Знайти гроші в мережі

2100
  • В чому прикол ведення бізнесу в онлайні?
  • Онлайн-бізнес з відкриттям інтернет-магазину
  • Онлайн-сервіси
  • Інформаційний сайт
  • Послуги просування, створення, розкручування сайтів і т. п.
  • Фріланс
  • Інфобізнес, онлайн-семінари, коучинги, тренінги
  • Підсумки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Буржуйське слівце «бізнес», що позначає ділову активність з цілями створити стійке джерело доходу, в деяких аспектах розходиться з тими речами, про які я писав у статтях про можливі варіанти заробітку в мережі і про те, хто такі фрілансери і який вид фріланса може підійти саме вам. Там ми здебільшого говорили саме про заробіток, а не про онлайн-бізнес, хоча в якійсь мірі ці поняття перетинаються.

    Знайти гроші в мережі

    Але все ж бізнес — це коли ви бос, а точніше, коли немає боса над вами, бо багато онлайн-бізнесмени зовсім не мають підлеглих, виступають самі по всіх осіб (по суті, це ті ж індивідуальні підприємці, просто черпають доходи серед користувачів інтернету). Напевно і мене можна віднести до когорти онлайн-бізнесменів, бо сайт в багатьох випадках може бути джерелом отримання доходів (навіть якщо це сайт не комерційний, а інформаційний).

    В чому прикол ведення бізнесу в онлайні?

    Власне, і фрілансери займаються онлайн-бізнесом, незважаючи на те, що в більшості випадків «працюють на дядю». Але ці самі «дядьки» по суті є суміжниками, яким вони збувають свою продукцію (послуги). Наприклад, відкривши кондитерську ви займаєтеся саме бізнесом, незважаючи на те, що цілком залежите від великих магазинів, які візьмуться реалізовувати вашу продукцію.

    Взагалі, онлайн зараз все більше приваблює тих, хто хоче заробити, бо купувати і замовляти послуги через мережу стає все більш популярним заняттям і, що найголовніше, цей ринок буде постійно зростати протягом досить тривалого періоду часу. Але онлайн-бізнес зовсім не обмежується комерцією (продажем). Тут на відміну від реала до цих пір можна реалізувати проекти, які відразу зроблять вас багатим і, можливо, знаменитим.

    Подивіться на приклад творців Фейсбуку та Вконтакте, а розробники месенджера WhatsApp вас не надихають? Їх додаток для мобільних телефонів (а так само програма Вацап для комп’ютера) через кілька років після створення було куплено вже згаданим Фейсбуком за неймовірні 19 мільярдів доларів. Це, звичайно ж, самі яскраві приклади, і їх досить таки мало, але багатьом такі висоти підкорювати і не потрібно. Досить просто стати бізнесменом середньої руки (або навіть володіти малим бізнесом), лише б він приносив дохід, достатній для задоволення ваших потреб. Щасливий не той, в кого багато, а той, кому вистачає.

    В чем прикол ведения бизнеса в онлайнеЗнайти гроші в мережі

    Знаєте, яка головна перевага онлайну? Це те, що тут можна отримати необмежено велику аудиторію, для збору якої в реалі можуть знадобитися десятиліття і тонни грошей, вкладених в рекламу. Порівняйте, наприклад, доходи Фейсбуку і Кока-коли. Якщо вони різняться, то незначно. А стільки часу знадобилося власникам Коли, щоб вийти на цей рівень? Суща дрібниця — близько століття. В той час, як онлайн-бізнес здатний вийти на порівнянний рівень усього лише за лічені роки.

    Це зумовлено саме величезною потенційною аудиторією, яку потрібно всього лише захопити і зацікавити, щоб вона сама (без всякої реклами, а лише спираючись на рекомендації своїх знайомих або слідуючи тренду, ринула у вашому напрямку). В інтернеті немає відстаней. У багатьох випадках навіть регіональних філій створювати не доведеться (наприклад, у разі онлайн-сервісів), хіба що національні, але знову ж таки не через відстаней, а з-за мовного відмінності.

    З іншого боку, таких розумників (розуміють як швидко заробити гроші сидячи за комп’ютером), як ми з вами, знайдеться теж не мало, що створює серйозну конкуренцію на цьому ринку. Більшість із задуманих бізнес-проектів в інтернеті терплять фіаско з ряду причин, і найчастіше саме через високу конкуренцію в цьому сегменті.

    Виграє завжди той, хто пропонує щось першим (або той, хто вчасно прочухал тенденцію — Гугл Тренди вам в допомогу), а всі решта змушені вже підбирати крихти зі столу. Наприклад, вийти зараз на онлайн-ринок зі своїм проектом соціальної мережі або пошукової системи практично не реально, навіть для компаній володіють величезним капіталом. Цей ринок уже поділений, і новий гравець повинен буде запропонувати щось таке, що зірве з насидженого місця мільйони користувачів. А це на кілька порядків зробити складніше, ніж обробити маящуюся без діла аудиторію, якій потрібно було за заріз спілкування або можливість швидко знайти відповідь на своє питання, а ринок цього не пропонував або ж наявні пропозиції були не належної якості.

    Але це зовсім не означає, що слід забити на перспективу подвизатися в онлайн-бізнесі і піти просиджувати штани в офісі. Спробувати все одно варто, бо важко заздалегідь передбачити, що вийде з тієї чи іншої бізнес-ідеї.

    Найбільш популярні варіанти ведення бізнесу в онлайні

    Тому я сьогодні і хочу висвітлити ряд найбільш популярних напрямків докладання зусиль при спробі наковырять грошенят з інтернету.

    Онлайн-бізнес з відкриттям інтернет-магазину

    Перше, напевно, що приходить в голову при розмові про бізнес в інтернеті — це інтернет-комерція. Очевидно, що якщо в інтернеті проводять досить багато часу чи не все активне (в плані купівельної спроможності населення, то де якщо не там йому і пропонувати свої товари та послуги. Ідея здорова, і багато інтернет-магазини, стали у свій час родоначальниками моди (наприклад, холодильник.ру), зараз заробляють досить-таки пристойно.

    Але конкуренція в цій ніші досить висока в тому числі і за рахунок того, що оффлайновий бізнес теж використовують інтернет, як засіб для залучення покупців (нарівні з іншими способами). Але на життя собі цим цілком можна заробити. Інша справа, що, як на мене, інтернет-магазин це не стільки онлайн, скільки оффлайн бізнес, бо крім дуже цікавою для мене області залучення клієнтів на сайт (з допомогою SEO, контекстної реклами, Яндекс Маркету тощо) існує і суто офлайнові аспекти (доставка товару, робота логіста, спілкування з клієнтами, прийом рекламацій тощо). Саме наявність зворотного боку медалі мене і зупиняє від докладання зусиль у цьому напрямку.

    Особливу увагу тут варто приділити саме ніші, в якій ви плануєте працювати. Те, на чому добре заробляли якихось п’ять років тому, зараз вже може виявитися «дохлим номером». Ідеальним варіантом, звичайно ж, було б знайти нішу, яка в рунеті ще не зайнята, але попит вже є. У цьому випадку ваша онлайн-комерція буде мати дуже високі шанси на успіх.

    Другим важливим питанням, після вибору ніші вашого майбутнього онлайн-бізнесу, буде вибір способу технічної реалізації сайту інтернет-магазину і способів залучення на нього клієнтів.

    Онлайн-бизнес с открытием интернет-магазинаЗнайти гроші в мережі

    Існує маса движків для Екомерц і навіть онлайн-конструкторів (як, наприклад, Skynell). Якісь з них платні (наприклад, Full Moguta.CMS), якісь безкоштовні (наприклад, Виртуемарт, Moguta.CMS і JoomShopping). Але у всіх них є свої переваги і недоліки, що ускладнює вибір. Наприклад, один мій товариш вже кілька років підбирає движок (перебрав їх всі, і вже по другому колу пішов), а магазин так і не створив.

    Що стосується питання залучення відвідувачів на свій онлайн-оазис бізнесу, то тут є два основних і цілий ряд допоміжних способів. Можна банально купувати контекстну рекламу (в рунеті це в основному Адвордс і Директ), але конкуренція в багатьох тематиках дуже висока і потрібно вміти оптимізувати рекламу, щоб за мінімум вкладень отримувати максимум віддачі. Про щось таке я розповідав у статтях за наведеними трохи вище посиланнями.

    Відвідувачів в інтернет-магазин можна намагатися залучати, просуваючи сам сайт в Топ пошукових систем по потрібних запитах. Про варіанти просування комерційного сайту можете прочитати за посиланням. Там не тільки про Сео згадується, але і про Яндекс Маркет і соціальні мережі, які теж дозволяють постачати клієнтів (наприклад, читайте про магазин в Instagram).

    Онлайн-сервіси — автоматизоване надання послуг

    Проте, продавати в мережі можна не тільки товари, але й послуги. Варіант автоматизованого ведення такого бізнесу в інтернеті можна охарактеризувати, як онлайн-сервіси. Головне питання тут полягає в тому, щоб втілити в життя вдалу ідею і виявитися одним з перших на ринку, щоб максимально легко залучити цільову аудиторію.

    Прикладом можуть служити численні біржіфріланса, копірайтингу і контенту, посилальні біржі, біржі по продажу сайтів тощо) або сервіси з перевірки позицій сайту, або ведуть на нього зворотних посилань і т. п. речей. Всі ці приклади з області сайтобудування та їх просування (читайте про 85 сервісів і програм для перевірки сайту), але можна знайти і масу прикладів з інших тематик.

    Онлайн-сервисы или бизнес в интернетеЗнайти гроші в мережі

    Головне, як я вже згадав, — це ідея та її економічне обгрунтування (багато знайдеться охочих платити за надані вами послуги або посередницькі дії біржі). Особливих вкладень може і не знадобитися (тільки на залучення програмістів і інших розробників), бо при веденні онлайн-бізнесу у вигляді сервісів відмінно працює така річ, як партнерська програма.

    Тобто рекламувати ваш онлайн-бізнес будуть ваші партнери, яким ви будете виплачувати відсоток з доходів залучених ними користувачів (читайте детальніше про реферальні програми). Найчастіше таким чином можна буде взагалі уникнути витрат на рекламу та популяризацію онлайн-сервісу. За вас все зроблять інші, але з ними доведеться поділитися майбутніми доходами вашого бізнесу.

    Інформаційний сайт — як варіант ведення інтернет-бізнесу в онлайні

    Ну і, звичайно ж, не можу не згадати про той варіант онлайн-бізнесу, коли основним джерелом ваших доходів є інформаційний сайт. Я підкреслюю, що це саме інформаційний проект, який на відміну від описаних раніше інтернет-комерції і онлайн-сервісів спочатку не є комерційним підприємством, тобто там нічого не продають (ні товари, ні послуги). Ну, або продають, але це не є основним напрямком діяльності даного проекту.

    Заробляють на таких проектах за рахунок розміщення реклами. Виходить аналог телевізійного каналу, де показують фільми безкоштовно, передачі та іншу нісенітницю, але разом з цим демонструють і рекламу. Відповідно, і заробіток на інформаційному сайті буде, швидше за все, прямо пропорційний його популярності, тобто кількістю відвідувачів, які заходять на нього протягом доби.

    Звичайно ж, рівень доходів при однаковій відвідуваності може відрізнятися в залежності від тематики ресурсу. Зрозуміло, що реклама на сайті з нерухомості буде коштувати дорожче, ніж на ігровому порталі. Але зате і відвідуваність у останнього наростити набагато простіше. Тут палиця о двох кінцях.

    Знайти гроші в мережі

    Що стосується монетизації подібних проектів. Як правило, у перші рік-два краще буде просто займатися його розкручуванням і розвитком, не роблячи особливого упору на монетизацію, бо можливі доходи в цей період будуть все одно занадто малі. Але із зростанням популярності і відвідуваності варто вже замислюватися про такі от способи монетизації сайтів:

  • Розміщення контекстної реклами від Яндекса або Гугла. У першому випадку вам потрібно буде зареєструвати і пройти модерацію до рекламної мережі Яндекса (зворотний бік Діректа), а в другому випадку варто вивчити принципи роботи з контекстно медійної мережею Гугл Адсенс. Для більшості проектів (з цієї області онлайн-бізнесу) це буде самий дохідний і кращий варіант заробітку, але далеко не для всіх.
  • Також можна буде заробити на розміщення банерної реклами. Краще всього розміщувати банери від прямих рекламодавців, але їх не завжди виходить швидко знайти, тому можливо і опосередковане від розміщення рекламних мереж на зразок AdvMaker (читайте огляд можливостей AdvMaker), Пингмедии, РотаБана або Nolix. Проте, раджу бути обережними з такими форматами, як попандеры і кликандеры, бо за це можна отримати пенальті від пошуковиків. Хоча є сайти, на яких інші варіанти медійної реклами взагалі працювати не будуть, тому доводиться ризикувати.
  • Якщо банери і контекст не працюють, то можна спробувати і тизерну рекламу (тизери). Але тут треба бути обережними, бо за шок-рекламу Яндекс зараз банить сайти, і вибирати тизерну мережу потрібно дуже ретельно, щоб там була можливість фільтрувати шок-оголошення.
  • Продаж посилань. У мене є сайт, який ніяк не виходить монетизувати крім як продажем з нього вічних посилань (в біржах ГГЛ, Гетгудлинкс, Ротапост), а також розміщенням на ньому платних статей (біржах Міралінкс і Вебартекс). При цьому сайті успішно розвивається і зростає його відвідуваність. Однак, якщо розвитком сайту нехтувати, то надмірна продаж посилань (особливо в біржах подібних Сапі) може призвести до його пессимізації в пошукових системах.
  • Партнерські програми. Має сенс пошукати підходящі вам за тематикою партнерські програми, які дозволять монетизувати наявний у вас трафік. Їх дуже багато (наприклад, партнерка «Моя справа» для монетизації фінансового трафіку або агрегатор партнерок Адмитад з пропозиціями на будь-який смак). Є навіть варіанти монетизації чисто мобільного трафіку (потоку користувачів, що заходять на ваш сайт через мобільні пристрої).
  • Послуги просування, створення, розкручування сайтів і т. п.

    Трохи вище ми розглянули варіант бізнесу, побудованого на автоматизації надання послуг з доступом через інтернет, і умовно обізвали його онлайн-сервіси. Але послуги можна надавати і в ручному (або напівавтоматичному режимі. Наприклад, це може бути SEO-компанія, дизайнерська студія по розробці шаблонів сайтів, фірма з просування в соціальних мережах і т. п.

    Даний вид діяльності можна віднести до бізнесу онлайн саме з причини того, що надані послуги потрібні для досягнення потрібного ефекту в мережі інтернет. Тобто сюди можна записати всі комерційні проекти, вектор докладання зусиль яких поширюється на глобальну павутину.

    онлайн услугиЗнайти гроші в мережі

    Серед таких варіантів створення свого онлайн-бізнесу можна виділити:

  • Веб-студія по створенню сайтів або оновлення дизайну на вже існуючих — попит на такого роду послуги буде існувати завжди, бо все нові і нові бізнес-компанії виходять в онлайн і їм потрібен «крутий» сайт. Або вже давно обретающийся онлайн сайт вимагає зміни дизайну, розробки нової системи навігації, доопрацювання юзабіліті і т. п. Багато власників такого роду бізнесу починають розуміти, що одним з комерційних факторів ранжирування в пошукових системах зараз є зручність сайту і його відповідність вимогам ніші. Причому в цій ніші досить багато сегментів — починаючи від бюджетного і закінчуючи представницьким.
  • Компанія з розкручування сайтів (Сео-контора). Ну, що тут сказати? Зараз все більше число таких компаній починають надавати комплексні послуги по залученню цільових клієнтів на сайти клієнтів. Це і управління компаніями в системах контексной рекламиі SEO просування для попадання сайту в органічну видачу Яндекса або Гугла (включає в себе оптимізацію самого сайту, його юзабіліті, а також закупівлю зовнішніх посилань), і просування по соціальними мережами, і краудмаркетинг (природне просування і популяризація просувається онлайн-бізнесу або бренду).
  • Дизайн-студія, яка може спеціалізуватися, наприклад, на створення логотипів для компанії, банерів, шаблонів для сайтів і т. п. В загальному-то щось схоже на перший варіант.
  • Команди працюють з соціальними мережами (типу Вктаргет або V-Like). Створюють і провідні групи у Фейсбуці та Контакті, постящие і раскручивающие промо або вірусні ролики на Ютубі (читайте як заробити гроші на ютубі), просувають сайт або бізнес в Твіттері і т. п. насправді це дуже кропітка робота, яку краще довірити професіоналам або найняти одного з них до себе на роботу.
  • Є ще маса інших варіантів, але головне тут знову ж вибрати нішу, де можна пробитися і є шанс регулярно отримувати замовлення. Дуже часто щось, що вже у всю працює в буржунете, ще не представлено в рунеті, і тут може бути прихований як раз ваш шанс зайняти ще вільний ринок бізнесу в онлайні.
  • Фріланс як різновид онлайн-бізнесу

    Якщо у студіях, кампаніях і конторах працюють по суті в команді, то фрілансер береться зробити те ж саме (або тільки частину) в поодинці. Це як ТОВ та ВП. Фріланс в онлайні дуже поширений, точніше він і отримав таке розповсюдження саме завдяки популяризації інтернету.

    Не так давно я писав на цю тему в статті, де були розглянуті наступні питання:

  • Хто такі фрілансери і чим вони займаються?
  • Плюси і мінуси роботи в інтернеті
  • Фріланс для початківців
  • Біржі фріланса і сайти для пошуку віддаленої роботи
  • Фриланс как разновидность онлайн-бизнесаЗнайти гроші в мережі

    Там були окреслені основні тематики, в яких спостерігається найбільше представництво гільдії фріланса, а також дані поради, які сайти краще використовувати для пошуку роботи і якими принципами керуватися для успішної розкрутки та напрацювання пулу постійних клієнтів.

    Фріланс зручний тим людям, хто віддає перевагу тягнути бізнес самостійно і не схильний до роботи в команді (мені, наприклад, це підходить). Також він дозволяє знайти добре оплачувану роботу у випадку, коли ви проживаєте в глибинці і не хочете переїжджати і міняти свій спосіб життя заради офлайн роботи. Як я вже згадував, ведення бізнесу онлайн дозволяє нівелювати будь-які відстані, які можуть виникнути між замовником і виконавцем. Початківцям бізнес з нуля можу порадити пошукати віддалену роботу на дому в Воркзилле.

    Інфобізнес, онлайн-семінари, коучинги, тренінги і т. п.

    Інфобізнес — це створення якихось навчальних курсів і програм з наступним їх розповсюдженням через інтернет. До цього ж виду онлайн-бізнесу можна віднести і всякі коучинги (що це таке?), тренінги, онлайн-семінари, вебінари (що це таке?) і інші варіанти дистанційного навчання через інтернет. Знову ж тут, як правило, можуть заробляти не тільки автори курсів, але і ті, хто прив’язується їх поширювати (за партнерською програмою). Якщо надумаєте цим займатися, то раджу звернути увагу на систему JustClick, що включає в себе повний набір інструментів (партнерку, магазин, сервіс e-mail розсилок тощо).

    Инфобизнес, онлайн-семинары, коучинги, тренингиЗнайти гроші в мережі

    Наприклад, я в свій час створив сторінку «Відеокурси» для поширення творіння Євгена Попова. Не скажу зараз, що це найкращі курси, але саме вони допомогли мені створити свій перший сайт. По багатьом тематиками, які цікаві користувачам, дуже важко знайти якісь оффлайн навчальні курси, а от онлайн-бізнес не залишає практично ніяких білих плям на освітній ниві. Інша справа, що серед наявних пропозицій дуже багато халтури і відвертого обману, що серйозно знижує довіру клієнтів і дещо протвережує тих, хто хотів би на цьому терені підгодуватися.

    Підсумки

    Підсумовуючи хотілося б сказати, що якщо у вас є жилка бізнесмена, то обов’язково розгляньте в тому числі і онлайн сектор докладання зусиль. Тут є де розгулятися, а якщо ідея бізнесу буде оригінальною і вдалою, то можна буде дуже швидко «піднятися». Але навіть звичайне дотримання правил і працьовитість здатне привести вас до прийнятного результату.

    Якщо я забув згадати ще якийсь варіант онлайн-бізнесу, який ви вважаєте перспективним на даний момент, то було б чудово, якщо б ви шепнули це нам на вушко в коментарях…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу