Як створити інтернет-магазин

2741
  • Установка і знайомство з Moguta.CMS
  • Шаблони та плагіни для інтернет-магазину
  • Безкоштовні плагіни
  • Інші можливості Moguta.CMS
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Один мій хороший знайомий почав захоплюватися створенням сайтів одночасно зі мною і теж перелопатив за ці роки масу інформації. Однак, коло його інтересів був суто практичний — знайти оптимальний варіант безкоштовного движка для створення інтернет-магазину під dropshipping.

    За цей час я встиг вислухати від нього масу інформації практично про всіх випробуваних ним варіантах. Але у всіх піддослідних движках він знаходив спочатку плюси (в теорії), потім щось його не влаштовувало (вже стосовно до практики), він переходив до іншого движку, але так до цих пір свій повноцінно працюючий магазин і не створив. Знаходиться, так би мовити, у вічному пошуку 🙂

    Як створити інтернет-магазин

    Зараз приятель уже зайшов, по-моєму, на друге коло тестування, і одним з його останніх предметів попереднього захоплення став движок Moguta.CMS. З його слів продукт просто «чума» — простий, функціональний, «всі на російській», є безкоштовні шаблони та плагіни. Я глянув інфу на офіційному сайті і виявилося, що дійсно Могута в базовій версії безкоштовна, при цьому є весь необхідний для інтернет-магазину функціонал: панель управління (адмінка), каталог товарів, кошик, популярні в рунеті варіанти прийому платежів, оформлення замовлень в один крок, особистий кабінет користувача і навіть безкоштовно інтеграція з 1С. Власне, з’явилася тема для статті.

    Установка і знайомство з Moguta.CMS

    Перше, що кидається в очі при знайомстві з движком — автор(и) явно «наша людина». Нічого зайвого ні в функціоналі, ні в стилістиці адмінки і шаблонів — все по справі, що сильно контрастує з згаданими мною раніше Виртуемартом і навіть JoomShopping. До того ж функціонал безкоштовної версії Moguta.CMS вже містить багато з того, що в згаданих вище безкоштовних движках доводилося докуповувати за додаткові гроші (інтеграцію з нашими системами прийому платежів і 1С). Можливо, що якогось функціоналу там і не вистачає, але я поки перебуваю лише на стадії знайомства з движком.

    Друге, що порадувало — знову ж таки, що автор «наша людина». Інтерфейс адмінки і самого інтернет-магазину повністю і спочатку був російською мовою, те ж саме можна сказати про хелп і документацію (має вікі-сайт підтримки). Навіть код системи містить зрозумілі коментарі розробників, що дозволяє швидше освоїти і вносити свої корективи, якщо зважитеся на більш щільну роботу з Могутой.

    Ну і поки не перевіряв, але запевняють, що навіть для безкоштовної версії виявляється повноцінна підтримка російською мовою при виникненні у вас проблем зі створенням або налаштуванням свого інтернет-магазину. Підтримка — це взагалі як раз та серйозна грань, яка відділяє платний продукт від безкоштовного. Спробуйте отримати офіційну підтримку при виникненні проблем з Joomla або WordPress («всі в сад», тобто в Google або Яндекс). Тут же прям комунізм якийсь. Але подивимося як воно буде на ділі.

    Гаразд, театр починається з вішалки, а розмова про CMS — з її установки на хостинг або локальний сервер. Хоча, якщо не бажаєте або немає можливості в даний момент встановити движок (читаєте цю статтю, приміром, з мобільного або планшета), то полазайте хоча б в демонстраційній адмінці або подивіться як виглядає сайт інтернет-магазину в живу. До речі, можна ще більше прикладів вже працюють на Moguta.CMS магазинів знайти на сторінці з портфоліо. Є у них і офіційний форум підтримки, і блог. Створюється відчуття, що проект «живий» і активно розвивається, що є гуд.

    Отже, скачати движок ви зможете на цій сторінці, клацнувши по відповідній кнопці у колонці «Free Moguta.CMS v.4.7.5»:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Вимоги до хостингу у Могуты стандартні і особливо не відрізняються від вимог, що пред’являються Джумлой або Вордпрессом (підтримка PHP і MySQL). Сам процес установки теж, по суті, нічим не відрізняється — створюєте нову базу даних (наприклад, в ПхпМайАдмине) і вказуєте її реквізити (ім’я бази і користувача, а також пароль до неї) у майстрі установки. Особисто я поставив цей движок інтернет-магазину на локальний сервер (читайте про створення бази даних в ОпенСервере і в Денвері).

    Після створення бази даних на локальному сервері хостингу, розпаковуєте архів з дистрибутивом движка і заливаєте його по ФТП (Файлзила вам в допомогу) в кореневу папку, відведену вами під інтернет-магазин. Введіть в адресному рядку браузера Url адресу майбутнього сайту магазину (у разі локального сервера він буде збігатися з папкою, куди ви залили файли движка).

    Відкриється вікно майстра установки (у разі локального сервера його знадобиться перезавантажити), де ви повинні ввести реквізити створеної заздалегідь (обов’язково порожній) бази даних:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Також, як і в звичних нам движках, в завершенні буде запропоновано дати назву інтернет-магазину і придумати пароль для доступу в адмінку, а ще, при бажанні, ви можете поставити галочку «Заповнити сайт демострационными даними», що допоможе швидше зрозуміти суть роботи даного движка (але потім доведеться ці дані видаляти вручну):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Папка instal видаляється автоматично після натиснення на кнопку «Перейти на сайт» у вікні майстра установки. Але показово те, що сама по собі ця папка не небезпечна своєю присутністю, оскільки движок має алгоритм захисту від звернення до файлів безпосередньо. Іншими словами, ніхто і ніколи не зможе звернутися до файлів у папці instal (або будь-який інший) поки в корені сайту зберігається файл config.ini.

    Крім сайту ви можете відразу ж перейти в адмінку. У неї, до речі, потрапити можна просто додавши до Урл адресою магазину «/mg-admin» (майже як і в WordPress):

    https:///mg-admin/

    Для входу в адмінку Moguta.CMS в якості логіна треба буде вказати той Емайл адресу, який ви ввели на останньому кроці майстра установки:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Адмінка, до речі, досить проста і наочна. Трохи, звичайно ж, доведеться порозбиратися, але багато що зрозуміло на інтуїтивному рівні. Як я вже згадував, движок писав «наша людина», який, очевидно, замучився працювати з «новороченными» продуктами і вирішив звести до мінімуму зайві і сильно стомлюючі дії. Та й взагалі, красивою вийшла і адмінка, і наявні безкоштовні шаблони.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Налаштувань при цьому море і все знову в справі (в усякому разі на перший погляд). Описувати функціонал можна нескінченно довго (та й не всі ще спробував на зуб). Однак, у них є ознайомлювальний ролик, який окремими мазками відкриває очі на можливості Moguta.CMS:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Давайте спробую коротко описати те, що мені здалося важливим або незвичайним у цьому движку інтернет-магазинів.

    Шаблони та плагіни для інтернет-магазину

    Досить актуальним при створенні магазину буває зміна «шкурки», тобто шаблону. На сайті Могута є шість безкоштовних шаблонів (не багато, але движок ще дуже молодий), які можна завантажити на цій сторінці. Після скачування розпакуйте архів з шаблоном і вийшла в результаті папку (всередині якої лежать файли і папки шаблону, а не інша папка зі схожою назвою) потрібно буде скопіювати в директорію \mg-templates\, яку ви знайдете в кореневій папці вашого сайту.

    Після цього заходите в адмінку Moguta.CMS і перейдіть на вкладку «Налаштування» — «Базові», де в полі «Шаблон» можна вибрати з випадаючого списку потрібну ваш «шкірку» (не забувайте жмакнуть по кнопці «Зберегти», розташованої нижче):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Власне, можна не змінюючи шаблону змінити колірну палітру того, що використовується в движку за замовчуванням.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    І навіть це ще не все. Ще раз підкреслю, що автор движка, очевидно, «наша людина», бо на вкладці «Налаштування» — «Шаблон» ви отримаєте доступ (без підключення по ФТП) до всіх ключових файлів шаблону, щоб оперативно вносити в шаблон зміни або додавати «короткі коди» плагінів (про них читайте трохи нижче). Файли розбиті на групи, що дуже зручно, бо для мене іноді буває складніше знайти потрібний файл (особливо на початковому етапі знайомства з движком, як це було з Виртуемартом), ніж зрозуміти, що ж у ньому потрібно змінити для досягнення бажаного результату.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    А тут, як я вже згадував, навіть розбиратися з кодом набагато простіше, бо додані детальні коментарі російською мовою. Реальний цимус — хто робив інтернет-магазин і намагався реалізувати всі примхи замовника мене зрозуміє. У свій час мозок зламав про Виртуемарт і його файли шаблону.

    Безкоштовні плагіни

    Движок спочатку максимально полегшили, а весь набір функціоналу реалізується з допомогою підключення відповідних плагінів по мірі необхідності. За замовчуванням на вкладці «Плагіни» в адмінці Moguta.CMS ви знайдете тільки рядок з плагіном хлібних крихт. Усе інше ви зможете скачати зі сторінки «Плагіни« на офіційному сайті. До речі, майже всі пропоновані там розширення поширюються безкоштовно.

    З допомогою безкоштовних плагінів зможете додати наступний функціонал в свій інтернет-магазин:

  • Хмара тегів — суть напевно зрозуміла, але я чув, що така штука не завжди однозначно може сприйматися пошуковими системами, хоча можливо, що інформація вже застаріла.
  • Генератор карти сайту у форматі sitemap.xmlщоб додати її в панелі Яндекса і Гугла (читайте про це тут і тут) для прискорення індексації сторінки вашого магазину
  • Кешування сторінок — штука чудова, бо в рази знижує навантаження на сервер хостингу, що при відвідуваний інтернет-магазині може вилитися в істотну економію. До речі, забіжу вперед і скажу, що зміни на сайт можна вносити не тільки з адмінки, але і прямо з фронтенду. Для цього у верхній панелі потрібно лише активувати движочек режиму редагування:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    До чого це я? Ах, так. Після редагування внесених змін ви не побачите, бо подгружаться буде все одно сторінка з кеша (в движку кешування включено за замовчуванням). Тому поряд, на тій же верхній панелі фронтенду (вашого сайту інтернет-магазину), ви знайдете кнопку «Скинути кеш», що ще раз підтверджує, що движок писав «наша людина», що розуміє потреби й сподівання простого народу.

  • Кнопка вгору — дозволяє здійснювати автоматичну прокрутку до початку довгих сторінок.
  • Плагін для вставки блоку «Поділитися» від Яндекса на будь-які сторінки вашого інтернет-магазину. Думаю, що про призначення цього блоку ви і самі зможете прочитати в наведеній статті.
  • Партнерська програма — дозволяє залучати партнерів до продажу. Партнер отримає реферальне посилання і статистику в особистому кабінеті. Ви отримаєте додаткові продажу, з яких партнери отримають встановлений вами відсоток. Звичайно, ще не пробував, але звучить заманливо.
  • Слайдер акцій — чудова штука, яка дозволить істотно збільшити продажі за рахунок залучення уваги відвідувачів проходить у вас акцій та розпродажів. Можна прокручувати не тільки картинки, але й додавати на них текст, кнопки і інші елементи Html.
  • Слайдер товарів — дозволяє виводити на будь-якій сторінці товари з будь-якої категорії. Може служити різним цілям, що веде до збільшення продажів.
  • Резервне копіювання — дозволяє натисненням однієї кнопки отримати повну копію файлів і бази даних, які при бажанні будуть залиті в ваш Яндекс.Диск (докладніше про цей севрис читайте тут). Можна налаштувати переодическое копіювання тільки бази даних і відправки її архіву на вказаний вами e-mail.
  • Рейтинг товарів із зірочками — багатьом покупцям подобається отримувати інформацію про якість товару з кількості зірок, в яке його оцінили попередні покупці.
  • Відгуки покупців — відвідувачі сайту отримують можливість залишити за допомогою спеціальної форми свій відгук в картці товару. Є можливість премодерації відгуків. Загалом-то, теж хороший інструмент для стимуляції продажів.
  • SMS повідомлення адміна про надходження замовленні дозволить не упустити жодного клієнта.
  • Генератор мініатюр — кожна завантажена фотографія товару перетворюються в три зображення: мале, середнє та велике. Те ж саме цей плагін може виконати і з пакетно-завантаженими фотками.
  • Ну і ще ряд плагінів, які просто перерахую: стрічка Новин з RSS підпискою, Авторизація через соцмережі, Вставка відео з Ютуба, Авторасчет доставки, створення сторінки Питань і Відповідей (наприклад, такий), Лічильник завантажень, а також дисконтні промо-коди і новорічний сніг для створення відповідного настрою.
  • Для установки плагіна в Moguta.CMS досить буде його скачати, а потім перейти в адмінці на вкладку плагіни і натиснути на кнопку «Завантажити плагін».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    За замовчуванням завантажений плагін буде не активний, його потрібно буде включити за допомогою відповідного перемикача. У рядку з плагіном російською мовою буде описаний метод його використання. Наприклад, це може бути вставка короткого коду в файл використовуваного вами шаблона (це можна зробити на вкладці «Налаштування» — «Шаблон»).

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Подивіться як встановлюється, активується і застосовується плагін «Відгуки покупців» у наведеному вище відеоролику.

    Інші можливості Moguta.CMS

    Сайт інтернет-магазину складається не тільки з одного каталогу товарів та кошика. У ньому повинні бути такі сторінки, як Доставка, Про нас, Контакти, Схема проїзду, Зворотній зв’язок та інші. Движок Могута, природно, дозволяє такі сторінки створювати в адмінці на вкладці «Сторінки».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    При додаванні тексту можна використовувати вбудований візуальний редактор. Створені сторінки можна виводити чи не виводити меню, а також можна створювати вкладені сторінки та змінювати порядок їх виведення в меню простим перетягуванням мишею:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Редагувати вміст створених сторінок можна буде вже безпосередньо з фронтенду інтернет-магазину активувати відповідну можливість в верхній панелі:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Майже точно так само здійснюється і додавання категорій товарів в ваш інтернет магазин. Їх можна буде виводити чи не виводити в лівому меню, робити вкладені категорії (підкатегорії) і міняти місця їх відображення в меню простим перетягуванням мишею:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    На вкладці «Налаштування» цих налаштувань просто море. Наприклад, звідти навіть написи на кнопках можна поміняти, не залазячи в файли шаблону (вкладка «Магазин» — «Групи товарів»):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Всі назви та опису налаштувань спочатку були російською, що покращує сприйняття порівняно з часом сильно кривим перекладом інтерфейсу буржуйських движків.

    На вкладці «Налаштування» — «Інтерфейс» ви можете поміняти колір верхнього меню адмінки, фон сторінок, а також, при бажанні, відкріпити верхнє при прокручуванні довгих сторінок:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    На вкладці «Налаштування» — «Система» можна буде перевірити наявність нової версії движка розробники запевняють, що кожен місяць викочують оновлення, як пов’язані з налаштуваннями безпеки, так і з додавання нового функціоналу — див. історію версій движка). Для оновлення Moguta.CMS до останньої актуальної версії достатньо буде натиснути на розташовану внизу кнопку «Почати оновлення»:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Печалька полягає в тому, що оновлення з адмінки для безкоштовної версії Moguta.CMS не передбачено.

    В рамках цієї оглядової статті у мене не виходить докладно поговорити про всі наявні налаштування і немає можливості розглянути додавання товарів, роботу із замовленнями і користувачам, а також інші установки з цим пов’язані. Якщо мене цей движок зачепить при подальшому з ним знайомстві, то продовжу писати про нього, а поки хочу запропонувати вам для самостійного вивчення кілька навчальних роликів по роботі з Moguta.CMS:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу