Вибираємо хостинг і домен

3791
  • Хостинг — що це таке і як його обирати
  • Платний або безкоштовний?
  • Критерії та поради при виборі хостингу
  • Вибір оптимального хостера
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У попередній статті про доменну систему імен я говорив, що хочу розглянути в подробицях і деталях всі аспекти покупки доменів і хостингу (тут читайте що це таке), а так само розповісти про те, як прив’язати куплене доменне ім’я сайту.

    Вибираємо хостинг і домен

    У цій статті ми розглянемо питання, пов’язані з тим, що таке хостинг і як вибрати найбільш підходящого вам по всім параметрам хостера.

    Хостинг — що це таке і за якими критеріями вибирати

    Отже, послуга хостингу — це коли вам надають за гроші або безкоштовно послугу по фізичній розміщенню вашої інформації (наприклад, файлів і бази даних вашого інтернет проекту) на сервері хостера. При цьому під ваші дані виділяється певний ділянку дискового простору, що постійно знаходиться в мережі (це необхідно для того, щоб ваш ресурс був доступний для відвідувачів цілодобово).

    Сервер схожий по своїй суті на звичайний комп’ютер, але при цьому він заточений під специфічні умови роботи зі специфічним програмним забезпеченням.

    На зорі появи і розвитку інтернету (тут читайте про історію всесвітньої павутини) у нашій країні послуги хостингу були досить дороги і деякі вебмастера для розміщення своїх сайтів використовували свій власний комп’ютер, на якому було встановлено серверне і який був постійно включений і з’єднаний з інтернетом.

    При цьому доводилося купувати у свого інтернет-провайдера послугу постійного IP адреси. Але ті часи давно пройшли і послуги хостингу подешевшали зараз до рівня, доступного будь-якому починаючому вебмастеру.

    Платний або безкоштовний?

    До того ж є досить багато фірм, що надають послуги хостингу для сайтів безкоштовно. Але при цьому ви отримуєте ряд обмежень, як за розміром розміщуваних даних вашого сайту, так і за умовами збереження даних.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    До того ж в якості плати, як правило, на вашому ресурсі буде показуватися реклама, що приносить дохід провайдера безкоштовного хоста. Але на початковому етапі знайомства з вебмастерингом такий варіант може виявитися дуже навіть підходить.

    Безкоштовний хостинг по своїй суті ні до чого вас не зобов’язує і ви можете спокійно займатися вивчення вебмастеринга, не піклуючись про витрати на його оплату. Єдине, як правило, на подібних сервісах немає послуги створення бекапа ( читайте про резервні копіїваших даних. Тому вам доведеться подбати про створення резервних копій (файлів і бази даних) самим, скориставшись наведеною посиланням.

    Після того, як ви створите і налагодити свій сайт на безкоштовному, його можна буде перенести на платний, який буде відповідати більш високим вимогам в плані збереження даних та цілодобової доступності ресурсу для відвідувачів (про моніторинг доступність читайте, щоб можна було відстежити аптайм). Для перенесення сайту на інший хостинг скористайтеся тією ж самою статтею про бекап (посилання в попередньому абзаці).

    Правда для знайомства з вебмастерингом можна взагалі не орендувати хост, а створювати сайт на своєму комп’ютері, попередньо встановивши на нього програмне забезпечення, що дозволяє імітувати роботу реального сервера. Створений на локальному сервері проект буде доступний для перегляду тільки вам або користувачам вашої локальної мережі (якщо ви захочете це дозволити).

    Роботу з локальним сервером на своєму комп’ютері можна реалізувати, наприклад, встановивши програмний пакет локального сервера під назвою Денвер (Denwer) або OpenServer (сучасний локальний сервер).

    Критерії та поради при виборі хостингу

    При виборі хостингу ви повинні орієнтуватися не тільки на його платність чи безоплатність. У наданої послуги є ряд важливих параметрів, за якими можна здійснювати як вибір хостера, так і вибір конкретного тарифу у нього. Для початку потрібно визначитися, який саме проект ви плануєте робити. Тут можна виділити два типи сайтів та відповідних їм хостів.

    По-перше, це прості ресурси, що складаються з звичайних сторінок у форматі HTML, для роботи з якими не потрібна підтримка PHP і баз даних. У цьому випадку підійде практично будь-який платний або безкоштовний хостинг (наприклад, Narod від Яндекса описаний тут).

    Для інтернет-проектів, що створюються на основі якої-небудь CMS (системи управління сайтом), як правило, буде потрібна підтримка мови PHP (на якому написано більшість CMS — Joomla, WordPress, а так само SMF і багато інші движки) і можливість створення баз MySQL.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    З безкоштовних хостингів не всі можуть забезпечити ці умови, але платні практично стовідсотково будуть мати потрібні вам тарифні плани. Тому на етапі знайомства з тарифами можете просто звернутися до їх службі техпідтримки з питанням про можливості роботи на ньому вашого движка.

    Таким чином ви вб’єте двох зайців, перевіривши оперативність відповідей служби техпідтримки і переконавшись у правильності свого вибору тарифного плану. Причому звернутися в службу техпідтримки з цим або будь-яким іншим питанням краще всього буде в позаурочний час (вночі, у вихідний), для того, щоб заздалегідь перевірити оперативність їх роботи.

    Це може виявитися дуже важливим аргументом у прийнятті остаточного рішення щодо вибору хостингу. Припустимо, що на ваше питання, заданий ввечері в суботу, відповідять не негайно, а тільки вранці в понеділок.

    Можете сміливо відмовитися від ідеї орендувати host (що це таке?) у даного провайдера, оскільки якщо з вашим проектом що трапитися у вихідні дні (з вини обладнання або програмного забезпечення хостера, наприклад), то всі вихідні і можливо частина понеділка він буде недоступний відвідувачам. А це загрожує погіршенням ставлення відвідувачів і, що ще гірше, погіршенням відносин або навіть пессимізації з боку пошукових систем.

    Ваш ресурс повинен бути доступний 24 години на добу і при цьому швидко завантажуватися, що так само дуже важливо для отримання прихильності як відвідувачів, так і пошукових систем, яким, як, наприклад, Google, дуже подобаються швидкі сайти.

    Деякі хостери надають безкоштовний тестовий період, під час якого ви зможете визначитися, чи підходить для вас цей сервіс, і якщо так, то ви зможете продовжити розміщувати на ньому дані свого ресурсу, але вже за плату. Деякі взагалі не надають віртуального хостингу, а лише дозволяють орендувати і ставити в них свої сервера, наприклад, http://www.di-net.ru/.

    У будь-якому випадку я раджу не проводити оплату хостингу відразу на багато місяців вперед, навіть якщо при цьому ви отримаєте значну знижку. Повернути гроші ви швидше за все зможете, але можливо і виникнення проблем при вирішенні цього питання. Тому заплатіть спочатку за місяць (зазвичай це мінімальний термін оплати) і уважно оцініть його з усіх боків і тільки переконавшись у тому, що він вам повністю підходить, оплатіть його на більш тривалий термін, отримавши при цьому належну вам знижку.

    Є ще ряд параметрів, за якими можуть відрізнятися різні тарифи в різних хостерів:

  • Розмір дискового простору, що надається за даним тарифним планом для розміщення файлів. На одного облікового запису (одному тарифному плані) можна розмістити кілька сайтів
  • Кількість місячного трафіку для всіх проектів, які ви розмістите на одного облікового запису (на одному тарифі)
  • Кількість вебсайтів, які можна розмістити в рамках одного облікового запису. У кожного з цих сайтів може бути своє доменне ім’я або ж вони можуть бути розміщені на піддоменах основного. Тобто, наприклад, для мого блогу піддомен для форуму міг би виглядати приблизно так: forum.. Фактично це доменне ім’я третього рівня.
  • Кількість FTP користувачів, які можуть одночасно працювати
  • Кількість поштових скриньок і обсяг місця, наданого для пошти на даному тарифі. Імена створюваних скриньок ви зможете задати самі, використовуючи панель управління хостингом. Імена поштових скриньок будуть закінчувати назвою вашого основного домену, наприклад, в моєму випадку — це admin@. Так само читайте про пошту для домену від Google і абсолютно безкоштовну пошту для домену від Яндекса
  • Кількість баз даних і кількість місця під ці бази даних. Для різних сайтів може бути використана і одна база даних, але з різними префіксами. Хоча все ж краще для кожного розташованого на даному тарифному плані ресурсу мати свою базу даних.
  • і багато іншого
  • Вибір оптимального хостера

    Ідеального хостера не існує, оскільки завжди знайдеться щось, що не буде кого влаштовувати, але можна спробувати знайти найбільш підходить саме вам. У цьому випадку на деякі речі, які вам не знадобляться для вашої роботи, можна дивитися крізь пальці і звертати увагу тільки на дійсно важливі для вас параметри надаваних послуг хостингу.

    Для вибору оптимального для вас хостингу ви можете скористатися різними способами. Один з них — це відвідати сайт Хостобзор і перейти там на сторінку Відгуки клієнтів, де в алфавітному порядку наведено всі більш-менш відомі хостери, а навпроти них зазначено кількість залишених їх користувачами відгуків.

    Для того, щоб прочитати ці відгуки, вам треба натиснути на однойменну посилання в кінці рядка навпроти назви зацікавив вас хостера.

    Є ще один дуже цікавий ресурс, який може допомогти вам у виборі хостера — Hosting101. Вибравши одного з зацікавили вас хостерів у лівій частині вікна ви зможете побачити ті його переваги і недоліки, які відзначили його користувачі. А прокрутіть сторінку вниз, ви зможете почитати «Відгуки про хостинг», залишені його користувачами.

    Правда, є одне але. Чим більше я, наприклад, читав про різних хостингах, тим більше заплутувався з вибором. Про будь хостера можна знайти багато як позитивних, так і негативних відгуків. В результаті дуже складно буває зробити остаточний вибір.

    Якщо ви хочете ще більше зануритися в пучину обговорення переваг і недоліків різних хостерів, то тут вам можуть допомогти гілки різних конференцій (форумів), присвячені їх вибором. Наприклад, ця — або ця. Але на це ви однозначно витратите багато часу.

    Можна ще подивитися, на якому саме сидять ті чи інші проекти, які працюють стабільно і мають хороші показники відвідуваності і пузомерок. Правда, в цих сайтів акцент робиться на здатності хостингу витримувати високу відвідуваність, але тим не менше ви можете дізнатися, у якого саме хостера розміщений той чи інший ресурс, наприклад, з інформації повідомляється в whois для домену.

    Я сам досить довго намагався вибрати оптимального хостера і витратив на це досить багато часу і сил. Але свій вибір зупинив саме на ProGoldHost скоєно випадково (зараз, щоправда, прийшов перебратися на виділений сервер в Инфобокс). Прочитав на одному з блогів утішний відгук автора про нього. Він писав, що давно вже шукає і пробує різні хостинги і ось, нарешті, знайшов ідеальний з його точки зору.

    Написано було заманливо, я повірив і вирішив спробувати, про що зараз, вже через кілька місяців, нітрохи не шкодую. Ось так от, вибирав, вибирав і в підсумку узяв навмання, але не прогадав. Поки враження тільки позитивні.

    У наступній статті я планую докладно розповісти про отримання та роботу з хостингом. Як створювати бази даних, поштові скриньки, прикріплювати нові домени до одного облікового запису (тарифним планом), створювати сайти на піддоменах, отримати доступ по FTP і багато що інше, пов’язане з цією тематикою.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу