Використовуємо Вконтакте і Instagram

2202
  • Таргетинг під Вконтакте за місцем розташування
  • Нюанси фільтрації по країнах та містах
  • Прив’язка реклами Вконтакте з демографії
  • Ніж чоловік у Вконтакте відрізняється від жінки?
  • Таргет на вік користувачів Контакту
  • Акцент на дні народження та сімейний стан
  • Показ реклами за інтересами та освіти
  • Лідер серед фільтрів — «на спільноти»
  • Програми, мандрівники, освіта і робота
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Продовжуємо нашу розмову про таргетингову рекламу в соцмережі Вконтакте. Сподіваюся, що мій лайфхак (порада) виявиться вам корисний.

    У першій статті «Таргетована реклама Вконтакте — як і для чого її можна використовувати» ми дізналися, що таке таргетинг, які він надає можливість рекламодавцям і чітко окреслили ті тематики, де подібний вид реклами буде чудово працювати і буде вигідніше традиційної контекстної реклами. Також ми чітко розділили, в яких випадках користувачів вести з реклами на зовнішній сайт, а в яких — на ваше співтовариство в Контакті.

    Використовуємо Вконтакте і Instagram

    У другій статті «Створення ефективних оголошень для таргету Вконтакте та підготовка сайту або спільноти» ми розглянули питання підготовки зовнішнього сайту (лендинга) або вашого тематичного спільноти до прийому трафіку з таргету Вконтакте. Ну, і досить докладним чином (на прикладах) розібрали, які формати рекламних оголошень та в яких випадках краще використовувати. Сьогодні ж буде саме «смачне».

    Сьогодні я хочу поговорити про основні способи класичного таргетування під Вконтакте. Розглянувши їх всі ми виберемо найбільш вдалі саме для виконання ваших завдань. Хочу звернути увагу на той факт, що те, що було актуально і чудово працювало в рекламі Контакту ще зовсім недавно, зараз перестає працювати. Ну, а про основний зараз метод (ретаргетінг) ми вже поговоримо в окремій статті, бо там відкривається маса додаткових можливостей таргетингу.

    Таргетинг під Вконтакте за місцем розташування

    Що ж, продовжимо. За традицією нагадаю моменти, порушені в попередніх публікаціях цього циклу, щоб ви знали, де в разі необхідності це можна буде подивитися:

  • Що таке таргетинг Вконтакте?
  • У чому відмінність таргетингової реклами Вконтакте від інших видів реклами?
  • Куди відправляти клієнтів з реклами — на сайт або в спільноту?
  • Для кого підходить таргетинг (реклама в Контакті)?
  • Для кого не підходить реклама Вконтакте?
  • Модерація оголошень і основні параметри рекламної кампанії
  • Поради щодо оптимізації рекламної кампанії Вконтакте
  • Готуємо сайт або спільнота для прийому трафіку з таргетингу
  • Яким повинен бути сайт для правильної роботи з рекламою Вконтакте?
  • Яким має бути спільнота Вконтакте для ефективного прийому трафіку з таргетингу?
  • Налаштування таргетованої реклами під Вконтакте
  • Який формат оголошень Вконтатке краще вибрати і чому?
  • Для чого підходять і як складати оголошення для таргетованої реклами Вконтакте формату Зображення і текст»
  • Коли і як використовувати оголошення Вконтакте формату «Велике зображення»
  • Створення оголошень Вконтакте ексклюзивного формату
  • Оголошення формату «Просування співтовариств»
  • Ми закінчили на виборі найбільш підходящого вам формату оголошення з чотирьох можливих варіантів. Далі при створенні оголошення в таргетованої реклами соціальної мережі Вконтакте нам потрібно задати тематику оголошення. Неправильну тематику вибрати не можна, бо це перевіряється при модерації оголошень.

    Пов’язано це з тим, що у Контакту є мережа сайтів-партнерів (поки це все працює в тестовому режимі), на яких показується його реклама у разі збігу тематики (при цьому можлива оплата лише за кліки).

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Якщо потрібної тематики не знайшли, то вибирайте в випадаючому списку розташований у самому низу варіант «Інше». Крім основної теми можна буде її ще більше уточнити, скориставшись розташованим трохи нижче випадаючим списком «Підрозділ». Якщо однієї тематики не достатньо, то можете вибрати ще одну, клікнувши на посилання «Вказати додаткову тематику».

    Географічний таргетинг Вконтакте і нюанси його використання

    Далі при створенні оголошення для реклами Вконтакте у нас слід налаштування географії. За замовчуванням доступний вибір країни, регіону або міста, але за допомогою розташованої трохи нижче посилання можна зорієнтувати аж до району міста, станції метро або на вулиці.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

  • Якщо в полі «Країна» ви обираєте варіант «Будь-яка», то це означає, що ви хочете охопити просто-таки величезний ринок. Це може підійти для деяких тематичних співтовариств, коли не важливо звідки приходять користувачі. Наприклад, це може бути актуальним при рекламі ігор. Як правило, вартість кліка в цьому випадку (якщо використовуєте варіант оплати за покази, то все одно вартість кліка має місце бути) від одного до декількох рублів. Пов’язано це з тим, що досить мало рекламних кампаній у Вконтакте націлюються «на всіх», тому конкуренція буде не дуже високою.
  • Якщо вибрати якусь з країн пострадянського простору, то знову ж трафік, швидше за все, виявиться для вас не занадто дорогим (все ті ж один-три рубля в перерахунку на клік), бо величезна аудиторія, а рекламодавців буде мало.
  • При націлювання на Росію ставка суттєво зросте (приблизно у два рази, порівняно з уже описаними варіантами). Справа в тому, що в більшості рекламних кампаній Вконтакте йде настройка саме на Росію, а так як у порівнянні з варіантом «Будь-яка» ринок істотно стискається, то звідси і виникає зростання середньої ціни за клік при такому варіанті місцеположення.
  • При уточненні таргетингу по Росії тільки на Москву і Пітер ви ще трохи підніміть верхню планку середньої ціни за клік, але тут все знову ж таки залежить від тематики.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    До речі, праворуч від налаштувань місцеположення ви зможете побачити оціночні цифри розміру обраної аудиторії. І ще: трохи по-дебільному зроблено, бо відразу не зрозуміло, що в рядку з вибором міста його назву можна почати вбивати з клавіатури, а не тупити над тим, чому його немає в списку (там тільки самі часто вводяться міста показуються).

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Наприклад, настійно раджу для більш-менш значущих товарів і пропозицій задуматися про таргетування не тільки на саме місто, але і на його область. Наприклад, при рекламі концерту в Москві велика ймовірність, що більшість жителів московської області теж буде не проти на нього приїхати.

  • Якщо таргетироваться на якісь інші російські міста-мільйонники, то середня ціна за клік може ще більше зрости (до п’яти-десяти рублів за перехід). Бізнесменів у цих містах досить багато, і всі вони знають, що соціальні мережі — це «дешево і сердито», а от аудиторія Вконтакте в цих містах істотно менше, ніж у двох столицях, що і загострює конкуренцію.
  • Коли таргетируетесь на невеликий населений пункт, то згадування його в тексті оголошення може істотно підвищити кількість переходів. Навіть при необхідності охоплення більшої аудиторії ви можете створити масу оголошень з таргетом на окремі населені пункти і зі згадуванням їх у заголовках. Для великих міст це, на жаль, не працює.
  • Вже згадував у першій статті, але повторюся ближче до теми. При продажу чогось такого, що в містах-мільйонниках можна купити на кожному кроці, виключіть їх, щоб показувати рекламу тільки в селах, населених пунктах і маленьких містах, які великою кількістю подібного ширвжитку не розпещені (немає цього добра в їх магазинах, тому вони змушені замовляти модні аксесуари або одяг з інтернету). При цьому ви значно знизите середню ціну переходу по вашому оголошенню.
  • Навіть при рекламі географічно прив’язаних бізнесів (кафе, спортзалів, клубів тощо) не варто робити всі оголошення з прив’язкою до вулиці, району або станції метро. Основний упор все ж варто робити на весь місто.
  • Прив’язка таргетованої реклами Вконтакте з демографії

    Якщо ваш бізнес має чоловіче і жіноче напрямок, то вам має сенс вести дві рекламні кампанії у Вконтакте — один для чоловіків, іншої для жінок. Якщо чітких переваг немає (ігри, інфо-бізнес тощо), то вибираємо варіант статі «Будь».

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Ніж чоловік у Вконтакте відрізняється від жінки?

    Якщо дивитися на питання навіщо чоловіки заходять в Контакт через призму таргетованої реклами, то виходить, що на перший погляд це зовсім не ідеал. Чоловіки рідше переходять на рекламі, кліки виходять дорожче, вони менше лайкають, коментують, діляться з друзями та набирають співтовариства.

    Загалом, їх активність у соціальній мережі істотно нижче, ніж у середньостатистичної жінки. Зате все описане вище вони роблять усвідомлено і підсумкова конверсія від них виходить вище (його перехід по рекламі означає намір придбати, яке здійсниться, якщо ваш лендінгем спрацює як треба).

    Жіноча ж аудиторія в Контакті апріорі більш активна. Вони охоче клацають по рекламі, лайкають, коментують, спілкуються і вступають у спільноти. Але при все при цьому їм досить важко щось продати, бо на них орієнтовано величезна кількість оголошень і вам потрібно їх якось переконати в тому, що ваш бренд або магазин є найкращим для неї пропозицією. Те ж саме стосується і спільнот. Вони вступають у все підряд, і вам ще потрібно буде постаратися утримати їх увагу на собі.

    Виходить, що у випадку з чоловічою аудиторією вам доведеться витратити більше зусиль і ресурсів на їх залучення (максимум зусиль приділяємо опрацювання варіантів оголошень), а вже потім він сам спокійно прийме рішення.

    Жінок же набагато простіше залучити, але от потім вже доведеться набагато більше взаємодіяти (максимум зусиль докладаємо до опрацювання лендинга або спільноти), щоб вона обрала саме вас (в спільнотах їм сподобаються конкурси, спілкування і інші варіанти тісної взаємодії з вашим брендом). Найчастіше лояльність (що це таке?) може навіть переважити більш високу ціну.

    Таргетування на вік користувачів Контакту

    Давайте охарактеризуємо найбільш показові вікові групи, на які багато таргетує в цій соціалці.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

  • До 18 років (школярі) — у середньому, у цій аудиторії досить-таки низька платоспроможність (практично нульова) і, отже, купують товари чи послуги вони погано. Але їх дуже багато у цій соціальній мережі кліки по рекламі стояти дуже дешево, а значить на них все ж можна таргетироваться в таких тематиках, де користувачеві не потрібно платити зовсім або принаймні багато (це можуть бути ігри, квитки на концерт, фільми тощо). Ну, і також дана категорія користувачів підійде для набору «живих» користувачів співтовариства, бо коштувати вони вам будуть зовсім мало.
  • З 18 до 20 років (студенти-початківці тощо) — у них платоспроможність трохи вище (хоча багато в чому це ще можуть бути гроші батьків), тому вони здатні здійснювати одноразові покупки недорогих товарів (одяг, знову ж ігри, фільми, похід в кафе і ще щось подібне). Вартість залучення такого клієнта буде трохи вище, ніж у школярів.
  • Понад 21 року — як правило, у цій аудиторії платоспроможність вже знаходиться на рівні і вони готові робити покупки за свої власні гроші, переходячи з оголошенням таргетованої реклами Вконтакте. Ціна залучення таких відвідувачів буде відносно високою, але працювати вам, швидше за все, доведеться саме з цією аудиторією, бо вона готова розщедритися при належному підході до створення оголошення (читайте про це у другій статті циклу).
  • Максимальний віковий поріг — якщо з мінімальним віком платоспроможної аудиторії більш-менш зрозуміло, то ось максимальний вік, на який вам слід таргетироваться, можна визначити або емпірично (коли ви знаєте, що людям старше певного віку продати ваш товар або послугу буде дуже складно), або практично (за допомогою тестових розміщень без обмежень за віком і подальшого аналізу вікової аудиторії, яка виявилася для вас найбільш вдалою).
  • Звертаємо увагу на дні народження та сімейне положення користувачів Контакту

    Далі у нас слід можливість таргетування на ту аудиторію Контакту, у якої найближчим часом намічається день народження. Це добре спрацює, якщо у вас є що запропонувати імениннику — дати йому що-то (знижку, бонус) просто за те, що він сьогодні народився. Користувачеві Вконтакте буде приємно, а вам прибутково.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Природно, що в заголовку оголошення потрібно зробити акцент на подію, щоб привернути увагу користувача («У Вас сьогодні день варення?», «Хочете оригінально відзначити?» тощо). Можна також спробувати запропонувати іменинникам почати щось робити саме з цієї знаменної дати (худнути, займатися спортом, вчитися заробляти).

    Далі при створенні оголошення для реклами у Вконтакте у нас слід сімейний стан. Правда в цій соціальній мережі багато користувачів дане поле в своєму профілі просто не заповнюють, тому навіть вибір всіх наявних там варіантів суттєво звузить вашу цільову аудиторію за рахунок відсіювання тих, у кого сімейне становище не зазначено.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Крім цього таргетування з таких варіантів як «заручений», буде пов’язано з дуже високою конкуренцією (там і весільні агенції, і фотографи, і багато інших). У свята ж висока конкуренція може спостерігатися при виборі будь-якого сімейного стану. Тому має сенс таргетироваться по сімейному стану у Вконтакте, тільки якщо це для вашого пропозиції принципово.

    Показ реклами в Контакті за інтересами та освіти

    За великим рахунком, це одна з найбільш важливих налаштувань таргетованої реклами в Контакті. Тут ви вже безпосередньо налаштовуєте свою цільову аудиторію, бо основною умовою успішної рекламної кампанії є інтерес вибраних вами користувачів мережі до того, що ви рекламуєте.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Область «Інтереси» зараз вже практично ніхто не використовує для таргетування у Вконтакті. Чому? Справа в тому, що тут мається на увазі таргет за вмістом поля «інтереси» (а також полів «Діяльність» і улюблені музика, фільми, ігри і т. д.), що користувачі самі заповнюють у своєму профілі (анкеті) даної соціальної мережі. Років п’ять тому це робили практично всі, але зараз вже мало хто переглядає чужі анкети, а значить і актуальність зазначеної там інформації вельми сумнівна.

    Власне, навіть ті, хто це поле в анкеті заповнив, не факт, що був чесний, та й неможливо перерахувати реально всі інтереси людини, бо вони досить широкі, як правило. У зв’язку з усім вищесказаним дана налаштування таргетингу у Вконтакте на сьогоднішній день є неактуальною і ефективність від її використання буде вкрай низька. Загалом, настійно не рекомендую.

    Область «Категорії інтересів» — в цьому випадку інформація про інтереси користувача береться не тільки зі змісту наведених вище полів анкети користувача, але і виходить на основі аналізу його взаємодії з різними спільнотами Контакту, а також із зовнішніми сайтами різних тематик.

    Дана налаштувань може бути ефективна в тому випадку, якщо ваші товари або послуги призначені для широкого кола людей (наприклад, подорожі), а от для вузькоспеціалізованої аудиторії таргетинг (подорожі в якусь окрему країну) за категоріями інтересів буде використовувати складно (важко буде націлюватися на такий вузький діапазон). Для другого випадку краще використовувати інші інструменти.

    Основний вид таргетування у Вконтакте — на спільноти

    Область «Спільноти» — це найефективніший на даний момент вигляд націлювання у Вконтакте, який використовують практично всі рекламодавці. Справа в тому, що якщо людина перебуває у тематичному співтоваристві, то його інтерес до цієї теми очевидна і він готовий отримувати по ній додаткову інформацію. Щоб побачити налаштування у вікні майстра створення оголошення, вам потрібно буде клацнути по посиланню «Показати додаткові параметри», розташовану під описаними трохи вище полями:

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Описати всі свої інтереси в анкеті здатні одиниці, а ось вступити у всі спільноти Вконтакте, які вам цікаві — цілком реально. Це чудовий вид націлювання підходить для реклами будь-яких товарів або послуг, а також для брендування.

    Спільнот у Вконтакте безліч, і ви напевно знайдете як мінімум кілька штук, які відмінно підійдуть для вашої тематики. Яке саме з спільнот буде найкраще працювати, можна перевірити лише тестуванням (крутіть оголошення по десятку або двом підходить під вашу тематику спільнот, після чого робите висновки).

    Відповідні групи і паблики можна шукати за допомогою вбудованого в Вконтакт пошуку, або можна скористатися каталогом спільнот:

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Не поєднуйте таргетування за «Категоріями інтересів» і по спільнотам, бо ви отримаєте в результаті аудиторію цих спільнот з заданими інтересами, тим самим істотно звузивши цільову аудиторію.

    Як підбирати підходящі для розміщення вашої таргетованої реклами спільноти? В першу чергу подивіться на ваших конкурентів, а точніше на наявні у них спільноти в Контакті. Наприклад, якщо ви просуваєте свій інфопродукт, то пошукайте спільноти інфобізнесменов, які створюють продукти за тією ж тематикою. Це буде на сто відсотків ваша цільова аудиторія, і залишиться тільки переконати цих користувачів, що ваш товар або послуга краще (ціна, якість тощо).

    Також варто пошукати просто тематичні співтовариства. У разі нашого прикладу про інфобізнес це будуть групи і паблики, в яких обговорюються ті ж проблеми, що і ви зачіпаєте у своєму продукті. Наприклад, якщо інфопродукт про розкрутку сайту, то шукайте спільноти про просування, оптимізацію та розкрутку сайтів. Цієї аудиторії може припасти до душі ваш продукт, бо їм в принципі цікава ця тема.

    Ну, а потім можна вже спробувати таргетироваться по більш широкої тематики. В нашому прикладі це можуть бути співтовариства по заробітку, успіху, розвитку і т. п. речей.

    Програми та сайти, мандрівники, а так само освіта і робота

    Область таргетування за інтересами під назвою «Програми і сайти». На жаль, цей варіант націлювання дозволяє налаштуватися не на будь-які сайти наявні в інтернеті, а лише на ті, де встановлений віджет від Вконтакте. Таких сайтів виходить досить-таки трохи, а їх список в паблике недоступний, тому ця настройка не дуже ефективна.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Можна налаштовуватися і на додатки (потрібною вам тематики), але описане вище таргетування на співтовариство виявляється практично завжди ефективніше, ніж даний вид таргетингу. Мабуть, що тільки налаштування на показ реклами в ігрових додатках конкурентів тут може бути актуальна. Тому цим блоком можна користуватися як доповненням для основної рекламної кампанії, націленої на спільноту.

    У самому низу блоку «Інтереси» ви зможете встановити галочку у полі «Мандрівники». Чи варто це робити? Давайте подивимося. Мандрівниками у Вконтакте називають людей, які входять в мережу з різних країн (це визначається за IP комп’ютера або гео-мітках до викладеним в Контакті фотографій).

    Наприклад, зайшовши в контакт з Москви, а потім із США, ви на два тижні потрапите в розряд мандрівників. Апріорі, це платоспроможна аудиторія, бо у них є гроші принаймні на подорожі.

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    В першу чергу ця група людей підходить для пропозиції усього, що може їм знадобиться при такому способі життя (турів, супутніх товарів тощо). При цьому на них можна таргетироваться виключно тільки за допомогою установки цієї галочки (не забувши вказати країну та статево-вікові уподобання), або можна налаштуватися на попередньо спільноти мандрівників (трохи вище про це говорили) і вже серед них вибрати тих, хто це справа реально практикує, просто поставивши ще й цю галочку (правда, вона дуже сильно звужує аудиторію).

    Далі в майстрі створення оголошень для реклами у Вконтакте у нас слід область «Освіта і робота».

    Використовуємо Вконтакте і InstagramВикористовуємо Вконтакте і Instagram

    Не сказати, щоб цими налаштуваннями рекламодавці часто користувалися, але тим не менш знадобитися в деяких випадках вони можуть. Наприклад, таргетинг по освіті може знадобитися:

  • Якщо вашою рекламою потрібно охопити людей певної спеціальності. Правда, далеко не всі працюють за тією спеціальністю, яку отримали в навчальному закладі.
  • Якщо вам потрібні студенти якихось певних вузів, наприклад елітних, які цілком готові купувати модні і дорогі дрібнички.
  • Проблема даного виду націлювання полягає в тому, що далеко не всі заповнюють графи з утворенням у своїй анкеті, а якщо і заповнюють, то цілком можуть прибрехати вказавши який-небудь з престижних вузів. Тому знову ж більш ефективним буде настроювання безпосередньо на спільноти внз, де ймовірність знаходження вашої цільової аудиторії буде набагато вище.

    Що стосується вкладки про роботу (Посади). На перший погляд досить-таки цікава можливість, але знову-таки практично не працездатна в силу ряду причин.

  • По-перше, не всі заповнюють ці графи в свій анкеті.
  • По-друге, можуть і прибрехати (напевно найбільше в мережі генеральних директорів шкільного віку).
  • Ну і, по-третє, у нас немає якоїсь загальної уніфікації посад, тому одна і та ж, по суті, посада може позначатися десятком різних назв. Знову ж повторю неодноразово підкреслену думка — набагато простіше і ефективніше буде таргетироваться на тематичні співтовариства.
  • Власне, основний висновок цієї публікації виділено жирним шрифтом трохи вище. Однак і на інші можливості Контакту з фільтрації вашої цільової аудиторії варто звернути увагу — раптом саме що з описаного вище виявиться у вашому випадку найбільш ефективним. Ну, а в наступній статті ми вже безпосередньо перейдемо до ретаргетингу — досить-таки важливої частини нашої розповіді, де ми розглянемо незамінний інструмент налаштування цільової аудиторії, який нам віднедавна пропонує Контакт.

    Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу