Як розкрутити сайт самому

3356
  • Відвідуваність — що на неї впливає і стимулює зростання
  • Внутрішня перелінковка — акумулюємо статична вага
  • Замінюємо текст посилання more на потрібний нам анкор
  • Лічильник Feedburner — ще одна пузомерка
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Вирішив написати окремий пост про те, чого мені вдалося досягти за ті 10 місяців, що існує проект («блог» звучить не так пафосно, як «проект») . Зробити, так би мовити, проміжний розбір польотів, сформулювати подальші цілі і визначити напрямки розвитку.

    Як розкрутити сайт самому

    Загалом, ця стаття зовсім не вписується у формат, але от чомусь мені захотілося її написати. Можливо, що це просто бажання похвалитися досягнутими результатами, може бути ще щось, не знаю точно, але, як кажуть, якщо дуже хочеться, то можна.

    Відвідуваність — що на неї впливає і стимулює зростання

    Отже, почнемо, мабуть, з самого приємного досягнення — відвідуваності блога. Тут, я думаю, є чим пишатися, бо на даний момент вона переступила поріг 2000 унікальних відвідувачів на добу (статистика лічильника LiveInternet). Для десятимісячного проекту не розважальної тематики — це досить пристойний показник. Що примітно, більша частина читачів приходить з пошукових систем ( десь три чверті дають пошукачі).

    Природно, найбільше трафіку йде з Яндекса і Google. Причому між ними встановилося вже досить давно рівність, правда іноді трапляються перекоси, але потім знову встановлюється паритет. Таке відчуття, що одна пошукова система, підглядає і копіює іншу.

    Маячня, звісно, але таке відчуття виникає. Наприклад, не раз спостерігав, що після збільшення трафіку з одного, через деякий час (кілька днів) підростає трафік і з іншого.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну і нехай, спасибі пошуковцям за їх нелегку, але добре окупається працю. Куди б ми без них поділися (а вони без нас)?! На питання про виникнення такого великого трафіку з пошуку можу припустити, що тут вплинули кілька факторів.

    По-перше, це, звичайно ж, унікальний контент у вигляді статей, які я намагався оптимізувати під основні, на мій погляд, слова. Так, так, я не вживаю термін «оптимізація під запит», бо поки не зміг навчитися відшукувати вдалі пошукові запити, а потім писати під них статті.

    Мені це складно. Я просто пишу на цікаву мені тему, намагаючись згадувати ті слова і фрази, які використовував у заголовку і які, на мій погляд, є ключовими. Їх я іноді, але не часто і не всі, виділяю тегом акцентування STRONG, а так само зазвичай вставляю в статті проміжні заголовки (укладаючи їх в теги акцентування H2-H5), в яких теж використовую ключі.

    Коли ви тільки починаєте занурюватися в вебмастеринг, всі ці способи оптимізації здаються незначними і неважливими, але це зовсім не так. Пошуковики, порівняно з людиною, досить тупі і прямолінійні, тому те, що для вас здається дрібницею (ви людина, а судити треба про вміст вашого сайту як пошуковий робот), може стати ключовим моментом у залученні додаткових відвідувачів звідти.

    Особливо важливо налаштувати правильне формування заголовка сторінки TITLE. Про те, як це зробити в Joomla, ви можете почитати тут — Оптимальна настройка мета-тега Title , а для WordPress найкраще, на мій погляд, проводити з допомогою плагін All in One SEO Pack.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Моя порада досить простий — не нехтувати ні однією з істин оптимізації (тут я писав про основи SEO просування та оптимізації ). Гірше від цього точно не буде, а от користь можете бути відчутна, тому підійдіть до цього з усією серйозністю.

    Внутрішня перелінковка — акумулюємо статична вага

    Другим важливим фактором, який міг, на мою думку, вплинути на високий пошуковий трафік — це перелінковка. Мало хто може толково пояснити, що це таке і я не є винятком. Мабуть, що основне правило, яким я користуюся — це по можливості посилатися в тексті статей на як можна більша кількість інших c мого ж блогу.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Природно, що я посилаюся не аби як і на що, а тільки на доречні для згадки в даному місці статті. Не завжди буває просто відшукувати на блозі посилання на ці статті, а особливо втомлює буде спеціально проставляти посилання на конкретні місця в статтях. Сподіваюся, що це зручно так само і для читачів:

    До речі, вставка в тіло статті безлічі посилань на інші служить, на мій погляд, не тільки цілі оптимізації внутрішньої перелінковки, але і допомагає певною мірою уберегти себе від тупої крадіжки контенту (про копіпаст, копірайт і антиплагіат читайте тут), бо гіперпосилання часто не вирізають, тим самим ви отримуєте додаткові беклінків. Але тут я можу й помилятися, бо не знаю всіх тонкощів крадіжки і використання чужих матеріалів.

    Але повернемося до нашої внутрішній перелінковці, т. к. не зовсім, мабуть, зрозуміло, що саме вона може дати в плані залучення додаткових відвідувачів з пошукових систем. Тут, мабуть, можна точно говорити про нарощування статичної ваги, який в Google називається PageRank (тут ви дізнаєтеся що таке Пейд Ранк, як вимірюється тощо).

    Так от, значення цього показника розраховується для кожної сторінки окремо і при розрахунку враховуються не тільки зовнішні посилання, але і внутрішні зі сторінок вашого ж власного проекту. Сподіваюся, що вам вже стала зрозуміла суть — збільшити статична вага для внутрішніх сторінок.

    Думаю, що саме завдяки інтенсивній перелінковці, не тільки головна має досить високе значення показника PageRank (четверочка, на даний момент), але й кілька десятків внутрішніх мають значення PR від 1 до 3, причому найбільше саме троечек. До речі, тут описано, як дізнатися Пр у всіх сторінок свого сайту.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Замінюємо текст посилання more на потрібний нам анкор

    Крім цього я ще використовую замість стандартного «Читати далі» осмислений текст, який представляє з себе перероблений варіант заголовка. Мається на увазі посилання, розташована в кінці анонса на головній сторінці і ведуча на повну версію.

    Адже можна передати за рахунок потрібного анкора додатковий динамічний вага (про анкор і способи їх розведення читайте тут). Не варто упускати таку можливість. Якщо ви використовуєте WordPress, то поміняти текст у More на будь-який потрібний вам можна таким способом.

    При написанні статті ви вставляєте в текст «Читати далі», вибравши на панелі поля для набору статті пункт «More». В результаті в те місце, де був розташований курсор миші, вставится наступна конструкція:

    При перегляді анонсу на головній, замість цій конструкції буде виводитися «Читати далі». Але якщо ви відразу після слова «more» напишіть який-небудь текст, то саме він і буде вставлений замість «Читати далі»:

    Вставляти текст потрібно саме так, тобто без пробілів після слова «more» і перед «—>». Метушні буде трохи більше, але і вигода буде певна, яка може вилитися в додаткових відвідувачів, що прийшли з пошукових систем.

    Таким чином виходить, що на одну і ту ж сторінку з головною веде дві посилання (одна з заголовка анонсу, а інша з «Читати далі»), причому ці посилання будуть мати різні анкор. У разі мого блогу їх навіть на дві, а три. Ще одна проставлена з першої картинки, розташованої на початку анонсу.

    В останньому випадку я не можу поставити потрібний мені анкор, т. к. як анкора використовується картинка. Тому в тезі «A» я прописую додатковий атрибут TITLE із ще одним анкором, відмінним від заголовка і від «Читати далі». Детальніше прочитати про нюанси створення посилань з зображень ви можете тут.

    Ось, власне, і все, на мій погляд, причини, за якими я маю пошуковий трафік в 1500 тисячі людей на добу. Тільки за рахунок внутрішньої оптимізації тексту та інтенсивної перелінковки, бо який-небудь істотної зовнішньої оптимізацією я не займався. Хіба що спробував отримати трохи безкоштовних зовнішніх посилань (беклінків) з трастових сайтів.

    Лічильник Feedburner — ще одна пузомерка

    Так, про відвідуваність поговорили, тепер пора переходити до популярності. Кількісним мірилом популярності, на мій погляд, можна вважати показники лічильника Feedburner, який здійснює облік і контроль всіх користувачів, які підписалися на новинну RSS стрічку. Якщо ви не дуже уявляєте тонкощі налаштування RSS, то пройшовши за посиланням ви знайдете відповіді, а так само дізнаєтеся про те, як налаштувати трансляцію своєї RSS стрічки через Feedburner.

    Звертаю вашу увагу на те, що це не порожній звук і багато рекламодавців враховують кількість передплатників на RSS-стрічку. При цьому довіряти вони будуть тільки лічильника Feedburner, тому що накрутити його дуже складно і в більшості випадків просто нерентабельно.

    У мого блогу цифирьки на ньому поки безуспішно штурмує рубіж у 1000 передплатників. Ну, що ж, при такій відвідуваності передплатників могло б бути і більше, але на немає і суду немає.

    Можливо, справа в тому, що я не проводжу ніяких акцій або роздачі слонів, які дають якусь перевагу передплатникам. Чомусь мені цього робити не хочеться, хоча, можливо, що це досить ефективний спосіб збільшення кількості передплатників.

    Є ще різні показники, за якими можна оцінити успішність і популярність у користувачів того чи іншого проекту. Перше що приходить в голову — це непрямий показник відвідуваності сайту Alexa Rank. Багато рекламодавці враховують при оцінці перспективності сайту саме показник Alexa Rank, навіть незважаючи на те, що він не такий популярний в рунеті, як в буржунете.

    Alexa для на даний момент знаходиться на рівні нижче 25 тисяч і я дуже сподіваюся, що він буде настільки ж планомірно, як і раніше, знижуватися. Так, так, я не обмовився — саме знижуватися, оскільки він вважається тим краще, чим нижче. Більш докладно про це показнику ви можете почитати тут — Що таке Alexa Rank і для чого він потрібен.

    Ще можна враховувати кількість послідовників у Твіттері або в FriendFeed. На цьому фронті у мене все не добре, не погано. Приріст абонентів є, але темпи збільшення не вражають. Ну, і може бути, щось да значить — кількість передплатників на E-mail розсилку (тут читайте про Сабскрайбе і використання його безкоштовних розсилок для своєї популяризації).

    Раз вже всі ці показники тією чи іншою мірою здатні допомогти скласти думку про моєму блозі, я все їх виводжу на спеціальній сторінці, призначеної для потенційних рекламодавців — Реклама на блозі. Нехай подивляться і вирішать, чи варта шкурка вичинки. Загалом-то, напевно, на цьому і все, що я хотів сказати.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу