Знайти гроші в мережі

3216
  • Чим відрізняється ІП від ТОВ — їх плюси і мінуси
  • Що ж краще відкрити
  • Потрібно ІП або ТОВ для інтернет-бізнесу
  • Плюси і мінуси легалізації інтернет-магазину
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я вже досить докладно писав про те, що потрібно, щоб відкрити ІП (індивідуального підприємця) і навіщо це взагалі робити. Але є ще і ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю) зі своїми плюсами і мінусами. У зв’язку з цим більшість майбутніх підприємців цікавить вирішення що стоїть перед ними нагальної проблеми — відкрити ІП або все ж краще вибрати ТОВ.

    Знайти гроші в мережі

    У цій невеликій статті я спробую простими словами пояснити чим відрізняються ці дві форми легалізації приватного бізнесу і сподіваюся, що після її прочитання ви вже зможете зробити цілком усвідомлений вибір, розуміючи всі відмінності і переваги.

    Ну, і так само ми поговоримо про те, чи варто взагалі морочитися з цими ТОВ та ВП, наприклад, при відкритті інтернет-магазину або ведення іншого бізнесу в інтернеті. Забігаючи вперед скажу, що насправді це вам навіть може бути вигідно, як не дивно це звучить, але про все по порядку.

    Чим відрізняється ІП від ТОВ — їх плюси і мінуси

    Отже, що вибрати — ІП або ТОВ? Цікаве питання, насправді. Спочатку давайте розглянемо вигоди відкриття індивідуального підприємця в порівнянні з відкриття товариства з обмеженою відповідальністю.

  • ІП дешевше зареєструвати. Держмито при його реєстрації становить 800 рублів, проти 4 000 рублів, які доведеться віддати при реєстрації ТОВ. Суттєво? Ну, в принципі так (хоча, кому як).
  • Плюс при реєстрації ТОВ потрібно ще внести статутний капітал (не менше 10 000 рублів), але тут є АЛЕ. Ці гроші можна буде отримати назад після реєстрації, і до того ж статутний капітал дуже часто вносять не грошима, а майном на цю суму (оргтехніка тощо).
  • Процедура реєстрації індивідуального підприємця трохи простіше, але не суттєво
  • Індивідуального підприємця простіше буде ліквідувати (в сенсі закрити, а не те, що ви подумали 🙂 ). Хоча, варто про це замислюватися, коли тільки вибираєш що саме відкрити? Але, тим не менш.
  • Дуже важливий для мене момент — ІП має можливість знімати гроші з розрахункового рахунку без пояснення причин (податкової або кому б то ще). У випадку ТОВ це все повинно бути обґрунтоване (потрібно вказувати причину зняття грошей). Можна знімати і без зазначення причини, але це виходять вже дивіденди, з яких доведеться заплатити податок (дев’ять відсотків). Хоча є схеми, які цілком легально дозволяють спростити ці моменти.
  • Тепер давайте перегорнемо шахову дошку і зіграємо за чорних ТОВ. Які ж такі плюси є у товариства з обмеженою відповідальністю і які мінуси наявні у індивідуального підприємця:

  • ТОВ можна продати, тобто можна продати збудований вами бізнес, якщо виникне така необхідність. ІП продати не можна, бо продаж людей заборонена законом, напевно, у всіх країнах світу. Знову ж таки, напевно, не самий вагомий аргумент на стадії вибору форми власництва, але думати про це варто заздалегідь.
  • У товаристві з обмеженою відповідальністю ви всі тяготи ведення бізнесу можете перекласти на плечі призначеного вами директора. Самі ж можете взагалі усунутися від справ, але залишатися повноправним власником (засновником ТОВ) і стригти з усього цього купони (мрія багатьох — погодьтеся 🙂 ). У разі ІП це в принципі неможливо, бо ви і є директор, а значить управляти бізнесом доведеться саме вам.
  • ТОВ на відміну від ІП дозволяє вести спільний бізнес, тобто мати двох і більше засновників (власників).
  • Інвестори воліють ТОВ у тому числі й тому, що їх можна буде туди вписати в якості співзасновників. Наприклад, біржі Міралінкс, Гогетлинкс, Телдери і ряд інших процвітають завдяки приходу в них одного і того ж таки інвестора, який став їх співвласником. Це вигідно всім. Але з ІП інвестори працюють менш охоче.
  • Ну, і за традицією в кінці самий забійний аргумент. У разі виникнення форс-мажору (крадіжка товару або оборотних сум, шахрайство, помилки тощо) товариство з обмеженою відповідальністю буде відповідати тільки своїм статутним капіталом (десятьма тисячами рублів, тобто по суті — нічим). Тому будь-які зобов’язання ТОВ закінчуються при його ліквідації. А ІП ж у подібних випадках форс-мажору буде відповідати всім своїм майном (квартира, машина, дача, рахунки в банку тощо), поки не покриє завдані збитки потерпілому опоненту бізнесу.
  • Що ж краще відкрити — ТОВ або ІП?

    Якщо ваш майбутній бізнес буде пов’язаний з певними ризиками (плануєте брати великі кредити, вкладати пристойні гроші, провертати складні схеми, обертати не малі суми тощо), то кращим варіантом буде ТОВ. В разі невдачі, від якої ніхто не застрахований, ви ликвидируете компанію, отряхиваете її прах з ніг і йдете далі в тому ж напрямку чи якомусь іншому) не обтяжений нічим (крім мук совісті 🙂 ).

    Якщо ж ваш майбутній бізнес пов’язаний в основному з вкладенням ваших власних сил (а не коштів) і при цьому схема його проста і ніяких підводних каменів не передбачається, то ІП будуть найкращим рішенням в силу того, що його простіше і дешевше відкрити, а так само з ним простіше вести звітність і простіше розпоряджатися заробленими грошима. Це якраз мій варіант.

    Наведу приклад. Власникові інтернет-магазину або онлайн-сервісу потрібно відкривати саме ТОВ. Крім зняття матеріальної відповідальності ви отримуєте по суті в свої руки досить зручний конструктор, де можна щось додати (співзасновника, директора тощо), прибрати і налаштувати. Цей конструктор дозволяє бізнесу відмінно масштабуватися, що може знадобитися дуже скоро при початку бізнесу в інтернеті.

    А ось власнику сайту (статейника) як раз ІП буде в самий раз (по Сєнькє шапка). Ризиків «потрапити на гроші» тут не дуже багато, а от зайві витрати та турботи пов’язані з ТОВ будуть ні до чого.

    Підсумуємо. Відкрити ІП — це дешево і сердито, а відкрити ТОВ — далекоглядно і амбіційно. Але все залежить від того, чим саме ви плануєте займатися. Приміряйте згадані вище плюси і мінуси на себе, думайте і вирішуйте самі.

    Чи потрібно відкривати ІП або ТОВ під інтернет-бізнес

    Ну, а тепер саме час поговорити взагалі про правовому регулюванні заробітків в інтернеті. Про оффлайн, думаю, говорити немає сенсу, бо там у держави «все схвачено» і пустувати (заробляти без належного оформлення й оподаткування) мало хто наважується.

    Інша річ — інтернет. Наглядові органи тут тільки освоюються і зловити за руку в основному можуть тільки при виведенні грошей (банк). А ось розібратися, де і скільки ви заробили їм поки досить складно. Тому питання про те, чи потрібно відкривати ІП або ТОВ, якщо гроші ви заробляєте в мережі, залишається для багатьох відкритим.

    Моя відповідь буде, звичайно ж потрібно (бо іншого радити було б стрьомно), але ж хочеться дізнатися все плюси і мінуси легалізації свого бізнесу в мережі, щоб робити вибір осмислено. Наприклад, якщо ви відкриваєте або вже маєте працює інтернет-магазин (або ведете іншого онлайн-бізнес) — чи варто оформляти під цю справу ІП або ТОВ? Давайте дивитися.

    Взагалі, інтернет-магазин є однією з найпопулярніших схем ведення бізнесу в мережі, бо він спочатку зрозумілий всім, і навіть тим, хто в мережі гроші ніколи не заробляв. В теорії тут все просто, а значить бажаючих спробувати на практиці (іноді в спрощеному варіанті за схемою дропшипинга) знайдеться дуже багато. Тому давайте на прикладі якраз магазину і розглянемо плюси і мінуси легалізації такого роду діяльності.

    Плюси і мінуси відкриття юр.особи або ВП для інтернет-магазину

    Отже, спочатку розглянемо аргументи за те, щоб ні ТОВ, ні ІП під свій мережевий (в сенсі інтернет) бізнес не відкривати:

  • Поки у податкових (і інших наглядових) органів немає дієвих інструментів для виявлення вашої діяльності в мережі, щоб зв’язати відкритий вами інтернет-магазин з вами. Як довести що він Ваш?
  • Спалити вас можуть тільки в офлайні (пробити номер телефону, e-mail, поштова адреса, з якого відправляли товар, через банк, куди ви виводили гроші тощо).
  • Знову ж таки, це тільки якщо ви привернете увагу, але це малоймовірно, бо ви на фіг нікому не потрібні (як той невловимий Джо з анекдоту). У податкових органів поки просто немає ресурсів і бажання занурюватися у все це. Поки що немає…
  • Тепер давайте поговоримо про те, що може схилити чашу терезів на користь реєстрації ІП або ТОВ під свій онлайн-бізнес:

  • ТОВ істотно спрощує роботу. Як я вже згадував вище, інтернет-магазин (на відміну від офлайнового) дозволяє досить швидко вийти на непогані обороти.
  • А це зажадає від вас перехід на роботу з великими постачальниками. Але великі постачальники в більшості своїй не будуть працювати з фізичними особами (їм це незручно, та й нелегально з точки зору закону). Їм потрібні в якості контр агентів юридичні особи (на худий кінець — ІП).
  • Крім цього, вам може приспичить (бо це не дуже дорого, але дуже зручно) віддати всю логістику (прийом замовлень, зберігання товару, відправку його покупцеві) в руки якийсь аутсорсингової компанії (читайте що таке аутсорс), щоб звільнитися від рутини. А вони знову ж не працюють з «фізиками».
  • Із зростанням обсягів у вас може виникнути необхідність найняти співробітників (це можливо і при ІП, і при ТОВ) або навіть найняти виконуючого директора (тільки це дозволить ТОВ). Будучи фізичною особою реалізувати це буде вкрай складно, бо не кожен погодиться у вас працювати неофіційно (по суті, підпільно).
  • При більш-менш пристойних обсягах вам захочеться спростити та убезпечити приймемо грошей. ТОВ та ВП дозволяє це зробити використовуючи розрахунковий рахунок у банку. Коли зіткнетеся, тоді зрозумієте наскільки подібні «дрібниці» важливі (рутина вбиває).
  • Чисто з точки зору закону, реєстрація ТОВ або ІП під інтернет-магазин (та й будь-який інший бізнес, регулярно приносить вам прибуток) обов’язкове. В Росії займатися будь-якою підприємницькою діяльністю (систематичним отриманням прибутку) без утворення юридичної особи або ІП кримінально наказуема. Це батіг, який багатьох стимулює для руху в потрібному напрямку. Діє цей закон і для оффлайн та онлайн.
  • У бізнес-процесах, як правило, бере участь безліч людей, і якщо що-то у кого-то піде не так, а ви на цьому втратите гроші, то шанс їх стягнути через суд чи в досудовому порядку) буде тільки в тому випадку, якщо ви таки оформили свій бізнес офіційно (зареєстрували юр.особа або відкрили ІП). У цьому випадку ви працюєте з усіма договорами, а значить можете все досить просто стягнути і розрулити.
  • В Росії, напевно, найнижчі податки (на спрощеній системі оподаткування ви будете платити всього 6% від доходів, що порівнянно з відсотками, які ви віддасте для виведення грошей з мережі обхідними шляхами) і вельми приємне простір для бізнесу (просто вчасно все оплачуєте і ніяких питань не виникає).
  • Ну от, далі справа вже за вами — робити вибір. Варіантів бізнесу в мережі багато, і частина з наведених аргументів може не мати для них особливого значення. Деякі види заробітку в інтернеті взагалі складно відстежити, і держава мало що може вам дати для захисту інтересів (в силу специфіки). Однак, зараз навіть великі арбитражники (перенаправляють з вигодою для себе трафік) легалізуються, тобто реєструють ТОВ і працюють вже на іншому рівні.

    У випадку інтернет-магазину, особливо якщо ви вирішили, що прийшли в це надовго, потрібно відкривати ТОВ (на крайняк ІП). Занадто великі ризики, так і просто незручно працювати в «тіні». Це зніме масу проблем і до того ж дасть певний стимул до розвитку (буде інший настрій, відношення до справи). ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу