Використовуємо програми

2890
  • Як зробити скріншот екрану з допомогою Print Screen
  • Створення скрінів в Snagit — можливості та налаштування
  • Захоплення відео з екрану і створення скрінів з таймером
  • Доробка зроблених скріншотів в редакторі Snagit
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про програму для зняття скріншотів (що це таке?) з екрану комп’ютера під назвою Snagit. Навіщо він вам може знадобитися? В принципі, робити скріни потрібно далеко не всім копірайтерам (іноді досить буває просто текстового контенту) — все залежить від тематики, на яку ви пишете.

    Але програма Snagit має дуже багато можливостей і може стати в нагоді не тільки при оформленні нової статті на сайті, але і просто в господарстві для вирішення ряду повсякденних завдань, так або інакше пов’язаних зі зняттям скріншот або записати відео з екрану (для подальшого викладання на хостинг ютуба, наприклад).

    Використовуємо програми

    Але спочатку я в двох словах розкажу (відкрию Америку) про те, як зробити скріншот екрану (Print Screen), куди ці скріни зберігаються і як без додаткового програмного забезпечення, а тільки лише засобами операційної системи Windows, провести попередню обробку знятого screenshot і зберегти його в файл найбільш зручного вам формати растрової графіки. Не завжди у вас під рукою буде програма Snagit або clip2net, а зробити знімок буде потрібно.

    Як зробити скріншот екрану з допомогою Print Screen

    Давайте для початку визначимося, що ж це таке screenshot. Ну, в загальному випадку, це знімок екрана, тобто зображення всього того, що бачить користувач на своєму моніторі. В окремому випадку, можна зробити скріншот не всієї області перегляду, а лише активного вікна програми або ж взагалі будь-якої окремої галузі, але для цього знадобляться спеціальні програми, наприклад, все той же Snagit.

    Але про це ми поговоримо трохи пізніше, а зараз подивимося, як можна створити скріншот стандартними засобами Windows. В цій операційній системі передбачені два набори гарячих клавіш, що дозволяють робити скріни як всього екрану комп’ютері (кнопка Print Screen), так і знімки тільки активного в даний момент вікна програми (поєднання клавіш Alt + PrintScreen).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Коли операційні системи ще не мали графічного інтерфейсу, то натискання на клавішу Print Screen призводило до висновку на печатку точної копії області перегляду (screenshot) у кодуванні ASCII. Напевно, помічали, як фільмах десятирічної і більше давнини для виводу на друк вмісту натискали всього лише одну кнопку Прінт Скрін.

    Але в сучасних графічних операційних системах (Windows) натискання на Print Screen вже не призводить до передачі скріншота на порт принтера, а призводить до його копіювання в буфер обміну.

    Власне, це і викликає досить частий питання — куди зберігаються скріншоти. Справа в тому, що після натискання на цю клавішу або комбінацію клавіш Alt + Print Screen скрін автоматично зберігається в клипборде (так іноді буфет обміну називають), але при цьому жодних повідомлень про це не з’являється.

    Користувачеві Windows не зовсім зрозуміло, здобуло його дію (численне грюкотіння по клавіші Прінт Скрін) які-небудь наслідки. Чи вдалося йому зробити скріншот чи ні? Виходить, що другим кроком після цього повинен бути перенесення вмісту буфера обміну в яку-небудь програму, яка могла б дозволити трохи підкоригувати знятий скріншот, ну, і найголовніше — зберегти його в файл.

    Мені не зовсім зрозуміло, чому розробники Windows не передбачили можливості автоматичного відкривання використовуваної за замовчуванням в системі програми для роботи з графікою після того, як користувач зробив знімок шляхом натискання на згадані клавіші. Це було б логічно і не викликало б численних питань новачків: «а куди зберігаються скріншоти

    Гаразд, залишимо Била Гейтса в спокої і подивимося, який же софтиной можна буде зберегти той скрін, який нам все ж вдалося зробити і загнати його в буфер обміну. Напевно, найпростіший варіант, який буде доступний навіть в «голій» вінді, це простенький і використовуваний за замовчуванням графічний редактор MS Paint. Дістатися до його ярлика можна, пройшовши по дорозі: Пуск — Програми — Стандартні — Paint.

    Отже, робити скріншоти потрібно шляхом натискання клавіші Print Screen або Alt + Print Screen. У першому випадку захватится все, що у вас відображено на екрані, а у другому випадку — в область захоплення потрапить тільки вікно програми, яке в даний момент було активно (наприклад, воно було виділено з допомогою клацання по його верхній панелі, або по клацанню на панелі завдань).

    Після зняття скрін вам достатньо буде відкрити редактор Paint (або будь-який інший графічний редактор або переглядач фото, встановлений у вас на комп’ютері, а можливо і онлайн фоторедактор на подобі Pixlr) і натиснути сполучення клавіш Ctrl+V. У вікні редактора ви побачите зроблений вами скріншот екрану або активного додатка:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Зроблений скріншот екрану зможете без праці обрізати або змінити його розмір, а потім зберегти у файл потрібного графічного формату, натиснувши поєднання клавіш Ctrl+S для відкриття діалогового вікна «Зберегти як». Формат збереження потрібно вибирати виходячи з особливостей зображення. Читайте про це детальніше у статті про те, які формати растрової графіки краще використовувати Gif, Png або ж все-таки Jpg).

    Наведений трохи вище скріншот був зроблений саме за допомогою поєднання клавіш Alt + Print Screen, у нього потрапило тільки активне вікно (редактор MS Paint), а не весь вміст області перегляду. В загальному-то нічого складного в тому, щоб зробити скрін екрану або активного вікна на комп’ютері немає, але тим не менш на ринку софта є ціла плеяда спеціалізованих додатків для цієї справи. Навіщо ж тоді потрібен заточений тільки під це діло софт, коли й так усе просто?

    Виходить, що потрібні, а ось навіщо потрібні, ми спробуємо з вами подивитися на прикладі однієї з кращих, на мій погляд, програм для створення звичайних скріншотів, знімків сторінок сайтів (в тому числі і з довгих, тобто автоматично прокручуючи їх до кінця і створюючи своєрідну панораму, а також для запису відео з екрану. Я кажу, звичайно ж, про Snagit (великому і жахливому).

    З-за цієї програми я так до сих пір не знайшов для себе належного стимулу зайнятися вивченням Photoshop, хоча у мене і є досить хороші відеоуроки по Фотошопу, які допомогли моїй дружині вже стати гуру в спілкуванні з цим чудовим, але дуже складною в освоєнні графічним редактором.

    Snagit ж (зараза) дозволяє мені робити майже все, що може знадобитися при додаванні зображення в статті. Його вбудований редактор настільки інтуїтивно зрозумілий, що всі мої пояснення цієї статті могли б звестися лише до посилання, по якій можна було б скачати програму для зняття скріншотів. Але посилання такою я вам не надам, бо намагаюся дотримуватися закону і не поширювати контрафактний софт, але ви й самі з вусами.

    Давайте я для початку наведу приклад з життя, коли мені знадобилося додаток під назвою Snagit і без неї було б складно обійтися. Справа було не так вже й давно. Я займався доопрацюванням інтерв’ю з керівником бірж вічних посилань ГГЛ Олексієм Кураковым. Власне, сам текст інтерв’ю багато разів вирушав поштою у вигляді Вордівского файлика, куди вносилися зміни.

    Але от виникло питання, а як показати Олексію остаточний варіант інтерв’ю в тому вигляді, в якому воно буде опубліковано. Можна було б скінчено поставити в WordPress для нього свій пароль та логін для доступу до чернеткою інтерв’ю, але це було не зручно в силу ряду причин, так і змушувати Олексія возитися з паролями і нюансами роботи в адмінці мені б не хотілося.

    З часом я став вирішувати цю проблему за допомогою плагіна Public Post Preview, але тоді мені згадався Snagit — адже він уміє робити скріншоти сторінок сайту цілком, а не тільки тієї галузі, яка поміщається на одному екрані.

    У підсумку, Снагит за хвилину справився із завданням і я отримав хоч і важкий, але все ж дуже наочний скріншот всієї сторінки з майбутнім інтерв’ю. Олексій його прочитав, залишився задоволений оформленням, зробив кілька зауважень, після чого я вже зі спокійною душею опублікував цю статтю. Таке ось трохи незвичайне використання програми для зняття скріншотів з екрану, а точніше з сайту.

    Але крім можливості робити скріншоти різних областей екрану та записувати відео, Snagit має дуже простий в розумінні і освоєнні, але при цьому одночасно і дуже функціональний графічний редактор, в якому відразу ж відкриваються зроблені вами скріни. Як раз те, чого не вистачає стандартного інструменту по зняттю screenshot в Windows.

    Створення скрінів в Snagit — можливості та налаштування

    Але про все по порядку. Давайте спочатку познайомимося з можливостями програми, а вже потім поговоримо про можливості вбудованого в неї графічного редактора. Отже, думаю, що питання, де завантажити робочу версію Snagit, ви вже для себе вирішили, тому будемо вважати цей етап, а також стандартний етап установки програми вами пройденими.

    Відразу обмовлюся, що можливостей у Снагита дуже вже багато і описати їх усе в рамках однієї статті не вийде, та цього, я думаю, і не буде потрібно. Головне завдання для мене — викликати у вас інтерес до того, щоб випробувати його в дії, ну те, які скріншоти і яким хитрим способом ця програма здатна робити, ви і без мене дізнаєтеся методом тику (по-науковому — методом послідовних ітерацій).

    Всі операції в Snagit (так само як і в Windows) можна робити безліччю різних способів і ви, напевно, знайдете хоча б один з них. Головне вікно відразу після запуску буде виглядати приблизно так:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Власне, Снагит вже в такому стані готовий до роботи — робити скріншоти. У мене версія програми з часткової русифікацією під номером 11. Для зняття скрін достатньо буде натиснути на великий червоний круг, ну або скористатися клавішу Print Screen.

    Взагалі, раніше, до того як я став адміном на і коли у мене була купа вільного часу, одне з моїх улюблених занять полягала в пошуку та встановлення якомога більше нових версій потрібних і не потрібних мені програм. Зараз на це мені просто шкода витрачати час.

    За порівняння з дев’ятої версією, якої я досить довго користувався до цього, дещо змінилося управління. За промовчанням вибрано створення скріншотів (Image) та активований універсальний спосіб «Все в одному»:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Насправді, дуже зручний режим. Припустимо, ви тиснете на клавішу Прінт Скрін і підводите курсор миші на вікно додатку, з якого вам хотілося б зробити знімок. Що ви бачите? Якщо водити курсором по різних місцях вікна, то автоматично буде виділятися або все вікно, або меню, або ще якісь внутрішні його підрозділу.

    Тобто тепер не потрібно точно цілитися, щоб обвести рамкою той фрагмент, який бажаєте захопити. У більшості випадків від вас буде потрібно тільки клацання мишею для створення скрін потрібної області. В інших випадках ви зможете підвести курсор і натиснувши ліву клавішу миші, обвести ту область екрану, яку хочете отримати на виході в якості скріншота.

    За замовчуванням вікно (снагита) зникає після натискання на велику червону кнопку або ж на Print Screen. Майже завжди там і потрібно, але от при написанні цієї статті мені це заважало зняти пояснюють скріншоти. Тож довелося обрати з верхнього меню «Сервіс» — «Параметри програми»
    і на вкладці «Параметри» зняти галочку в пункті «Приховувати вікно Snagit при зборі даних».

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Там же будуть стояти галочки, які автоматично після зняття скріншота відправляють його у вікно графічного редактора, щоб ви могли вдосталь над ним познущатися, а не перейматися питанням початківців видусоидов: а куди подівся тільки що знятий скрін?

    Курсор миші при цьому прийме форму перехрестя, а поруч ви побачите лупу (забирається натисканням на клавішу M на клавіатурі), що дозволяє точніше позиціонувати курсор при виділенні області майбутнього screenshot.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Якщо у об’єкта, з якого ви хочете зняти скрін, є можливість прокрутки, то при підведення миші до границі вікна ви побачите кнопку зі стрілками, пропонує вам допомогу в цій нелегкій справі.

    Після того, як ви, утримуючи ліву кнопку миші, виділите область для скріншота, можете відпускати її. В результаті відкриється вікно графічного редактора Snagit, де й буде перебувати зроблений вами скрін. Все дуже і дуже просто. Я б навіть сказав елементарно і інтуїтивно зрозуміло.

    Йдемо далі. Хочете з допомогою Снагит зробити скріншот всього екрану? Так запросто! Підводите курсор до лівого верхнього кута, жовтою рамкою буде обведена вся область перегляду. Хоча, звичайно ж, ви можете вибрати з випадаючого меню області «Enter» варіант «Повний екран» і жмакнуть по величезній червоній кнопці (а можна і Print Screen на клавіатурі натиснути).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Але потім цей режим доведеться міняти, тому простіше призвичаїтися використовувати всі можливості варіанту «Все в одному», щоб не морочитися і не плутатися.

    Але зауважте, що Snagit досить-таки розумна програма, вона розуміє, що ви можете захотіти зробити скріншот не всієї області перегляду, а лише окремих його галузей. Поводите курсором миші по екрану, і коли виділена область буде відповідати вашій задумом, то сміливо тисніть на ліву клавішу миші. Ваш величезний чи не дуже величезний screenshot відкриється в графічному редакторі Снагита, очікуючи початку вашого знущання над ним.

    Так, а ось якщо вам потрібно зробити скріншот довгої сторінки сайту (та й не тільки), та так, щоб вона помістилася вся цілком, то вибирати вам вже буде варіант «Прокручивающееся вікно» (див. на розташованому вище малюнку). Переходьте в те місце, де вам потрібно захопити великий фрагмент з прокруткою і тиснете на PrintScreen на клавіатурі. Внизу з’явиться жовта двонаправлена стрілка, на яку і потрібно клацнути.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Програма Snagit почне прокручувати сторінку вниз (одну за одною) до тих пір, поки не дійде до кінця. Отриманий довжелезний screenshot відкриється у вже став традиційним графічному редакторі, де ви зможете творити з них всі, що вашій душі буде завгодно. Інша справа, що все те ж саме можна зробити і не переходячи в режим «Прокручивающееся вікно», а залишившись в режимі «Все в одному». Потрібно буде просто підвести курсор миші до границі вікна з прокруткою і двонаправлена стрілка обов’язково з’явиться.

    Захоплення відео з екрану і створення скрінів з тимчасовою затримкою

    Це ми пробіглися по основним базовим можливостям програми для зняття скріншотів під назвою Snagit. Варто ще сказати пару слів про запис відео з екрану з допомогою неї. Для цього вам знадобиться клацнувши по напису «Відео» поряд з великою червоною кнопкою в основному вікні, а потім по цій самій великій кнопці (або натиснути Прінт Скрін на клавіатурі).

    Далі ви виділяєте утримуючи ліву кнопку миші ту область, де у вас буде відтворюватися відео. Наприклад, таким чином я записував деякі онлайн семінари, щоб потім їх при необхідності можна було б подивитися ще раз. Для цього я виділяв область на сайті де йшла трансляція відео. У результаті з’явиться вікно «Запис відео».

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Наступним кроком буде запуск відеоролика в виділеної області (якщо це необхідно) і натискання на кнопку «Rec» у вікні програми Snagit. Почнеться запис відео, яка буде супроводжуватися прокруткою жовтої рамочки з боків області захоплення, а також миготінням червоної точки на іконку з відеокамерою у треї (область в нижньому правому кутку монітора).

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Для зупинки запису відео з екрану вам потрібно буде натиснути на кнопку з квадратиком (або паузи для припинення) у вікні програми. Якщо вікно не відображається, клацніть по іконці відеокамери в треї, і з’явиться вікно.

    Трохи опустивши, Snagit відкриє записане з екрану відео в своєму чудовому редакторі, де ви зможете його переглянути і при необхідності зберегти в потрібному вам форматі.

    Звичайно ж, для запису відео з екрану існують спеціалізовані програми, але Снагит може знадобитися для швидкої і простої операції. Ну, да ладно, це не першочергове завдання, тому повернемося до того, як ще можна робити скріншоти з допомогою цієї програми.

    Іноді необхідно зробити знімок чогось такого, що потрібно попередньо привести до потрібного стану. Наприклад, показати певний пункт складного випадаючого меню розгорнувши його:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Зробити це штатними засобами Windows захоплення екрану не представляється можливим, але Snagit робить це на раз. Отже, скріншоти випадаючих меню та інших складних об’єктів можна зробити за допомогою піктограмки «10-second delay» і натискання на велику червону кнопку.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Внизу екрана праворуч з’явиться секундомір із зворотним відліком і вам буде дадене десять секунд на підготовку об’єкта до зняття скріншота. Особисто я роблю screenshot складних об’єктів і випадають меню трохи по-іншому. Я вибираю в головному вікні програми Snagit «Все в одному» і відкриваю потрібні мені випадають меню, а потім жмакаю по клавіші Print Screen на клавіатурі.

    Випадаюче меню заморожується, після чого у мене з’являється можливість виділити потрібну ділянку екрана (утримуючи ліву кнопку миші) і спокійно зняти з нього скріншот (відпустивши ліву кнопку миші). Хоча можливо, що десятисекундная затримка може стати в нагоді в якихось виняткових випадках, з якими я поки ще не стикався.

    Так, давайте закінчимо в рамках цієї статті розбір всіх можливих варіантів того, як можна зробити скрін в Snagit. Решту ви вже якось самі подужаєте, благо що там все просто до не можна.

    Але тим не менше я хочу приділити трохи уваги і другої частини програми, а саме його графічному редакторові, який володіє приголомшливою інтуїтивністю і має майже всі інструменти, які можуть знадобитися вебмайстру для підготовки статті до публікації.

    Доробка зроблених скріншотів в редакторі Snagit

    Отже, сам по собі скріншот, який нам вдасться захопити з екрану монітора якою-небудь програмою, далеко не завжди буде відповідати тим вимогам, які ми пред’являємо до нього.

    Дуже часто він може вимагати доопрацювання і додавання на нього пояснювальних написів, підписів, стрілок, рамочок, підкреслень, ну і іншої нісенітниці, яка зробить графіком у вашій статтею більш красивою, а головне — більш інформативною.

    На зразок цього:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Все це дозволяє зробити графічний редактор Snagit. В ньому навіть можна буде за пару хвилин створити свій власний малюнок, використовуючи дуже наочні інструменти.

    Наприклад, такий:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Загалом-то, в редакторі всі інструменти на увазі і розташовані у верхній панелі:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    У лівому верхньому куті розташована кругла кнопка, яка є аналогом відсутнього пункту меню «Файл», тобто там можна зберігати, завантажувати, друкувати і видаляти графічні файли, відкриті в цьому редакторі. Хоча, кнопка збереження у вигляді дискетки виведена на окрему панель в самому верху.

    На вкладці «Малювання» Snagit надає вам досить-таки багато стандартних елементів, які ви зможете використовувати для оформлення створеного скрін. Тут буде і безліч різних варіантів ліній, рамок, стрілок, написів та іншої лабуди, яку простіше подивитися, чим про це читати:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Всі додаткові графічні елементи для скріншотів виглядають презентабельно і їх не соромно буде використовувати в оформленні графіки для сайту.

    На вкладці «Зображення» вам будуть надані інструменти для знущання над вашим скріншотом. Можна змінити розмір screenshot, повернути, накласти різні візуальні ефекти. Загалом, пробуйте.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    В графічному редакторі буде настільки ж багато можливостей, як і в основній частині програми. Всього і не розповісти. А знаєте, яка основна складність виникала у мене при написанні та оформленні цієї статті? Я не міг використовувати Snagit для того, щоб робити скріншоти з нього самого. Довелося лізти в його налаштування і шукати рішення (його я наводив вище по тексту).

    Загалом, для вирішення питання, як зробити скрін на комп’ютері, а так само під уникнення питання, куди вони зберігаються при натисканні на Print Screen, я раджу вам спробувати використовувати Снагит.

    Можливо, що у вас є свої напрацювання з цього приводу, але дана софтина дуже швидко розташовує до себе і без нього вам буде важкувато обійтися, як, наприклад, багато хто себе вже не мислять без автоматичного перемикача клавіатури Punto Switcher.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу