Освоюємося з інтернет-грошима

1732

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу продовжити розмову про електронні гроші й платіжні системи. Як ви знаєте, існує їх безліч, кожна займає своє місце під сонцем і має своє коло користувачів. У Рунеті ви, напевно, не обійшли своєю увагою WebMoney і Яндекс гроші (отрути), а от для розрахунків за кордоном багато хто з вас завели гаманці в Пейпал або Skrill (moneybookers).

Освоюємося з інтернет-грошима

Однак, існують нішеві платіжки, які не здобули таку велику популярність, але цілком себе не погано почувають, задовольняючи запити специфічних клієнтів. Саме до такого типу можна віднести героя сьогоднішнього опусу — Liberty Reserve і вже описані мною трохи раніше OkPay, Payza, Перфект Мані і Payeer (Пайер) гаманець.

По суті, це одна з найпопулярніших і надійних анонімних систем взаєморозрахунків у всьому світі (Qiwi гаманці за великим рахунком теж анонімні, але не до такої міри). Ключове слово тут «анонімність», але і надійність на цьому тлі є не останнім аргументом, бо застосувати аутентифікацію по телефону неможливо не порушивши анонімність.

Liberty Reserve — найкраща з анонімних платіжних систем

Ліберті Резерв має певний наліт «сірості», бо користуються їй здебільшого ті, хто не має іншої можливості виводити і переводити гроші з високоризикованих, але високоприбуткових підприємств.

Я маю на увазі Хайпи (HYIP), які представляють із себе просто фінансові піраміди (аля, МММ) побудовані на основі схеми Понці (дуже високі відсотки за вкладами виплачуються за рахунок залучення все більшого числа вкладників до тих пір, поки це є рентабельним, після чого діє принцип «хто не встиг, той запізнився»).

Заробити на цьому вдається небагатьом, але люди все одно інвестують в Хайпи, а Liberty Reserve, починаючи з 2007 року, стала чи не основним способом введення і виведення грошей з подібних пірамід (до цього моменту платіжка E-gold виконувала цю роль, але раптово змінила свою політику).

Ну, і з грального бізнесу гроші теж часто виводять через Ліберті. Перевести ці електронні валюти можна тільки в обмінних пунктах і з дуже пристойною комісією (від п’яти відсотків), але все одно, краще виводити шалені заробітки через цю платіжну систему з втратами, ніж взагалі не виводити. До речі, якщо скористаєтеся безкоштовним моніторингом обмінних пунктів Бестчендж, то зможете істотно заощадити.

Історія цієї платіжки покрита мороком. Якщо судити по знака копірайту на їх сайті, то датою його заснування можна вважати 2002 рік. Але якщо заглянути в машину часу (пам’ятаєте, я писав про архів інтернету archive.org), то сайт на домені з’явився лише через пару років:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Ну, а серйозну популярність Liberty Reserve почала набувати саме з 2007 року.

Хто саме заснував цю компанію теж не ясно (ходять чутки, що власниками можуть бути наші брати-слов’яни), однак, вони вчинили розумно, зареєструвавши її в маленькій державі Центральної Америки — Коста Ріці. Воно не укладало договори правової допомоги зі штатами, що робить систему Ліберті Резерв надійною гаванню для введення і виведення коштів з Хайпів та інших «сірих» або «чорних» фінансових схем.

Як я вже говорив, основним козирем цієї платіжки, є анонімність. Можна зробити переклад, повністю приховавши дані відправника (не показувати номер рахунку, наприклад, для захисту від потенційних зловмисників). Правда, в договорі з Liberty ви погоджуєтеся з тим, що при необхідності вас можуть попросити себе ідентифікувати.

До недавнього часу такі випадки був рідкістю, але зараз цілком реальними стають варіанти блокування рахунків з метою ідентифікації власника. Так що «анонімність» має місце бути до тієї пори, поки ваш величезний рахунок в цій системі не спонукає її власників до його блокування та можливої експропріації (що це?), якщо ви не підтвердите свою особистість.

Всі платежі в Ліберті Резерві є безповоротними, що затребуване в тому середовищі, в якій дана платіжка поширена. Як я вже говорив, безпека в ній знаходиться на висоті, порівняння з іншими анонімними системами, але вкрасти гроші з її рахунків хочуть дуже багато умільці, тому на вудку фішингу та інших шахрайських дій попадаються багато користувачів. А в силу неотзывности перекладів повернути гроші потім не представляється можливим.

Гроші там можна зберігати в трьох валютах: долари, євро і грами золота (LR-USD, LR-EUR і LR-GOLD). Завести гаманець і працювати з ним в Ліберті лише трохи складніше, ніж зареєструватися та авторизуватися на звичайному сайті. При цьому використовується протокол роботи з шифруванням переданих даних https, а крім придуманого вами при реєстрації паролю потрібно буде при вході набирати на віртуальній клавіатурі виданий вам пін-код.

Віртуальна клавіатура служить для захисту від клавіатурних шпигунів, причому цифри на ній весь час будуть змінювати своє розташування для усунення загрози прораховування їх розташування шпигунським софтом.

Крім цього, при реєстрації ви придумуєте привітання, яке буде відображатися при кожному вашому заході на офіційний сайт Liberty (захист від фішингу — підміни офіційного сайту ідентичним за видом і розкраданням введених паролів). Якщо вітання не побачили, то швидше йдіть з такого ресурсу під уникнення зараження вірусами, а так само біжіть змінювати пароль для доступу до свого облікового запису.

Звичайно ж, самим надійним способом аутентифікації раніше є підтвердження, вислані на стільниковий телефон (такий спосіб використовується в WebMoney через Enum, а так само в Єдиному гаманці і Ликпее та ін), але він не прийнятний для системи, яка робить основну ставку на анонімність, тому маємо те, що маємо.

З 2007 року мало що змінилося на сайті Ліберті резерву. Так і не з’явилося підтримки російської мови, так само як і будь-якого іншого крім англійської. В інтернеті також можна зустріти деякі нарікання на доступність офіційного сайту. Все це пов’язано, швидше за все, саме з нишевостью даної платіжної системи, що не дозволяє їй виділяти кошти на розвиток і підтримку — працює і добре.

Комісія за перекази всередині Liberty Reserve відносно не високі — 1%, причому загальна її сума не може перевищувати трьох доларів, що, загалом-то, цілком гуманно.

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

За додаткову анонімність (адресату не буде показуватися номер вашого рахунку) доведеться заплатити ще три чверті відсотка. Однак, через відсутність можливості переводити кошти безпосередньо на кредитну карту і необхідності користуватися послугами сторонніх обмінників, сумарна комісія виходить дуже навіть пристойна.

Як я вже писав, офіційний сайт цієї платіжної системи має інтерфейс тільки англійською мовою, але можна скористатися онлайн-перекладачем Google або ж працювати з ним у браузері від Гугла, де переклад сторінки вам буде запропоновано автоматично. Однак, заповнювати форму реєстрації доведеться все одно латинськими символами, тому не застосуйте подивитися на правила транслітерації прізвищ , щоб уникнути непорозумінь.

Реєстрація і вхід в Ліберті Резерв

Для початку реєстрації на головній сторінці перейдіть за посиланням Create Account:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

На першому кроці майстра реєстрації вам запропонують вказати своє ім’я і прізвище (латинкою), назву свого аккаунта на випадок, якщо їх буде декілька, а так само E-mail адресу. Я останнім часом для роботи з грошовими сайтами використовую виключно Gmail. Чому? Так, тому що в Гмайле є двохетапна аутентифікація, яка включає відправку код на ваш мобільник (якщо заходять в пошту не з вашого «надійного» комп’ютера), що серйозно знижує ймовірність викрадення поштової скриньки, а разом з ним і грошиків.

Так як робота з Ліберті Резерв заснована на пріоритеті анонімності, надання сканів паспорта для відновлення доступу до облікового запису може сильно відлякати потенційних користувачів. Як же тоді відновлювати доступ в систему при втраті паролю?

Ну, звичайно ж, класичним способом — секретне питання. Саме його ви повинні вибрати в полі «Security Question» (варіанти: дівоче прізвище матері, місце народження, шкільне поганяло, ім’я першої любові, тварини, назву улюбленої книги, ТВ передачі, фільму, квітки або кольору), а в полі «Answer» вписати на латиниці свою відповідь.

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Ну, і як я вже писав, в полі «Personal welcome message» впишіть текст привітання, яке ви будете бачити при вході на офіційний сайт Liberty Reserve. Не побачили — значить ви попалися на вудку фішерів і перебуваєте на їх сайті-пастці. Libertyreserve.com ніколи не розсилає листи з активними посиланнями і проханнями повідомити (підтвердити) дані свого облікового запису.

По любому, візьміть за звичку ніколи не переходити за посиланнями з таких листів, а відкривати сайт Ліберті або будь-якої іншої системи тільки закладок свого браузера.

У полі «Account Functions» ви зможете змінити типове значення (API вимкнено) на варіант для бізнесу. В цьому випадку ви зможете використовувати API Liberty для організації прийому платежів в цій інтернет-валюті на своєму сайті. Один час API Ліберті було дуже вразливим і встановлювати його можна було тільки на свій страх і ризик. Ну, а звичайному користувачу все це справа без потреби, тому залишаємо варіант використовується за замовчуванням.

Після натискання кнопки «Згоден» ви побачите згенеровані спеціально для вас пароль, пін-код, майстер ключ (необхідний для зміни налаштувань свого облікового запису), а так же секретне питання і відповідь на нього. Краще всього буде роздрукувати цю сторінку:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

А на вказаний при реєстрації поштову скриньку вам прийде повідомлення про успішну реєстрацію та номер вашого рахунку в Ліберті Резерві. Тепер можна скопіювати цей самий номер і спробувати увійти в систему, перейшовши за посиланням «Login» вгорі сторінки. Пароль в цілях оберігання від шпигунів краще набирати з допомогою запропонованої віртуальної клавіатури:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

На другому кроці вас попросять підтвердити, що зазначена привітальна фраза є саме тією, що ви ставили при реєстрації:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Спочатку в Liberty Reserve був передбачений спрощений режим роботи з грошима, які ви могли перемістити в так званий гаманець. Для роботи з ним не треба було вводити пін-код (достатньо одного лише пароля). При першому вході такої можливості немає (її потрібно активувати і виділити для Quick Payment ліміт коштів), тому швидкі платежі зараз не доступні, а для входу в основний аккаунт вам потрібно буде на третьому кроці натиснути на кнопку «Login PIN»:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Цей pin-код (п’ять цифр) для вас згенерували під час реєстрації і ви повинні були його зберегти. Вводити пін-код доведеться тільки за допомогою віртуальної клавіатури під уникнення ексцесів з кейлогенами засіли на вашому комп’ютері:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Після першого входу в свій аккаунт на сайті libertyreserve.com вам запропонують завершити реєстрацію і заповнити запропоновані форми. Коли я писав про роботу в інших платіжних системах, то говорив, що необхідно вказувати свої реальні дані для отримання можливості відновити обліковий запис при виникненні форс-мажору.

У разі Liberty таке сказати язик не повертається, бо вона займає нішу, де анонімність є превалюючим чинником. Однак скажу, що вам потрібно буде запам’ятати або записати (зробити скріншот) наводяться облікові дані і дату народження, яку ви вкажете, бо у вас це можуть запитати у разі необхідності верифікації аккаунта.

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Після всіх цих мук ви, нарешті, потрапите в свій аккаунт на офіційному сайті Ліберті Резерву:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

На вкладці «Personal Information» ви зможете поміняти наведені при реєстрації персональні дані, але для цього буде потрібно ввести майстер-ключ (три цифри), який отримали на етапі реєстрації:

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

На вкладці «Quick Payment» ви зможете активувати свій гаманець, доступ до якого не потребує введення пін-коду. Крім активації цього режиму потрібно перекласти в цей гаманець частину коштів. На вкладці «Параметри» ви зможете змінити пароль, пін-код, майстер ключ, персональну і публічну інформацію, а так само спробувати додатково захистити свій акаунт за рахунок блокування по IP.

Як вводити і виводити гроші з Liberty Reserve

Нещодавно з’явилася нова вкладка «Credit Card Funding», яка говорить, що власники Ліберті Резерву, нарешті, збираються вийти з тіні і стати «білими і пухнастими».

Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

Послуга підключення кредитної картки до рахунку надається не всім, а тільки повністю перевіреним користувачам задовольняє вимогам системи. Решта будуть вводити і виводити кошти, як і раніше тільки через обмінники.

Список авторизованих обмінників ви можете подивитися на офіційному сайті. Але цілком припустимо використовувати і інші обмінники, які, наприклад, дозволять вам виводити Liberty Reserve на платіжну картку або рахунок в одному з Російських банків. Відсотки будуть зніматися при цьому відчутні, але і зручність на обличчя.

Інша справа, що треба бути обережним у виборі обмінника і не нарватися на шахраїв. У рунеті є спеціальний ресурс з базою сайтів, які підозрюються в шахрайстві, і перш ніж здійснювати обмін своїх Ліберті Резервів, пробийте URL обмінника по цій базі на предмет вошивості.

Для пошуку підходящих обмінних пунктів можна скористатися спеціальними сервісами їх моніторингу (приклад), які допоможуть відшукати не тільки потрібний варіант обміну, але і допоможуть підібрати найменшу комісію. Крім подібних ресурсів можна скористатися приватним обміном, яким займаються багато особи на популярних SEO форумах (наприклад, тут або в іншій темі цієї гілки).

Ну, а взагалі, звичайно ж, непогано було б узагальнити досвід введення-виведення в рунеті. Тому я запитую: А як Ви обмінюєте або виводите Liberty Reserve?

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу