Як створити сайт

3179
  • Як же створити власний сайт?
  • Перші кроки на Wix
  • Робота з текстом та малюнками
  • Бічне меню редактора Вікс
  • Інструменти просування сайту
  • Платні сервіси wix
  • Новий конструктор
  • Сайт готовий!
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Зараз практично кожна організація і навіть приватні особи, які займаються тією чи іншою діяльністю, мають власний сайт. І це не дивно — більшість потенційних клієнтів приходить за інформацією саме в інтернет, адже це те джерело, яке наочно знайомить нас з актуальною інформацією.

    Виходить, що сайт — це ваше обличчя, візитна картка, і перше враження про його власника безпосередньо залежить від того, наскільки цей сайт хороший. Тому, вирішивши відкрити власний ресурс, потрібно поставитися до цього заходу з усією серйозністю.

    акон
    Як створити сайт

    Ну, а в цій статті я планую описати один з таких серйозних підходів, який, тим не менш, не вимагає серйозної підготовки — просто взяли і зробили сайт з приставкою «Вау!». Не може бути? Давайте подивимося.

    Як же створити власний сайт?

    Найпростіший спосіб — звернутися до фахівців, але цей спосіб далеко не дешевий і не швидкий. Крім того, мало створити сайт, потрібно його розкрутити, керувати ним і наповнювати новою інформацією. Такі послуги теж коштують грошей. Тому багато хто воліє створювати сайти самостійно.

  • Безумовно, можна написати html-код і прикріпити таблиці стилів css, освоїти php і javascript. Якщо це статичний сайт-візитка, то можна витратити час на його написання вручну. Знову ж таки, макет сайту малювати доведеться самому, а для цього потрібні задатки дизайнера або принаймні почуття міри і смаку, збігаються з думкою більшості жителів мережі. Загалом, тут одного бажання часто буває недостатньо — треба і вміння.

    До того ж, у разі необхідності створити динамічний сайт, регулярно наповнюється інформацією і підтримує додаткові сервіси, ручний спосіб займе дуже багато часу і вимагає професіоналізму. Крім того, для внесення будь-яких змін доведеться шукати в незліченних рядках коду саме ту, яка відповідає за відображення конкретної інформації і заново переписувати її. Тобто фактично доведеться свій движок писати і, що не мало важливо, піклуватися про його захист від зломів.

  • Для полегшення створення та адміністрування сайтів представлені численні системи управління контентом (ЦМС-ки), які значно прискорюють процес створення сайту і спрощують процес адміністрування. Найпопулярніша CMS Joomla, яку я активно використовував свого часу, насправді не так вже й проста.

    Багато зміни можна вносити тільки за допомогою зміни коду. Якщо сайт невеликий, то це не так вже і складно для людини з елементарними знаннями в Web-програмуванні, а от з великим багатофункціональним сайтом доводилося довго ламати голову, оскільки не завжди вдавалося відразу знайти потрібну строчку коду. Ні, звичайно ж, можна і простіше движки використовувати (типу WordPress) для створення сайтів «попроще», але в WordPress теж своїх проблем вистачає і далеко не все можна буде зробити з адмінки

  • Самий «шаленої» спосіб створення сайтів та управління їх вмістом для новачків — це, звичайно ж, конструктори сайтів. Їх у всесвітній мережі безліч. Вони розрізняються між собою переліком безкоштовних сервісів, можливостями редагування, об’ємом безкоштовного місця, відведеного під сайт, зручністю використання. На сьогоднішній день це досить популярне рішення, яке дозволяє без вкладень коштів стати власником власного куточка в інтернеті.

    На зорі своєї діяльності я часто користувався колись дуже популярним конструктором narod.ru. Він був дуже простий у використанні, але вкрай примітивний. Всі сайти, створені з її допомогою, були схожі один на одного, як дві краплі води. Зараз цей колись популярний в рунеті хостинг об’єднався з юкозом. Звичайно ж, тепер він має більше безкоштовних шаблонів і функціоналу, але все-таки не дозволяє створювати сторінки, які будуть приковувати погляд своїм оригінальним, яскравим дизайном і виділятися з струнких рядів інших сайтів. При всіх його перевагах, ukoz сильно відстає від сучасних тенденцій в області веб-дизайну.

    В свій час зовсім випадково (чи не випадково — вже не пам’ятаю) я набрів на конструктор сайтів Wix і вирішив з’ясувати, що це таке і з чим його їдять. І мені він сподобався, бо на виході навіть у новачка виходить щось, що не соромно показати будь-якій аудиторії. Платформа постійно вдосконалюється, додаються нові функції, розширюється набір безкоштовних шаблонів (принаймні за останні півроку багато чого змінилося і додалося).

  • З допомогою Викса навіть тим, кому «дизайнерський» ведмідь на вухо наступив, вдається створювати яскраві, неординарні сайти, які з першого погляду привертають відвідувачів (це головна фішка даного конструктора). Ще одним плюсом є інтуїтивно зрозумілий інтерфейс конструктора, можливість переміщення елементів прямо у вікні редагування, а також простота роботи з текстами.

    Ніяких кодів — все гранично просто і зрозуміло. Для досвідчених веб-майстрів Wix також цікавий, наприклад, коли замовник хоче швидко і щоб було: Вах! Не конструктор, а мрія!. Прийшла ідея в голову, клацнув кілька разів мишкою і вже бачиш задумане на моніторі!

    Добро пожаловать в WixЯк створити сайт

    Далі я докладно познайомлю вас із сучасною інкарнацією Викса і поділюся своїм досвідом його використання.

    Перші кроки на Wix

    При вході на сайт , вам буде запропоновано вибрати мову і ввійти або зареєструватися. Серед запропонованого списку є і російська мова, що є безсумнівним плюсом для користувачів рунету (а точніше необхідним мінімумом для отримання частки лояльних користувачів).

    Вход в WixЯк створити сайт

    При натисканні на кнопку «вхід» відкривається форма, в якій можна пройти процес реєстрації, або увійти, використовуючи наявну обліковий запис. Для реєстрації потрібно ввести діючий e-mail.

    Регистрация в ВиксЯк створити сайт

    Ось тут є нюанс, про який я розповім. Справа в тому, що на безкоштовній основі Вікс надає тільки домени третього рівня (є, правда, варіант отримання безкоштовного домену другого рівня, але там багато нюансів і я б не ризикував). Адреса майбутнього сайту буде виглядати таким чином: адреса електронної почты.wix.com/название сайту. Так що якщо ви володієте довгим емейлом, то і адреса сайту вийде важким для запам’ятовування.

    Підібрати відповідне доменне ім’я можна, наприклад, на реєстр.ру (можете вводити передбачуване ім’я домену прямо в наведену нижче форму):

    Введіть ім’я домену:
    Перевірити
    Приклади: google, google.com

    Деякі воліють використовувати для сайту звільняються домени, які можна знайти, наприклад, тут (відкриється сторінка з невеликою затримкою, бо йде добірка доменів в реальному часі).

    Змінити адресу після реєстрації вийде тільки за допомогою платних послуг, які відкривають доступ до домену другого рівня (що це таке можна прочитати за наведеною посиланням). Раджу створити нову електронну пошту з лаконічним адресою, відповідною тематикою майбутнього сайту, саме її і використовувати в реєстрації. Наприклад, ваша пошта [email protected], тоді адресу нового сайту буде vasya.wix.com/название сайту. А ось з назвою сайту немає ніяких складнощів — його можна настроїти самостійно в процесі редагування.

    Після реєстрації вам запропонують ознайомитися з арсеналом шаблонів, які згруповані по тематикам. Від їх різноманіття просто розбігаються очі! Тут можна знайти суворі, лаконічні рішення, яскраві неординарні зразки сторінок, шаблони у стилі ретро і багато іншого.

    Шаблоны в ВиксеЯк створити сайт

    Думаю, кожен знайде те, що так давно шукав. Крім того, вибраний варіант — це всього лише шаблон, у який можна внести нотку індивідуальності і надати сайту неповторний вигляд. Принципова їх відмінність полягає в розбивці сторінки на блоки, вміст яких можна змінювати.

    Вибравши потрібний шаблон, ви потрапляєте в редактор, в якому все зроблено для вашого комфорту. Ось тут-то і починається процес створення вашого оригінального, зручного та популярного сайту (ну, а як інакше).

    Создание сайтаЯк створити сайт

    Робота з текстом та малюнками

    Своєю зручністю захоплює робота з текстом. Досить клацнути мишкою на будь-яке текстове поле, і можна приступати до його редагування. У контекстному меню доступні настройки шрифту, його кольору, різні ефекти і елементи форматування. Все нагадує знайомий і улюблений Microsoft Word.

    Редактирование текста в WixЯк створити сайт

    За допомогою мишки можна швидко і легко змінювати розмір і розташування текстових блоків, додавати або видаляти непотрібні. І ось, сайт вже починає набувати індивідуальність і наповнюватися унікальним контентом.

    З картинками теж все просто — вони переміщаються і масштабуються одним кліком. В допомогу розробнику праворуч є панель з інструментами вирівнювання вмісту.

    Панель масштабирования в редакторе WixЯк створити сайт

    Якщо розташування панелі для вас незручно, то її можна просто перетягнути мишкою або взагалі закрити

    Бічне меню редактора Вікс

    Зліва ви побачите меню редактора, реалізоване у вигляді піктограм. При натисканні на кожну з них випливає список з додатковими опціями. Завдяки цьому меню можна виконувати основні дії з сайтом.

    Боковое менюЯк створити сайт

    Самий верхній пункт дозволяє проводити будь-які маніпуляції з фоном сайту. Доступний вибір будь-якого кольору фону. Також можна встановити один з великої кількості запропонованих малюнків або завантажити зображення.

    Настройка фона в редакторе ВиксаЯк створити сайт

    Цікавою можливістю є установка в якості фону повноцінного відео! Тепер можна з легкістю створити сторінку, яка буде вражати своєю динамічністю. Ви зможете скористатися безкоштовною колекцією відеокліпів або завантажити свій ролик.

    Видеоролик в качестве фона для сайтаЯк створити сайт

    У налаштуваннях ви зможете задати додаткові параметри тла, такі як прозорість і ефекти прокрутки. Мене здивувало, з якою легкістю в Виксе можна додати ефект об’ємної прокрутки — паралакс. Оригінальний і дуже популярний ефект додається простим натисненням кнопки, а раніше для його реалізації потрібно було довго сидіти за монітором і активно стукати пальцями по клавіатурі!

    Наступний пункт меню дозволяє додати на сторінку сайту практично все, що завгодно: текст, фото, відео, музику, кнопки, іконки, лічильник кількості відвідувань, фотогалерею і багато іншого. За допомогою цього пункту додається вертикальне або горизонтальне меню, блоги, форма зворотного зв’язку. Кожен з елементів має безліч налаштувань, редактор пропонує скористатися безкоштовними шаблонами.

    Какие элементы можно добавить на сайте в редакторе ВиксаЯк створити сайт

    Мене здивувало поточне різноманітність галерей. І круглі і квадратні і трикутні зображення, картинки, розташовані стрункими рядами, каскадом або півколом. Для кожної з галерей є власні налаштування, що дозволяють додати цікаві ефекти і вибрати оптимальну кількість відображуваних елементів як по горизонталі, так і по вертикалі.

    Перед додаванням меню необхідно визначитися з назвою і кількістю сторінок на сайті. Пункт «сторінки» знаходиться на верхній панелі вікна редактора. Клацнувши на будь-якій сторінці, можна змінити її назву і стиль. Одним натисканням ви зможете видалити або додати сторінку.

    Создание и добавление новых страниц в Wix на свой сайтЯк створити сайт

    Доданий меню буде відображати всі сторінки вашого сайту. Якщо ви розмістите меню в хэдере, то воно автоматично буде відображатися на всіх сторінках.

    Якщо раніше створення інтернет-магазину було трудомістким і дорогим заходом, то з Виксом можна створити його в кілька кліків.

    Создание интернет-магазина в WixЯк створити сайт

    Ця можливість досить-таки несподівана для безкоштовного редактора! Абсолютно безкоштовно ви отримуєте повноцінний онлайн-магазин, в якому будь-який момент можна редагувати інформацію про товари, додавати їх фотографії.

    Создание и редактирование карточки товар в ВиксЯк створити сайт

    Хочете встановити на сайт різноманітні корисні програми? Будь ласка, до ваших послуг wix app market, в якому є платні і безкоштовні програми на будь-який смак. Віджети соцмереж, календарі, форуми, різні кнопки, сервіси бронювання та багато іншого — все до ваших послуг!

    Вставка виджетов на сайт через редактор ВиксаЯк створити сайт

    Мені дуже подобається, як на Виксе реалізований модуль завантажень. Все, що ви залили на сайт, згруповано в окремому пункті меню, де файли поділяються в залежності від їх типу: фото, відео, музика, документи і т. д.

    Модуль загрузокЯк створити сайт

    Для кожного типу файлів можна створювати необхідну кількість папок. Ця опція полегшує роботу з великою кількістю матеріалу.

    Загрузка множества фотографий на свой сайт в редакторе виксаЯк створити сайт

    Коли я робив сайт для фотографа, то завантаження зображень створив папки відповідають тематиці фотографій: весільна зйомка, діти, тварини, репортаж, природа, що дозволило потім з легкістю розміщувати картинки на потрібних сторінках.

    Для любителів ділитися своїми думками з громадськістю Wix приготував сюрприз. У користувачів цієї платформи тепер немає необхідності заводити блоги на сторонніх ресурсах, тепер можна писати прямо у себе на сайті! Варто лише активувати блог в налаштуваннях шаблон і тут же з’явиться на сайті.

    Блог на ВиксеЯк створити сайт

    Редагування блогу не відрізняється від редагування інших елементів — захотіли змінити, кликнули мишкою і вписуйте все, що хочете.

    Ось я вам і описав меню редагування. В процесі роботи не забувайте натискати кнопочку «зберегти», щоб не втратити зроблену роботу.

    Сохранение изменений в редактореЯк створити сайт

    Щоб побачити, яким побачать ваш сайт користувачам мережі, слід натиснути «перегляд», а кнопка «опублікувати» відправить ваш сайт в простори інтернету на суд численної аудиторії.

    Якщо при редагуванні ви забули, де розташована потрібна опція — не турбуйтеся, клацання по потрібному елементу з’явиться контекстне меню. Так що все просто.

    Інструменти просування сайту

    Створення сайту — це тільки вершина айсберга. Головне — це його вміле просування. В просторах інтернету розміщені мільярди сайтів, а вам потрібно зробити так, щоб користувачі знайшли саме ваш. В допомогу розробникам wix пропонує набір інструментів для сео-оптимізації. Завдяки нехитрим маніпуляціям пошукові системи почнуть індексувати ваш сайт і залучать багатомільйонну аудиторію (ну, або хоча б її частину).

    Wix надає користувачам розширені рекомендації, які дозволять швидко підвищити рейтинг сайту в пошукових системах (порівняно з тим, якщо цими рекомендаціями не скористатися). Сео-оптимізація тексту на сторінках сайту дозволить пошуковикам знаходити сайт за ключовими словами, згідно з якими люди шукають необхідну інформацію.

    Але розміщення правильних текстів на сторінках — це далеко не все. Додавання необхідних у цій справі мета-тегів значно підвищує шанси вашого сайту бути знайденим. Для «просунутих» користувачів є можливість отримати доступ до коду сторінки, де ви побачите всі додані теги.

    Исходный код сайта созданного на WixЯк створити сайт

    Важливо! При налаштуваннях seo не забудьте включити опцію, що дозволяє пошуковим системам індексувати сайт! Інакше всі зусилля будуть витрачені даремно.

    Одним з важливих нюансів є підтвердження ваших прав на сайт в основних пошукових системах (їх панелях для вебмайстрів — Я. Вебмастере і Google Search Console). Підтвердити права на безкоштовний домен в Яндексі, на жаль, не можна, зате Google надає таку можливість. Підтвердження за допомогою тегів хедера займе кілька хвилин. У конструкторі є детальна інструкція, яка дозволяє це зробити навіть новачкові.

    Конструктор надає засоби для сео-оптимізації зображень. До кожного фото можна додавати атрибути тега зображення IMG, які будуть проіндексовані пошуковими системами.

    Популярним методом є просування сайту за допомогою соцмереж. На Виксе є широкий вибір інструментів, що дозволяють рекламувати свій сайт в фейсбуці, в контакті, однокласниках, твіттері і на багатьох інших ресурсах.

    Ще одним ефективним способом просування сайту є розсилка. Вікс пропонує зручний сервіс розсилки Shot Out, завдяки якому ви зможете в кілька кліків ділитися з відвідувачами сайту новинами, акційними пропозиціями, інформацією про нові товари та послуги, знижки та багатьом іншим. Сервіс дозволяє не тільки робити розсилку на електронну пошту, але і ділитися інформацією в соцмережах. Створюючи цікаві розсилки, ви будете утримувати інтерес до сайту у старих відвідувачів і, звичайно ж, залучати нових.

    Якщо ви не впевнені, що успішно впоралися з додаванням тегів, то seo-майстер до ваших послуг. Він проаналізує ваш сайт, вкаже всі знайдені недоліки та надасть покрокові рекомендації по їх усуненню. Для новачків (та і не тільки) — саме те.

    SEO настройки в ВиксеЯк створити сайт

    Все просто, навіть якщо ви ніколи не займалися сео.

    Так що цілком пристойні показники сайту — це не захмарна мрія для новачка, а об’єктивна реальність, ніж через пару-трійку місяців після створення сайту ви переконаєтеся на власному досвіді. І найприємніше — абсолютно безкоштовно.

    Платні сервіси wix

    Як я вже писав, Вікс пропонує ряд платних послуг, корисних багатьом користувачам. Є кілька тарифних планів, серед яких можна вибрати оптимальну цінову пропозицію.

    Расценки на платные услуги в ВиксеЯк створити сайт

    За окрему плату можна отримати домен другого рівня, збільшити місце, відведене для сайту, розширити можливості інтернет-магазина, служби розсилки, придбати ряд корисних додатків, позбутися реклами на сайті, а також отримати можливість верифікації на Яндексі.

    Загалом, якщо хочете розширити функціонал, то вперед! Безсумнівним плюсом є можливість повернути гроші протягом двох тижнів, якщо куплені функції вам не сподобаються чи виявляться непотрібними. Так що, якщо не впевнені, що розширений функціонал необхідний, то можете протестувати і визначитися, чи варто платити за додаткові можливості.

    Новий конструктор

    Не можу не сказати кілька слів про нової версії конструктора. Він з’явився відносно недавно, але вже встиг припасти до смаку багатьом користувачам. Мені, як людині, що звикла працювати зі старою версією, він спочатку здалося незручним і незвичним, тому я якийсь час продовжував працювати, користуючись звичним інтерфейсом. Але потім все ж вирішив протестувати новинку і знайшов у ній масу переваг.

    Старый редакторЯк створити сайт

    Знадобилося деякий час, щоб звикнути до іншого розташування пунктів меню редагування, але після цього я побачив масу переваг. Все інтуїтивно зрозуміло, спливає безліч контекстних меню і підказок, додана панель вирівнювання і масштабування. Я залишився задоволений нововведенням і тепер активно його використовую.

    Сайт готовий!

    Закінчивши виробляти всі зміни в редакторі, натисніть на кнопку «зберегти». Для того, щоб сайт з’явився в мережі, натисніть «опублікувати» і сайт стане доступний для мільярдів користувачів.

    Якщо вас не влаштовує дизайн, потрібно що-небудь додати або видалити сміливо заходьте в редактор і робіть все, що хочете! Ваш обліковий запис завжди відкриває доступ до зміни різноманітних налаштувань.

    Для створення нового сайту не обов’язково створювати інший обліковий запис, можна додати сайт з іншим ім’ям у вже наявну. Правда, адреси у них будуть відрізнятися тільки останнім словом, наприклад, vasya.wix.com/site1 і vasya.wix.com/site2.

    Ну ось, я вам коротко і розповів свої враження від редактора wix. В якості підсумку перерахую основні переваги, які я знайшов в цьому конструкторі:


  • інтуїтивно зрозумілий інтерфейс;

  • безліч цікавих шаблонів;

  • можливість редагування і переміщення елементів на сторінці в один клік;

  • відсутність необхідності прописувати зміни в коді;

  • великий вибір вбудованих додатків;

  • наявність інструментів для сео-просування;

  • можливість додавання онлайн-магазину;

  • наявність програми для розсилки;

  • можливість установки відео в якості фону;

  • моментальне втілення в реальність практично будь-якої дизайнерської задумки.
  • Як ви зрозуміли, враження від роботи з конструктором wix у мене залишилися найкращі. Звичайно, напружує довгу назву сайту і невелика реклама на його сторінках при безкоштовному використанні, але це не так вже й критично. Зрештою, за використання відмінного сервісу треба ж хоч чимось платити!

    Можливо, користуючись Виксом, ви відкриєте для себе ще море нових можливостей, в рамках однієї статті все не згадати. Я розкрив усе, що здалося мені найбільш важливим та вагомим. Удачі вам у створенні яскравих, неординарних, і найголовніше — відвідуваних і всіма улюблених сайтів!

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу