Створюємо Емайл розсилки

2741

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це вже друга стаття, присвячена веденню безкоштовної E-mail розсилки. Раніше ми познайомилися у всіх подробицях з сервісом Subscribe . Сабскрайбе надає дуже багато можливостей для авторів, в тому числі навіть централізовану відправку листів у Content Mail і MailList.

Створюємо Емайл розсилки

Однак світло на ньому клином не зійшовся і сьогодні ми переходимо до вивчення іншого сервісу — Content Mail. На цьому сервіс офіційно послуги безкоштовної розкрутки, подібної Сайбскрабу, немає, але, як виявилося згодом, це не зовсім так.

Реєстрація автора E-mail розсилки Content Mail

Через кілька місяців після реєстрації в мене раптом почався різкий ріст передплатників, який тривав приблизно тиждень. Ніяких дій з мого боку для цього не робилося, у зв’язку з чим я можу зробити висновок, що на сервісі безкоштовних поштових скриньок від Mail (тут читайте докладніше про цю пошту) теж практикується безкоштовна реклама розсилки.

За тиждень безкоштовної розкрутки кількість передплатників у мене виросло з 170 до 770. І в результаті, їх число серйозно перевищило аналогічний показник на Subscribe, при тому, що зміст випусків було абсолютно однаково на обох сервісу. Але все ж Content Mail має один дуже суттєвий (у всякому разі для мене) недолік — в безкоштовну розсилку можна додавати зображення (тільки в платній).

Для початку реєстрації вам потрібно буде зайти на цю сторінку і натиснути на розташовану праворуч велику зелену кнопку «Створити нову безкоштовно»:

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки В результаті відкриється сторінка, де вам потрібно буде заповнити всі запропоновані поля обов’язкові до заповнення поля позначені зірочками).

В полі «Назва» постарайтеся ввести фразу, яка зможе в подальшому спонукати потенційних передплатників зацікавитися вашою тематикою. Ставтеся до цього як до створення заголовка до рекламного оголошення.

Галочку в полі «Обслуговування в платному режимі» краще не ставити, якщо ви не хочете платити за цю справу. Придумайте і повторіть два рази пароль для входу в панель керування та вкажіть ваш контактний E-mail.

В полі «Виберіть категорію» ви повинні будете вибрати з випадаючого списку найбільш підходящу вашій тематиці категорію. Я, наприклад, вибрав «Створення сайтів» з розділу «Інтернет». У полі «Періодичність випусків» ви повинні будете вибрати з випадаючого списку передбачувану частотність (я поставив раз в тиждень).

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

В полі «Опис» ви повинні ввести короткий огляд змісту вашої поштової розсилки (до 1024 символів), не забуваючи при цьому, що цим описом ви повинні залучити потенційних передплатників до подальшого ознайомлення з нею і можливо до передплатою. Ставтеся до цього, як до складання рекламного оголошення, але не захоплюйтеся. Якщо вміст не буде відповідати опису, то це насторожить або навіть відлякає передплатників.

У полі «Приклад випуску» ви повинні вставити ваш перший випуск, для того, щоб з ним міг ознайомитися модератор із Content Mail. Якщо опис і перший випуск не викличуть у модератора якихось різких негативних емоцій, то вона буде схвалена і ви зможете продовжувати. Але для цього потрібно буде підготувати належним чином перший «млинець».

Простий спосіб створення випусків

Якщо ви дружите з HTML (тут про мову гіпертекстової розмітки розмова починається), то проблем у вас виникнути не повинно. Якщо ж для вас це поки що темний ліс, то можете переглянути матеріали рубрики HTML для початківців, для того, щоб хоч трохи розуміти що і для чого використовується.

Давайте я вам розповім про дуже простий спосіб створення нових випусків Content Mail, використовуючи для цього матеріали вашого сайту. У цьому випадку, зручно віддавати в розсилку тільки анонси на нові матеріали вашого проекту, а для того, щоб прочитати повні версії статей, передплатники будуть змушені переходити за посиланням «Читати далі» з листа.

Таким чином ви збільшите відвідуваність вашого сайту за рахунок E-mail передплатників. Саме так я роблю сам, а подивитися приклад тут можна тут.

Так ось, такий випуск найпростіше створити на основі головної сторінки вашого блогу. Адже Там якраз анонси матеріалів і виводяться. Клацніть правою кнопкою на цій сторінці та виберіть з контекстного меню браузера щось на кшталт «Показати вихідний код сторінки» (зміст напису залежить від використовуваного браузера.

Знаходите в коді фрагмент анонсів статей і копіюєте його в текстовий редактор Notepad++, де видаляєте все зайве і додаєте, наприклад, на початку фразу:

Здрастуйте, шановні передплатники! Запрошую вас ознайомитися з новими матеріалами блогу для початківців вебмайстрів —

Ось приклад моєї E-mail розсилки. Якщо перегляньте вихідний код, то побачите, що я просто видалив все зайве з HTML коду головної сторінки. Ну гаразд, будемо вважати, що перший тестовий випуск для сервісу Content Mail ви тим чи іншим способом створите.

Створення нової безкоштовної розсилки на сервісі Content Mail

Тепер вам потрібно буде скопіювати HTML-код цього випуску в буфер обміну і вставити у полі «Приклад». Далі потрібно ввести код підтвердження (своєрідна капча), поставити чи зняти ряд галочок:

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

В області «Показ в каталозі» галочку краще буде залишити, оскільки в цьому випадку ваша безкоштовна розсилка буде відображатися у вибраній категорії каталогу і відвідувачі Content Mail зможуть на неї підписатися, побачивши привабливу назву та опис.

В області «Статистика» ви можете поставити галочку, якщо хочете, щоб вам на E-mail щотижня надсилали звіт про кількість нових передплатників.

Якщо ви залишите позначку у полі «Підтвердження автором», то перш ніж вона буде відправлена вашим передплатникам на ваш E-mail прийде лист з зразком випуску, де потрібно буде перейти по посиланню «Підтвердити» з цього листа.

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

Як ви розумієте, це робиться з міркувань безпеки, щоб ніхто не міг би відправити щось від вашого імені і без вашого відома. Якщо хочете отримувати буклет «На допомогу автору», то залиште галочку у відповідному полі форми.

Вам ще залишиться заповнити графи у розділі «Інформація для служби підтримки». Те, що ви туди введете, не буде відображатися на Content Mail. Власне, все. Тепер вам залишиться тільки поставити галочку в полі «Я приймаю умови авторського договору» і натиснути на кнопку «Створити».

Якщо ви заповнили все вірно, то на сторінці, що відкриється, ви побачите повідомлення про це. Питання прийняття чи не прийняття вашої безкоштовної розсилки в Content Mail вирішується модератором протягом декількох днів, після чого вам буде надіслано лист з підтвердженням реєстрації.

У цьому листі вказані реквізити (ID розсилки, пароль на доступ до її управління), а так само наведені правила користування сервісом Content Mail.

Підготовка і відправлення випусків Content Mail

Використовуючи отримані в листі дані (ID і пароль) ви можете увійти в Content Mail як автор (вхід через форму «Автору», розташовану вгорі сторінки праворуч):

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

У вікні у лівій колонці Випуск обираєте пункт «Відправити»:

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

В результаті потрапите на сторінку відправки нового випуску E-mail розсилки на сервісі Content Mail. Скопіюйте в поле «Зміст» заздалегідь підготовлений код (як його зробити, я розповідав трохи вище) або ж скористайтеся можливостями вбудованого візуального редактора і створіть все з нуля. Якщо візуальний редактор відключений, то ви можете його активувати, натиснувши відповідне посилання над полем:

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

По зовнішньому вигляду і можливостям цей редактор нагадує візуальний редактор, використовуваний в Joomla :

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

Якщо ви хочете весь час використовувати візуальний редактор при відправці нових номерів розсилки, то поставте галочку в полі «Завжди завантажувати візуальний редактор»:

Створюємо Емайл розсилкиСтворюємо Емайл розсилки

Виберете дату відправки у відповідному полі, а з допомогою кнопки «Попередній перегляд» ви зможете зрозуміти, як буде виглядати лист. Якщо все в порядку, то натисніть на кнопку «Відправити».

Якщо при реєстрації ви залишили галочку в полі «Підтвердження автором», то номер не буде відправлений передплатникам, поки ви не перейдете по посиланню «Підтвердити» з надісланого вам листа.

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу