Розширюємо можливості Joomla

1873
  • Як створити Sitemap з допомогою Xmap
  • Отримуємо адресу посилання Sitemap.xml в налаштуваннях
  • Додаємо пункт меню для карти, створеної в Xmap
  • Установка розширень для компонента
  • Після того, як ви повідомили про своєму вебсайті пошуковим машинам (читайте статтю про реєстрацію в пошукових системах і додавання в каталоги) відразу ж слід подбати про те, щоб у пошукових ботів, прийшли його індексувати, не виникло проблем із знаходженням всіх вебсторінок.

    Робота будь-якого пошуковика можна представити у вигляді користувача, що сидить за найдавнішим браузером, який не вміє показувати картинки і всякі інші красивості, а він переміщається по вашому ресурсу, використовуючи тільки наявні на сторінках гіперпосилання.

    Розширюємо можливості Joomla

    Для того, щоб полегшити роботу пошукових роботів по індексації і отримати гарантію, що вона буде повною, необхідно створити карту сайту, та, по-перше, розмістити її не далі одного кліка від головної сторінки, а по-друге, завантажити її XML версію панель для вебмайстрів Яндекса і інструменти для вебмайстрів Google. Почати варто саме з створення такої корисною в господарстві речі.

    Як створити Sitemap з допомогою Xmap

    У цій статті буде розглянуто створення карти сайту на базі Joomla. Вбудованих можливостей для її побудови у цього движка немає, тому нам доведеться використовувати стороннє розширення. Я раджу спробувати досить простий і функціональний компонент Xmap. На мою думку, на даний момент це буде кращим варіантом.

    Він призначений для генерації Sitemap, як у HTML, так і XML видах, і до того ж це розширення спеціально розроблялася для Joomla! 1.5.x, і працює без режиму legacy mode (цей режим необхідно включати, якщо використовувана вами розширення створювалося для версії 1.0.x).

    На офіційному сайті ви зможете скачати версію 1.2.14 for Джумлы 1.5 або ж 2.3.3 для третин Джумлы.

    Для установки Xmap, як ви вже, напевно, знаєте, потрібно зайти в адмінку і у верхньому меню вибрати: «Розширення» — «Встановити/Видалити». Існує три можливості встановлення розширень, ми скористаємося самим простим способом, а саме, натиснемо в першому рядку з назвою «Завантажити файл пакета» на кнопку «Огляд», і знайдемо на нашому комп’ютері тільки що завантажений архів компонента. Так, Джумла вміє встановлювати розширення прямо з архіву. Чудова можливість, чи не правда?

    Після того, як закінчиться установка, ми може приступати до його налаштувань. Для цього потрібно у верхньому меню адмінки вибрати «Компоненти» — «Xmap» і спочатку натиснути на кнопку «Add menus» для того, щоб визначитися, сторінки яких саме меню будуть входити в побудовану цим розширенням карту.

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    У випадаючому списку ставите галочку напроти меню, пункти якого ви хочете додати карту і натискаєте кнопку «Save». В результаті, це меню додасться в основний список розширень (буде присутній у створюваній ним Sitemap). Якщо захочете забрати якесь з доданих меню, то підведіть до нього курсор і ви побачите текст панельку з набором функціональних кнопок, в тому числі і «Delete».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Тепер зайдіть у налаштування Xmap, натиснувши на кнопку «Options» у правому верхньому куті вікна і вибравши з випадаючого списку «Preferences».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Отримуємо адресу посилання Sitemap.xml в налаштуваннях

    У вікні в рядку «XML Sitemap», копіюємо адресу Sitemap XML. Ця посилання на Sitemap.xml нам знадобиться для додавання на панель вебмайстрів пошукових систем Яндекс, Гугол і Bing. Тут ви можете вказати в полі «Number of Columns» кількість колонок для відображення карти сайту, а в полі Show Menu Titles зняти галочку, якщо не хочете щоб у Sitemap відображати заголовки меню.

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Отже, XML варіант ми отримали і може надалі згодувати його пошуковикам. Залишилося додати карту в форматі HTML (підвищує зручність навігації для відвідувачів вашого ресурсу). Ну, тут взагалі все просто.

    Додаємо пункт меню для карти, створеної в Xmap

    Заходимо у верхньому меню адмінки Джумлы в пункт «Всі меню і вибираємо те, в якому планується розмістити посилання на карту, створену нашими розширенням. Знаходимо і натискаємо на кнопку «Створити» у верхньому правому кутку відкритого вікна:

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    далі вибираємо із запропонованого списку пункт «Xmap».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Залишиться тільки написати в полі «Заголовок» назва цього пункту меню і отримана карта буде відображати елементи вашого сайту, але, на жаль, не всі. Якщо у вас встановлені які-небудь додаткові розширення, наприклад, компонент інтернет-магазину VirtueMart, то його вміст не увійде в Sitemap. Прикро, чи не правда? Але нічого страшного. На цей випадок існують розширення вже для самого компонента Xmap, що дозволяють додати в нього нового функціоналу та навчити розуміти ці інтернет-магазини, каталоги, галереї та багато іншого.

    Установка розширень для компонента

    Тут можна завантажити розширення для Xmap. Є одна тонкість в їх установці. Т. к. це розширення не для самого движка, а саме для компонента, то і встановлювати їх треба не так як ми на початку посту встановлювали сам компонент, а іншим способом. Для цього потрібно спочатку знову зайти в налаштування «Компоненти» — «Xmap» і перейти на вкладку «Extensions».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Потім клацнути по пункту «Install» і у вікні, в першому рядку з назвою «Upload Package File », натиснути на кнопку «Огляд» і знайти на нашому комп’ютері архів з потрібним розширенням. Подивитися вже встановлені розширення можна в тому ж вікні клацнути по пункту «Installed Extensions».

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    У моєму випадку, встановлено єдине розширення, що дозволяє подружити Xmap з компонентом Kunena форуму.

    Як завантажити XML версію цієї карти в Яндекс Вебмастер і панель Google Вебмастер ви можете дізнатися за наведеними на початку статті посиланнях.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу