Як розкрутити сайт самому

2743
  • Можна розкрутити сайт самому й за безкоштовно?
  • Розкрутка за рахунок внутрішньої і користувальницької оптимізації
  • Як розкрутити сайт засобами зовнішньої оптимізації
  • Зворотні посилання
  • Як розкрутити сайт в соціальних мережах?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Питання «Як розкрутити сайт самому» задають собі практично всі початківці вебмастера, бо без належної розкрутки і прийнятною відвідуваності будь проект приречений на животіння. При цьому, природно, хотілося б обійтися без залучення професійних оптимізаторів, тобто зробити це безкоштовно, але з максимальним результатом, що називається дешево і сердито.

    Насправді це не така вже й утопія, як може здатися на перший погляд (прикладом того, як можна самому безкоштовно розкрутити проект, є , який розкручувався тільки безкоштовними методами).

    Як розкрутити сайт самому

    В принципі, якщо знати всі тонкощі просування і тих нюансів, які на неї впливають заздалегідь, і при цьому враховувати їх на етапі створення та розвитку свого проекту, то можна досягти цілком пристойних результатів абсолютно безкоштовно.

    Але це якщо знати, які кроки з внутрішньої оптимізації сайту потрібно почати, які кроки потрібно буде зробити в напрямку зовнішньої оптимізації і при цьому не зробити чого-небудь такого, що може викликати зворотний результат розкрутки.

    Самостійна і безкоштовна розкрутка можлива, але складна

    На початку цієї статті я швиденько пробегусь за тим основним етапам розвитку проекту, які при належному виконанні дозволять зрушити з місця (запустити) іржаву махину просування, а потім ми подивимося аспекти правильної зовнішньої оптимізації, яка виступить в ролі мастила і дозволить розкрутити важкий маховик вашого ресурсу до потрібної швидкості.

    Причому, надалі потрібно тільки періодично підштовхувати успішно розкручений проект додаванням нових статей і підливати іноді мастило в замін сработавшейся (підтримувати посилальну масу в належному стані). Але безкоштовно не означає, що вам самим при цьому не доведеться нічого робити — як раз, навпаки, працювати доведеться по-чорному, але зате розкрутити вийти за безкоштовно, що не може не радувати.

    Загалом, самий важкий момент у розкручуванні будь-якого сайту — це початок. Перші місяці буде особливо важко, бо вам самим доведеться докладати величезних зусиль до просування, але результату як такого ви бачити не будете (маховик найважче зрушити з мертвої точки, в той час як вже розкручений проект підтримувати в належному стані праці особливого не складе).

    Загалом все, що можна було б сказати з внутрішньої оптимізації сайту, я вже сказав і узагальнив у своїй недавній статті Самостійне просування сайту, а також і в зовсім недавньої публікації про Семантичне ядро.

    Але залишилося відкритим питання належної зовнішньої оптимізації, бо в світлі останніх пертурбацій в алгоритмах роботи пошукових систем (в основному це стосується Яндекса, але Google в цьому питанні вже точно не буде відстаючим) серйозно постає питання про ступінь впливу посилальної маси на просування і розкручування проекту.

    Беззаперечним залишається той факт, що зворотні посилання (особливо безкоштовні) як і раніше потрібні, але ступінь їх впливу була значно знижена в порівнянні з недавнім часом. Зараз дуже важливо розуміти, яким чином краще всього нарощувати посилальну масу, бо можна буде просто викинути гроші на вітер.

    Дуже цікавим і важливим мені здається і той виник нюанс, що зараз всі фактори, що впливають на розкручування і просування сайту, враховуються пошуковими системами комплексно, і якщо раніше можна було просунутися в ТОП лише за рахунок зовнішньої оптимізації (підвищуючи посилальний бюджет), то зараз важливо не тільки і не стільки кількість закуплених (або отриманих безкоштовно) посилань, скільки їх якість, яке визначається якістю ресурсу, з якого вони були отримані (якістю донора).

    Більш того, навіть якщо зворотні посилання всі суцільно з якісних і трастових ресурсів, то все може зіпсувати ваш власний, погано оптимізований для пошукових систем і для користувачів проект, звівши нанівець всі зусилля і кошти, витрачені на його розкручування і просування.

    Важливо розуміти, що зараз зворотні посилання враховуються і розглядаються пошуковими саме в зв’язку Донор (ресурс, з якого ви проставили або купили посилання) і Акцептор (ваш ресурс або ресурс просувний вами, як оптимізатором).

    Для того, щоб куплена зворотній посилання працювала і передавала максимально можливий вагу, потрібно, щоб не тільки донор представляв з себе трастовий і авторитетний ресурс в очах пошукової системи, але і ваш власний проект, який ви самі просуваєте, повинен бути не пальцем роблений.

    Саме тому зараз можна зустріти думку, що посилання перестали працювати і впливати на розкрутку сайту (Ви не любите кішок? — Просто ви не вмієте їх готувати).

    Ера однобокого підходу до просування проектів вже пройшла і беклінків, навіть з хороших ресурсів, повинні підкріплюватися максимально можливої внутрішньою оптимізацією вашого власного проекту, а без цього швах — хоч ви витратити всі свої заощадження, а розкрутити сайт тільки за рахунок зовнішньої оптимізації при повному нехтуванні внутрішніми та користувацькими факторами у вас не вийде.

    Ті часи вже минули, і ніколи більше не повернуться. Потрібно вчитися жити і самим розкручувати сайти в сучасних умовах, коли доводиться набагато більше думати і аналізувати роботу пошукових систем.

    Але насправді для власників СДЛ (сайти для людей) це хороша новина, яка дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє, бо пошукова видача буде планомірно і неухильно очищатися від ГС (не побоюся цього слова — говносайтов), звільняючи місця в Топі для добрих і корисних людям проектів. В принципі, як я вже не раз згадував у своїх статтях, SEO рунета йде в руслі прокладеному SEO буржунете, з відставанням від останнього у кілька років.

    Ну і повторю думку з статті Заробіток на сайті для людей, що зараз не вигідно вкладатися у створення так званих ГС, бо вони як динозаври приречені на вимирання. Створюючи свій проект у розрахунку на людей (СДЛ), роблячи його цікавим і корисним, ви йдете в ногу з розвитком і вдосконаленням алгоритмів пошукових систем, які обов’язково направлять на ваш ресурс цільових відвідувачів.

    Зверніть увагу, до речі, що практично всі статті про те, як розкрутити свій сайт, які були написані до недавнього часу, зводилися в основному саме до різним способам проведення зовнішньої оптимізації, практично опускаючи все, що пов’язано з оптимізацією внутрішньої і поведінкою користувачів на сайті.

    Зараз же розкрутка сайту (особливо безкоштовно) повинна йти в трьох напрямках одночасно:

  • зовнішня оптимізація (одержання усіма чесними і не дуже чесними, платними і безкоштовними способами зворотних посилань)
  • внутрішня оптимізація (зробити ваш ресурс привабливим для пошукових систем, не даючи їм можливості до чого-небудь причепитися)
  • користувацька оптимізація (давати відповіді на ті питання, з яким вони прийшли до вас, і спробувати утримувати користувачів подовше на сайті, пропонуючи їм ознайомитися з якомога більшою кількістю ваших матеріалів)
  • Як розкрутити сайт безкоштовно за рахунок внутрішньої і користувальницької оптимізації

    Ваше упущення в одному з цих трьох напрямків може призвести до нівелювання всіх інших ваших зусиль по розкрутці. Про те, як зробити ваш ресурс цікавим відвідувачам, напевно, писати марно. Варто лише згадати, що доречна внутрішня перелінковка здатна істотно збільшити число переглядаються відвідувачами сторінок (це буде враховано пошуковцями в плюс в більшості випадків).

    Тут мається на увазі внутрішня перелінковка не в цілях правильного розподілу статичної ваги, а саме для користі читачів, коли ви їм даєте можливість отримати додаткову інформацію за згадуваним у статті фактами (таку перелінковку найкраще робити вручну під час написання статті).

    Але одне іншому не заважає. В доповнення до ручної перелінковці можна додати різні модулі, які виводять схожі матеріали, найпопулярніші статті, останні коментарі і т. п. В Joomla, наприклад, для цієї мети передбачені стандартні модулі, а в WordPress можна скористатися плагінами, наприклад, Related Posts або Yet Another Related Posts.

    Отже, давайте подивимося, що можна і потрібно зробити у внутрішній оптимізації свого ресурсу для того, щоб не вставляти палиці в колеса його, бажано безкоштовною, розкручування за допомогою зовнішньої оптимізації (одержання або придбання зворотних посилань).

    Як я вже згадував трохи вище, в мене була на цю тему докладна стаття, так що дозволю собі відфутболити вас до її прочитання (Самостійне просування сайту), лише доповню кілька моментів, про яких забув там згадати.

    Взагалі, якщо вам лінь переходити по посиланню, то згадаю про ті нюанси внутрішньої оптимізації впливають на розкрутку сайту, які були згадані і розглянуті в тій статті.

    По-перше, на етапі підбору доменного імені для майбутнього проекту, я порадив по можливості включати в назву домену основні ключові слова (правда, підійде ця рада далеко не всім проектам, але тим не менше, та й Гугл останнім часом карає, так що обережніше з тим моїм радою).

    В купе з доменом слід звернути увагу на впровадження ключових слів в URL окремих сторінок проекту, що можна зробити шляхом активації ЧПУ у використовуваному вами движку. Посилання на статті з реалізації цього в Joomla і Вордпресс дивіться у тій публікації.

    Потім ми поговорили про доцільності і правильності використання мета-тегів Title і Description для успішної розкрутки сайту, а також переконалися в необхідності створення правильного файлу robots.txt залежно від движка, на якому працює проект.

    Чимала частка уваги була приділена і внутрішньої перелінковки, яка в умовах сучасних алгоритмів пошуковиків може воістину творити дива (особливо важливо облінкований між собою ті сторінки свого проекту, які ви посилено просуваєте зовнішніми посиланнями, так і з інших сторінок на них теж можна вазі нагнати линковкой).

    Так, є ще така дрібниця як іконка Фавикон, яка здорово може підвищити CTR вашого ресурсу в пошуковій видачі Яндекса і тим самим сильніше розкрутити сайт самому.

    Була згадана ще й карта сайту тут, яка дозволяє прискорити і направити в правильне русло індексацію вашого проекту пошуковими системами. Не завадило б ще закрити зовнішні посилання від індексації з допомогою Rel тегом Nofollow і Noindex.

    Природно, що було приділено належну увагу оптимізації контенту ресурсу під певні пошукові запити шляхом ненав’язливого повторення ключових слів в тексті, включення їх в заголовки різних рівнів і теги виділення (обережно, щоб не отримати зворотний ефект бажаного).

    Також окрему статтю я присвятив підбору ключових слів (семантичного ядра), по яким буде просуватися проект в майбутньому, де були розглянуті Яндекс Вордстат і статистика запитів Яндекс.

    Але в тій публікації я забув згадати про деякі нюанси внутрішньої оптимізації, які теж можуть вплинути на успішність розкрутки сайту.

    По-перше, буде зовсім не зайвим зробити таку річ, як примусова склейка дзеркал сайту з WWW і без WWW допомогою 301 редіректу. Це дозволить уникнути можливих проблем з поділом майбутньої посилальної маси між двома різними з точки зору пошукових систем ресурсами (з префіксом WWW і без неї).

    А також я забув згадати про створення правильної сторінки помилки 404 (404 сторінка для Joomla, error 404 page WordPress), що дозволяє утримати відвідувачів на ресурсі навіть у разі недоступності документа по битому посиланню, яка, наприклад, могла бути проставлена з помилкою на ваш ресурс з якогось форуму або блогу.

    Виходить, що 404 сторінка теж може дещо поліпшити власну оптимізацію проекту, а отже якоюсь мірою спростити його розкрутку.

    Розкрутка засобами зовнішньої оптимізації (безкоштовні зворотні посилання)

    Як я вже згадував трохи вище, розкрутити проект нехтуючи одним з основних факторів не вийде, а значить і зовнішньої оптимізації має бути приділена відповідна увага. В принципі, на початковому етапі можна буде обійтися навіть без покупки посилань, бо є кілька безкоштовних способів їх отримання як з звичайних, так і з досить трастових ресурсів.

    По-любому, навіть у разі використання вами для просування покупних зворотних посилань, безкоштовна зовнішня оптимізація зайвою не буде і дозволить істотно заощадити ваш бюджет.

    Зазвичай першим кроком в просуванні будь-якого проекту є додавання його в пошукові системи Яндекс, Гугл, Рамблер і інші для прискорення його індексації. Побутують різні думки з приводу доцільності даного дійства, але думаю, що зайвим це не буде.

    Багато хто вважає, що для прискорення індексації проекту пошуковими системами можна прогнати сайт по соціальним закладками, які постійно відвідуються пошуковими роботами посилання на ваш ресурс буде додана в чергу на індексацію.

    Якби ця стаття писалася пару років тому, то на цьому етапі я б обов’язково написав про такий метод розкрутки, як прогін його за каталогами, але в сучасних реаліях… А чому ні?

    Тобто, звичайно ж, прогін по всяким там лівим каталогів за допомогою алсабмитера вже давно не актуальний і може завдати навіть шкоди успішності просування, ніж користь, але ж не всі каталоги є ГС. Я маю на увазі в першу чергу каталоги пошукових систем, такі як Яндекс, DMOZ і т. п.

    Потрапивши в такий трастовий каталог, ваш проект отримає дуже істотний стусан, прискорює і спрощує його розкрутку. Особливо це буде помітно на вже досить розкручений проекті, що має пристойну відвідуваність, як, наприклад, це було у мене на початку року, коли нарешті, прийняли в DMOZ.

    Загалом, не завадить додати сайт в каталоги Яндекс, DMOZ та інші. У деякі з них можна потрапити тільки безкоштовно, а в деяких існує платна реєстрація.

    Крім каталогів пошукових систем існує ще пара десятків каталогів і рейтингів, куди ви зможете додати свій проект абсолютно безкоштовно і отримати при цьому відкрите для індексації пошуковими системами зворотне посилання. Я особливо ніколи не збирав базу трастових каталогів і рейтингів, але дещо в закладках залишилося, можливо це комусь стане в нагоді:

    Безкоштовні каталоги, щоб швидше розкрутити сайт самому:

  • Каталог сайтів та посилань promotion.su.
  • Каталог Всего.RU
  • OpenLinks.ru
  • BR.by
  • Zabor.com
  • «Adre.Каталог» — каталог інтернет-ресурсів
  • Sabrina
  • Promotion.Su
  • catalog.i.ua
  • Рейтинги для розкрутки сайту:

  • blogdir.ru
  • topblogs.su
  • BlogRider.ru
  • Карта Інтернет блогів
  • Твіттер рейтинг — twitter rating
  • Blogger Club — Клуб Блогерів
  • mmgp.ru/top
  • whos.amung.us
  • Яндекс.Блоги
  • Топ.Mail.Ru
  • blograte.ru
  • epochta.ru
  • Рейтинг-каталог українських блогів UkrainianBlogs.com
  • ДЕ.РУ
  • Protoplex
  • В принципі, теж саме можна сказати і про RSS каталогах і рейтингах, які теж можуть допомогти вам у безкоштовної розкрутки сайту. Правда, вам доведеться потурбуватися створенням і налаштуванням RSS стрічки або каналу на вашому сайті, а також попередньо додати RSS-стрічку в Feedburner (безкоштовний сервіс від Google, що дозволяє підраховувати всіх ваших RSS передплатників). Ви можете почитати про те, що таке RSS, а також подивитися список безкоштовних RSS каталогів і агрегаторів.

    Ну, а раз мова пішла про безкоштовної розкрутки сайту, то не премину згадати про безкоштовних зворотних посилання з трастових ресурсів, способи отримання яких публікую в однойменній рубриці вже протягом багатьох місяців. Про доцільності і ефективності такого способу просування можна довго сперечатися, але особисто я активно використовую.

    На початковому етапі розвитку проекту вам також можуть бути дуже корисні так звані SMO методи розкрутки сайту (просування в соціальних медіа). Такий спосіб може привести на ваш проект відвідувачів навіть ще раніше, ніж пошукові системи повністю його проіндексують.

    Я вже досить докладно писав у статті SMO про те, як можна використовувати для розкрутки тематичні форуми і тематичні соціальні мережі, а також і тих відвідувачів, які вже мають місце бути на вашому ресурсі — Кнопки соціальних мереж для будь-якого двигуна.

    До SMO методів розкрутки можна буде віднести ще і кросспостінг анонсів статей у різні безкоштовні блоги та соціальні мережі (фейсбук, Вконтакті і Гугл Плюс). Ну і про настройку автоматичного постінга заголовків нових статей в сервіси мікроблогінгу Twitter (твіттер) і FriendFeed теж, напевно, варто згадати.

    Зворотні посилання

    Ще хочу сказати про купівлю зворотних посилань з таких бірж, як Sape. Мабуть, що при розкручуванні свого власного проекту, до того ж продвигающегося за комерційним пошуковим запитам, Sape буде не найкращим варіантом. Дуже багато відвертих ГС, які цілком можуть володіти негативним трастом, тому в цій купі ГС доведеться серйозно попрацювати в пошуках чогось пристойного.

    ГС на Sape мало того, що не зможуть вам дати нічого в плюс, так ще ж можливо і погіршення позицій вашого ресурсу за рахунок покупки беклінків з проектів, що мають негативний траст, що призведе до його зниження і у вашого сайту. Брр, жах якийсь — за свої гроші погіршувати і сповільнювати розкрутку (межує з мазохізмом).

    Якщо ви просуваєте свій проект, то буде простіше і набагато ефективніше самим займатися пошуком трастових тематичних ресурсів і домовлятися про купівлю посилання. Та й, зрештою, існують біржі «посилань назавжди», де весь процес буде під вашим контролем:

  • Міралінкс описанние цієї біржі статей читайте за посиланням
  • ГоГетЛинкстут читайте про нюанси роботи з GGL
  • ГетГудЛинкстут опис возомжности ГетГудЛинкс з купівлі посилань зі сторінок мають PR (великий статична вага)
  • РотаПосттут повний огляд можливостей біржі Rotapost
  • Як мені здається, вони будуть набагато більш кращим варіантом, ніж Sape. Але для просування чужих комерційних проектів, як і раніше Sape не втрачає своєї актуальності, хоча і підбору майданчиків потрібно буде приділяти дуже серйозну увагу.

    Я не згадав у цій статті про такий спосіб безкоштовної розкрутки і нарощування посилальної маси, як коментування так званих доффолоу блогів, зворотні посилання з яких будуть відкриті для індексації пошуковими системами. Можливо, що це щось і дасть в плані просування, але за великим рахунком це відвертий спам, що не є добре.

    Так, ось ми і підійшли, мабуть, до останнього у цій публікації способу розкрутки та просування власного сайту — безкоштовний обмін посиланнями з тематичными ресурсами. Спосіб хороший і ефективний, особливо з урахуванням його правильного застосування. В принципі, підбір ресурсів для обміну повинен здійснюватися за тими ж принципами, що і при пошуку веб-сайтів для розміщення на них посилання за гроші.

    Давайте я спробую сформулювати тут загальну концепцію вибору майбутніх партнерів по обміну або донорів для покупки посилання. Оскільки нас цікавлять зворотні посилання з більш менш трастових ресурсів, то потрібно буде навчитися визначати трастової.

    Зробити це можна, природно, тільки за непрямими ознаками, основні з яких будуть виглядати, напевно, так:

  • значення Тіц, наявність потенційного донора в Яндекс Каталозі або DMOZ (зазвичай туди кого попало не беруть), вік, наскільки добре даний ресурс індексується і скільки інших вебсайтів на нього посилаються.
  • Так само, мабуть, варто звертати увагу на те, щоб ресурс, з яким ви плануєте обмін посиланнями або купівлю посилання, був досить відвідуваним (повинна бути суттєва частка пошукового трафіку) і він не повинен торгувати посиланнями направо і наліво.
  • До речі, варто згадати, що купувати (або одержувати в якості обміну) більше одного посилання з одного домену не має ніякого сенсу, в усякому разі для розкрутки сайту в Яндексі.
  • Так, і ще варто згадати, що якщо біля ресурсу, що має велике число сторінок в індексі пошуковика перебувають лише кілька, то ймовірно, що він потрапив під АГС і купувати беклінків з нього (з тих, що залишилися в індексі сторінок) не варто, бо він вже позначений Яндексом як бридке і неприємний.
  • Після того, як ви визначитеся з потенційними кандидатами на обмін або купівлю зворотного посилання, вам потрібно буде досить ретельно підійти до вибору сторінки, з якої на ваш ресурс буде проставлена посилання. Краще всього, якщо ця сторінка буде повністю тематична тієї, на яку буде вести це посилання.
  • Бажано, щоб зі сторінки донора не було проставлено інших відкритих зовнішніх посилань, особливо не тематичних, бо це може змусити Яндекс позначити цей беклінків як покупної і не враховувати її при ранжируванні.
  • Слід також переконатися, що сторінка донора знаходиться в індексі пошуковиків, в іншому випадку ваша зворотній посилання може так ніколи не проиндексироваться, хоча і наявність сторінок в індексі не дає ніяких гарантій, що вона незабаром з нього не вилетить. Але тим не менш.
  • Вкладеність сторінок донора на переданий статична вага практично ніяк зараз не впливає (це стосується і посилання з морд — головних сторінок), але за логікою речей, чим глибше буде вона закопана, тим довше вона буде індексуватися.
  • Так, якщо ви розкручуєте свій сайт в регіоні, то всупереч існуючій думці про те, що в цьому випадку вам не потрібно нарощувати посилальну масу тільки за рахунок донорів з того ж самого регіону, не має під собою будь-яких вагомих підстав. Для просування в регіоні достатньо присвоїти вашого проекту тематику в Яндекс Вебмастере, а вже посилання купувати чи отримувати безкоштовно можна буде без оглядки на регіон донора, головне, щоб вони відповідали описаним вище вимогам.
  • Якщо потрібне просування та розкрутка сайту відразу в декількох регіонах, то вам вже потрібно розщедритися і додати свій проект в каталог Яндекса (якщо безкоштовно не приймуть, то доведеться заплатити близько 15 тисяч рублів), після чого у вас з’явиться можливість додати ще кілька регіонів для свого проекту.
  • Але повернемося до наших баранів — зворотним посиланнях. Анкор повинні бути тематичны і релевантні тих статтях, на які вони ведуть. Про те, як розбавляти ключові слова в анкор і в яких пропорціях закуповувати чисті і розбавлені входження, читайте в статті про анкор-листи. Кращим варіантом будуть беклінків, розміщені безпосередньо в тексті сторінки донора і максимально схожі на природні.
  • Як розкрутити сайт в соціальних мережах?

    В принципі, це досить перспективний напрям і я зараз як раз почав писати ряд статей в рубриках про просування і залучення трафіку з Фейсбуку, Ютуба і Вконтакте. Думаю, що з часом там збереться достатньо інформації, щоб весь процес змогли пройти самі нічого не втративши. А поки пропоную наступний варіант на правах реклами…

    Сьогодні будь-який бізнес хоче знати за що він платить, потихеньку молоді підприємці починають оцінювати ефективність від вкладених інвестицій у рекламу використовуючи метрики (CPC, CPM, CPA і пр). Соціальні мережі дозволяють донести рекламне послання в «найгарячіші» руки, залучити величезну кількість аудиторії в комунікацію з брендом, підключати ретаргетінг та інші прянощі:)

    Але давайте ближче до методикам! Припустимо, у вас вже є сайт і представництво в соцмедіа, залишилося лише залучити аудиторію до унікального товару/послуги.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Важливою складовою успіху в соціальних мережах, є креативна начинка рекламного посту. Використовуйте текст від 4-6 рядків, яскраву тематичну/унікальну картинку або ілюстрацію. Непогану це набирають інфографіки. Якщо пост вже готовий, пора підібрати майданчик під нашу рекламу, краще, якщо ви це зробите біржі. В СММ просуванні найбільш відомий сервіс SMMplanner, свого роду sape в світі соціальних мереж. Після реєстрації вам залишиться обрати відповідні майданчики для реклами і спостерігати за вашими продажами.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу