраці з Tapclick.biz (принаймні в теорії) рядовий вебмайстер:

  • Природно, що в першу чергу адаптивна мобільна реклама — це додатковий дохід для сайтів, які мають мобільний трафік (а це практично всі сайти). Гроші зайвими не бувають і навряд чи якийсь сайт монетизують одним єдиним способом. До того ж, мобільна реклама з звичайної, швидше за все, ніяк конкурувати на вашому вебсайті не буде. Виходить чисто додатковий дохід за рахунок охоплення раніше не охоплених пластів трафіку.
  • Рекламна мережа Tapclick.biz запевняє, що оперує більш ніж 2500 офферами, які ювелірно вміє підлаштовувати на льоту (автоматично) під трафік з 200 країн світу. Ну, як би вражає, бо охопити всю цю махину вручну при роботі з CPA партнерками особисто я навіть не уявляю можливим.
  • Банери настроюються за розміром — є повноекранні формати (fullscreen), або меншого розміру (topscroll), але залишаються на місці при прокручуванні сторінки. Оголошення формату Topscroll може виглядати, наприклад, так (банер не обов’язково буде притиснутий до кнопці вгорі екрану — може бути і до нижньої):
    Пример рекламы на мобильном телефонеСпособи заробітку в мережі
  • Частота показів оголошень відвідувачу теж налаштовується для кожної площадки, тобто якщо користувач перейшов на іншу сторінку вашого сайту, а час після останнього показу реклами менше заданого інтервалу, то реклама не буде відображатися, що дозволяє управляти лояльністю відвідувачів. У налаштуваннях параметр називається «інтервал між показами в сек».
  • Система нова (не всі ще випробувана і впізнана) і має свою власну партнерку (5 відсотків від доходів рефралов). Не мені вам розповідати про заробіток на партнерських програмах і важливість такого моменту, як опинитися «на вершині піраміди», що дозволяє забезпечити собі при вдалому збігу обставин непоганий «пасивний» дохід. ІМХО (особисто я так і намагаюся робити).
  • Скільки можна заробити на мобільному трафіку?

    Ну, точно сказати важко, але приблизно виходить так, що за установку одного додатка користувачем, що перейшли з вашого сайту, можна буде отримати від п’ятдесяти до ста рублів, в залежності від регіону. В буржунете (і штатах зокрема) ставки високі, а в рунеті — нижче. Якщо спробувати все це перерахувати на вартість 1000 показів, то вийде десь 60-70 рублів (CPM), що знову ж таки, на мій погляд, непогано.

    Якщо конкретизувати, то утиліти, антивіруси, браузери приносять від 7 до 20 рублів за установку (вони затребувані і мають високу конверсію). Ігри — від 50 до 200 крб. за установку (у ігор усталена модель монетизації). Авіаквитки, таксі — 30-50 руб. за установку. На андроїді виплати за конверсію нижче, так як користувачі менш платоспроможні в середньому.

    У кожного сайту дохід з мобільної реклами може відрізнятися. Ігрові сайти, кіно, музика добре підходять. На новинних сайтах люди не готові завантажувати додатки — як підсумок у них може бути 200 переходів і 0 установок.

    Найбільш прибутковим і кликабельним, природно, буде варіант банера (оголошення) Fullscreen, тобто перекриває весь екран. Якщо на десктопі такі варіанти банерів викликають нарікання у користувачів, то на мобільнику все це справа виглядає досить-таки «безневинно»:

    Fullscreen в Tapclick.bizСпособи заробітку в мережі

    Клікабельність у мобільних банерів з-за їх хорошої адаптації (підлаштовується під ширину екрану в тому числі і при його повороті) і схожості на пропозиції самої операційної системи досить-таки висока (десь до 30% CTR може доходити).

    Який саме формат банера вам вибрати, потрібно визначати тестуванням. Однозначно сказати, що «Fullscreen ставте і не помилитеся» не можна, бо треба ще дивитися і на зміну поведінкових факторів (кількості переглядів сторінок одним користувачем і часу проведеним на сайті), щоб не знизити таким чином відвідуваність.

    До речі, про відвідуваність. Не даремно я про неї заговорив, бо в рекламну мережу Tapclick.biz приймаються тільки сайти з щодобовим трафіком (переважно з пошукових систем) не менше 500 осіб.

    Так, ще варто згадати, що є можливість заробляти не тільки на установках мобільних додатків, але з іншим популярним схемах. Все це можна буде налаштувати в адмінці, а укупі можна представити як:

  • CPI – оплата за установку програм та програм
  • CPC – оплата за кліки по оголошенню (банеру) і перехід на сайт рекламодавця
  • CPM – оплата за 1 000 переглядів банера
  • CPA — оплата за досягнення мети рекламодавця (реєстрація, завантаження файлу, покупка і т. д.)
  • Власне, це знову ж таки дозволяє системі ще більше розширювати можливості заробітку вашого сайту на мобільному трафіку і гарантує його 100% викуп (банери будуть показувати завжди, тобто кожен користувач, що зайшов з гаджета, буде охоплений увагою Tapclick.biz).

    Пара хвилин практики в роботі з Tapclick.biz

    Спочатку, ясна річ, реєструємося клацнувши по відповідній кнопці у правому верхньому кутку головної сторінки. Після цього ви одразу потрапляєте в адмінку, де першим ділом, природно, додаєте новий майданчик (або майданчика). Інакше навіщо ви взагалі реєструвалися?

    Добавление новой площадки в Tapclick.bizСпособи заробітку в мережі

    Про мінімальний вхідний поріг відвідуваності я вже згадував, тому посилання на статистику вашого сайту у формі додавання нового майданчика в Tapclick.biz вас навряд чи здивувала.

    Получение кода баннеров для вставки на сайтСпособи заробітку в мережі

    Власне, все, можна тиснути на кнопку «Отримати код» навпроти потрібної майданчика (судячи за номером ID число користувачів мережі вже перевалила за тисячу) і йти ставити його на свій сайт. Налаштування можна зробити і пізніше, бо, як я вже згадував, код після зміни налаштувань міняти не доведеться. Представляє він з себе одну сходинку з викликом скрипта.

    Розмістити його краще відразу після відкриваючого тега Body. Потрібно буде просто знайти відкриваючий тег Body в шаблоні свого веб-сайту.

    head и bodyСпособи заробітку в мережі

    Закриваючий тег HEAD і відкриваючий тег Body завжди знаходяться в самому верху коду будь-якої HTML сторінки трохи нижче різних мета-тегів, які покликані повідомляти певну інформацію браузерам, в яких відкривається сторінка, і пошуковим системам.

    У разі WordPress, для вставки даного скрипта вам потрібно буде відкрити на редагування файл header.php з папки з вашою темою оформлення (живе вона тут — wp-content/themes/название_темы). Якщо такого файлу немає, то дивіться в цій статті за темами WordPress, де ще можна буде пошукати. Редагувати header.php можна через адмінку Вордспресса, але я волію зв’язку FileZilla і Нотепад++. Просто в цьому випадку у вас буде можливість відкотитися назад, якщо щось піде не так, а ось в адмінці, наскільки я розумію, такої можливості не буде.

    Відкриваєте файл header.php у редакторі (наприклад, Notеpad++), і в самому його початку знаходите відкриває Html тег HEAD, після якого шукайте відкриваючий тег Body і додаєте відразу після нього рядок виклику скрипта, скопійований в адмінці Tapclick.biz. Все дуже просто. Зберігаєте зміни, при необхідності скидаєте кеш і перевіряєте результат на своєму мобільнику.

    Якщо у вас Joomla, то там, наскільки я пам’ятаю (у третій версії), є можливість з адмінки додати рядок виклику скрипта між тегами Head або відразу після відкриваючого тега Body. В старих версіях Joomla достатньо буде відкрити на редагування файлик index.php з папки з шаблоном.

    Визначаємося з форматом оголошень і робимо інші необхідні настроечки

    Загалом, будемо вважати, що код ви якимось чином розмістили (власне, техпідтримка даної мобільної мережі теж не дарма свій хліб їсть і повинна допомогти клієнту перемогти підступний движок сайту). Можна тепер і в налаштування мобільної мережі для цієї площадки заглянути:

    Настройки для площадки в мобильной рекламной сети Tapclick.bizСпособи заробітку в мережі

    Тут є можливість вибрати формат відображуваного банера (оголошення) і вибрати схеми заробітку (додаткові формати реклами, які по ідеї повинні збільшити ваш загальний дохід). CPL (оплата за установку додатків) відключити не можна, бо це основа, а от з CPA, CPC, CPM можна погратися (розшифровку цих абревіатур дивіться трохи вище по тексту).

    Тобто в ротацію будуть надходити оголошення з вибраними вами тут моделями оплати. Більшість рекламодавців в Tapclick.biz працюють за схемою CPI/CPA (оплата за установку або лід), а от для показу оголошень з оплатою за кліки або покази допускаються майданчики тільки з перевіреним модераторами мережі трафіком (щоб уникнути накруток, напевно).

    З приводу форматів оголошень (банерів) в Tapclick.biz. У налаштуваннях майданчики для вебмайстра все максимально спростили, залишивши лише три варіанти:

  • Адаптивний формат — це ротація адаптивного Fullscreen (на весь екран) і topscroll (оголошень, які залишаються прикріпленими внизу або вгорі екрану при його прокручуванні) в деякій пропорції, яку система сама задає, щоб зберегти лояльність відвідувачів (можна назвати це автоматичним режимом).
  • Фулскрин — це тільки повноекранна реклама в 100% показів.

    Баннер Fullscreen на мобильном телефонеСпособи заробітку в мережі

    У цьому випадку може постраждати лояльність ваших відвідувачів, але, швидше за все, і виросте ваш дохід.

  • Нативний — при виборі цього формату буде показуватися тільки Topscroll в 100% показів.
    Topscroll в Tapclick.bizСпособи заробітку в мережі

    Лояльність відвідувачів в цьому випадку постраждає найменше, але доходи можуть зменшитися.

  • Призначення поля «Інтервал між показами реклами» в налаштуваннях майданчики я вже пояснював трохи вище, але все ж таки повторюся, щоб вам сторінку не скролити зайвий раз. Якщо користувач перейшов на іншу сторінку вашого сайту, а час після останнього показу реклами менше заданого тут інтервалу, то реклама не буде відображатися, що дозволяє управляти лояльністю відвідувачів. Думаю, що тут все зрозуміло — треба знайти компроміс між нав’язливістю реклами (доходами) і зручністю для користувача (хорошими поведінковими факторами).

    Думаю, що призначення поля «Затримка перед показом реклами» яких-небудь додаткових пояснень не вимагає. Ось і все налаштували. Звичайно ж, ще поэксперементирую з форматами і схемами заробітку для виявлення потрібного саме мені результату, а потім вже можна буде про все це забути. Головне не забувати у четвер гаманець Вебмані перевіряти і грошики виводити, бо був сумний приклад, коли за мене вивів її хтось інший (було давно, але правда).

    Усе. Всі інші аспекти (якщо вони виникнуть) вам вже техпідтримка по skype, email або тикетам роз’яснювати буде. Ну, і з установкою рекламного коду просто зобов’язані допомогти. Мучте їх нещадно до обопільної економічної вигоди. Робити висновки не буду, бо і так всі очевидні плюси розписав трохи вище, а про мінуси ще говорити рано, бо досвід роботи у мене з ними просто мізерний. Однак, які бажають їх зробити за мене будуть зустрінуті моїми оваціями в коментарях.

    P. S. Якщо почали читати з кінця, то ось вам ссилочка на предмет цього бесіди — Tapclick.biz.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу