Просуваємо бізнес-сайти

3351
  • Хто такі асесори і які шкали вони використовують при оцінці?
  • Що зробити для отримання високої оцінки від асесорів Гугла
  • За що сайт може отримати низьку оцінку?
  • Завантажити інструкцію для асесорів Гугла за 2014 рік
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Якийсь час тому ми з вами розглянули питання, пов’язані з асесорами Яндекса, а саме ми поговорили про те, що це за люди, навіщо вони потрібні пошуковій системі і яким чином вони оцінюють сайти.

    Однак, асесори мають місце бути і у найбільшого в світі пошукача, який всі знають під ім’ям Гугл. В інтернеті можна знайти приклади інструкцій, за якими вони працюють, а також можна почерпнути багато інформації, отриманої з особистого досвіду оптимізаторів.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Роль асесорів у Google знову ж полягає в навчанні пошукової системи того, що апріорі дуже важко виміряти або оцінити наявними у машини засобами. Конкретно сьогодні ми поговоримо трохи за історію появи подібних вакансій в Гуглі, а також про те, на що дивляться ассессоры при оцінці сайтів або пошукової видачі, за якими критеріями і шкалами вони ведуть цю саму оцінку, ну і ще ми розглянемо специфіку винесення оцінок, наприклад, у порівнянні з тим же Яндексом. Сподіваюся, що буде цікаво, а можливо навіть корисно…

    Хто такі асесори і які шкали вони використовують при оцінці?

    Якщо говорити про історію зародження асессорского руху, то тут варто сказати, що в Гуглі такі люди з’явилися значно раніше, ніж в Яндексі (на початку нульових цього століття). У рунеті тоді ще навіть не було посилальних бірж, але зате процвітав обмін посилань з спеціально відведених для цього блоків або розділів на сайтах. Фактично це був своєрідний «кам’яний вік» СЕО в рунеті, а у буржуйського пошуковика вже з’явилася необхідність у використанні асесорів.

    Навіщо вони потрібні і які їхні обовязки? Все досить прозаїчно. Пошукова система наймає цілком собі живих людей (в Гуглі за це платять десь в районі десяти баксів на годину за перевірку приблизно півсотні сайтів за цей період часу), в обов’язок яких входить виконання запропонованих ним дій, щоб шляхом зняття певних показників (нескладних, з точки зору людини, але недоступних для розуміння алгоритму) оцінювати запропоновані їм сайти.

    Зібрані таким чином реперні точки допомагають алгоритму в майбутньому відрізняти хороші сайти від поганих за непрямими ознаками. Наприклад, щоб відрізнити зелене яблуко від червоного, не обов’язково його бачити, якщо до цього алгоритму була можливість точно знаючи колір зібрати про цих яблуках сотні інших, але непрямих ознак і параметрів, за сукупністю яких можна з високою часткою ймовірності зробити висновок про колір будь-якого запропонованого йому для тіста нового яблука. Ну, а тепер замініть «яблука» на «сайти» і ви отримаєте відповідь на питання про сенс праці асесорів у Google або будь-який інший пошукової системи.

    Основна відмінність пошукової системи Гугл від пошукової системи Яндекс полягає в тому, що Google від’їдає певну частку пошукової аудиторії практично у всіх країнах світу, а «дзеркало рунета» серйозно представлено, власне, тільки в рунеті (ну, ще і Туреччину намагаються певною мірою підкорити). Таким чином можна зробити справедливе припущення, що асесорів в Гуглі задіяно значно більше (рахунок йде на тисячі), бо потрібно охопити кожну країну або принаймні кожну мовну групу.

    Якщо пам’ятаєте, то у асесорів Яндекса була шкала оцінки сайтів зі значеннями вітальний, релевантний, нерелевантні, спамм і т. п., то в Google, природно, шкала використовується своя, і за утекшей в мережу інформації вони відносять перевіряються сайти до однієї з таких категорій (між ними ще є і чотири проміжних значення зразок четвірки з плюсом):

  • Дуже низька якість
  • Просто низька
  • Середнє
  • Висока
  • Архивысокое
  • Як я вже згадав, крім цього мають місце і чотири прикордонні оцінки виду Середнє+ або Дуже низьке+.

    Також в Гуглі за аналогією з Яндексом у асесорів є шкала оцінки пошукової видачі. Асесора даються набір запитів, по яких він переглядає видачу та виставляє оцінки перебувають там сайтів. В цьому випадку оцінки дуже схожі на ті, що мають місце бути і в Яндексі:

  • V (вітальний) — офіційний сайт, сайт компанії, а також, якщо запит таких відповідей не передбачає, то вітальним буде ресурс з найбільш якісним, повним і часто оновлюваним контентом. Наприклад, в рунеті по багатьом запитам як вітального Гугл використовує Вікіпедію (якісний, постійно оновлюваний і найбільш повний контент з багатьох тематик).
  • U (корисний) — сайт корисний для переважної більшості користувачів. Це авторитетні ресурси, на яких присутній якісний, різноманітний (всеосяжний) контент і які регулярно оновлюються (на них з’являються нові матеріали, переписуються застарілі тощо). На відміну від вітального, це будуть не офіційні сайти бренду або компанії, а які-то, припустимо, великі тематичні портали «трохи» не дотягують до Вікі.
  • R (релевантний) — корисний для кінцевого числа користувачів. На таких ресурсах менше різноманіття контенту, ніж у «корисного», а також їх авторитетність знаходиться на більш низькому рівні.
  • SR (релевантний з мінусом) — мало кому, але все-таки корисний. Найчастіше на таких ресурсах інформація буває застарілою, так і загальну якість контенту асесор оцінює як низький.
  • OT (не в тему) — сайт, корисний зникаюче малому числу користувачів з вводять такий запит. Його контент асесор оцінює, швидше за все, як марний або корисний точково.
  • NA — сайт не доступний (404 або ще якась технічна проблема, яка виникла на момент заходу на нього асесора).
  • Щоб було зрозуміліше. Перша оцінка не залежить від запиту — оцінюється тільки якість сторінки. Друга ж оцінка відображає те, наскільки ця сторінка відповідає змісту запиту (наскільки вона релевантна). Обидві ці шкали присутні (в усякому разі були присутні на панелі асесора Google, причому вони відображаються над кожним сайтом з Топ видачі по якомусь запитом.

    Також на панелі асесорів у Google є кнопки для того, щоб можна було б швидко віднести сайт до категорії:

  • «для дорослих» — сюди можуть бути віднесені не тільки сайти з таким контентом, але й містять, наприклад, банери з «контентом для дорослих»
  • «містять вірус або помилку» — не відкриваються з тієї чи іншої причини. При цьому і мітка такому сайту виставляється, швидше за все, OT (даремний), що було б украй прикро отримати, наприклад, коли асесор зайшов на ваш ресурс під час технічного збою на сервері (ймовірність цього буде підвищуватися при низькому аптайме) або під час технічних робіт по оновленню і т. п.
  • «на мові відмінному від мови запиту» — оцінка залежить від того, яку саме видачу Гугла (для якої країни) оцінює даний асесор, Наприклад, в українському сегменті цілком припустимі будуть відповіді на двох мовах (російською чи українською).
  • Для сайтів позначених цими фільтрами всі описані вище оцінки видачі не скасовуються.

    Оцінка сторінки сайту проводиться асесором за певними шаблонами. Спочатку оцінюється основний вміст сторінки (текст, картинки, відео, якийсь наявний на сторінці інструментарій, наприклад, калькулятор або форма замовлення). Меню, реклама та інший обвіс при оцінці основного вмісту не враховуються. Що важливо, якщо на сторінці є функціонал (інструментарій), то асесор Гугла цілком може його перевірити на працездатність. Хоча, судячи з часу відведеного йому на оцінку одного сайту, це навряд чи хто робить.

    Крім основного вмісту асесори оцінюють ще й додатковий (корисний обвіс), який сприяє ефективній роботі з сайтом відвідувачів (це меню, посилання, хлібні крихти, різні блоки типу «ще почитати» або «з цим товаром купують», а також, наприклад, кнопки соцзакладок, як це не дивно).

    Що зробити для отримання високої оцінки від асесорів Гугла

    На що ще можуть подивитися асесори Google при оцінці сторінки (що ще важливо для отримання сайтом хороших оцінок від них):

  • Наявність на будь-якій сторінці логотипу сайту і можливість переходу на головну сторінку при кліці по ньому. Хоча це і здається трохи дивним, але, дійсно, така організація структури стала вже по замовчуванню справою, тому відхилення від базової схеми може привести до зниження асессорской оцінки. Асесори Яндекса, як я розумію, на це уваги взагалі не звертають.
  • Знову ж таки, як ні дивно, але асесори Гугла крім загальної якості сторінки ресурсу в цілому також оцінюють і його репутацію (відгуки про людину сайті або компанії). Для цього вони вбивають відповідний запит (з операторами виключають пошук відгуків на людину сайті — читайте про те, як правильно гуглити) в пошуковий рядок, і в залежності від того, яких більше відгуків, ставиться цьому сайту плюс або мінус в карму.

    Нічого подібного про асесорів Яндекс я не чув, але напевно і у них оцінка репутації з’явиться, якщо ще не з’явилася. По-любому вже зараз потрібно починати моніторити і при необхідності коригувати формовану в інтернеті репутацію вашого сайту або бізнесу (часто снижаемую вашими конкурентами), щоб потім не ламати голову над причинами зниження у видачі не тільки Google, але і, можливо, в Яндексі.

  • Ще однією особливістю роботи асессорского корпусу Гугла є те, що перед ними ставиться завдання того, чи досягає оцінювана ними сторінки поставленої перед нею мети. Повністю розкривається тема статті; достатньо інформації на картці товару і чи здатна вона взагалі продавати; можна переглянути наявне відео на сторінці; працює наявний там калькулятор чого-небудь; функціонує форма замовлення і т. п. Завдання реалізується таким чином зрозуміла — прибрати з видачі (принаймні з Топа) ті сайти, які не будуть корисні відвідувачам Гугл-пошуку.
  • Особливості роботи асесорів Гугла і їх відмінність від роботи колег з Яндекса ми розглянули. Тепер Давайте детальніше поглянемо, а який сайт може бути віднесений ними до максимально можливої оцінки за якістю сторінки і сайту в цілому (те, що ми трохи вище позначили як «архивысокая оцінка»):

  • Авторитетність ресурсу, бренду або автора (авторів) ресурсу.
  • Охоплення майже всього пласта тим в ніші, де сайт мешкає. Те, що називається «повнота наданої інформації і про що я вже не раз говорив, наприклад, у статті «П’ять основних помилок при просування комерційного сайту». Якщо це інтернет-магазин, то повинен бути великий асортимент (у всякому разі в тій ніші, яку він намагається зайняти).
  • Асесори намагаються також оцінити, наскільки висловлюване на сторінці думку або опис (у разі статей, оглядів, обговорень на форумах або блогах) є експертною. Наприклад, контент на сайті Девакі апріорі експертний; у мене «серединка на половинку»; а на якому-небудь Гс тематики СЕО — порожній. В той же час може враховуватися і особиста експертність, коли людина не будучи «аксакалом» про що пише (статтю або на форумі) спираючись на свій особистий досвід.
  • Хороша репутація сайту в інтернеті, про яку ми тільки що говорили. Бажано, щоб позитивних відгуків було якомога більше, а негативних — як можна менше. Ну, це і так зрозуміло.
  • Крім повноти охоплення контент повинен відповідати й іншим критерієм його корисності користувачам (вода або одна лише гола суть, яку бери і пий повною ложкою). Якщо сторінка, наприклад, являє картку товару, то на ній будуть і всі можливі його фотки (з різних ракурсів і різних кольорів), опис, купа відгуків, вказівка ціни, рейтинг товару, характеристики, а також інформаційний обвіс (фільтри товарів, рекомендації, супутні товари тощо). Загалом, все по справі і все на місці. Прикладом може служити той же «Ситилинк».
  • Дизайн сайту повинен бути функціональним (все по справі) і полегшувати спілкування користувачів з сайтом, а не ускладнювати його. Не важливо, ким і за скільки він отрисован. Важливо, наскільки він сприяє зручності користування ресурсом. Тобто більший акцент потрібно робити не на графіку, а на юзабіліті. Чим простіше і зрозуміліше, ніж краще. Наприклад, у тому ж «Ситилинке» зручний фільтр і аскетичний дизайн чудово працюють.
  • На сайті в цілому повинна бути інформація про компанії та контактні дані, а також асесори звертають увагу на зазначення авторства текстів статей (для Гугла це важливо — можна скористатися прив’язкою сайту за своїм профілем в Google+, але і прямо вказувати автора).
  • Успішно оцінений асесорами сайт ще повинен буде відповідати за частотою оновлюваність (додавання нової інформації), яка притаманна того типу ресурсів, до якого він належить. Оцінку «архивысокую» не отримає, наприклад, сайт компанії, де останній запис в розділі «новини» датується минулого п’ятирічкою (потрібно хоча б кілька разів у місяць на такому ресурсі додавати щось нове). Ну, а якщо новинний ресурс, то вже тут і появу кількох нових записів в день може виявитися мало.
  • За що сайт може отримати низьку оцінку?

    На противагу якісного сайту давайте розглянемо характеристики сайту, який цілком собі може отримати низьку оцінки від асесорів Гугла:

  • Контент на сайті не унікальний, тобто скопійований з якогось іншого ресурсу чи групи ресурсів. Тут, думаю, все зрозуміло.
  • Банальності, якими рясніє весь ресурс — прописні істини та інша водна водичка. Знову ж таки, все залежить від формату і тематики ресурсу, бо на дитячих сайтах або ресурсах для початківців банальностей можна знайти багато, тому оцінка ведеться з позиції потенційного відвідувача.
  • Гугл сильно переймається з авторством, і якщо не зрозуміло, хто написав статтю (немає контактів, вказівки автора, відсутня прив’язка до Гугл+ профілем), то це може стати проблемою і призвести до заниження підсумкової оцінки. Асесор Google повинен оцінити рівень експертності (компетентності) того, хто текст написав.
  • Це все стосувалося основного вмісту (див. вище, ми про це говорили). Але оцінюється також і корисність додаткового контенту (меню, фільтри, блоки супутніх товарів або схожих статей тощо). Якщо його немає, або він в недостатній кількості, або того гірше — повністю замінений рекламою, то такий сайт отримає низьку оцінку асесора.
  • Погана репутація бренду, фірми, автора або ресурсу в інтернеті (велика кількість поганих відгуків) теж може призвести до заниження загальної оцінки.
  • Сильно застарілий або невдалий дизайн не відповідає сучасним вимогам. Наприклад, не адаптованість сайту під мобільні пристрої, незручне юзабіліті, труднощі читання з-за погано підібраної колірної схеми, вкрай незручне форматування вмісту і т. п.
  • Засилля реклами. Це не сподобається відвідувачам, а значить не сподобається і асесорам. Повинен дотримуватися паритет між бажанням заробити і здоровим глуздом. На жаль, не всім це дано.
  • Неохайний вигляд і зміст сайту (погана робота над виникаючими помилками). Це може бути наявність великої кількості битих посилань, не відкриваються картинок, не проигрывающихся відеороликів, сильно застарілі новини і т. п. речі, говорять асесора про те, що власнику, за великим рахунком, на ресурс плювати, так само як і його відвідувачів. Останніх це відштовхує, так само як і покупців на комерційному сайті. Який же тоді сенс тримати таку нечупару в Топі?
  • Однак, це було опис критеріїв потрапляння під оцінку «низька якість» від асесорів Google. А адже є ще й дуже «дуже низька якість». Якими ж критеріями має володіти перевіряється ресурс, щоб її удостоїться:

  • Повністю або більшою частиною сайт містить неунікальний контент
  • Цього самого контенту вкрай мало (типу, декількох сторінок)
  • Ресурс заражений вірусами (читайте як це перевірити)
  • Сторінки, створені на зламаних сайтах (опубліковані без відома власників). Наприклад, на одному з моїх ресурсів у свій час зробили дорвей. Правда це призвело до чудовишному зростання трафіку, і навіть після видалення дора трафік ще йшов якийсь час, але якщо подібні казуси знайдуть асесори, то ви можете постраждати навіть не знаючи за що. Тому перевіряйте технічний стан ресурсу, моніторте йде на нього трафік і при серйозних відхиленнях намагайтеся з’ясувати причину.
  • Сайти і окремі сторінки, не зрозуміло про що і для чого зроблені. Зрозуміло, що хочуть заробити, але для цього потрібно робити щось осмислене (мати «білу» легенду і логічне обґрунтування).
  • МФА (ресурси, створені тільки для заробітку на Адсенс), сателіти для продажу посилань (ГС) та інший шлак, основне завдання якого максимально заробити на рекламі, але не представляють нічого осмисленого або корисного відвідувачам.
  • Завантажити інструкцію для асесорів Гугла за 2014 рік

    Все вищесказане було витягами або стислим викладенням основних моментів, які можна почерпнути в наявною в паблике інструкції для асесорів Гугла. Ви можете її завантажити, і якщо володієте англійською, то почерпнути звідти багато всього такого, що в рамки цієї публікації просто-напросто не вмістилося.

    Навіть якщо вам, за великим рахунком, не цікавий Google (ваша цільова аудиторія мешкає в основному в Яндексі), то вивчення цієї інструкції все одно не буде марним заняттям. Чому? Ну, тому що рунет на кілька років відстає від буржунете, і з великою часткою ймовірності все те ж саме з’явиться в Яндексі (якщо ще не з’явилося).

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу