Використовуємо соцмережі

2369
  • Де взяти трафік для молодого сайту
  • Тематичні форуми
  • Незатратные способи залучення відвідувачів на сайт
  • Залучення відвідувачів з тематичних соціальних мереж
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу розповісти про тих способи залучення відвідувачів на сайт, які сам активно використовував (та й зараз іноді використовую) на початковому етапі розвитку цього блогу. Саме час важко для будь-якого проекту — це перші місяці життя.

    Використовуємо соцмережі

    Працюєте ви в цей час як віл — ставите движок і всілякі розширення, а потім намагаєтеся довести все це до розуму. Правите шаблон сайту так, щоб він відповідав вашим побажанням. Крім цього намагаєтеся додати якомога більше якісного контенту. Загалом проливаєте сім потів по повній, а от самого головного, заради чого ви так выворачиваетесь навиворіт, немає. Я кажу про трафік.

    Де взяти трафік для молодого сайту

    Перші пару місяців не варто очікувати скільки-небудь відчутного притоку відвідувачів з пошукових систем (читайте тут як вони працюють), бо вони досить інертні і навіть у випадку вдалої оптимізації ряду ваших статей під НЧ (про статистику пошукових запитів яндекса читайте тут, а про підбір ключових слів Вордстаті тут), попадання їх в топ відбудеться, швидше за все, не раніше ніж через кілька місяців.

    Але що ж робити вам увесь цей час? Писати для кількох десятків випадкових відвідувачів, які будуть відвідувати ваш проект на перших порах його становлення. Так, звичайно ж, якийсь час ви протримаєтеся на те заряд ентузіазму, який у вас був, але може наступити момент, коли руки самі собою починають опускатися.

    Тому на ранньому етапі становлення веб проекту дуже актуальними є SMO методи просування — соціальні мережі, форуми, рейтинги та інші пошукові способи залучення трафіку. Величезний плюс SMO порівняно з традиційним SEO — це практично миттєва реакція на вироблені вами дії по розкрутці.

    Припустимо, ви опублікували анонс своїй статті в будь-яких тематичних соціальних мережах, і тут же зможете спостерігати приплив відвідувачів з них. Я сам, приблизно рік тому, отримував майже весь основний трафік не з пошуковиків, а саме з соцмереж, форумів та інших SMO об’єктів.

    Це вже потім, по мірі зростання вашого проекту і появи все нових і нових статей, які після вдалої внутрішньої оптимізації та грамотної перелінковки потраплять в топ по низькочастотних (а може навіть і по середньочастотним) запитам, основний приплив відвідувачів у вас буде йти з Яндекса і Гугла (пошуковий трафік). А поки будемо задовольнятися відвідувачами з соціальних медіа.

    Але тим не менш, довго існувати лише за рахунок соціальних медіа вам буде досить важко. Потрібно обов’язково намагатися перейти до того, щоб основна частина трафіку йшла саме з Яндекса і Гугла.

    До речі, нещодавно з’явився ще один метод отримання безкоштовного трафіку, причому з Яндекса, але не з пошукової видачі, а з їх нового сервісу під назвою Дзен. Вам потрібно буде лише створити на своєму сайті RSS стрічку по їх вимогам (як це зробити дивіться за наведеним лінком) і додати її в цей сервіс. З часом ви почнете отримувати трафік з Дзена і він буде тим більше, чим цікавіше будуть ваші матеріали. Та при цьому ще є ймовірність отримувати плату від Яндекса, за розміщення ваших матеріалів на їх сервісі.

    Справа в тому, що просування в соціальних медіа вимагає постійного прояви вашої активності — написання постів у форумах, анонсів тематичних соціальних мережах і т. п. речей. В той час, як пошуковий трафік по низькочастотних запитах буде постійним, стабільним і не залежить від вашої активності. Його можна умовно назвати пасивним.

    Але якщо ваш проект тільки що народився, то вибирати вже не доводиться. Потрібно обов’язково оптимізувати статті під певні низькочастотні (можна, напевно, і під деякі середньочастотні) пошукові запити, роблячи тим самим заділ на майбутнє. Ну, і не треба забувати про елементи зовнішньої оптимізації сайту — отримання зворотних посилань.

    А миттєвий основний потік відвідувачів на ранніх етапах розвитку потрібно намагатися отримувати саме через SMO. Таким чином ви зможете залучити своїх перших постійних читачів і шанувальників вашого таланту. Ну і, можливо, будуть потихеньку з’являтися і природні зворотні посилання на ваш проект.

    За будь-кому, якщо ви хочете досягти успіху, то вам доведеться гарувати не по дитячому. Особливо важко це робити на тлі практично повної відсутності відвідувачів. Але що поробиш, всі проходять через цей період, коли хочеться все кинути і послати всіх подалі.

    Отже, давайте я на своєму досвіді розповім про те, де отримував перший трафік на . Пошукова складова в той час була дуже мала і, що примітно, був істотний перекіс у бік Google. З цієї системи я отримував в чотири рази більше заходів, ніж з Яндекса.

    Гугл любить молоді проекти і дає їм можливість отримати хоча б трохи переходів. Яндекс-таки наздогнав і перегнав Google вже значно пізніше, коли набрав певний траст і авторитетність, про яких йшлося тут.

    Тематичні форуми

    Перше на що я звернув увагу — форуми. Я вибрав п’ять авторитетних і відвідуваних конференцій, тематика яких перетиналася з тематикою мого блогу. Спробував акуратно опублікувати тестові пости з анонсами деяких моїх статей. Запитав, чи не буде адміністрація форуму проти такого піару свого ресурсу і, в підсумку, отримав досить таки пристойний зростання відвідуваності.

    Я постив анонси своїх статей в

  • Joomla-Suppor
  • Форум російської підтримки Joomla! CMS
  • MyWordPress.ru
  • Simple Machines Ukrainian Community
  • На останньому у мене не склалися стосунки з адміністрацією, але в решті я регулярно публікував анонси своїх статей по тематиці форуму і у мене до цих пір йде з них невеликий трафік.

    Звичайно ж, можна було б значно розширити кількість конференцій, які потрапляють в мою тематику (наприклад, додати Searchengines.ru, maultalk.com), але людські сили не безмежні. Як я вже говорив вище, основний упор потрібно робити на написання унікальних і бажано корисних відвідувачам статей, а так само на фактори оптимізації цих матеріалів. А на соцмедіа слід приділяти час за залишковим принципом.

    Я не раджу розпорошуватися на безліч тематичних конференцій, краще, напевно, буде зупинитися на декількох, але добре відвідуваних. Залучення відвідувачів в цьому випадку буде більш ефективним у плані співвідношення витраченого часу на постинг та обсягу залученого трафіку.

    Так само раджу не спамити, а попередньо запитати дозволу в адміністрації. Ваші пости в цьому випадку не будуть видалятися по мірі їх виявлення модераторами, а будуть служити на ниві залучення відвідувачів на сайт дуже довго. Взагалі, цей трафік мені подобається, т. к. він часто буде існувати ще довгий час навіть після того, як ви припините здійснювати в них постинг.

    Щодо отримання відкритих для індексації зворотних посилань на свій сайт з форумів, де ви постите анонси своїх статей, я сильно сумніваюся. Швидше за все вони будуть закриті через атрибут Rel nofollow, описаний тут. Але можливі варіанти.

    Незатратные способи залучення відвідувачів на сайт

    Так само джерелом трафіку можуть служити деякі рейтинги сайтів і блогів, список яких є тут. Як тільки ви додасте свій блог у нього, то відразу після публікації у вас нового поста, його анонс автоматично потрапить на головну сторінку.

    Якщо тема статті буде цікава і призывна, то можете розраховувати на залучення дуже пристойного кількості відвідувачів. У мене як то було близько 60 переходів з цього рейтингу після публікації статті про PageRank і ТІЦ. Що примітно, для отримання трафіку вам достатньо буде просто один раз додати туди свій сайт.

    Так само джерелом безкоштовного трафіку, що не вимагає ніяких додаткових дій з вашого боку, може служити той же Twitter, описаний тут. Вам достатньо буде зареєструватися і налаштувати автоматичний постинг анонсів цей сервіс микроболгинга.

    Автоматичний постинг заголовків нових статей в Twitter можна буде налаштувати так само і через FeedBurner, як описано тут, якщо ви попередньо додали свою RSS-стрічку в цей сервіс:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    За аналогією з Твітером, можна використовувати і FriendFeed — сервіс, чимось схожий на нього, в якому є вбудовані інструменти, що дозволяють налаштувати автопостинг заголовків ваших нових статей в ФрендФид.

    Ну і раз вже мова зайшла про соціальні медіа, які не вимагають яких-небудь постійних рухів з вашої сторони (наприклад, ручного постінга анонсів), то варто сказати про такі речі, як кнопки соціальних мереж, встановлені зазвичай в кінці кожної статті ресурсу.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Таким чином ви перекладаєте роботу по постинг на плечі ваших відвідувачів. Посилання на матеріал, що розповідає про різні способи установки на своєму сайті кнопок соцмереж, наведена трохи вище. Взагалі, це дуже ефективний спосіб не пошукового просування, який використовують майже всі вебмастера.

    З тим же успіхом можна використовувати блок «Поділитися» від Яндекса, описаний тут:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Або конструктор кнопок соцмереж Share42.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Ну і, мабуть, ще варто сказати про такий спосіб підвищення трафіку, як Вікіпедія. Якщо акуратно і в тему додати туди ссилочку на свої дійсно корисні статті, то є ймовірність, що вони там і залишаться на деякий час.

    На жаль, в плані пошукового просування зворотні посилання з Вікіпедії вам навряд чи допоможуть, бо вони закриті від індексації. У всякому разі у мене до цих пір йде невеликий трафік з Вікі, хоча додавав я туди посилання близько року тому.

    Залучення відвідувачів з тематичних соціальних мереж

    Незатратные способи це, звичайно, здорово, але не завадило б доповнити їх і постінгом у різні тематичні соціальні мережі. Я сам є постійним читачем соціалки для вебмайстрів Grabr і тому знаю, що трафік там є і не отримувати його злочинно.

    Загалом-то, соцмереж за тематикою мого блогу досить багато, а найбажанішою і жирної, звичайно ж, є ХабрХабр, але потрапити туди, на жаль, дуже складно. У всякому разі у мене з першого разу не вийшло, ну а більше намагатися я не став.

    Крім ХабрХабр є ще безліч місць для залучення трафіку на сайт:

  • Grabr — для веб-майстрів
  • SEO Minds — соціальна мережа оптимізаторів
  • WebIce.Ru — для веб-майстрів і блогерів
  • Блогистика — для цікаво пишуть блогерів
  • ShowBlogs.ru — дайджест (що це?) блогосфери
  • Гугл Плюс — молода соцмережа Google
  • Фейсбук — найбільш відвідувана соціалка буржунете
  • В контакті — найбільш відвідувана мережа рунета
  • У деяких з цих тематичних соціалок можна буде зареєструватися без проблем, в деяких потрібен інвайт. Сам я реєструвався у них вже дуже давно, тому важко сказати, де саме який спосіб реєстрації використовується.

    Після реєстрації у вас з’явиться можливість додавати анонси своїх статей із зворотнім посиланням на свій сайт. У деяких мережах ці зворотні посилання будуть відкриті для індексації, але думаю, що пошукачі сильно занижують їхню вагу.

    Але постинг в тематичні соцмережі передусім переслідує своєю метою саме трафік, а не отримання халявних зворотних посилань для поліпшення пошукової оптимізації.

    Відносно недавно став популярним спосіб видобутку відвідувачів в Subscribe. Там є не тільки поштові розсилки, але і групи, які по суті нагадують соціалки. Так ось, у вас є два способи залучення відвідувачів на сайт з Сабскрайбе — небудь постити у вже існуючу і розкручену групу, відповідну вам за тематикою, або створити свою власну і спробувати її розкрутити.

    Я спробував обидва способи і можу сказати, що використовувати можна і те, і інше одночасно, але найбільший результат, звичайно ж, дає постінг у вже існуючу і розкручену групу, відповідну вам за тематикою. Для мого блогу найбільш придатною виявилася — Створити свій сайт. Вона має 14000 учасників, але правда творець групи наполягає, щоб в неї постили не частіше, ніж раз на тиждень. Господар, як кажуть, пан.

    Створивши свою власну групу в Subscribe, ви, природно, можете самі встановлювати правила. Але проблема в тому, що кількість членів в ній буде по початку дуже малО і вам потрібно буде якимось чином піарити її. Наприклад, у моїй групі на Сабскрайбе, під назвою Вивчаємо створення, просування і заробіток на сайтах, всього 200 учасників.

    Додаю я пости туди досить таки не регулярно, але от коли додаю, то іноді вдається залучити більше 100 відвідувачів в день тільки з цієї соціалки. Дуже ефективний спосіб залучення трафіку на сайт, доповім я вам. Спробуйте, не пошкодуєте.

    Так само хочу вам нагадати про статтю про кросспостінг в автоматичному і напівавтоматичному режимі соціалки і блоги на безкоштовних платформах. Досить ефективний спосіб автоматизації.

    Можна постити не тільки в рунетовские, але і соціальні медіа буржунете. Найбільш відомі й ефективні соціальні мережі буржунете, в які варто додавати анонси своїх статей, це:

  • Digg.com
  • Reddit.com
  • Взагалі, вони настільки відвідувані, що якщо ваша новина потрапить в топ, то залучений трафік може бути настільки величезним (десятки тисяч відвідувачів в день), що ляже сервер, де хоститься ваш проект. Але це все ж таки відноситься переважно до англомовних сайтів, бо російськомовна аудиторія цих соціальних сервісів не дуже велика.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу