Як розкрутити сайт самому

2863
  • А навіщо з усім цим перейматися?
  • Які інструменти включає в себе віджет від Meedget
  • Налаштування віджета в адмінці і його додавання на сайт
  • Резюме
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Останнім часом я досить часто став писати про методи підвищення конверсії на комерційному сайті. І це не спроста. Багато онлайн-бізнесмени зараз переживають не найкращі часи через падіння купівельного попиту. Наприклад, один мій знайомий володіє інтернет-магазином, який багато років дозволяв йому досить-таки безбідно існувати. А ось в цьому році продажі у нього впевнено стали прагнути до нуля.

    В такій ситуації люди починають замислюватися про оптимізацію бізнесу та боротьби за кожного відвідувача, який прийшов до них на сайт. Якщо раніше можна було «розкидатися» і не звертати на низьку конверсію увагу, бо продажів і так було достатньо, то зараз кожна їх них стає на вагу золота. Можливо, що не у всіх онлайн-бізнесменів все так сумно, але загальна тенденція в бік погіршення все ж має місце бути.

    Як розкрутити сайт самому

    Сьогоднішній герой нашого огляду називається Meedget (дізнався про нього з недавнього поста у Девакі), він пропонує набір інструментів для підвищення конверсії на комерційному сайті, які з одного боку покликані підвищити до нього довіру клієнтів, а з іншого — отримати якомога більше додаткових продажів. Останнє досягається досить-таки нетривіальним способом, але про це читайте трохи нижче.

    Суть методу полягає в установці на сайт віджета (колись я писав про віджети Яндекса, але це до них ніякого відношення не має), зовнішній вигляд і зміст якого можна настроїти в адмінці сервісу. Що примітно, набір інструментів був «вистражданий» у надрах фірми, яка займалася просуванням сайтів з оплатою за ліди (замовлення).

    Там виявили ряд закономірностей, що впливають на конверсію, і оформили все це справа в віджети, які співробітники фірми вже адаптували під сайти клієнтів. Ну, а зараз в режимі бета-тестування вони виклали цей інструмент у вільний доступ. Передбачені як платні, так і безкоштовний тарифний плани.

    А навіщо з усім цим перейматися?

    Як я вже згадував, принципи, використовувані в віджеті від Meedget, спочатку застосовувалися як окремі елементи, які поліпшують конверсію на сайті, що ця компанія брала на просування. Оплата за ліди зараз стає все більш поширеною серед SEO-контор, бо клієнту в цьому випадку абсолютно зрозуміло, за що він платить (не за якісь загадкові «позиції», а за піддаються аналізу наявними у нього інструментами продажу).

    У цьому випадку SEO-компанія, яка взялася за просування, повинна перейматися не тільки залученням цільових відвідувачів з пошукових систем на сайт, але і їх утриманням і перетворенням у клієнтів, так як оплата йде за ліди (замовлення), які від застосування SEO в чистому вигляді не завжди ростуть так, як хотілося б. Намагаючись уніфікувати підхід в Meedget пришили до створення даного набору (елемента), який менеджери компанії адаптували під спонсоровані ними сайти, тим самим істотно підвищуючи число продажів (конверсію), за що компанія і отримувала гроші.

    Така передісторія, почерпнута мною на блозі розробників. Зараз проект знаходиться в загальному доступі на стадії бета-тестування (активної доопрацювання та застосування побажань клієнтів). Спробувати його можна буде і безкоштовно (благо передбачений такий тариф). Якщо справа піде в потрібному вам напрямку, то можна буде перейти і на платні тарифи розширюють ваші можливості.

    Як розкрутити сайт самому

    Модулі, з яких складається віджет Meedget, створювалися не навмання, звичайно ж, а по ходу безпосередньої роботи з сайтами клієнтів і спробою підвищити на них конверсію. Для збільшення числа продажів завжди доводиться проводити активну роботу над функціоналом, «корисністю» сайту і довіри до нього потенційного клієнта. Шляхом постійного аналізу зміни поведінки користувачів на сайті вдалося виділити найбільш вдалі варіанти, які й лягли в основу віджета.

    Причому ефект від віджета може полягати не тільки в збільшенні сьогохвилинних продажів, але і в поліпшенні відношення до вашого сайту пошукових систем. Наприклад, Яндекс останні кілька років оцінює комерційні сайти не тільки з точки зору внутрішньої і зовнішньої оптимізації текстів, але і з точки зору його функціональності (наявність достовірних контактів, калькуляторів, портфоліо, відгуків, зручності форм замовлень, навігації і т. п. речей).

    Робить це Яндекс з допомогою своїх ассесоров, завдяки яким він навчився переглядати сайти очима людини. Тепер йому доступна оцінка дизайну, якості, довіри, зручності роботи та інших понять, які досить легко піддаються аналізу людиною, але раніше були не доступні для розуміння машині. Віджет від Meedget як раз і додає на сайт ті елементи (калькулятор, відгуки, зворотний дзвінок, портфоліо, сертифікати і т. п. речі), на які асесори досить часто звертають увагу і від яких залежить їх загальна оцінка.

    Важливо, що оцінка сайту асесором в більшості випадків збігається з оцінкою, яку б йому дали відвідувачі (звичайні люди). А значить, створюючи зручність для відвідувачів (наприклад, за допомогою віджета від Meedget) ви не тільки безпосередньо підвищуєте продажу, але і покращуєте поведінкові характеристики (самим що ні на є природним чином) , в слідстві чого з пошуку буде приходити більше відвідувачів. Це припущення підтверджується в кейсі, наведеному на блозі Meedget:

    Як розкрутити сайт самому

    Сам по собі віджет привертає увагу користувачів, що підтверджує їх зацікавленість сайту в очах пошукових систем (відвідувачі нього клацають мало не частіше, ніж за інших елементів сайту). На блозі Meedget наведено три кейса (сайту, на яких варто їх віджет і які погодилися на те, що їх статистика буде розкрита).

    В Яндекс.Метриці є чудовий інструмент «Карта кліків», який дозволяє зрозуміти, що у вас на сайті не так у плані юзабіліті. На ньому як раз добре проглядається зацікавленість користувачів даними віджетом:

    Як розкрутити сайт самому

    Ви самі можете поглянути на сайти наведені в кейсі і зрозуміти в загальних рисах як працює віджет (він завжди знаходиться ліворуч або праворуч в області перегляду):

    http://www.zakazdomov.ru/

    http://zamokzamkov.ru/

    http://zamusorom.ru/

    http://ark-print.ru/

    Але онлайн-бізнесменів, швидше за все, всі ці пасажі будуть цікавити вже остільки остільки, бо для них головне — збільшення продажів що називається «тут і зараз». Просто я хочу ще раз підкреслити, що подібні віджети при правильному підході до їх виконання зовсім не є для сайту «милицями», а швидше доповнюють його до того рівня, який необхідний для утримання високих позицій в Топі і поліпшення справ з конверсією. Хоча вирішувати, звичайно ж, вам.

    Які інструменти включає в себе віджет від Meedget

    Тепер по справі. Що ж пропонує Meedget такого, що може підняти продажі до небачених висот? Давайте почнемо з самого смачного, що на думку розробників є родзинкою всього проекту. Це псевдо-калькулятор, який можна прикрутити до сайту будь-якої тематики і він почне продавати. Причому, по завіреннях розробників, вони перепробували масу різних калькуляторів, але ті, що правильно вели розрахунки, серйозно програвали в конверсії того, що вони зараз додали в свій віджет.

    Хитрість тут полягає в тому, що псевдо-калькулятор нічого насправді не вважає, а просто задає ряд простих питань відвідувачам, обіцяючи скалькулировать на основі зібраних даних ціну. Але в самому кінці він результат своєї роботи «затискає», пропонуючи їм вказати свій номер телефону, на який прийде інформація про підсумковою ціною.

    Псевдо-калькулятор в MeedgetЯк розкрутити сайт самому

    Питання підбираються таким чином, щоб менеджер, перезванивающий цього клієнта, на основі введених даних міг зрозуміти сподівання клієнта і запропонувати йому у залежності від цього відповідну ціну. Якби калькулятор видавав у результаті своєї роботи відразу ціну, то клієнт з великою часткою ймовірності пішов би на інший ресурс порівнювати пропозиції (і навряд чи повернувся б), а також продаж вже наполовину відбулася і все залежить від уміння вашого менеджера продавати.

    Конверсія від одного тільки «калькулятора» у середньому зростає на чверть. Але це ще далеко не все, що пропонує онлайн-сервіс Meedget.

    Виджет .MeedgetЯк розкрутити сайт самому

    Крім калькулятора в віджет можна буде додати ще два модуля для підвищення конверсії:

  • «Онлайн замовлення» (дзвінок з сайту) — дзвінок клієнту на залишений ним у спеціальній формі номер телефону. Тут спрацьовує психологія клієнта: за зворотній дзвінок не потрібно платити, та й просто самому дзвонити не завжди полювання.
    Як розкрутити сайт самому
  • «Знижки» — старо як світ, але все одно працює чудово. Вже саме це слово змушує кров у жилах клієнта бігти швидше. Знову ж психологія.
    Модуль для предоставления скидокЯк розкрутити сайт самому

  • Також дуже важливим завданням є привернути до себе відвідувача і викликати його довіру до вас. Для цієї мети в цьому віджеті передбачені такі модулі:

  • «Наші роботи» (портфоліо) — завжди підвищують довіру до кампанії фотографія виконаних роботи, фото співробітників виконують замовлення, просто фото співробітників, що працюють в офісі і т. п. Або ось, як це було реалізовано на сайті компанії вывозящей сміття:

    Як розкрутити сайт самому

    Чисто підсвідомо фотографії викликають більше довіри, ніж слова. Вони як би більш матеріальні, бо краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тому додавати на сайт більше фото з життя кампанії і клієнти до вас потягнуться.

  • «Відгуки» — тут можна буде виводити скани відгуків задоволених вами клієнтів.
  • «Гарантії» (сертифікати, ліцензії тощо) — скани наявних у вас документів, що підтверджують те чи доводять. Це допомагає повірити в реальність вашої фірми і підвищує до неї довіру. Дрібничка, але саме вони збільшують продажі і підвищують добробут власника бізнесу.
    Модуль для отображения сертификатов имеющихся у сайтаЯк розкрутити сайт самому
  • Природно, що в налаштування свого аккаунта на Meedget ви зможете поміняти відображаються в віджеті назви модулів, а також деякі з них відключити за непотрібністю.

    Налаштування віджета в адмінці і його додавання на сайт

    Для початку роботи з сервісом досить буде клацнути по будь-якій кнопці із запрошенням почати роботу на головній сторінці, або клікнути на розташовану в самому верху вікна кнопку «Безкоштовна реєстрація»:

    Регистрация в MeedgetЯк розкрутити сайт самому

    Після заповнення цих трьох полів вас відразу ж авторизує і перекине в адмінку, де вам повідомлять про нарахування на рахунок 250 рублів. Ці гроші дозволять вам якийсь час попрацювати на тарифі «Комерсант», який активований за замовчуванням. Хоча ви можете вибрати для тіста і безкоштовний тарифний план, клікнувши по кнопці «Змінити тариф».

    Як розкрутити сайт самому

    Власне, перший віджет, автоматично створюється на основі вказаних вами при реєстрації даних, а саме адреси сайту. Тому має сенс перейти безпосередньо до його редагування з допомогою синьої кнопки «Редагувати», розташованої праворуч. Якщо захочете створити ще один віджет, то це можна буде зробити за допомогою показаної на скріншоті кнопки «Додати віджет». Але поки розберемося з налаштуваннями.

    Скомпоновано в адмінці Meedget все досить зручно — тут і статистику можна відстежувати, і налаштування віджета міняти, і тарифи вибирати, і код для вставки на сайт отримати, і тиккет в техпідтримку можна буде написати в разі необхідності. Так і верстка адмінки, на мій погляд, дуже навіть приємна.

    Як розкрутити сайт самому

    Найцікавіше на даний момент від нас приховано на вкладці «Зміст» (з лівого меню). Тут можна, по-перше, включити або відключити будь-який з шести запропонованих модулів службовців для підвищення конверсії та довіри, а також можна буде кожен з них досить-таки тонко налаштувати під розв’язувані вами завдання.

    Конструктори модулів для підвищення конверсії досить прості і наочні (хіба що тільки калькулятор змусить задуматися про зміст та кількість питань, які слід поставити відвідувачу), тому на їх описі зупинятися не буду.

    Як розкрутити сайт самому

    В модулі, що відповідають за підвищення довіри, просто додаються фотографії виконаних робіт, або скани отриманих сертифікатів, або скани відгуків вдячних клієнтів. На сайті вони будуть відображатися у вигляді слайдера з можливість переглянути оригінальне зображення по кліку. Внизу слайдера буде пропонуватися замовити дзвінок з сайту, щоб дозрілий клієнт по дорозі у ваші обійми не зміг заблукати.

    Виджет для повышения доверия клиентовЯк розкрутити сайт самому

    При безоплатному використанні сервісу, а також на тарифі «Комерсант» внизу вікна віджетів буде відображатися посилання на сервіс Meedget. Щоб її прибрати, потрібно буде перейти на більш дорогий тарифний план «Корпорація». Особисто мене це посилання не дратує, але якщо фірма у вас «сильно крута», то можна і не поскупитися.

    Крім вмісту віджета можна буде налаштувати і його колірну гаму на вкладці «вигляд». Що примітно, приклад віджета, перекрашенного у вибраний вами колір, буде показаний на тлі подгруженного скріншота вашого сайту, що дозволяє спростити процес підбору поєднаних відтінків.

    Настройка внешнего вида виджета и его местоположенияЯк розкрутити сайт самому

    Трохи нижче можна буде також визначити місце віджета щодо області перегляду. Можливі шість варіантів — по три з кожної сторони.

    Код віджету для вставки на свій сайт можна буде отримати на вкладці «Налаштування» — «Установка віджета». Код потрібно буде вставити перед закриваючим тегом Body шаблону вашого сайту, щоб він завантажувався вже після завантаження вмісту сторінки і ні в якому разі її не сповільнював і не перешкоджав. В цей код не додається ніяких параметрів від зроблених вами настройок, тому його можна сміливо ставити, а потім міняти щось в адмінці Meedget — на сайті ці зміни негайно відображено.

    Резюме

    Досить цікавий і оригінальний продукт (якщо розглядати ключовий модуль для підвищення конверсії з псевдо-калькулятором). Думаю, що розробникам немає особливого резону «вішати локшину» з приводу очікуваного підвищення конверсії та поліпшення поведінкових факторів, бо будь-хто охочий може це перевірити на власних сайтах на тому ж безкоштовному тариф.

    Просто підкреслю тут ще раз ті дані, що були опубліковані в кейсах (незабаром очікуються нові) реально працюючих сайтів. По-перше, за даними Метрики стало очевидно, що сам по собі цей віджет привертає масу уваги користувачів і служить хорошим рішенням для утримання їх уваги на сайті:

    Кликабельность виджета от MeedgetЯк розкрутити сайт самому

    По-друге, дослідження показало, що після установки віджета не зменшилася кількість замовлень за звичайним каналу (дзвінки клієнтів на вказаний на сайті номер телефону), що говорить про те, що він жодним чином не відбирає хліб у класичних методів отримання продажів з сайту, тобто не входить з ними в конкуренцію, а є в чистому вигляді доповненням для підвищення конверсії.

    Як розкрутити сайт самому

    Власне, я і пропоную вам спробувати його безкоштовно, щоб скласти свою власну думку, а якщо буде час і бажання, то і поділитися ним в коментарях до цього скромному посту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу