Використовуємо програми

3157
  • Проблема битих посилань і причина їх появи
  • Вивчаємо биті посилання в Яндекс Вебмастере і Search Console Гугла
  • Перевірка битих посилань у програмі Xenu Link Sleuth
  • Пошук посилань в WordPress за допомогою Broken Link Checker
  • Безкоштовний онлайн-сервіс Broken Link Checker
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Багато хто думає, що биті посилання — це не сама животрепетна тема для вебмайстра, бо завжди знайдеться щось більш важливе і значуще, ніж вам буде краще зайнятися.

    Та й утомливо це — шукати програму, розширення або онлайн-сервіс, де здійснюється перевірка, а потім довго і клопітно відшукувати доступ і проводити правку знайдених неробочих гіперпосилання на своєму ресурсі.

    Використовуємо програми

    В принципі, набагато простіше забити на цю проблему, бо малоймовірно, що вони присутні на вашому проекті у величезних кількостях і їх вплив навряд чи якось позначиться на ставлення відвідувачів і пошукових систем. Або ж все-таки позначиться? Бути чи не бути битим посилання на вашому сайті?

    Я вважаю, що це є зло, від якого треба періодично позбавлятися (очищатися). Але по-любому вам вирішувати, я лише опишу ті методи, які використовував і використовую для спрощення цього процесу.

    Проблема битих посилань і причина їх появи

    Взагалі питання про ставлення до битим посиланнями досить цікавий, бо однозначної інформації з цього приводу немає. Але якщо судити по тому, що у панелях для вебмайстрів Яндекса і Google є розділ, де будуть наведені всі знайдені неробочі посилання на вашому сайті, то це вже можна вважати першою ознакою того, що пошуковикам вони зовсім не по барабану.

    Думаю, що при великій їх кількості пошукові системи можуть порахувати ваш сайт покинутим і знизити його видачі. Чи Так це насправді я не знаю, але навіть те, що биті посилання є істотне незручність для відвідувачів (тим самим погіршуючи ПФ), може служити досить вагомим аргументом до того, щоб серйозно задуматися про їх виявленні та виправленні.

    Пример битой ссылкиВикористовуємо програми

    Звичайно ж, зробити це вручну (пройтися по всіх внутрішніх і зовнішніх посиланнях, що ведуть зі сторінок вашого сайту) не представляється можливим навіть на дуже маленьких проектах, не кажучи вже про великих порталах. Перевірка — це прерогатива програмних засобів — ботів пошукових систем, онлайн сервісів або спеціально для цього написаних програм, скриптів або розширень (плагінів) для використовуваного вами движка сайту.

    Але все одно, навіть після того, як всі неробочі гіперпосилання будуть знайдені, рішення про їх виправлення або видалення доведеться брати саме вам, і по кожній з них окремо. Тому, якщо зважитеся на дану перевірку, на всякий випадок запасіться терпінням і деякою кількістю часу.

    Якщо говорити про причини появи битих посилань на сайті, то в разі блогу це в основному мої власні помилки при здійсненні ручної внутрішньої перелінковки, а також зовнішні посилання на ресурси авторів коментарів і згадуються у статтях онлайн-сервіси, які встигли за цей час канути в лету (хлопців, знали б ви, скільки сайтів згинуло за ті сім років, що існує мій блог — реально стає сумно!).

    Зустрічаються й інші варіанти їх появи. Взагалі, причиною непрацюючих лінків можуть бути і зміни Урлов на сторонніх ресурсах без використання 301 редіректу для склеювання нового адреси зі старим (при зміні структури сайту, перенесення статей між розділами тощо), так і багато інших суто індивідуальних проблем.

    Як я вже згадував, існує кілька способів, за допомогою яких можна перевірити свій проект на наявність таких вад. Самим очевидним мені здається скористатися списком неробочих посилань, який зібрали боти пошукових систем.

    Шукаємо биті посилання в Яндекс Вебмастере і Search Console Гугла

    У панелях вебмайстрів Яндекса і Google можна буде дізнатися, на яких сторінках і які саме неробочі гіперпосилання були знайдені, а потім, по можливості, внести необхідні виправлення в адмінці свого проекту.

    Про роботу з панелями для вебмайстрів Яндекса і Google я вже досить докладно писав, тому дозволю собі лише привести лінки на ці матеріали:

  • Величезна стаття можливостям Яндекс Вебмастера(найближчим часом її доведеться оновлювати, бо Яндекс нарешті допилил нову версію)
  • Трохи менш докладна по Гугл Вебмайстру (Search Console)
  • Давайте почнемо перевірку з інструментів для веб-майстрів від Google. Будемо вважати, що скориставшись наведеними вище матеріалами, ви вже додали свій ресурс в панель Гугла, і тепер вам залишиться лише пройти з лівого меню в «Сканування» — «Помилки сканування»:

    Поиск битых ссылок в Гугл вебмастереВикористовуємо програми

    На сторінці, перейти на вкладку «Не знайдено», де і будуть зосереджені всі неробочі, на думку Google, посилання на вашому проекті. Але тут треба розуміти, що пошуковик розглядає не тільки лінки ведуть з вашого сайту, але і всі ті, що були проставлені з інших ресурсів (так звані зворотні посилання, які бажані при SEO просування).

    Т. о. в списку знайдених документів будуть присутні Урли, одержані не тільки в результаті ваших власних помилок при внутрішній перелінковці, але і результати помилок тих користувачів, які поспіхом поставили на вас посилання зі свого сайту або чужого форуму, але не перевірили її працездатність.

    Навпроти кожного знайденого документа ви побачите код помилки 404 (читайте про те, як утримати відвідувача на сторінці «404 not found», що теж може бути виходом із становища). Подивитися Url сторінки, яку Гугл не зміг знайти на вашому ресурсі, можна клацнувши по будь-якому рядку.

    Там же на вкладці «Посилаються доменів ви можете знайти сторінки, з яких дана бите посилання була проставлена.

    Поиск источников размещения битых ссылокВикористовуємо програми

    Якщо у вікні, ви побачите адреси вебсторінок не вашого сайту, виправити, швидше за все, нічого не зможете (хоча, можна спробувати, наприклад, в .htaccess налаштувати для таких битих посилань 301 редирект на правильний Урл). Але якщо неробочі гіперпосилання були проставлені зі сторінок вашого ж власного ресурсу, то потрібно буде в адмінці знайти потрібну статтю (або коментар до неї) і поправити, або видалити некоректний лінк.

    Думаю, що розберетеся, але нарівні з панеллю інструментів Google не застосуйте подивитися інформацію про не знайдених документах і в панелі для вебмайстрів від Яндекса, бо їхні дані можуть відрізнятися.

    В Яндекс Вебмастере вам потрібно буде перейти в лівому меню «Індексування» — «Внутрішні посилання», а у вікні з випадаючого списку можна буде вибрати фільтр по типу помилок (помилки сервера, або відсутність сторінки або заборона на її індексацію):

    Битые ссылки в ЯндексеВикористовуємо програми

    Ви побачите список всіх знайдених сторінок, в тому числі і з помилкою 404. Далі йдете в адмінку свого ресурсу, відшукуєте неробочу гіперпосилання або виправляєте її, або видаляєте, щоб не вносила сумбур в роботу налагодженого механізму.

    Перевірка битих посилань у програмі Xenu Link Sleuth

    Я міг би ще згадати в цій статті про ряд сервісів, що дозволяють перевірити биті лінки онлайн, але, на жаль, я так і не знайшов гідного безкоштовного рішення (хоча все ж один варіант розгляну трохи нижче, бо він дозволяє швидко пробігтися по найбільш «випираючим» битим посиланнях), а пробувати платні у мене якось рука не піднялася. На безкоштовних ж перевірити можна дуже обмежене число сторінок, а отже, актуальність такого способу вельми сумнівна.

    Але ж можна використовувати не тільки онлайн-сервіси, але й програми, які будуть встановлені на ваш комп’ютер. Однією з найбільш популярних і, що дуже важливо, безкоштовних програм для перевірки битих посилань є Xenu Link Sleuth, про яку я і хочу вам розповісти.

    Отже, спочатку вам потрібно буде завантажити Xenu Link Sleuth і встановити на свій комп’ютер.

    Після її запуску, виберіть з меню «File» — «Check URL» і у вікні, введіть URL вашого ресурсу, поставте галочку «Check external links» (для перевірки на бітость не тільки внутрішніх лінків вашого ресурсу, але і посилань, ведучих з нього на інші ресурси) та натисніть «ОК».

    Поиск битых ссылок через Xenu Link SleuthВикористовуємо програми

    В результаті програма Xenu Link Sleuth почне шукати і аналізувати всі внутрішні і зовнішні (проставлені з вашого ресурсу, наприклад, на сайти авторів коментарів) посилання. Всі знайдені непрацюючі гіперпосилання в остаточному звіті будуть позначені відповідним чином (не знайдено, не вдалося зв’язатися і т. д.).

    Сам по собі звіт представляє великий інтерес не тільки з точки зору помилок 404, але нас в першу чергу цікавить саме це. У вікні Xenu Link Sleuth є можливість відсортувати список по ряду табуляторів, які знаходяться в самому верху.

    Для перевірки саме битих посилань потрібно буде скористатися табулятором «Status», в результаті чого всі помічені червоним рядки будуть зібрані в одному місці списку.

    Битые ссылки в окне программыВикористовуємо програми

    Для того, щоб дізнатися, а на якій саме сторінці вашого сайту проставлена непрацююча гіперпосилання, вам потрібно клацнути по ній правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню варіант «URL Properties»:

    Поиск страниц сайта с битыми ссылкамиВикористовуємо програми

    У самому низу вікна ви побачите список адрес сторінок вашого сайту, на яких була знайдена дана бите посилання. Вам залишиться тільки зайти в адмінку свого ресурсу і провести необхідну правку. Так, тужно. Так, незручно, тому що доводиться копіпаст посилання і шукати в адмінці потрібні сторінки. Але витративши час і сили ви на 100% позбавите свій сайт від битих посилань (у всякому разі, якщо вони мають місце бути на даний момент).

    Але, як я вже згадував трохи вище, програма Xenu Link Sleuth, при належному підході і кмітливості, спроможна надати значно більше інформації. Якщо ви поекспериментуєте з іншими табуляторами програми, то зможете отримати наступну інформацію про вашому сайті цього звіту:

  • якщо ви спробуєте сортувати дані у вікні програми з табулятору «Title», то таким способом можете знайти сторінки свого сайту, що мають дубльовані заголовки Title або не мають їх зовсім
  • за допомогою табулятора «Size» можна знайти дуже важкі сторінки свого проекту, які будуть довго завантажуватися
  • за допомогою табулятора «Links In» можна дізнатися кількість вхідних посилань на будь-який документ свого ресурсу, а з контекстного меню (клацання правою кнопкою і вибір самого нижнього пункту в меню), можна буде дізнатися і адреси сторінок посилаються на цей документ
  • за допомогою сортування табулятором «Out Links» у вікні звіту програми Xenu Link Sleuth зможете дізнатися кількість вихідних посилань з тієї чи іншої сторінки свого ресурсу, а з контекстного меню — подивитися, на які саме сторінки проставлені посилання
  • відсортувавши за табулятору «Type», можна знайти зображення не мають тега Alt
  • табуляцію «Level» дозволить переглянути вкладення тих чи інших сторінок вашого сайту
  • Загалом, Xenu Link Sleuth має просто неоціненну значимість. Крім цього, для статичного сайту ця програма може побудувати карту сайту, яку потім можна буде підсунути пошуковим системам для прискорення індексації.

    Також Xenu Link Sleuth за результатами перевірки може сформувати дуже зручний звіт у вигляді Html-сторінки, де можна буде у удобоваримом вигляді переглянути всі веб-сторінки свого проекту, мають биті посилання і побачити згадану вище карту.

    Отчет по найденным битым ссылкамВикористовуємо програми

    Для створення звіту потрібно вибрати в меню програми пункти «File» — «Report» або просто нажати R на клавіатурі. У верху сторінки із звітом буде розташовано меню з розділами.

    Пошук посилань в WordPress за допомогою Broken Link Checker

    Якщо у вас блог на движку WordPress, то можливо вам буде зручніше скористатися плагіном Broken Link Checker для перевірки непрацюючих гіперпосилань. Він може здійснювати повторну перевірку через вказаний проміжок часу, припиняти свою роботу в моменти, коли сервер вашого хостингу сильно навантажений, і, що найважливіше, дозволяє виправляти або видаляти биті посилання прямо з свого вікна, не вимагаючи заходу у вікно редагування статей.

    Отже, спочатку вам потрібно буде завантажити Broken Link Checker і встановити цей плагін WordPress стандартним чином. Якщо виникнуть з цим проблеми, то можете звернутися до наведеного за посиланням матеріалу.

    Відразу після установки він почне працювати і сканувати ваш блог на наявність битих посилань. Зайшовши на сторінку налаштування цього плагіна («Налаштування» — «Перевірка посилань») в адмінці Вордпресс, ви зможете побачити, скільки гіперпосилань вже знайшов Broken Link Checker на вашому блозі, а також зробити необхідні налаштування.

    Проверка сайта на битые ссылки в Broken Link CheckerВикористовуємо програми

    Тут ви можете задати частоту повторного сканування, попросити посилати вам повідомлення на E-mail при виявленні недоступною сторінки, а також попросити плагін виділяти знайдені гіперпосилання за допомогою особливого стилю CSS.

    Але у Broken Link Checker є ще декілька вкладок з налаштуваннями. На вкладці «Look For Links In» ви можете поставити, в яких саме матеріалах вашого блогу він буде здійснювати пошук, а на вкладці «Which Links To Check» вказати, посилання з яких об’єктів будуть перевірятися. На вкладці «Додатково» ви можете максимально мінімізувати навантаження цього плагіна на сервер хостингу, обмеживши час пошуку і задавши поріг завантаженості сервера, при перевищенні якого він перерве свою роботу.

    По мірі перевірки буде надаватися звіт про виконану роботу і знайдених битих посиланнях, який ви зможете побачити, перейшовши в меню адмінки WordPress в «Інструменти» — «Неправильні посилання:

    Исправление найденных плагином битых ссылокВикористовуємо програми

    Тут у вас будуть багаті можливості по роботі з ними, причому все, що вам може знадобитися (відредагувати, видалити її, перейти до матеріалу, в якому проставлено дана бите посилання), буде можливо зробити прямо звідси, нікуди не переходячи і нічого не шукаючи. В цьому і полягає, на мій погляд, основна перевага плагіна Broken Link Checker. До того ж, по закінченні перевірки його зі спокійною душею можна знести до наступної перевірки, щоб очі не муляв. Думаю, що для Joomla теж повинні існувати аналогічні розширення, але я, на жаль, з ними не знайомий.

    Онлайн-сервіс Broken Link Checker

    Ну, і наостанок, як і обіцяв, опишу один з безлічі онлайн-сервісів, призначених для пошуку битих посилань на будь-якому сайті. Не сказати, щоб цей сервіс чимось особливим виділявся або якось по особливому добре працював. Немає. Але зате пошук битих лінків в ньому досить простий і знаходить він їх, як правило, не багато, щоб, напевно, нас не дуже засмучувати. Я зазвичай використовую спочатку його (перевіряю кілька разів поспіль), а вже потім використовую плагін та програму (для лакування, так сказати).

    Отже, заходьте на Broken Link Checker, введіть Url вашого сайту в форму, розташовану в правому верхньому куті відкритої сторінки і тиснете на кнопку «Find broken links». Відкриється сторінка, де потрібно буде розгадати капчу і вибрати один з двох способів перевірки (детальне відмінність не зрозуміло, але має сенс по черзі обидва варіанти прочекати). Ще раз тиснете на заповітну кнопочку і спостерігаєте за результатом перевірки, або йдете у своїх справах не закриваючи цю вкладку в браузері.

    Начало поиска битых ссылок в онлайн сервисе Broken Link CheckerВикористовуємо програми

    Сервіс Broken Link Checker буде вам повідомляти про кількість перевірених сторінок і потихеньку почне виводити список знайдених битих посилань. Правити їх можна починати прямо зараз, не чекаючи закінчення перевірки. Для цього досить буде клацнути по кнопці «src» у потрібному рядку списку:

    Найденные битые ссылкиВикористовуємо програми

    В результаті ви побачите вихідний код сторінки (на неї саму можна потрапити натиснувши на сусідній кнопці «url»), де знайдена бите посилання. Причому місце розміщення в коді буде підсвічено:

    Подсветка битой ссылки в исходном коде страницыВикористовуємо програми

    Всі. Залишиться лише знайти в тексті статті або в тілі коментаря проблемну посилання, ще раз перевірити її непрацездатність і пофіксити Broken Link ніби його і не було. Усе.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу