Як розкрутити сайт самому

3961
  • Кілька загальних слів про крауд-маркетинг та його актуальність
  • Активація крауд-посилання та робота з ними в Візарді
  • Створення проекту в Візарді для закупівлі крауд-посилань
  • Що вийшло в підсумку і чи вдався експеримент?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я вже трохи писав про крауд-маркетинг і різкий стрибок популярності цієї теми в рунеті.

    Якщо розглядати SEO в буржунете, то подібні методи формування «думки натовпу» там використовуються вже давно. Вся хитрість методу полягає в тому, щоб в якомусь публічному місці — тематичному форумі (Forumok), блозі соцмережі або ще де — зробити вдалий «вкидання», який би не був сприйнятий як спам, а, навпаки, викликала б інтерес до просуває бренду, сайту, товару і т. п.

    Повторюючи цей фокус якусь кількість разів можна отримати і додатковий (тематичний) трафік на свій сайт з майданчиків-донорів, а також підрости в очах пошуковиків за рахунок набору природної посилальної маси без ризику потрапити під Мінусинськ, бо такі посилання по більшій частині будуть безанкорными, або закритими для індексації тим або іншим чином, або взагалі будуть текстовими (неактивними).

    Як розкрутити сайт самому

    Здавалося б такий «некондит» не повинен враховуватися в ранжируванні, але опосередковано все ж це врахується, особливо якщо по таких посиланнях піде трафік. Ну, а якщо трафік буде ще і тематичним, то окрім розширення джерел приходу відвідувачів (що є гуд в очах пошуковиків) ви отримаєте і поліпшення поведінкових факторів. Але це все теорія, а реальний успіх всього підприємства і витівки під назвою крауд-маркетинг залежить суто від реалізації всього цього на практиці.

    До цього моменту я наводив, по-моєму, лише один варіант віддачі на аутсорсинг (що це таке?) процесу отримання такого виду посилань (самому досить клопітно всім цим займатися, та й креативу не у всіх в надлишку). Протестувати його я досі не спромігся (все відкладав в силу зайнятості), але ось тут з’явилася можливість протестувати досить великого гравця, який набрав зону пропозиції послуг з крауд-маркетингу. Це SeoWizard.ru.

    Поки «крауд-посиланняперебувають там у стадії бети, але написавши їм підтримку не проблема отримати промо-код для тестування. До речі, у них зовсім інший ціновий підхід — реально доступне всім (40 рублів за посилання), тому не спробувати було б непрощенним упущенням, як мені здалося.

    Кілька загальних слів про крауд-маркетинг та його актуальність

    На мій погляд, незважаючи на Мінусинськ і Пінгвін, нарощування посилальної маси (активно-анкорной та відритої для індексації) як і раніше актуально (враховуються вони пошуком і нікуди від цього не дітися), але обов’язково з поправками на існуючі реальності. Якщо є час, сили і бажання, то можна набирати посилальне строго у відповідності з рекомендаціями пошуковиків. Це складно, довго і не завжди спрацьовує, але безпечно. Істина (найкоротший шлях до вирішення проблеми просування) лежить, природно, десь посередині (в зоні світло-сірого SEO), коли вибирається варіант з оптимальними витратами і мінімальним ризиком.

    В сукупності з набором активно-анкорной маси все одно обов’язково потрібно займатися тим, що в буржунете обізвали свого часу крауд-маркетингом, а саме нарощувати цитування сайту, згадування бренду і т. п. речі, не звертаючи уваги на те, чи будуть такі посилання відкриті для індексації, чи вони активні і будуть вони посиланнями взагалі. «На коні» зараз саме згадки, які крім усього іншого нівелюють спамность SEO-посилань (знижують ризики).

    Можна робити упор на якість сайту, пропоновані послуги, конкурентні переваги, і сподіватися, що одне тільки це витягне проект з безодні невідомості. А можна ще й до всього цього трохи активізуватися і спробувати цитованість стимулювати (підштовхнути природний процес) методами крауд-маркетингу. Це можна порівняти з рекламою — хтось сподівається на природну популяризацію бренду, товару або послуги, а хто-то його відразу починає активно рекламувати.

    Напевно зрозуміло, що навіть самі по собі згадки без активної побудови покупної посилальної маси повинні допомогти в просуванні. Це та тема, яка буде цікава, швидше за все, всім, хто в тій чи іншій мірі стурбований популяризацією свого проекту — в не залежності від їх відношення до СЕО-посиланнями. Крауд-посилання переслідують іншу мету, і в теорії повинні виглядати для пошукових систем куди більш природними і привабливими. Знову ж повторюся, що будь-яка блага справа можна зіпсувати халтурно виконаній реалізацією, тому тут все дуже сильно залежить від того, як це буде виглядати на практиці.

    Ну, дивіться. Що поганого в тому, що в якійсь гілці форуму, де обговорюється якась проблема, буде згаданий ваш бренд, сторінка сайту, товар або послуга (наприклад, запропоновані як рішення). Ненав’язливо запропоновано (ще краще побіжно або «ділитися сокровенним») — хочете-користуйтеся, хочете забийте. Комусь це рішення допоможе і він вже абсолютно безкорисливо порекомендує його іншим користувачам. Це буде ідеальною реалізацій крауд-маркетингу, але для цього потрібно щоб товар, послуга або бренд «варті того», а також правильно було б вибрано місце «вкидання».

    Зрозуміло, що до ідеалу треба прагнути, але досягти його не реально. Цілком можливо, що навіть при ідеальному виконанні «туфтовый» товар або послуга (або не «від душі» опрацьований інформаційний проект) не «зіграють» як треба. А може вийти так, що крауд-посилання будуть розміщені в недоречних місцях і з недоречним текстовим обрамленням. Тому варто, по-перше, критично подивитися на свою пропозицію (по можливості його доопрацювати або зробити більш привабливим), а по-друге, ретельно підійти до питання пошуку виконавця для створення «вкидань».

    Якщо по першому питанню сказати щось конкретне в рамках цієї статті складно, то ось протестувати одного, з поки що нечисленних гравців, на ринку крауд-маркетингу цілком, думаю, можливо. Чудес я, звичайно ж, не очікую, але при невеликій вартості розміщення крауд-посилання (40 рублів) доречно буде планку вимог сильно не підвищувати — головне, щоб виконана робота не виглядала б як спам (дотримувався принцип доречності згадки), а все інше можна буде розглядати як бонус. ІМХО.

    Активація крауд-посилання та робота з ними в Візарді

    Отже, якщо ви читаєте цей пост в той момент, поки ще крауд-посилання в Візарді знаходяться в беті, то вам потрібно буде для їх опробування звернутися до техпідтримки з проханням надання промо-коду. Для початку, правда, було б непогано в SeoWizard зареєструватися (до речі, про Візард я вже досить докладно писав, так що можете скористатися тим матеріалом). Промокод я вводив на цій сторінці:

    Промокод для доступа к крауд-ссылкамЯк розкрутити сайт самому

    Після цього я, не мудруючи лукаво, звернувся до техпідтримки з «питанням блондинки»: а що, власне, робити далі? В принципі, можна було і самому покопатися, але краще вбити відразу двох зайців — перевірити якість і оперативність роботи саппорта (відповіли швидко — молодці), а також заощадити час. Власне, ось вичерпний, на мій погляд, відповідь, яку я від них отримав:

    Доброго дня.
    Інформація по крауд-посиланнями знаходиться тут: http://help.sape.ru/wizard/faq/1648
    Щоб почати купувати посилання на форумах, вам потрібно створити проект в системі Wizard і підключити крауд-активність. Інформація по створенню проекту в нашій довідці: http://help.sape.ru/wizard/faq/1221

    Також прошу вас ознайомитися з інтерфейсом проектів: http://help.sape.ru/wizard/faq/1224

    Важливо! Якщо ви не хочете купувати інші типи посилань (орендні, вічні, соціальні), після створення проекту і додавання запитів, вам потрібно поставити покупку на паузу або стоп у всіх заходах, де НЕ хочете купувати посилання. Якщо покупка не буде поставлена на паузу або стоп, то вона автоматично запуститься протягом 24 годин після створення проекту. Якщо виникнуть які-небудь питання, будь ласка, пишіть.

    Що примітно, у відповіді було дано пояснення технічної особливості, яка важлива в тому випадку, коли ви побажаєте купувати в системі лише крауд-посилання. Треба буде врахувати.

    У хелпе робиться акцент на розміщення згадок реальними виконавцями (з плоті і крові, а не з бітів і байтів) та в тих місцях, де ці згадки припали б до місця (напевно, є інструкція для виконавців з пошуку подібних місць розміщення). Також акцентується увага на бажаність відвести під цей тип просування до половини всього посилального бюджету (!). У самому низу хелп про це ще раз нагадують:

    У поточних умовах рекомендуємо створювати вашого сайту масу крауд-посилань, що у декілька разів перевершує масу звичайних анкорных посилань.

    хелп по крауд ссылкам в визард сапеЯк розкрутити сайт самому

    Власне, трохи нижче наводяться начерки блок-схеми, якими керуються виконавці, задіяні Візардом для розміщення крауд-посилання:

    Крауд ссылкиЯк розкрутити сайт самому

    Загалом, в теорії все знову ж відповідає принципам крауд-маркетингу. Варто відзначити обов’язкову безанкорность подібних посилань, що, загалом-то, схоже на те, як би це робили безкорисливі шанувальники вашого товару чи послуги.

    Створення проекту в Візарді для закупівлі крауд-посилань

    Залишається тільки слідувати радам хелп. Гаразд, приступимо до реалізації плану тестування. Про створення проекту в Візарді я вже писав. Якщо він вже був створений, то заходьте в його налаштування і ставите галочку в полі «Купувати крауд-посилання», де також можна буде вказати розмір бюджету під цю справу.

    Як розкрутити сайт самому

    У відповідності з порадами саппорта я зупинив закупівлю орендних, вічних і соціальних посилань, щоб витратити весь наявний бюджет тільки на крауд-посилання (провести експеримент, по суті). Для цього достатньо по черзі відкрити відповідні вкладки на сторінці проектів:

    Остановка закупки ссылок в ВизардеЯк розкрутити сайт самому

    Потім поставити внизу галочку у полі «У всіх фраз в проекті» і вибрати зі списку варіант «Призупинити купівлю» або «Зупинити купівлю».

    Остановка закупки арендных ссылокЯк розкрутити сайт самому

    Щоб перевірити зупинку, достатньо буде подивитися в останніх стовпцях навпаки просуваються анкорів і переконатися, що там з’явилася кнопка play:

    ОстановленоЯк розкрутити сайт самому

    Власне, майже все. Залишиться тільки почекати, коли система підбере і роздасть завдання виконавцям.

    Закупка крауд-ссылок в ВизардеЯк розкрутити сайт самому

    У хелпе йшлося про термін близько тижня, після якого можна буде вже подивитися на результат.

    Гарантия размещения крауд ссылокЯк розкрутити сайт самому

    Як кажуть, «будемо подивитися» на результат.

    Що вийшло в підсумку і чи вдався експеримент?

  • Першу із замовлених посилань я отримав через кілька днів.

    Первая ссылкаЯк розкрутити сайт самому

    Для контролю розміщення достатньо клікнути по цифирьке (в моєму випадку поки одна посилання размещана), а на сторінці клацнути по номеру в першому стовпці:

    Вечные крауд ссылкиЯк розкрутити сайт самому

    Власне, розміщення мене особисто влаштувало. Так, Куба трохи як не Алтай, але, загалом-то, посилання більш-менш доречна, і думаю, що користувачі і модератори сервісу не вважатимуть її спамом немає настирливості, є ілюстрація, природність і т. п.).

    Пример крауд ссылкиЯк розкрутити сайт самому

  • Друга посилання була розміщена на тому ж самому довідковому порталі:

    Пример 2Як розкрутити сайт самому

    Тут як би взагалі ніяких нарікань немає — все ОК.

  • Третя крауд-посилання додалася в мою скарбничку знову ж таки з «Ответы@майл.ру». Тут теж ніяких нарікань — текст і картинка до місця. Хочу відзначити високий рейтинг автора цього коментаря (під внутрішньою рейтинговою системою даного сервісу Майл.ру).
    Пример 3Як розкрутити сайт самому
  • Четверте розміщення чудово вписано, на мій погляд:
    Четвертый примерЯк розкрутити сайт самому
  • П’яте розміщення було проведено знову ж таки на «Ответы@майл.ру». Загалом-то, в тему, хоч і не ідеальне на мій погляд попадання було (правда, на тлі інших відповідей дуже навіть непогано виглядало):
    Як розкрутити сайт самому
  • На жаль, поки в мою скарбничку на даний момент нічого не попало (проте, багато краще не швидкість, а якість, бо «дешево і сердито» цілком окупає «повільно», що, до речі, додає природності 🙂 ) — будемо почекати, а за фактом надходження додам нові краду-посилання на статтю вже постфактум (після публікації).

    На Серч знайшов ще кілька прикладів розміщення, якими система показувала на підтвердження спроможності своєї роботи (щоб не палити сайти клієнтів, вони показали крауд-піар самих себе):

    Як розкрутити сайт самому
    Як розкрутити сайт самому
    Як розкрутити сайт самому

    Щось коментувати складно, бо підтвердити достовірність «типового», а не «показного» розміщення проблематично.

    Однак, поки у мене формується цілком собі позитивне враження (незважаючи на затримку з розміщенням — розмістять, нікуди не дінуться, бо контора серйозна) — реально дешево, досить просто в здійсненні, так і до якості вже проведеної роботи у мене претензій немає. Можливо, що у вас інший або кілька відмінне від цього думка. Власне, коментарі відкриті для обговорення. На сьогодні поки що все.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу