Вибираємо хостинг і домен

2840
  • Ідеальних хостингів не буває, але шукати ЙОГО все одно варто
  • На що дивитися і що враховувати при виборі хостера?
  • Що можна порадити (від себе)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ця стаття присвячена тим, хто має інтерес до вирішення досить важливого питання в житті будь-якого вебмастера: вибору найкращого варіанту хостинг для свого сайту. Як правило, ми намагаємося знайти прийнятний компроміс між надійністю і ціною. При цьому бажано, щоб надійність прагнула до 100%, а ціна була б найнижчою на ринку. Але, на жаль, знайти хостинг-компанію в довгостроковій перспективі здатну відповідати цим вимогам не реально.

    Коли ви тільки починаєте займатися вебмастерингом, то дивіться перш за все на ціну, бо психологічно важко багато платити за те, що поки не приносить грошей (та й не відомо чи буде приносити). Коли ж сайт стає більш-менш популярним і прибутковим, то на перше місце виходить надійність хостингу, бо «простої» будуть безпосередньо бити по вашій кишені.

    Вибираємо хостинг і домен

    Мені не хотілося б нав’язувати свою думку, тим більше, що це справа не вдячна, бо те, що подобається мені, може не сподобатися вам (скільки людей, стільки й думок). Але все ж я хочу привести тут ті критерії, на які варто звернути увагу при виборі хостера. Щоб не бути голослівним, все це буде показано на прикладі AvaHost. Чому саме його?

    Ну, в цього хостера має місце бути ювілей (хоча не круглий) і вони дають 30% знижку на оплату будь-якого виду хостингу на будь-який період, який ви побажаєте (при реєстрації достатньо вказати промо-код PRAZDNIK). З урахуванням цього, ціни у AvaHost виходять дуже низькими (при високій надійності). Крім цього, у них зараз проходить ще кілька акцій (безкоштовні місяці розміщення при переїзді з іншого хостингу тощо). Ну, і є манібек (повернення грошей при незадоволенні послугою), що діє протягом перших двох місяців користування.

    Ідеальних хостингів не буває, але шукати ЙОГО все одно варто

    Спочатку трохи теорії, щоб краще розуміти суть речей і осмислено приміряти до хостингу свої забаганки. Для початку відповімо на запитання: Що таке хостинг? По суті, це надання всім бажаючим за гроші (а іноді і безкоштовно, але, швидше за все, з прихованою оплатою) фізичного простору для файлів їх сайтів. Просто кажучи, це комп’ютер (а точніше десятки, сотні, а іноді і тисячі спеціальних комп’ютерів — серверів), де будуть реально лежати файли вашого сайту (а можливо і бази даних). Ось так, все банально…

    Ні, ви можете використовувати свій власний комп’ютер, але він повинен бути доступний з інтернету двадцять чотири години на добу сім днів в тиждень, і при цьому ви повинні стежити, щоб він не зависав і не глючил (не загорівся, зрештою, і не спалив будинок у вашу відсутність). Навіть якщо брати до уваги тільки рахунки за електрику — справа ця не найкраща.

    Саме з цієї причини послуги хостингу настільки поширені і популярні (оренда виходить дешевше і знімає купу проблем). Іноді, правда, використовують свої комп’ютери (сервери), але їх теж намагаються розміщати в дата-центрах хостерів (а не вдома), щоб за ними цілодобово стежили. Загалом, навіщо це роблять — зрозуміло. Тепер трохи про те, як це все організовано (спрощено, звичайно ж).

    Таким чином, сайт розміщений на хостингу має бути видно і доступний з інтернету всім бажаючим. Відвідувачі звертаються до нього вводячи Url-адресу в адресний рядок браузера, відкриваючи закладку або переходячи по посиланню — не суть важливо. Реалізується це все завдяки жорсткої прив’язки IP адреси комп’ютера (сервера хостингу) і доменного імені сайту (його адреси). Ця прив’язка здійснюється з допомогою додавання NS записів знову ж на потужностях хостера. Звідти ці записи розходяться по ДНС-серверів інтернету, але це вже деталі. Суть же, думаю, ви зрозуміли.

    Отже, хостинг необхідний за будь-якого, але не варто кидатися в обійми до першого ліпшого хостеру, бо не все так просто. Сам процес вибору, що здається на перший погляд досить простим, таким насправді не є. Згадайте, яким чином ви обираєте (телевізор, ноутбук, фотоапарат, автомобіль)? Швидше за все, читаєте відгуки в інтернеті? В даному випадку можна буде, наприклад, ввести запит в Яндекс або Гугл наступного змісту: «який хостинг вибрати» або щось подібне. Все просто, але…

    Проблема полягає у величезній масі інформації, з якою ви зіткнетеся йдучи по цьому шляху (навіть якщо розглядати тільки сайти, які спеціалізуються на виборі хостерів). Ось начебто замаячить варіант — ряд хороших відгуків, низька ціна за мінімальний тариф… Треба брати.

    Але вирішивши пошукати інформацію вже конкретно про цього хостера, ви натикаєтеся ще й на купу негативних відгуків — низька надійність, не достукаєшся до техпідтримки і т. п. Фальшиві пасквілі чи правдиві — а як перевірити? По-любому «залишається осад» і ви відкидаєте цей варіант, продовжуєте пошук по загальному запитом, знову знаходите кандидата, а при більш детальній перевірці воно знову виявляється «не айс». І так до нескінченності.

    Потрібно чітко розуміти, що ідеального хостингу не існує апріорі. Трохи вище я писав про компроміс, який неминучий — ціна/надійність. Поставте себе на місце хостера. Уявили? Припустимо, ви прибрали компроміс і пішли по шляху ідеалізації — зробили хостинг зі стовідсотковою надійністю (потрійним резервуванням, купою фахівців відстежують і миттєво вносять корективи). Але скільки це буде коштувати кінцевому споживачу? А скільки таких споживачів знайдеться? Ваша затія може не вигоріти, а потрібно щоб вигоріло стовідсотково.

    Тому будь-який (абсолютно будь-який масовий хостинг) — це компроміс. Наскільки він вдалий? Знову ж таки питання. Припустимо, більшість хвалить надійність у обраного вами кандидата, але ось невдача — ціна на послуги для вас зависока. Є ж на ринку схожі пропозиції з тими ж номінальними характеристиками (про них ми трохи нижче детальніше поговоримо), але мало не в два рази дешевше. Не може ж бути там все так погано? Або може? А хто його знає?

    Треба пробувати, обпалюватися, знову вибирати, знову обпалюватися і так поки не знайдете ЙОГО, або поки не втомитеся і зупиніться на те, що є. Загалом, вибирати складно, але потрібно, бо від вибору залежить багато чого. Наприклад, якщо ваш сайт буде часто недоступний, то пошукачі з часом знизять його в ранжуванні (зменшиться потік відвідувачів, а значить і заробіток).

    Те ж саме можна сказати і про швидкість роботи сайту (вона вже зараз впливає на ранжирування, а в майбутньому буде впливати ще більше), яка визначається в тому числі і якістю наданих послуг. Наприклад, на тарифах віртуального хостингу, ви по-любому будете ділити один фізичний сервер з десятками або навіть сотнями інших ресурсів (все залежить від жадібності хостера і вашої жадібності або необачність при його виборі). Наскільки вони будуть один одному заважати і гальмувати роботу заздалегідь сказати складно.

    Крім усього перерахованого вище останнім часом додався ще один аспект — сильно подешевшав по відношенню до долара рубль. До чого це? Ну, комплектуючі серверів на сто відсотків імпортні, так само як і мережеве обладнання. Все це вимагає періодичної заміни, резервування і т. п. речей.

    У зв’язку з цим останнім часом зростає рублева вартість послуг хостингу. Хтось із великих гравців може дозволити собі трохи притримати зростання за рахунок великих обсягів і зниження власної маржі. Гравці поменше теж змушені не задирати ціни на хостинг пропорційно зростанню долара, але при цьому йдуть на ще більший компроміс в плані надійності (забирається резервування, комплектуючі експлуатують до повного фізичного зносу тощо).

    Все це в свою чергу вносить ще більший сумбур в питання вибору хостинг-провайдера. Цілком можливо, що той, у кого ще зовсім недавно з надійність було все ОК, тепер випробовує нерви своїх користувачів на міцність постійними простоями сайтів. Таким чином і без того непростий процес вибору ускладнився ще більше із-за додавання нового деструктивного фактора.

    Однак, цей вибір доведеться робити і робити його краще всього усвідомлено. Тому зараз і поговоримо на що саме варто уважно дивитися в характеристиках хостингу.

    На що дивитися і що враховувати при виборі хостера?

    Але давайте конкретніше відповімо на питання — на що звертати увагу при виборі хостингу:

  • Чуйність (тимчасова і людська) служби техпідтримки. Зверніться до них у суботу ввечері і подивіться, не змусять вас чекати до ранку понеділка. Давним давно у мене був дешевий хостинг, супершвидкий і досить стабільний (не міг натішитися). Але все це було чудово поки у них щось глобально не навернулось, а у відповідь на мої запити тиша. В результаті сайт був пару днів не доступний, а мої нерви порвані на шматки. Цю характеристику хостера я тепер перевіряю в першу чергу. У нашого сьогоднішнього «піддослідного кролика» в особі AvaHost на перший погляд з чуйністю все в порядку, у всякому разі в онлайн-чаті вони відповідають досить оперативно. Вже радує. Чудово, що є телефон для зв’язку, який теж було б непогано перевірити, але це вже ви самі.
  • Розмір фізичного простору (області на жорсткому диску сервера) віддається для зберігання файлів вашого сайту (зазвичай вимірюється в гігабайтах). Особисто для мене цей параметр важливий, бо мій блог важить досить мало навіть з урахуванням безлічі ілюстрацій, які я використовую у статтях (не більше 300 мбайт в сумі). На Авахосте, наприклад, навіть на самому мінімальному тарифі віртуального хостингу пропонують 10 гигов, що з надлишком вистачить для 99% відсотків сайтів.
  • Тут ще постає питання що вибрати — віртуальний хостинг, VPS (віртуальний виділений сервер) або ще щось. Знову ж таки на прикладі Авахоста.

  • Віртуальний хостинг (звичайний) — є один фізичний сервер (комп’ютер), на якому живуть десятки різних сайтів. Це найдешевший варіант, проте можливі ситуації, коли сусід буде від’їдати занадто багато ресурсів процесора і пам’яті) і ваші сайти почнуть пригальмовувати. Хостери з цим борються, обмежуючи допустиму навантаження, яке може створювати ваш сайт (сайти) на процесор. Зазвичай це справа вимірюється у відсотках від загального процесорного часу. У AvaHost це, якщо не помиляюся, 4% (при перевищенні вам зроблять попередження). В якійсь мірі це дозволяє більш-менш врегулювати ситуацію з сусідніми сайтами та зменшити їх вплив один на одного
  • Хостинг в хмарі — така лінійка тарифів є в Авахосте і це досить-таки цікаво, бо… Бо для вас це звичайний хостинг (не потрібно самому встановлювати ОС, піднімати сервер і його налаштовувати, а також все це самому лагодити при поломці, як це буває при оренді VPS), але зате з мінімальним впливом сусідів на продуктивність ваших сайтів і підвищену надійність. У цьому випадку ваш сайт розміщений не на конкретному сервері, а в хмарі (купах серверів злитих воєдино). Поломка одного фізичного сервера не призведе до недоступності сайту, бо всі резервується. Однак, це задоволення (стабільність) буде коштувати відчутно дорожче. Порівняно з VPS це має ту перевагу, що не складніше звичайного хостингу в освоєнні.
  • VPS — віртуальний виділений сервер. Його принадність у тому, що сайти живуть на різних ВПС ніяк один на одного не впливають і жодних повідомлень про перевищення допустимого навантаження на сервер від хостера у цьому випадку ви не отримаєте (в Авахосте є навіть така фішка, що вам у цьому разі можуть дати перетікання ресурсів від сусідніх VPS, якщо вони їх повністю не використовують). Але і мінус цієї справи істотний — техпідтримка знімає з себе відповідальність за роботу тієї системи, що ви встановите на своєму VPS (багато хостери за гроші або безкоштовно піднімають віртуальний сервер за вас, але його працездатність все одно залишається вашою прерогативою). Якщо маєте досвід адміністрування чи є людина, яка в цьому може допомогти, то варіант відмінний. Якщо досвіду немає, то варіант хмарного хостингу може виявитися краще. ІМХО.
  • Так як найчастіше все ж вибирають звичайний (чи хмарний) хостинг, а не ВПС (де ви сам собі начальник і пан), то має сенс звернути увагу на кількість сайтів (імен) і баз даних (використовуються в більшості CMS), які ви можете створити на даному тарифі хостингу. Тобто якщо у вас є десяток невеликих і не дуже відвідуваних ресурсів (про допустимому навантаженні на процесор розмова вже йшов трохи вище), то зовсім не обов’язково для цього купувати десяток тарифів, достатньо одного з потрібним лімітом.

    Тарифы обычного хостинга в AvaHostВибираємо хостинг і домен

    Те ж саме стосується і кількості піддоменів, яке ви зможете створити на своєму тариф. Що таке піддомени? Ну, якщо — це домен (другого рівня — за нього потрібно платити щорічну винагороду), то, припустимо, knn. буде поддоменом (доменом третього рівня, яких може бути як завгодно багато і за них платити не потрібно). Детальніше читайте про доменні імена. До речі, якщо придивіться до скріншоту, то побачите, що Авахост при оплаті хостингу дає один домен другого рівня в подарунок. Дрібничка, а приємно.

  • Не так, щоб це було конче потрібно, але все ж. На цьому скріншоті видно, що цей хостер пропонує вам вибрати, в яких саме дата-центрах (російських, американських, українських чи європейських) буде хоститься ваш сайт. Справа в тому, що компанія AvaHost міжнародна (основний сайт розташований в США) і має мережу дата-центрів. Вам же потрібно вибирати той регіон, де буде жити потенційна аудиторія вашого майбутнього сайту. Це може позитивно вплинути на його первісну індексацію пошуковими системами, а також на швидкість його відкриття в браузерах користувачів.
  • Знову ж при виборі звичайного або хмарного хостингу важливим моментом є панель управління, за допомогою якої ви будете керувати ним. У Авахосте варто самий простий і інтуїтивно зрозумілий з усіх можливих варіантів — СиПанель. Детальніше про cPanel читайте в моїй оглядової статті. Хоча з тієї пори її версія вже давно змінилася, але основний функціонал залишився приблизно таким же (трохи зручності ще додалося — див. відео-хелп). Найчастіше хостери використовують свої власні панелі, які не завжди страждають хорошою юзабельностью і зрозумілість.
  • Дуже важливим аспектом стабільної роботи сайту на хостингу є періодичне створення бэкапаов (особисто я резервне копіювання файлів і бази даних проводжу вручну за описаним кілька років тому найпростішого алгоритму). Багато вебмастера про те, щоб самим періодично робити копії свого сайту, забувають, тому актуальним буде наявність функції автобэкапа на хостингу. У кого-то це є, у кого-то немає. Відрізняються і схеми створення і зберігання резервних копій. Наш піддослідний Авахост копії файлів і бази даних робить щодня, але на наступний день попередню копію стирає. Однак інтерфейс панелі хостингу дозволяє активувати вручну створення резервних копій і зберігати їх як завгодно довго. Все у ваших руках.
  • Багато початківці вебмастера не готові працювати над повноцінним сайтом — в такому разі дуже виручить безкоштовний конструктор, який надається вебмайстру. У різних хостерів це все реалізовано по-різному (або не реалізовано зовсім). AvaHost надає три варіанти: хостинг з передвстановленим WordPress (один з найпростіших безкоштовних, але професійно зроблених движків сайтів), а також тарифи з двома визивиг конструкторами — RVSiteBuilder і Plesk (ні з тим, ні з іншим я справи ніколи не мав, але за ним є «швидкий старт»). На яких тарифах і як можна отримати попередньо конструктор мучте техпідтримку (заодно зайвий раз протестуєте її чуйність).
  • Хостинг зобов’язаний забезпечувати безперебійну роботу сайту, перебої в роботі ( через невірно обраного хостера) для комерційного проекту обертаються недоотриманим прибутком і втратою лояльності клієнтів (а в сильно запущених випадках і погіршенням відносин з пошукачами). Тому вибирати хостинг потрібно обережно, довіряючи свій проект бажано профі. Як я вже казав, у «Ава» можна, наприклад, підібрати тариф і вид хостингу на будь-який смак: звичайний віртуальний хостинг (дешево), для реселерів (перепродавців послуг хостингу для своїх клієнтів), хмарний хостинг (стабільність без недоліків ВПС) і, власне, ВПС сервера (для цілковитої незалежності).

    Є показник характеризує безперебійну роботу сайту — аптайм, що відображає відсоток часу, коли сайт доступний. Чим він вище, тим краще (недосяжний ідеал — 100%). На сервісі хостинг-нінзя є рейтинг провідних хостерів за цим показником. Авахост там демонструє непоганий результат — 99.83%. Звичайно ж, це середня температура по лікарні. Якщо над ціною пріоритетна стабільність, то беріть більш дорогий хмарний тариф.

  • У зв’язку з описаною вище складністю апріорного (без досвідченого) вибору хостингу, важливим аспектом може стати можливість оцінити знаряддя або інструмент (спробувати на зуб) без оплати. Багато хостери розуміючи це йдуть назустріч і пропонують різні варіанти (безкоштовний період, повернення грошей, демо-доступ). У Авохосте, як вже згадувалося вище, ця фішка реалізована у вигляді гарантії на 60 днів (типу, якщо «ні» — повернемо гроші). Цікавий варіант, який іншими гравцями ринку практично не використовується (в усякому разі, в рунеті).
  • Дуже непогано було б отримати можливість хоча б компенсувати витрати на оплату хостингу, а в ідеалі навіть трохи заробити. Тому при виборі можна буде звернути увагу і на таку особливість, як наявність партнерської програми. Всі хостери зацікавлені в розширенні своєї бази користувачів, а тому багато з них готові ділитися з вами прибутком. Причому партнерки хостерів бувають дуже щедрими. Приміром, наш піддослідний AvaHost віддає 30% від кожної оплати залученого вами клієнта протягом усього часу, доки клієнт розміщує у них свій сайт. Після реєстрації вам видадуть рефссылку (з унікальним закінченням), і всі, хто по ній зареєструється, стануть вашими рефералами (подробиці за партнеркам можна почерпнути в статті).
  • Часто буває актуально мати можливість створення та використання поштових скриньок типу admin@, тобто коли закінчення поштової скриньки представляє з себе доменне ім’я. Більшість хостерів дозволяють створювати такі поштові ящики і працювати з поштою прямо в адмінці хостингу, або організовувати пересилання кореспонденції в інші поштові ящики або програми-клієнти. Наприклад, в Авахосте є повний набір всього цього добра (POP3, SMTP, автовідповідачі, переадресація, доступ через Браузер, списки розсилки, анти-спам функції тощо). Правда, багато вибирають в якості альтернативи щось типу пошти доменів, яку надає Яндекс або Гугл, але на смак і колір товаришів немає.
  • Що можна порадити (від себе)

    Повторюся, що у кожного свої завдання, побажання і переваги, тому і вибирати все будуть щось своє. Але є загальні рекомендації, які підійдуть для більшості випадків:

  • Краще, напевно, все ж зв’язуватися з тими, хто вже давно працює на цьому ринку. Як правило, майстерність набувається з роками. До того ж, довго існуючі компанії мають велику власну мережу, що дозволяє зараз більш-менш стримувати зростання цін за рахунок великих обсягів (немає необхідності вичавлювати всі соки з наявних клієнтів). Наприклад, наш піддослідний avahost.ru працює на нашому і буржуйському ринку вже більше 13 років (той самий некруглый ювілей, про який я згадував вище). До речі, як раз з нагоди такого поважного віку при замовленні хостингу можна отримати знижку 30% за кодом PRAZDNIK (там зараз кілька акцій проходить).
  • Технічні характеристики та тарифні сітки у більшості гравців схожі, тому дивитися на це варто, але лише частково. Головне ж, на що потрібно звертати увагу — робота саппорта. Це одна із самих мовців рис будь-якого сервісу, проекту, послуги, компанії — адекватна та оперативна підтримка, яка дійсно може допомогти, а не відповідати шаблонами з FAQ. Проблеми можуть виникнути у всіх (без цього ніяк, бо має місце бути описаний вище компроміс), але не у всіх хостерів їх вийде оперативно вирішити без зайвого нервування. Тому пробуйте і тестуйте.
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу