Як розкрутити сайт самому

4048

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Якщо ви коли-небудь займалися просуванням сайту (свого або клієнта) то знаєте, як важливо регулярно проводити технічний аудит. Це допомагає попередити обвал пошукових позицій або ж швидко на такий обвал зреагувати.

У КтоНаНовенького я присвятив цілий ряд постів того, як знаходити помилки на своєму сайті, і як їх виправляти (наприклад, ось, ось і ось). Але сьогодні хочу розповісти про інструмент, який робить аудит сайту за вас і за розкладом. Мова йде про Аналіз сайту від SE Ranking.

Як розкрутити сайт самому

Цей інструмент я тест при підготовці загального огляду по платформі. Але хлопці випустили глобальне оновлення модуля, тепер він і виглядає красивіше, та працює швидше, і можливостей в ньому більше.

Пройдемося по роботі інструменту в деталях:

Аналіз дійсно швидкий

На перевірку більш 5k сторінки мого сайту пішло близько 20 хв. Це відмінний результат для хмарного сервісу, в якому, крім цього, є ціла група інших інструментів. І сам звіт виходить глибоким і детальним.

Быстрый анализЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

Оновлений дизайн зробив інструмент ще зручніше і приємніше в роботі

У головній панелі можна відразу побачити загальний стан сайту. На загальну оцінку впливають найдрібніші помилки, так що відразу не шарахайтеся, якщо у вас не 100 і навіть не 80.

Обновленный дизайнЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

Але найголовніше, що сам звіт став зручніше. У ньому з’явилася навігація по розділам, і тепер всю саму потрібну інфу можна дізнатися в два кліка, не гортаючи при цьому полотно з даними туди-сюди.

Вже в меню видно, за яким розділам найбільше зауважень. Можна відразу перейти в ці блоки, а по посиланню біля кожного пункту з помилкою подивитися список URLов, до яких це стосується.

Анализ страницЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

Аналіз показав, що на моєму сайті немає XML-карти і тут же запропонував її згенерувати:

XML-картыЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

І тут знадобилася класна штука – XML-карта в одну дію (у два, якщо хочете налаштувати).

Для цього достатньо піднятися до головної панелі, натиснути на кнопку (на скріні вище) і вибрати потрібні налаштування.

Докладний звіт по усім розділам технічного SEO

Аналіз включає 8 аспектів перевірки по 70+ параметрами: оцінку юзабіліті, посилань, контенту, зображень метатегів, загального тех. стану – всіляких нюансів, які враховує пошукової бот.

Новачкам будуть корисні пояснювання до різних пунктах перевірки: що і як потрібно виправити. Наприклад, інформація, на яких саме сторінках занадто масивні зображення і на скільки відсотків їх потрібно зменшити відповідно PageSpeed Insights (і так по кожному пункту).

Оптимизировать изображениеЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

Доступний окремий екран роботи з просканированными сторінками

Нарешті-то в модулі з’явилася можливість працювати зі списком просканованих сторінок. На руки отримуєш дані по кожному перевіряється елементу та метрик.

Просканированные страницыЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

З таблиці можна прибрати непотрібні метрики або відфільтрувати по кожній з них. Наприклад, якщо хочете знайти сторінки з дублями, з великою кількістю зовнішніх посилань, редиректами, різними контент-параметрами типу тексту або довжини заголовків – їх можна знайти в два кліка. Прибирайте колонки з тими метриками, які вам не потрібні. Так таблиця стане більш компактною і максимально інформативною.

Отфильтровка метрикЯк розкрутити сайт самому
*при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

Бот працює чітко за правилами користувача

Якщо начинка аудиту – параметри перевірки – не змінилися, то в корені змінився принцип роботи бота. Тепер він повністю настроюється.

Налаштувати можна обсяг сканування (які сторінки сайту охоплює аналіз), роботу аналізатора (як і що він перевіряє) і формат результатів (регулярність звіту, його повнота, вид).

По порядку.

Користувач самостійно визначає, наскільки глибоко піде бот. Доступні опції:

  • Підключити до аналізу піддомени;
  • Відкрити боту доступ до сторінок, закритим robots.txt, або заборонити йому сканувати Url з певним параметром (наприклад, при A/B тестах);
  • Відкрити доступ до закритих доменами (потрібно буде дати логін і пароль);
  • Завантажити свій список URLов для перевірки.
  • Все це можна визначити у налаштуваннях джерела сторінок для сканування, правила перевірки та налаштування програми:

    Настройки парсераЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Крім того, можна вручну встановити кількість звернень аналізатора до сервера. Насправді, якщо користувачу важливо не перевантажувати сервер, а результати аудиту він готовий почекати довше, можна знизити кількість звернення до сервера в секунду в розділі «Ліміти та обмеження».

    Нарешті, в найбільш спірних параметрах аналізу користувач може змінити допустимі значення. Наприклад, інструмент за замовчуванням буде вважати помилкою тайтл більше 70ти символів. У більшість статей на КтоНаНовенького тайтл від 100 до 150 символів, що виправдано інформаційним характером блогу. Тобто мені не потрібно, щоб тул зазначав кожну сторінку з тайтлом більше 70ти. Тепер це не проблема. Можна вручну виставити діапазон значень по мета-тегам, H-тегам, кількістю редиректів і посилань зі сторінки. Останнє особливо актуально для сайтів-агрегаторів або навіть для блогів з оглядовими статтями з різних продуктів.

    Тепер, коли ми розібрали, як можна регулювати охоплення й глибину аналізу, а також облік помилок, переходимо до звіту.

    Повний брендований звіт про аудит відлітає клієнтам за розкладом

    Потрібно сказати, що звітом я називаю і загальні результати аналізу, доступні в інструменті. І PDFку, в якій формі його можна експортувати.

    Так от що стосується результатів аналізу можна встановити розклад автоматичних перевірок: раз в тиждень або місяць. Це можна зробити в розділі «Налаштування» — «Розклад»), так і з допомогою кнопки «Запустити перевірку заново» на головній панелі.

    Частота сканированияЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Тут же доступні інші основні налаштування.

    Коротше, налаштувати можна все і звідусіль.

    Що стосується PDFки, то її можна навіть забрендувати, якщо скористатися тулами того ж SE Ranking – White Label або ще одним інструментом платформи – Звіти.

    У випадку з White Label можна персоналізувати усю систему, щоб і загальні звіти і звіти за розділами (наприклад, по позиціях або бэклинкам) не видавали джерело – SE Ranking, – а були підписані іменем і прикрашені логотипом Вашої компанії.

    Возможности White LabelЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Те ж саме з інструментом «Звіти».

    ЛАЙФХАК для тих, хто хоче автоматом розсилати звіт на кілька емейлів

    Якщо хочете отримувати свіжий звіт по аудиту сайту щотижня не тільки на свою пошту, але і на емейли колег, потрібно піти по такому маршруту:
    Звіти ➝ Автоматичні ➝ +Створити звіт

    Побачите вікно конструктора:

    Окно конструктораЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    В настройках звіту включаєте в нього ті розділи, які хочете показати колегам і вводите емейли адресатів. Безкоштовно можна вказати не більше 5ти.

    Повертаємося до головного екрану модуля «Звіти». Тиснемо «Налаштування», вписуємо ім’я своєї компанії і додаємо лого.

    Добавляем логоЯк розкрутити сайт самому

    Всі. Тепер ваш звіт з аудиту буде щотижня йти за адресами, які ви вказали в налаштуваннях.

    Висновок

    Нова версія Аналізу сайту від SE Ranking вдалася.

    По-перше, ваша участь мінімально – просто додаєте сайт для перевірки і отримуєте звіт по всім важливим техпараметрів. Перший звіт по сайту приходить на пошту відразу після створення проекту.

    По-друге, не потрібно звірятися з чеклистами і позначати галочками виправлені помилки – інструмент все зробить за вас.

    По-третє, все можна налаштувати: від того, коли проводити перевірки і кому надсилати звіти, до того, куди пускати бота і що йому вважати помилкою. Круто, що аналізатор може перевірити абсолютно всі сторінки сайту, якщо це потрібно користувачеві.

    По-четверте, після перевірки можна дивитися посторінковий звіт – список просканованих сторінок, посилань і зображень. Ті, хто має роботи з різними аудиторами знає, наскільки це рідкісна, але важлива функція.

    Нарешті, з модулем приємно працювати. Він досить спритно проводить аналіз, а сам звіт поданий у зрозумілій зручній формі з простою навігацією.
    Новачкам особливо стане в нагоді те, що до деяких помилок йдуть поради щодо їх виправлень.

    З недоліків відзначив би некоректну роботи смуги стану аналізу – вона може весь час очікування показувати 10-12%, а потім стрибнути до 98.
    Плюс, хотілося б мати можливість брендування звітів з аудиту відразу в цьому модулі. Без необхідності переходити до інших інструментів.

    Але це ніяк не впливає на роботу власне аналізатора.

    В цілому, дуже задоволений оновленням. SE Ranking, так тримати.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу