Просуваємо свій сайт

3281
  • Що таке оновлення пошукової бази Яндекса?
  • Які апдейти у Яндекса існують?
  • Як і де відстежувати ап Яндекса?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Будь початківець веб-майстер в рунеті стикається практично відразу з таким поняттям, як апдейт пошукової видачі Яндекса. Чому саме вебмастер рунета? Ну, тому що у Гугла, який домінує в дуже великій кількості країн решти світу, такого поняття як апдейт не існує, хіба що тільки можна говорити про оновлення тулбарного значення Page Rank, але знову ж таки саме тулбарного, бо реальне значення статичної ваги всіх сторінок, проіндексованих цією пошуковою системою, що постійно змінюється (в реальному часі).

    Просуваємо свій сайт

    У Яндекса ж крім апдейта видачі (зміни позицій сайтів по переважній кількості пошукових запитів) існує ще й ап Тіц, тобто оновлення значення тематичного індексу цитування, про який ви можете почитати за наведеним посиланням. По суті Тіц є певним індикатором трастовості сайту і чим він більше, тим буде більше до нього довіру з боку пошукових систем (швидше за все). Так само Тіц важливий тим, хто продає посилання зі своїх сайтів, бо від значення Тіц істотно залежить їх ціна.

    Що представляє з себе оновлення пошукової бази Яндекса

    Ну, і ще вебмайстрам в рунеті є чого почекати. Наприклад, існують такі поняття, як апдейт фавиконов, Я. Каталогу, зеркальщика і картинок. Ці апи цікаві далеко не всім і вже точно не постійно, але іноді це буває актуально, наприклад, коли ви переїжджаєте на новий домен, поміняли фавиконку, заплатили за додавання ЯК або ж значущу частку трафіку отримуєте з пошуку по картинках.

    Почнемо, мабуть, саме з оновлення пошукової бази Яндекса. Як часто відбувається це явище? Як дізнатися, що ап вже трапився? Та й навіщо, власне, ці самі апдейти відстежувати? Схожі питання виникають у початківців вебмайстрів рунета, які починають знайомитися з суворою дійсністю просування сайтів під пошукову машину Yandex. У мене теж виникали і це нормально.

    Суть апдейтів полягає в наступному. На відміну від Гугл, Яндекс не має настільки вражаючою апаратної і фізичною міццю, щоб по нескольку раз у день оновлювати пошукову видачу, враховуючи в ній усі проіндексовані сторінки і знайдені зворотні посилання на сайти. Тому він змушений йти на деякі хитрощі, які знизять досить високе навантаження на його сервера.

    Але тут треба буде вам мати хоча б загальне уявлення, як працює пошукова система (якщо ви його маєте, то продовжуємо читати, а якщо ні, то перейдіть по посиланню для огляду загальної картини). Що робить Yandex? Безумовно, що він як і Гугл постійно індексує нові сторінки в інтернеті і переіндексірует оновлюється, а так само знаходить все нові і нові зворотні посилання для різних сайтів.

    Але… Все це багатство він не відразу бере в розрахунок, а відкладає в довгий ящик, щоб раз у кілька днів (іноді період між апамі може перевалити і за десяток днів, але не часто) порадувати нас з вами черговим апдейтом. Ось дати офіційних апів пошукової бази дзеркала рунета за кілька місяців, щоб можна було оцінити їх частоту проходження:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    А що ж ми тоді маємо можливість спостерігати у видачі між апамі? Загалом-то, банальний кеш.

    Якщо перебільшувати, перший користувач, що дав пошуковий запит після чергового апдейта, активує алгоритм, який після розрахунків видає результуючу видачу (список релевантних даним запитом сторінок), яка тут же кешується і вже при повторному введенні того ж самого запиту алгоритм пошукової системи не залучається, а витягується зберігається в кеші списків сайтів (видача). Це знижує навантаження на сервера Яндекса і дозволяє при меншій апаратної мощі відповідати старшому братові в особі Гугла.

    В момент наступного апа вся накопичена з минулого оновлення нова інформація (тексти сторінок і посилання на них) буде врахована при ранжуванні (читайте детальніше про принципи ранжирування і визначення релевантних сторінок у видачі пошуковиків) і список релевантних сторінок для кожного пошукового запиту буде знову збережений в кеш Yandex, щоб оперативно показуватися користувачам аж до наступного оновлення пошукової бази. Зручно, просто і економічно.

    Але це все, звичайно ж, дуже сильно перебільшено і спрощено. Напевно, за таким принципом Яндекс працював років десять або навіть більше назад. До того ж, з кінця 2012 Yandex перейшов на персоналізовану видачу, коли різним користувачам з різним, але досить великий, історією пошуку показується різний список сайтів з одного і того ж запиту. Зараз він все більше і більше набирає міць і апдейти стають розмазаними.

    Однак, коли відсоток пошукових запитів, видача за яким змінюється, перевалює за кілька десятків відсотків, можна вважати, що ап відбувся. Як же дізнатися цей самий момент? Ну, про це читайте трохи нижче.

    А ми ще зупинимося на тому, що таке апдейт Тіц? Тут все значно простіше. Вважається, що загальне значення Тіц всіх проіндексованих Яндексом сайтів не змінюється, а лише перерозподіляється між ними. Причому перерозподіл це відбувається перманентно, а знову ж таки через певні не особливо регламентовані проміжки (від двох разів на місяць до одного разу на два місяці).

    Самі можете подивитися дати останніх апів, які не мають стійкої періодичності:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    На Тіц впливає кількість і якість зворотних посилань, ведучих на ваш сайт з інших ресурсів, які на думку пошукача близькі з ним по тематиці.

    Дані про таких посиланнях Yandex збирає постійно, але значення Тіц практично для всіх сайтів рунета у проміжки між апдейтами не змінюється (іноді, правда, в покарання індекс цитування можуть обнулити, але це вже форс мажор). Потім раптом відбувається перерахунок значення тематичного індексу цитування і воно благополучно буде зберігатися в кеші (після деякої утруски і усадки або коригування), аж до наступного апа. Банально.

    Інші види апдейтів Яндекса і не тільки

    Віц ж (зважений індекс цитування), який служить мірилом статичної ваги для проіндексованих в Yandex сторінок (не сайтів), перераховується постійно, але впізнати його або виміряти простим смертним не представляється можливим. Точно також, не тулбарное значення пейдж ранка постійно оновлюється Гуглом, але побачити його не вийде — доводиться чекати апдейта тулбарного PageRank (який відбувається лише кілька разів на рік), за значенням якого можна побічно судити про накопичений тієї чи іншої сторінкою статичному вазі (читайте про способи передачі статичного і анкорного ваги в інтернеті).

    Судити про частоту оновлення PR можна по цьому скріншоту:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Крім того, існують ще наступні види апдейтів, які в тій чи іншій мірі відстежують деякі вебмастера:

  • Оновлення Яндекс Каталогу — додавання нових сайтів і видалення втратили довіру з самого престижного каталогу рунета. Якщо ви очікуєте появу свого ресурсу ЯК або маєте підстави побоюватися його виключення, то варто відстежувати оновлення бази цього каталогу.
  • Оновлення пошукової бази картинок — окремий робот Яндекса здійснює індексацію зображень в інтернеті, проте видача за малюнками, як і основна видача цієї пошукової системи, має яскраво виражені апдейти. Якщо ваш ресурс має всі підстави просуватися і отримувати трафік з зображень, то має сенс відстежувати і цей ап, щоб оцінювати, які саме результати принесли вжиті вами дії.
  • Ап фавиконов — в пошуковій видачі Яндекса за традицією зліва від заголовка і опису сторінки відображається Favicon, взятий з цього сайту. Насправді, саме із-за цієї особливості ваш покірний слуга досі сидить на голці Яндекса, бо дуже наочно видно ті сайти, яким я довіряю і які йду шукати відповідь в першу чергу.

    До цього я вже писав докладну статтю про те, як створити фавикон для свого сайту і куди його треба запхнути. Проте, пошукова система номер один в рунеті покаже фавиконку вашого нового сайту (або ж обновившуюся іконку старого) у видачі не відразу після її індексації, а лише після чергового апдейта Favicon, які трапляються не часто.

  • Апдейт зеркальщика — у Яндекса є спеціальний робот, який відповідає за склеювання так званих дзеркал. Найпростіший приклад дзеркал це — www. і (їх треба буде обов’язково склеїти, тобто визначити головне дзеркало — або через панель Яндекса для вебмайстрів, або через файл robots, або через 301 редирект).

    Може виникнути ситуація переїзду сайту на інший домен через попадання під фільтр чи інших форс-мажорних обставин. При цьому ви в robots.txt старого і нового доменів вказуєте нове головне дзеркало і теж саме робите в панелі Я. Вебмастера. Однак, дзеркала склеятся далеко не відразу, а лише в черговий ап зеркальщика.

  • Крім цього, саме оновлення бази пошукової системи може носити причинний характер, у зв’язку з чим виділяють:

  • Текстовий ап — тобто облік всіх потрапили в індекс текстів нових і оновлених сторінок.
  • Посилальний — облік всіх нових зворотних посилань на сайти, сторінки яких беруть участь в ранжируванні.
  • Ап поведінкових факторів — кілька міфічний тип апів, який обумовлений обновившимися користувацькими даними по беруть участь у ранжируванні сайтів.
  • Оновлення пошукового алгоритму — найстрашніший, з точки зору можливих наслідків, ап, бо в цьому випадку не просто враховуються нові тексти, посилання та поведінкові фактори, змінюється і сам принцип розрахунку релевантності. Яндекс такі глобальні апдейти навіть став іменувати за принципом гри «Міста».

    Почали здалеку — з Магадана (травень 2008 року) і продовжили Знахідкою, Арзамасом, Снежинском, Конаково, Обнінському, Краснодаром, Рейк’явіком. Зараз у нас з грудня 2012 править бал Калінінград, а далі буде щось на «Д». Калінінград намагається для кожного користувача створювати персональну видачу, орієнтуючись на його уподобання, які пошуковик виявив стежачи за ним протягом якогось часу.

  • Під час звичайного апа пошукової бази зазвичай спочатку слід текстовий, а через деякий час і посилальний апдейт. Поведінкові оновлюються досить рідко або ж їх не завжди можна виділити. Це досить наочно видно на сайті ентузіаста по стеженню за Яндексом (Євген Трофименко — настільки розумний товариш, що не завжди зрозуміло, про що він говорить виступаючи на конференціях):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Правда вдаватися в це особливо не варто, бо важливий сам факт події оновлення, щоб можна було почати знімати позиції (наприклад, Сайт Аудитором) і робити висновки про правильність вибраного вами курсу просування сайту. Проте, судити про динаміку розвитку по одному апу, звичайно ж, не варто, бо пошукова машина володіє величезною інерцією і завжди слід почекати кілька апів, щоб робити висновки чи починати рвати на голові волосся.

    Як і де відстежувати апдейти Яндекса

    Постає питання, а як відстежувати апдейти Яндекса? Виявляється, є кілька варіантів, які дозволять це зробити.

    Сам Яндекс великодушно розсилає повідомлення про оновлення пошукової бази в тому випадку, якщо ви додали свій сайт в його панель для Вебмайстрів та у налаштуваннях поставили галочку «Переслати на електронну пошту» в полі «Оновлення пошукової бази»:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    У цьому випадку повідомлення на вашу пошту прийде вже тоді, коли всі перехідні процеси і тряска в пошуковій видачі по більшості запитів припиниться, і ви спокійно зможете зайнятися зняттям позицій і визначенням того, наскільки цей ап став для вас поганим або хорошим.

    Є й альтернативні шляхи підписки на апдейти. Наприклад, відомий ресурс Seobudget пропонує вашій увазі інструмент під назвою «Точні апдейти Яндекса і Google«, де ви зможете наочно побачити всі зміни, які відбулися раніше апдейти видачі, ЯК, Тіц і PR:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    А так само підписатися на розсилку (попередньо зареєструвавшись на цьому сервісі) електронною поштою або у вигляді СМС повідомлень на мобільний телефон (буде коштувати 3 рубля за повідомлення інформації про події апдейте пошукової бази, Яндекс каталогу, Тіцу або Піару (за вашим вибором):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Ну, і ще можна, наприклад, додати розташований трохи нижче код інформера на свій сайт, щоб бути постійно в курсі всіх нових апов та інформувати про це своїх читачів:

    Просуваємо свій сайт

    Точные апдейты Яндекса и GoogleПросуваємо свій сайт

    А якщо головна сторінка Яндекса у вас є початковою, то і віджет на ній від цього сервісу (або будь-якого іншого аналогічного) зайвим не буде (кнопка додати його розташована лівіше код інформера).

    Моніторинг апдейтів так само ведеться на іншому популярному ресурсі Pr-Cy, про який я писав у статті про безкоштовний аналіз сайтів. Там є інструмент під назвою «Апдейти«, де на тлі календаря відзначені останні апдейти видачі, тіц та пр, а так само є можливість додати на сайт подібний інформер (або віджет на головну сторінку дзеркала рунета):

    Для своєчасного виявлення апа Тіц, можна буде поставити у себе кнопку Тіц у вигляді грошики, яку можна буде отримати тут:

    Просуваємо свій сайт

    Яндекс цитированияПросуваємо свій сайт

    Так само, на мій погляд, дуже зручно дізнаватися і обговорювати апдейти на Seo форумах, найбільш зручним з яких, мабуть, є Серч. Там є спеціальний розділ з Апам Яндекса, на появу матеріалів в якому можна буде підписатися:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Там ви знайдете своєчасне (а іноді навіть і передчасне) оповіщення про прихід чергового апа Тіц, видачі, зеркальщика, фавиконов і картинок, зможете обговорити деталі, а так само поділитися бідами і радощами.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу