Вибираємо хостинг і домен

3444
  • WHOIS domain — інформація про домені
  • WHOIS IP — інформація про цікавлячий вас Айпі-адресу
  • Історія домену в WHOIS History
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хочу сьогодні продожить серію статей присвячених того, що таке Айпі адресу, навіщо потрібен домен, що таке hosting, що спільного у нього з хостом і що представляють із себе сервера. Взагалі тема дуже об’ємна і якщо виникла плутанина в голові, то пораджу ще загальну статтю по всій цій тематиці (хостинг, домени і т. п.)

    Вибираємо хостинг і домен

    Сьогодні у нас на черзі WHOIS. По суті, це спеціальний протокол, який дозволяє звернутися до спеціальних серверів і дізнатися, кому належить той чи інший домен (сайт) або де розміщений комп’ютер з цікавлять вас IP адресою. Слово whois утворено від англійської фрази «who is it?» означає буквально: «хто такий?».

    На базі цього протоколу в інтернеті працює безліч WHOIS сервісів, що дозволяють дізнатися чий це домен (кому належить — ПІБ, e-mail та телефон власника, ну, або бодай дані реєстратора домену, де він був куплений), коли був зареєстрований домен (його вік), коли його потрібно буде продовжувати і можливу дату звільнення (якщо його вчасно не продовжать, то ви зможете придбати вдалий освобождающийся домен). Давайте про це поговоримо детальніше…

    WHOIS domain — інформація про домені

    Домени верхнього рівня мають цілу купу офіційних реєстраторів, які мають право продавати (реєструвати) в них піддомени (домени так званого другого рівня — подробиці дивіться за наведеною раніше посиланням).

    Так от, реєстратори в більшості випадків вимагають від покупців (майбутніх власників доменів) вказувати своє ПІБ, e-mail і телефон. Всі ці дані зберігаються на спеціальних WHOIS серверах реєстраторів і доступні за запитом.

    Для чого це робиться? Так вимагає організація, що управляє простором доменних імен в інтернеті (ICANN). За їх задумом кожен бажаючий повинен мати можливість дізнатися кому належить домен і отримати при необхідності контактні дані для зв’язку з ним.

    Навіщо це потрібно? Ну, наприклад, для обговорення покупки домену, адже майже третина з усіх доменних імен реєструється не для розміщення сайтів, а для подальшого перепродажу. Наприклад, домен бізнес.ком був проданий за три сотні мільйонів вечнозеленных і це далеко не єдиний приклад вдалого бізнесу на продаж доменів.

    По ідеї, саме ці дані повинні бути доступні за запитом WHOIS. Цей запит потрібно робити з консольної програми (командного рядка), але багато онлайн-сервіси перетворюють це все в зручну веб-форму, куди потрібно буде тільки вставити цікавить вас доменне ім’я і натиснути на кнопку для отримання даних за протоколом WHOIS серверів реєстратора домену.

    WHOIS сервіси

  • REG.RU — досить зручний і популярний сервіс надання інформації про домен:

    Whois сервис в Рег.руВибираємо хостинг і домен

    Просто вводите цікавить вас доменне ім’я і отримуєте всю доступну про нього і його власника інформацію. У наведеному прикладі видно, що цей домен вже зайнятий (зареєстрований) починаючи з 2009 року. Найближча дата його продовження — серпень цього року (домени потрібно продовжувати, тобто оплачувати кожен рік). Якщо власник цього не зробить, то через місяць реєстратор виставить це доменне ім’я на продаж.

    Багато вебмастера полюють за такими звільнюються доменами (їх ще називають дропи), т. к. створені на них сайти будуть відразу мати певну вагу в очах пошукових систем.

    Так само зверніть увагу, що жодних ПІБ, адресу знято з підписки і телефону з цієї Whois запису витягти не вдалося. Це не баг даного сервісу. Справа в тому, що багато реєстратори дозволяють власникам доменів приховати особисту інформацію (безкоштовно або за допплату), а замість неї в Whois відображаються дані самого реєстратора (і то добре).

  • Whois Service — теж дуже популярний сервіс, який дозволяє отримати інформацію про домен, дізнатися його вік, історію і можливу дату звільнення.

    whois serviceВибираємо хостинг і домен

  • Whois Domain Tools — досить потужний буржуйський сервіс дозволяє не тільки дізнатися чий домен, скільки він існує і є шанс дочекатися його звільнення.

    Whois Domain Tools сервисВибираємо хостинг і домен

    Тут можна реально переглянути історію домену (якщо вона була) на всьому протязі його життя, а так само історію використовуваних хостингів. Правда більш поглиблену інформацію про доменне ім’я можна отримати тільки за плату, але все ж можна.

  • WHOIS IP — інформація про цікавлячий вас Айпі-адресу

    Справа в тому, що реєстратори є не тільки у доменів, але й у IP-адрес. У їх обов’язок входить їх розподіл, у них так само є спеціальні сервера, звернувшись до яких за протоколом Whois можна отримати дані по власнику даного Айпі.

    Звичайно ж, ПІБ власника комп’ютера або сервера ви не дізнаєтеся, але цілком можете визначити країну і навіть місто.

    А так само цілком можливо дізнатися назву інтернет-провайдера, якому належить даний IP (кому виділявся цей діапазон):

    whois ip компьютераВибираємо хостинг і домен

    Або дані хостинг-провайдеру, кому належить даний сервер:

    whois ip сервера на хостингеВибираємо хостинг і домен

    Цих даних цілком може вистачити, щоб потім звернувшись до них шукати власника конкретної Айпі (якщо вам це буде дуже треба). Загалом, WHOIS IP цілком собі робоча річ, якщо потрібно зрозуміти, кому належить той чи інший IP-адресу (наприклад, спамера, шантажиста або шахрая).

    WHOIS IP сервіси

  • REG.RU — відмінно підходить і для пошуку інформації про Айпі адресу (не тільки про домен). Наведені вище скріншоти були взяті саме з цього сервісу.
  • Speed-tester — відрізняється від попередніх сервісів тим, що наочно показує місце розташування комп’ютера користувача (або сервера з сайтом) на карті, ну і видає назва організації, якій цей діапазон IP адрес було виділено:
    Войс АйПИВибираємо хостинг і домен
  • IpGeoBase — теж досить наочний WHOIS сервіс IP з показом географічного розташування комп’ютера (сервера) з даними Айпі адресу. Повну інформацію можна отримати натиснувши на посилання Ripe:
    Чей IP адресВибираємо хостинг і домен
  • Історія домену в WHOIS History і домени.рф

    Окремо хотів виділити сервіс WHOIS History. Він повністю безкоштовний і в своєму базовому функціоналі (поле зеленого кольору розташоване внизу вікна) не вимагає реєстрації. При цьому по роках видає історію володіння доменом, з якої можна зрозуміти змінювався його власник, на якому хостингу був розташований прив’язаний до нього сайт і багато іншого.

    История доменаВибираємо хостинг і домен

    Але сервіс WHOIS History має і розширену форму пошуку (фільтрації) інформації з історії доменів. Там можна, наприклад, шукати доменні імена не за повного назвою, а тільки в частині. Можна підбирати домени, які ось-ось повинні звільнитися (потенційні дропи), для їх подальшого заняття. Та багато іншого можна робити.

    Поиск по истории доменовВибираємо хостинг і домен

    Правда, розширена форма в WHOIS History працює тільки після вашої ідентифікації з допомогою nicid.ru (російський варіант реалізації OpenID, тобто єдиної облікового запису). Але це не складно реалізувати. В результаті ви отримаєте безліч можливостей для пошуку по історії доменів всього інтернету.

    Сервіс Домени.рф представляє з себе гідну альтернативу описаному вище WHOIS History. За допомогою нього можна відстежити, кому і коли даний домен належав, а по DNS серверів можна дізнатися, на якому хостингу в історичній ретроспективі розміщувався сайт. Доступний аналіз для доменних зон .com .ru .org .рф .su і деяких інших.

    Проверка истории любого доменаВибираємо хостинг і домен

    Виходить дуже швидко, наочно і зручно для аналізу. Ну, і звичайно ж, безкоштовно.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу