Вибираємо хостинг і домен

3345
  • Переваги Гугл Аппса при роботі з поштою домену
  • Налаштування Google Apps для створення поштової скриньки
  • Підтвердження прав на володіння доменним іменем
  • Змінюємо MX записи на хостингу для відправки пошти у Гмайл
  • Створення поштової скриньки для свого домену в cPanel
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Знання і використання всіх можливостей, які нам надає хостер, часто дозволяє заощадити не тільки час, але і гроші.

    Напевно, ви вже знаєте, що при бажанні можна створити на хостингу поштові скриньки з адресами закінчуються доменним ім’ям вашого сайту, наприклад, admin@. Знайоме? Називається це пошти для домену. Але от тільки є проблема — при зміні хостингу ви втрачаєте свій ящик, а зареєструвати подібний поштову скриньку на безкоштовних Емайл сервісах у вас в більшості випадків не вийде (Яндекс, правда, є винятком).

    Вибираємо хостинг і домен

    Вихід з цієї ситуації може надати дуже цікавий інструмент під назвою Google Apps (нові сервіси в цього гіганта продовжують з’являтися і останнім була соціальна мережа Гугл Плюс, про яку йшлося тут). Ну, а так ще розглянемо і налаштування панелі управління хостингом cPanel, де ми буде налаштовувати потрібним чином mx запису.

    Переваги Гугл Аппса при роботі з поштою домену

    Слово дуже страшне, але якщо ви буде робити все по наведеній трохи нижче інструкції, то проблем у вас напевно не виникне і в результаті ви отримаєте поштову скриньку для свого домену виду «admin@», з яким зможете працювати зі звичного інтерфейсу пошти Джимейл, описаної тут у всіх подробицях.

    Заманливо, ну тоді читайте далі і нічого не бійтеся. До речі, можете ознайомитися і з альтернативної безкоштовної пошти для домену від Яндекса, описаної тут (там можна створювати до 1000 ящиків безкоштовно).

    Сьогодні ми детально зупинимося на роботі з поштовими акаунтами, які можна створити, використовуючи інструменти cPanel і сервіс Google Apps від всесвітньо відомої компанії Гугл, історію якої можете дізнатися тут.

    А навіщо може знадобитися поштову скриньку з доменним ім’ям на кінці, якщо у вас вже є добре працює аналог на якомусь безкоштовному сервісі? Тут вся справа саме в закінченні. Наприклад, на хостингу свого блогу я без проблем зможу створити ряд ящиків закінчуються так:

    @

    Наприклад:

    admin@

    Вам це треба? Якщо треба, то читайте далі. Для тих, хто вважає, що не варто міняти зручність роботи на хорошому безкоштовному сервісі, наприклад, Gmail, на незрозумілий інтерфейс поштових програм наявних на хостингу скажу, що це не проблема, бо шляхом нескладних маніпуляцій можна на тому ж Gmail створити і працювати з Емайлом виду:

    admin@

    Допоможе нам у цьому зручний та, на жаль, вже платний сервіс Гугл Аппс. При цьому створювати ящик на вашому хостингу взагалі буде не потрібно, вся кореспонденція, адресована на домен буде прямо йти через Гмайл.

    При цьому в налаштуваннях cPanel потрібно буде внести лише одну корективу (змінити mx запису), пропонує використовувати для зберігання пошти сервіс Gmail. Так що реальних аргументів проти створення Е-mail з закінченням у вигляді доменного імені у вас навряд чи знайде. Крім грошового, звичайно ж.

    Ваша пошта для домену на Gmail буде володіти рядом переваг:

  • Ви можете використовувати звичний вам інтерфейс Гмайл
  • Вхідна пошта буде проходити через спаморезку Gmail, яка по праву вважається однією з найкращих і, отже, спаму у вашій поштовій скриньці буде по мінімуму
  • дуже великі за обсягом ящики (від 7 гігабайт), в той час як пошта домену, що зберігається у вашому на хостингу, буде від’їдати місце у файлів вашого сайту
  • доступність і надійність зберігання листів в Гмейле на порядок вище, ніж у будь-якого хостера
  • Налаштування Google Apps для створення поштової скриньки

    Про налаштування cPanel ми поговоримо в кінці статті. Ну, а зараз давайте перейдемо до розгляду Google Apps, потрібного для створення і роботи з іменними поштовими скриньками:

    [email protected]

    Для початку нам потрібно буде створити свій аккаунт в сервісі Google Apps (стандартний аккаунта Гугла, про який ми говорили тут, схоже не підійде). На сторінці, що відкриється, потрібно поставити галочку в полі «Адміністратор» і ввести в запропоноване поле доменне ім’я вашого сайту, а потім натиснути кнопку «Початок роботи»:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    На наступній сторінці потрібно заповнити всі обов’язкові поля і натиснути кнопку «Далі». Тепер вам запропонують створити свій аккаунт адміністратора в Гугл Аппс, а просто кажучи, придумати ім’я поштової скриньки, адреса якого буде закінчуватися доменним ім’ям вашого сайту, яке ви ввели на першому кроці реєстрації:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Підтвердження прав на володіння доменним іменем

    Для завершення створення свого облікового запису натисніть на кнопку «Приймаю. Продовжити налаштування», розташовану внизу сторінки. Після хвилинної задумі відкриється сторінка з вашим профілем в Гугл Аппс. Але це ще не все — вам потрібно буде підтвердити свої права на володіння даними доменним ім’ям.

    Для цього потрібно перейти за посиланням «підтвердити право власності», розташованої вгорі сторінки одразу під меню:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    В результаті відкриється сторінка, на якій ви зможете вибрати один з двох способів підтвердження. Я думаю, що найпростішим способом буде підтвердження за допомогою завантаження в кореневу папку свого сайту HTML-файлу, ім’я та вміст якого буде наведено на сторінці:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Створюєте цей файл у себе на комп’ютері і в будь-якому текстовому редакторі додаєте в нього наведений на сторінці текст. Потім підключаєтеся до свого сайту по протоколу FTP з допомогою FTP менеджера filezilla, описаного тут і копіюєте файл в кореневу папку (найчастіше коренева папка буде називатися або PUBLIC_HTML, або HTDOCS).

    Після цього перевірте, чи все ви зробили правильно, натиснувши на посилання наведену на сторінці підтвердження прав. Якщо в результаті відкриється сторінка з потрібним текстом, то сміливо можете натискати на кнопку «Підтвердити».

    Вгорі сторінки з’явиться напис, що підтвердження може зайняти кілька діб, але в реальності у мене це зайняло кілька годин. В принципі, не обов’язково чекати закінчення процесу для того, щоб продовжити настроювати підключення пошти домену. Вам потрібно буде перейти по посиланню «Підключити електронну пошту», показаної на цьому скріншоті:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    На сторінці побачите інструкцію щодо остаточної прив’язці доменного скриньки (виду [email protected]) до сервісу Google Apps (Gmail).

    Вам доведеться зайти в панель управління вашим хостингом (частіше всього це буде cPanel, про яку я писав тут) і змінити MX запису (вони вказують поштових серверів куди пересилати кореспонденцію, адресовану цього домену) на ті, які будуть наведені на цій сторінці Гугл Аппс в області «Адреса сервера MX записи», розташованої внизу сторінки.

    Змінюємо MX записи на хостингу для відправки пошти у Гмайл

    Для зміни MX записів в cPanel потрібно буде увійти в неї під своїм логіном і паролем, після чого перейти за посиланням «Запис MX», розташованої в області «Пошта» (див. перший скріншот цієї статті). На сторінці, що відкриється оберіть з випадаючого списку «Домен» ім’я сайту, для якого ви хочете зробити зміни.

    В результаті відкриються додаткові опції для цього домену. В самому низу сторінки розташована область «Поточні записи MX», в якій наведено вже наявні записи. Якщо вони для вашого домену там вже є, то потрібно буде натиснути на посилання «Delete», розташовану в стовпці «Actions» навпроти них для видалення:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Після цього вам потрібно скористатися формою «Add New Record» для введення всіх MX записів з тими пріоритетами, як це було написано на сторінці в Google Apps:

    Адреса сервера МХПриоритет
    ASPMX.L.GOOGLE.COM. 10
    ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 20
    ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 20
    ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM. 30
    ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM. 30
    ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM. 30
    ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM. 30

    Вводите потрібний пріоритет, потім потрібну адресу сервера і тиснете на кнопку «Add New Record» і так повторюєте для кожного запису. Крапки в кінці адрес довелося потерти, бо з ними cPanel запис додавати не дозволяла. В результаті у вас повинно вийти приблизно так:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Власне, все. Проключение можете зайняти кілька діб. Після цього ви зможете користуватися усіма принадами роботи з Gmail, маючи при цьому пошту для свого улюбленого домену.

    Для переходу на сторінку Гмайла зі своєю поштовою скринькою виду [email protected] вам потрібно на своїй сторінці в сервісі Google Apps клацнути мишею по посиланню «Електронна пошта» і подивитися адресу на сторінці, або ж просто ввести в адресному рядку вашого браузера:

    http://mail.google.com/a/

    замінивши в кінці посилання доменне ім’я мого сайту на своє. Взагалі, налаштувань в Гугл Аппсе багато, але думаю, що ви самі в них успішно розберетеся, якщо вам знадобиться додати ще кілька адрес з використанням доменного імені.

    Створення поштової скриньки для свого домену в cPanel

    Настав час швиденько розглянути можливості cPanel за створення та налаштування поштових акаунтів (ящиків) виду [email protected]. Там досить багато інструментів для роботи:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Але спочатку нам потрібно буде створити Імейли, перейшовши за посиланням «Поштові акаунти». На сторінці, що відкриється, вам буде запропоновано ввести ім’я для свого нового ящика, а так само вибрати закінчення його адреси з випадаючого списку. Це може бути актуально, якщо ви в своєму хостинг записі створили кілька піддоменів або додаткових доменів, і Емейл ви хочете створити саме для них:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Пароль для нової пошти домену ви можете придумати самі або ж згенерувати складний для злому, натиснувши на кнопку «Password Generator». Вам так само потрібно буде вибрати в полі «Mailbox Quota», чи ви будете обмежувати розмір нового ящика (як я згадував раніше, кореспонденція буде від’їдати у вашого сайту місце на хостингу).

    Якщо ви будете задавати квоту, то у відповідне поле потрібно буде вписати цифру в мегабайтах, задає розмір дискової квоти для нової поштової скриньки.

    Для його створення вам залишиться тільки натиснути на кнопку «Create Account». У нижній частині сторінки з’явиться рядок з тільки що створеним Емайлом. Надалі зможете змінити настройки для будь-якого з ящиків, вибравши в стовпці «Дії» те, що ви хочете змінити пароль, дискову квоту або ж взагалі видалити аккаунт з cPanel):

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Читати вхідну кореспонденцію або писати листи самому, ви зможете як із самої cPanel за допомогою спеціальних програм, так і зі звичної вам програми Мейлара на своєму комп’ютері.

    В обох випадках вам слід перейти за посиланням «Доступ до веб-поштою», яку зможете вибрати з випадаючого списку кнопки «More», розташованої в кінці рядка з даними аккаунтом. В результаті відкриється сторінка, що включає в себе всі інструменти передбачені в cPanel для роботи з поштою домену:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Зверху, в моєму випадку, розташовані іконки двох програм, за допомогою яких ви зможете повноцінно (це, звичайно, голосно сказано) працювати з кореспонденцією. Можете налаштувати для сподобалася вам програми її автозапуск через певну кількість секунд після вашого входу в панель управління хостингом.

    Для цього потрібно клацнути по посиланню «Enable AutoLoad», розташованої під вподобаної вам програмою. Виберіть у спливаючому вікні проміжок часу, через який вона повинна буде запускатися після вашого входу в cPanel, і натисніть на кнопку «OK».

    Але якщо ви віддаєте перевагу працювати з листами у звичній вам програмі, встановленої у вас на комп’ютері, то вам буде потрібно дізнатися адреси поштових серверів вашого хостера і порти доступу до вхідної та вихідної кореспонденції.

    Для цього потрібно буде натиснути на іконку «Налаштувати обліковий запис». На сторінці, що відкриється ви зможете згенерувати файлик налаштувань для популярних мейлеров або ж просто скопіювати в області «Ручні налаштування» адреси серверів і порти доступу до них:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Так само вам може знадобитися пересилати пошту для домену на який-небудь інший (наприклад, на ваш основний ящик). Для цього потрібно буде перейти по іконці «Параметри пересилання» та на сторінці натиснути на кнопку «Додати пересилання».

    Далі необхідно ввести адресу того Емейлу, на який будуть пересилатися листи і натиснути на кнопку «Додати пересилання». В результаті відкриється сторінка, повідомляє про успішне створення пересилання з вашого адресу знято з підписки хостинг провайдера на інший ваш ящик:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу