Як розкрутити сайт самому

3168
  • Аналіз видимості сайту
  • Створення ефективних кампаній в контексті
  • Збір семантики Advodka
  • Порівняння доменів і пошук нової семантики
  • Рейтинг найпопулярніших сайтів рунета
  • Підсумовуємо
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Раніше я вже писав про способи просування комерційних сайтів, де згадував кілька найбільш ефективних і часто використовуваних методів залучення відвідувачів на сторінки свого сайту.

    Основними, звичайно ж, є СЕО просування і контекстна реклама, бо їх використовують майже всі власники комерційних ресурсів. Сео дає результат не відразу, але зате потім вже не буде вимагати великих вкладень, а контекст хоч і буде вимагати постійних вливань, але дозволяє отримувати відвідувачів відразу після запуску кампанії в Директе або Адвордсе.

    При просуванні сайту в органічній видачі (SEO) або при використанні контекстної, основним і першочерговим завданням будь-якої буде збір семантики, тобто пулу запитів (семантичного ядра), з яким ви будете намагатися потрапити в Топ, або під які будете створювати і оптимізувати оголошення контекстної реклами. Саме збір семантики визначає, чи буде ваш проект вдалим або ж його просування піде ні добре ні погано.

    Як розкрутити сайт самому

    У статті про 10 основних помилок та 5 базових рекомендацій просування сайту я говорив, що найпоширенішою причиною невдачі є збір надто маленького семантичного ядра. У цьому випадку охоплюється лише мала частина (вершина айсберга), а все — «найсмачніше» залишається поза полем вашого зору. Ну, а другою за важливістю причиною невдач є нехтування вивченням сайтів і принципів просування ваших конкурентів.

    Саме по собі розуміння цих моментів вже добре, але ось що потрібно робити, щоб зібрати повну семантику і в деталях вивчити своїх конкурентів? Варіантів, звичайно ж, існує безліч, але не всі з них будуть доступні у фінансовому плані і не всі з них прості в розумінні і засвоєнні.

    Сьогодні я хочу вам запропонувати рішення від сервісу Advodka (чудово звучить, чи не правда?). Як мені здалося, цей сервіс поєднує в собі простоту, багатий функціонал і дешевизну, що робить його доступним практично для всіх вебмайстрів і оптимізаторів без винятку. Крім цього, всі читачі отримають подарунок (промо-код), який можна буде забрати в кінці цієї публікації.

    Аналіз видимості для збільшення відвідуваності сайту

    Отже, сервіс Advodka (абревіатура від adv over direct keywords analytics) являє собою інструмент для аналізу ключових фраз і конкурентів (що належать їм сайтів) в органічній видачі (серпі) і в блоках контекстної реклами.

    Оцінюється у тому числі і видимість сайтів (доменів), тобто їх наявність у Топ-20 за всім можливим пошуковим запитам (з ненульовим трафіком за ним, тобто «пустушки» сюди не входять), а також за наведеними даними (ціною потрапляння до розміщення контексту або документів, що беруть участь у ранжуванні) можна оцінити конкурентність запитів для просування.

    Причому видимість сайту можна пробити не тільки для свого домену, але для доменів всіх ваших конкурентів, і навіть порівняти позиції за загальним для вас з ними запитам або пошукати у конкурентів щось таке, що ви упустили при роботі над своїм семантичним ядром. У Мегаиндексе, наприклад, теж можна видимість сайту оцінити, але в Advodka це все виводиться на зовсім інший рівень.

    Наприклад, Мегаиндекс мені видає близько двох тисяч запитів, за якими мій блог видно в Яндексі і Гуглі, а в Advodka цей список набагато ширший:

    Видимость сайтаЯк розкрутити сайт самому

    Для отримання такого звіту потрібно на вкладці «Аналітика запитів та доменів» ввести Url (або доменне ім’я) цікавить вас сайту. Для мого блогу знайшлося більше десяти тисяч запитів до Яндексу і ще більше по Гуглу, де https:// потрапляє в Топ 20. Причому це не просто цифри. За ним можна клікнути мишею і переглянути всі ці тисячі запитів.

    Зеленим або червоним кольором у верхньому регістрі (з плюсом або мінусом) наводиться зростання або спад даного числа за останній місяць, що допомагає оцінити якісний зростання видимості сайту. Трохи нижче наведена місячна статистика по зниклим і з’явилися запитам. Правда тут треба розуміти, що Advodka не враховує «пустушки» (запити з нульовою частотністю), однак, деякі ключі в цей місяць можуть не питати ні разу, але зате запитати в наступний місяць, тому і будуть суттєвими цифри в полях «З’явилося» і «Пропало».

    Видимость домена в AdvodkaЯк розкрутити сайт самому

    Ну, і також можна буде оцінити зростання або спад позицій по цифрам в полях «Виросло» і «Просіла». При оцінці доменів конкурентів ще будуть цікаві цифри його місячної відвідуваності та інші пузомірки типу Тіц, Пр, а також наявності сайту в популярних каталогах (Дмоз і ЯК).

    Праворуч буде наведена визаулизация видимості сайту і розподіл її між Яндексом і Гуглом. Там теж все кликабельно.

    Визиализация видимости сайта в Яндексе и ГуглеЯк розкрутити сайт самому

    Наприклад, можна клацнути по області перетину запитів потрапили в Топ-20 і в Яндексі та в Гуглі, щоб спробувати проаналізувати сторінки, оптимізовані під ці запити, і перенести ці напрацювання і на інші сторінки, щоб максималізувати видимість вашого сайту.

    Видимость сайта в Яндексе и ГуглеЯк розкрутити сайт самому

    При бажанні, дані будь-якого звіту ви зможете завантажити собі на комп’ютер у вигляді файлу CSV файлу для подальшого аналізу (посилання «Експорт в CSV» у правому верхньому куті). Правда, ця можливість доступна лише на платному акаунті (вартість складає трохи менше тисячі рублів за місяць користування сервісом).

    В даному звіті по видимості сайту (списку ключових слів, за якими ваш чи чужий сайт займає позиції в Топ 20) крім позицій наведено ще й частотність запиту, відсоток трафіку за нього (оцінне значення), а також вартості кліка в спецрозміщенні і гарантії. Остання інформація дуже добре корелюється до конкурентністю запиту, яку потрібно обов’язково враховувати при складанні семантичного ядра.

    Взагалі, аналіз видимості сайту особисто я використовую не тільки для оцінки свого сайту. Це дуже зручний інструмент для збагачення семантичного ядра. Суть методу така. Якщо я випадково (або шукаючи цілеспрямовано) зустрічаю сайт, який близький до мого і очевидно успішний, то я не премину подивитися на яких запитах він «піднявся». Для цього достатньо просто додати цей домен в Advodka і подивитися список запитів, по яких сайт-конкурент виліз в Топ 20.

    У першу чергу варто звертати увагу на частотні, але не сильноконкурентные запити. Їх буде небагато, але зате ви на них зможете дуже швидко і легко піднятися. Чим більше конкурентів ви проаналізуєте, тим повніше і різноманітніше буде ваша семантика, що саме по собі вже буде відзначено пошуковими системами, як позитивний аспект.

    Однак, і видимість свого власного сайту варто піддавати всебічному аналізу. Вивантажите список CSV за ключовими словами, по якому ваш домен сидить у Топ-20, і пошукайте запити, які в Топ 10 ще не потрапили, але є «смачними» (тобто мають пристойну частотність і відносно низьку конкуренцію).

    Підняти їх в Топ найчастіше можна буде простим додаванням внутрішньої посилання з потрібним анкором на ту статтю, яку пошукова система порахувала релевантної (вона вказана в самому правому стовпці списку). На крайняк купіть на неї одну-дві посилання з потрібним анкором і точно потрапите в Топ. І це буде тим вигідніше, чим вище лід (це маржа з однієї продажу) у вашій тематиці. Наприклад, у нерухомості має сенс боротися навіть за запити з одиничною частотою запиту на місяць, бо навіть одна продаж окупить всі можливі витрати.

    Створення ефективних кампаній в Директе і Адвордсе

    Що примітно, звіт буде надано не тільки з органічної видачі, але і по контекстній рекламі (Яндекс Директ і Гугл Адвордс). Я на свій блог рекламу не купую, тому у мене не заповнений даний блок звіту, але для комерційного сайту ця інформація буде вельми актуальною.

    Видимость сайта в контекстной рекламеЯк розкрутити сайт самому

    Тут ви знайдете запити, по яких показується реклама цих сайтів на перших двох сторінках видачі Яндекса або Гугла. Причому всі ці цифри клікабельні. За ними криється реальний список ключових слів, за якими даний сайт показує свої оголошення у Директе або Адвордсе.

    Можна буде оцінити частотність цих запитів, що залучається за ним трафік, вартість кліка (конкурентність), а також побачити заголовок і текст оголошення (що може бути корисно при складанні своїх оголошень).

    Як розкрутити сайт самому

    Якщо ви створюєте або плануєте створити свої рекламні кампанії в Яндекс Директе або Гугл Адвордсе, то однією з основних проблем для вас знову ж стане збір семантики (ключових запитів, по яких будуть відображатися ваші оголошення) та складання найбільш ефективних оголошень з них.

    Якщо ви новачок в цій справі або ніколи не працювали з даною тематикою, то кращим варіантом буде підглянути все це у ваших конкурентів, яких можна буде легко знайти за допомогою сервісу Advodka.

    Поиск конкурентов по контекстной рекламе в Директе и АдвордсеЯк розкрутити сайт самому

    Для цього просто введіть свій домен для аналізу (якщо ще контекстному не займалися, то введіть домен вже відомого вам конкурента), після чого клацніть у рядку «Конкурентів» з потрібної цифри (в залежності від системи реклами та регіону, де ви плануєте здійснювати показ оголошень).

    Конкуренты в контекстеЯк розкрутити сайт самому

    Відкриється список ваших потенційних конкурентів, дані по яким ви можете вивчити в наведеній таблиці, або у всіх подробицях вивчити ключові слова і відповідні їм оголошення, просто клікнувши за адресою їх сайту (у вікні, потрібно буде клацнути по числу в рядку «Запитів Топ 20» у блоці «Контекстна реклама»).

    Збір семантики Advodka шляхом введення початкового запиту

    В обох випадках (підбору семядра для SEO і контекстної реклами) ми «танцювали» від домену. Однак, Advodka дозволяє почати збір семантики і з введення запиту.

    Анализ запросов в AdvodkaЯк розкрутити сайт самому

    За даним запитом ви зможете отримати масу вичерпної інформації:

  • В області «Аналіз» ви дізнаєтеся його частотність в Яндексі або Гуглі (для двох регіонів — Москва і Пітер), конкурентність (число результатів у видачі), а також вартість попадання в спецрозміщення і гарантовані покази.
  • Трохи правіше будуть наведені дані, схожі за своєю структурою з тими, що надає Вордстат при введенні в нього запиту. Тільки тут крім частотності запиту (утвореного шляхом додавання слів до свовосочетанию) буде вказана і його конкурентність (у вигляді числа результатів пошуку і вартості кліка в спецрозміщенні). Даний список можна викачати у вигляді CSV файлу.
  • В області «Контекст за запитом» ви побачите список доменів, які рекламуються в Яндексі або Гуглі по вказаній вами ключовою фразою (на перших двох сторінках видачі). Для них буде зазначено загальне число запитів, за якими вони рекламуються, і той трафік, що вони орієнтовно з них отримують.

    Як розкрутити сайт самому

    А також будуть наведені приклади розміщуваних ними оголошень. По кожному з цих доменів (фактично ваших конкурентів) можна буде отримати докладну інформацію, просто якшо по їх назві.

  • В області «З даним запитом у контексті також купують» наведено список ключових слів, які також використовують ваші конкуренти. Зазвичай він досить великий і відкривається повністю за наведеною нижче посиланням. Його ще можна буде викачати в вигляді CSV файлу. В принципі, при належному підході і удачі тут можна насмикати багато ідей для розширення семантики свого сайту.
    Ключевые Як розкрутити сайт самому
  • Далі йдуть перші 20 результатів органічного пошуку за даним запитом, де можна буде оцінити всі наявні там сайти за наведеними у зведеній таблиці даними (наявності в каталогах, пузомірки, трафік, число запитів, за якими він видно в пошуку тощо). За цими даними, до речі, теж можна зробити багато висновків. Наприклад, якщо всі сайти в Топ знаходяться в ЯК, то ваш сайт, не знаходиться в цьому каталозі, буде апріорі їм програвати. Ну і, звичайно ж, при кліці по назві сайту ви зможете вивчити всю його таємницю.
  • В останній області наведено запити, за якими цільові сторінки сайтів з Топ-20 за даним запитом так само видно у видачі Яндекса або Гугла. Фактично це вам підказка, які запитів можна поєднувати (з заданими вами) на одній сторінці (лендинге — що це таке). Це, насправді, не так очевидно, як здається.

    Совмещение запросов на лендинге с помощью AdvodkaЯк розкрутити сайт самому

    Адже робота з семантикою полягає не тільки в підборі всіх можливих ключових слів, але і вміле їх об’єднання і оптимізація під них цільових сторінок. Іноді відповідь на питання про допустимість поєднання на одному лендинге декількох запитів не є тривіальним, і найкращим варіантом тут буде вивчення конкурентів, що нам і дозволяє зробити Advodka.

  • Порівняння доменів в Advodka.ru і пошук нової семантики

    На другій вкладці сервісу Advodka нам пропонують інструмент для порівняння сайтів (доменів). Для порівняння можна ввести через кому до п’яти доменів і натиснути кнопку «Порівняти». На сторінці, що відкрилася, вам пропонується налаштувати декілька додаткових фільтрів:

    Сравнение сайтов в AdvodkaЯк розкрутити сайт самому

    По-перше, якісь з доменів ви зможете тимчасово виключити з порівняння. По-друге, ви можете проводити порівняння з органічної видачі, або по контекстній рекламі. По-третє, в порівнянні можуть брати участь різні запити:

  • Всі
  • Загальні — за ним всі порівнювані сайти знаходяться у Топ-20
  • Унікальні — за ним в Топ 20 перебуває тільки один сайт
  • Ну, і також вам надається можливість вибрати пошукову систему, для якої проводиться порівняння, та вибрати регіон. Взагалі Advodka поки працює тільки з двома наймасовішими з них (Москва і Пітер), але в майбутньому повинні бути додані і інші. Після налаштування фільтрів сміливо тисніть на кнопку «Досліджувати».

    Як розкрутити сайт самому

    Особисто мені цей інструмент цікавий перш за все пошуком таких запитів, які я упустив при складанні семантичного ядра, але їх не впустили мої конкуренти. Тому в фільтрах серед конкурентів я шукаю «унікальні запити», які у мене не зустрічаються. Тут же можна буде оцінити перспективність просування по них, глянувши на їх частотність і конкурентність (число результатів у видачі та вартість кліка в контекстній рекламі).

    Хоча, можна провести порівняння і за загальним для всіх конкурентів запитам, щоб подивитися, хто в цьому плані виявився успішнішим і, можливо, щось перейняти у конкурентів в плані зовнішньої і внутрішньої оптимізації.

    Рейтинг популярних доменів сайтів рунета від Advodka

    На останній вкладці «Рейтинг доменів» вам надається можливість сформувати і вивчити рейтинг найбільш відвідуваних сайтів за даними Яндекса або Гугла, а також для одного з двох регіонів — Петербурга або Москви.

    Як розкрутити сайт самому

    За замовчуванням результати (мільйон доменів) відсортовані за показниками місячного трафіку з органічної видачі. Але можна настроїти сортування і по видимості сайту (кількістю запитів в Топі), а також за параметрами характеризують кампанії в контекстній рекламі. Мій блог https:// при сортуванні за замовчуванням займає почесне 165 місце на другій сторінці рейтингу.

    По кожному з представлених в рейтингу Advodka домену можна отримати інформацію з зведеної таблиці (як з органічної видачі, так і за пузомеркам і даних контекстних кампаній), або клікнути по його назві та перейти до докладного вивчення всієї таємниці зацікавив вас сайту.

    Взагалі, ідея рейтингу дуже хороша, бо завжди корисно повивчати лідерів ринку. Але ось я б ще додав сюди можливість фільтрації по тематиці, яку можна хоча б частково витягнути з даних Яндекс Каталогу і Дмоза. ІМХО.

    Підсумовуємо

    Мені Advodka сподобалася. Багато корисної інформації за порівняно невеликі гроші. З деяких особливостей, які хотілося б відзначити:

  • База сервісу зараз містить понад 23 000 000 ключових запитів по двох найбільш популярних регіонах Росії (Москві і Пітеру), що дозволяє миттєво отримувати вичерпні варіанти по збору семантики і аналізу конкурентів. Ніякого парсинга — все вже зібрано і оновлюється в фоновому режимі. В цьому плані збір семядра в Advodka буде протікати значніше швидше, ніж при використанні Вордстата або Кейколектора.
  • При цьому база підтримується в актуальному стані — період її повного оновлення становить один місяць. Також найближчим часом очікується істотне розширення функціоналу, включаючи згадане вище додавання тематик в рейтинг доменів, а також збільшення числа регіонів, по яким буде збиратися статистика.
  • У базу потрапляють тільки запити з відмінною від нульової частотністю. Таким чином, відразу відсікаються запити-пустушки, які при використанні Вордстатата доводилося відсіювати з допомогою додаткових операторів.
  • Можна замовити індивідуальний збір даних або навіть аналітику по цікавить вас проблематики. Наприклад, вициганити у конкурентів ціни й асортимент товарів. Індивідуальний підхід істотно розширює цільову аудиторію для сервісу Advodka
  • З побажань сервісу хотілося б відзначити можливість розширення регіонів і додавання фільтру за тематиками в рейтинг доменів (оновлення вже заплановані на найближчий час). А так для сервісу, якій народився трохи більше півроку тому, Advodka навіть дуже інтенсивно і успішно розвивається, утримуючи при цьому ціни на рівні значно нижчому, ніж у конкурентів.

    Ну, а тепер обіцяний подарунок. Якщо протягом двох тижнів після виходу статті при реєстрації вказати промо-код «KtoNaNovenkogo», то відкриється безкоштовний доступ на тиждень для тестування можливостей сервісу, який дозволяє переглядати і завантажувати будь-які звіти глибиною не більше 100 рядків.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу