Як створити сайт

2783
  • Відображення на сайті останніх повідомлень з форуму
  • Висновок інформації про те, хто зараз знаходиться на форумі
  • Створюємо на форумі кнопку для повернення на сайт
  • Створення окремої кнопки для повернення на сайт
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це остання стаття з серії, присвяченій об’єднанню Joomla та СМФ з допомогою компонента JFusion.

    У першій частині статті я розповідав про встановлення форуму SMF в папку на сервері. У другій частині статті ми говорили про теми оформлення SMF і чому дефолтна тема краще, а так само про те, як зробити його російським і про вирішення можливих проблем після русифікації.

    Як створити сайт

    Третя частина статті практично повністю була присвячена темі налаштування компонента JFusion для об’єднання баз користувачів конференції і сайту, а також того, як налаштувати групи цих самих користувачів. Ну і четвертою статті ми говорили про створення пункту меню і перенесення реєстрації користувачів.

    Відображення на сайті останніх повідомлень з форуму

    У цій же статті я хочу розповісти про налаштування модулів, що йдуть в комплекті з JFusion і дозволяють виводити на сайті останні повідомлення з конференції, а так само інформацію про те, хто зараз знаходиться там онлайн і дещо ще. А так ж хочу розповісти про те, як створити на форумі кнопку для повернення в Джумлу.

    Разом з установкою компонента JF здійснюється також і встановлення додаткових модулів, які йдуть з ним в комплекті. Для їх установки вам потрібно буде зайти в адмін панель Джумлы і вибрати з верхнього меню пункт «Розширення» — «Менеджер модулів».

    Уважно подивіться на список встановлених модулів в вікні. Серед них ви знайдете чотири ще не включених модуля JF (неопубліковані, у яких навпроти їх назви, в колонці «Включений», варто червоний хрест).

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Якщо з якихось причин ви не побачите там модулів JFusion, то клацніть по кнопці «Створити» у верхній частині вікна «Менеджера».

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Ви обов’язково знайдете їх в списку модулів, які ви можете створити.

    Клацаєте по рядку «JF Activity Module», в результаті чого потрапляєте у вікно налаштувань. Ліва частина вікна у мене виглядає наступним чином:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Активуємо його галочкою навпроти «Так» у рядку «Включений» і при необхідності ставимо галочку в полі «Показувати заголовок», якщо плануєте виводити на сайті його заголовок, який вам відразу буде запропоновано ввести. У полі «Позиція» можете задати позицію для JF Activity Module в шаблонітут ви знайдете більше інформації про пристрій шаблонів в Джумла).

    До речі, для того, щоб побачити всі наявні назви та фізичне розташування позицій для модулів в шаблоні, потрібно додати в адресному рядку браузера до Урлу головної сторінки закінчення «/?tp=1». Приблизно так: http://dfdf.ru/?tp=1.

    В області «Призначення меню» ви зможете налаштувати, на яких сторінках буде відображатися даний модуль. За замовчуванням — на всіх.

    У правій частині сторінки налаштувань розташовуються поля, які в моєму випадку виглядають так:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Як ви бачите, інтерфейс цього вікна російською мовою, тому я зупинюся лише на деяких з параметрів, які на мою думку вимагають пояснень. Поле «Enable Cache» дозволяє або забороняє кешування даного розширення. Актуально, якщо тільки у вас включено кешування.

    Поле «Суфікс класу модуля» дозволяє задати зовнішній вигляд модуля (фактично, в залежності від суфікса будуть застосовуватися різні правила CSS для опису його зовнішнього вигляду). Для різних шаблонів буде різний набір суфіксів, але в деяких шаблонах може і не бути заздалегідь налаштованих.

    У полі «Плагін JFusion» ви повинні будете з допомогою кнопки «Select» вибрати плагін, дані з якого будуть відображатися в Activity Module. У нашому випадку ми, природно, вибираємо зі списку плагін SMF і обов’язково тиснемо на кнопку «Save» у вікні вибору.

    У полі «Пункт меню» ви клацаєте по кнопці «Select» та в вікні вибираєте СМФ.

    Як створити сайтЯк створити сайтЯк створити сайт

    В полі «Режим відображення» з випадаючого списку ви можете вибрати три варіанти:

    • Останні активні теми (ПАТ) — будуть виводитися назви тем з конференції, в яких є нові повідомлення (
    • Останні теми (ПТ) — будуть виводитися назви нових створених на конференції тим
    • Останні повідомлення (ПС) — будуть виводитися всі підряд останні повідомлення з конфы, навіть якщо вони будуть з однієї теми

    В полі «Режим ПАТ» ви можете вибрати, ім’я якого користувача з форуму відображати поряд з назвою теми у Activity Module, якщо в попередньому полі ви вибрали режим ПАТ.

    Можна відображати ім’я автора теми (Першого повідомлення), а можна ім’я відвідувача, який останнім залишив повідомлення в цій темі (Останнього повідомлення). В полі «Показувати кількість відповідей» ви дозволяєте чи забороняєте відображати поряд з назвою теми з форуму католицтво постів в ній.

    В полі «Тип посилання» ви можете вибрати, куди приведе клацання по назві теми конференції цьому модулі: або в початок теми (Теми) Simple Machines Forum, або на останнє повідомлення в темі (Повідомлення). Якщо у полі «відкрити посилання у новому вікні» вибрати «Так», то сторінка конференції відкриється в новому вікні.

    В полі «Режим відображення форумів» можна виключити деякі розділи конференції з показу в даному модулі. У полі «Обмеження результатів» ви можете задати обмеження на кількість виведених у Activity Module повідомлень.

    В полі «Показувати зображення» ви можете, відповідно, дозволити або заборонити показувати аватари авторів повідомлень на конференції. Після того, як ви закінчите настроювати розширення, не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти» або «Застосувати» вгорі сторінки.

    При тих параметрах, які були наведені на розташованих вище скріншотах, у мене вийшло так:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    На жаль, на ресурсі, який я використовував в цих статтях в якості прикладу інтеграції, її довелося розірвати. Тому я можу навести тільки скріншот Activity Module, а спробувати його в дії ви зможете тільки на своєму проекті.

    Висновок інформації про те, хто зараз знаходиться на форумі

    Клацаєте у вікні «Менеджера модулів» по рядку з модулем «JWhos Online Module», в результаті чого потрапляєте у вікно налаштувань. Ліва область цього вікна буде ідентична описаному вище, у правій його частині — налаштувань досить-таки мало.

    Ну, по-перше, це кешування модуля, а так само налаштування його зовнішнього вигляду шляхом завдання «Суфікс класу». Останній пункт налаштувань «Плагін JFusion» дозволяє вибрати потрібний плагін зі складу компонента JF, з якого дані будуть передаватися у модуль Whos Online Module, а так само зробити тонку настройку того, що саме і як буде виводитися в ньому сайті.

    Далі клацніть по кнопці «Select» поряд з полем «Плагін JFusion». В результаті ви потрапите у вікно налаштувань цього модуля для Joomla. У моєму випадку воно виглядає так:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    В полі «Показувати» ви можете вибрати з випадаючого списку спосіб відображення інформації про відвідувачів вашого форуму. Можна виводити просто кількість гостей і кількість зареєстрованих у SMF користувачів (# гостей/користувачів).

    Можна виводити ніки зареєстрованих користувачів, а можна обидва варіанти відразу. У полі «MEMBER_LIMIT» ви задаєте максимальна кількість ників користувачів конференції, яка може відображатися в цьому модулі. У полі «Пункт меню» ви, за аналогією з описаним раніше, клацаєте по кнопці «Select» та в вікні вибираєте СМФ.

    Як створити сайтЯк створити сайтЯк створити сайт

    В області «JFusion Plugin» вибираєте потрібний вам плагін (smf в нашому випадку) і клацаєте по кнопці «Add», розташованої поруч. В результаті відкриється вікно з настройками. В полі «Показувати ім’я або логін» ви повинні вибрати, що саме виводити в цьому модулі — ім’я зареєстрованого на конференції користувача або його логін.

    Якщо в полі «Тип посилання логіна» поставити галочку навпроти «Так», то при клацанні по імені користувача буде здійснюватися перехід з Joomla його профіль на форумі. Зробивши всі налаштування на цій вкладці не забудьте натиснути на кнопку «Save» в самому низу.

    Після того, як ви закінчите налаштовувати Whos Online Module, не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти» або «Застосувати» вгорі сторінки. При тих параметрах, які були наведені на розташованих вище скріншотах, у мене вийшло так:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Два модуля JF я не використовував. Login Module є аналогом стандартного розширення для входу та реєстрації користувачів в Джумла. Ніяких особливих налаштувань він не має. Призначення User Activity Module я зрозумів. Тому прохання до тих, хто використовує або розібрався з його призначенням, відписатися про це в коментарях.

    Створюємо на форумі кнопку для повернення на сайт

    Якщо ваша конференція не вписана в дизайн (шаблон) сайту, а відкривається в окремому вікні, то цілком логічно буде додати в дизайн форуму додаткову кнопку, що веде назад в Джумлу.

    В принципі, зробити це можна різними способами: можна створити абсолютно новий елемент в дизайні Simple Machines Forum, розмістивши кнопку там, де ви захочете, а можна просто додати нову кнопку в меню конференції. Розглянемо спочатку другий варіант.

    Отже, нам потрібно додати у вже існуюче верхнє меню СМФ (там де розташовані кнопки, що ведуть на головну, в адмінку, у профіль, в личку і т. д.) нову кнопку з назвою, скажімо, «Повернутися», яка повинна, природно, перекидати користувача конференції в Джумлу.

    Зверніть увагу, що все це буде описано стосовно до дефолтної теми оформлення SMF. Якщо ви використовуєте іншу тему, то вам доведеться все робити за аналогією, самостійно шукаючи потрібні місця для вставки коду, так і сам код, напевно, може трохи відрізнятися. Ну, да ладно, повернемося до нашої кнопки.

    Вам потрібно буде для початку отримати доступ по FTP на вашому хосту. Якщо движок конференції встановлений в папці сайту на Joomla, то потрібно зайти в цю папку, потім пройти по шляху /Themes/default/ і відкрити на редагування файл index.template.php.

    Раджу використовувати для роботи з файлами просунутий, але безкоштовний блокнот Notepad ++ . Використовуючи вбудований пошук редактора, в якому ви відкриєте цей файл, знайдіть наступний рядок:

    Show the [home] button

    Починаючи з неї в цьому файлі йде код, що містить кнопки верхнього меню:

    echo ($current_action==’home’ || $context’browser’][‘is_ie4’]) ? ‘

     

    ‘: «,’

    ‘, $txt[103] , ‘

    ‘, $current_action == ‘home’ ? ‘

     

    ‘: «;

    задає, наприклад, опис кнопки «Початок», яка розташована в самому початку верхнього меню. За цим кодом буде слідувати закомментированная рядок, що починається з «Show the». Це вже йде опис наступної кнопки.

    Вам потрібно буде для початку визначитися з місцем розташування нової кнопки «Повернутися» в меню щодо інших, уже наявних там. Потім ви вставляєте наступний код відразу після коду тієї кнопки, за якою ви бажаєте розмістити нашу «Повернутися»:

    // Show the [site] button.
    echo ($current_action==’site’ || $context’browser’][‘is_ie4’]) ? ‘

     

    ‘: «,’

    ‘, $txt[799] , ‘

    ‘, $current_action == ‘site’ ? ‘

     

    ‘: «;;

    Природно, що замість адреси http://ffdd.ru ви повинні вставити Url свого проекту.

    Я вставив цей фрагмент відразу після тегів кнопки «Початок». Крім цього ще потрібно відкрити на редагування файл themes/default/languages/index.russian.php і вставити в будь-якому місці (краще все ж, напевно, після однотипних з наведеним кодом рядків) рядок:

    $txt[799] = ‘Повернутися на сайт’;

    Збережіть зроблені в цих двох файлах (index.template.php і index.russian.php) зміни, не забувши зайти в програму FileZilla і підтвердити запис цих змін у файли, що знаходяться на сервері. Після того, як ви це зробите, зайдете на форум і побачите приблизно наступний вигляд змінився меню:

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Створення окремої кнопки для повернення на сайт в шапці форуму

    Як я вже згадував вище, можна створити окрему кнопку переходу до сайту. Для цього потрібно попередньо намалювати її в графічному редакторі і додати до неї напис, а потім вставити в потрібне місце шаблону вашої конференції.

    Описувати, як намалювати таку кнопку у фотошопі (існує, до речі, безкоштовно онлайн версія Фотошопу під назвою Pixlr) я не буду, бо це зовсім не складно, маючи заготовки кнопок в PSD .

    Для вставки в шаблон SMF кнопки, веде на сайт, потрібно буде знову отримати доступ до хосту з FTP і відкрити на редагування той самий файл Themes\default\iindex.template.php.

    Я вставив зображення цієї кнопки замість логотипу Simple Machines Forum в шапці. Тому, якщо ви цей логотип не чіпали, то знайдіть в цьому файлі його код вставки:

    echo’ Як створити сайт

    І замініть його на наступний код:

    echo’ Як створити сайт

    ‘;

    Природно, що замість http://dfdf.ru/ ви знову ж повинні ввести Урл свого проекту, а замість Url графічного файлу кнопки images/vernasait.png — прописати свій шлях до файлу кнопки. В атрибуті TITLE ви теж повинні будете прописати свої слова. Все, після збереження внесених у файл index.template.php змін, ви побачите на своєму форумі замість логотипу кнопку для повернення на вебсайт.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу