Розширюємо можливості Joomla

4348
  • Можливості K2 щодо організації контенту в Joomla
  • Установка компонента K2 на Joomla
  • Російський переклад K2 (русифікація)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу звернути вашу увагу на такий цікавий компонент для Joomla, як K2. Якщо ви пам’ятаєте, то цей тип розширень, як правило, являють собою досить складний інструмент з великим функціоналом і багатими можливостями по адмініструванню.

    Розширюємо можливості Joomla

    Одним з найскладніших можна вважати компонент інтернет магазину VirtueMart, якого у мене присвячена ціла рубрика. Так ось K2 досить близький за своєю складністю саме до Виртуемарту, але зате надаються їм нові можливості вражають і варто витратити трохи часу, щоб з цими можливостями ознайомитися (хоча б у першому наближенні).

    Можливості компонента K2 щодо організації контенту в Joomla

    На офіційному сайті розробників K2 вас зустріне гасло, що свідчить, що цей компонент привносить в Joomla все найкраще з WordPress і Drupal. Ну що ж, думаю, що розробникам видніше, але K2 дозволяє без особливих зусиль створювати на базі цього движка повнофункціональні каталоги, магазини, блоги, новинні портали і т. п.

    На демонстраційному сайті, показує можливості компонента, ви можете побачити, як він дозволяє організовувати і виводити вміст в Джумла. Загалом-то, навіть відразу і не скажеш, що все це зроблено на даному движку. По-моєму, вражає. Взагалі я помітив, що K2 більше поширений в буржунете, а в рунеті він як би незаслужено обійдений увагою.

    Він за своєю суттю є конструктором контенту, який після установки перехоплює у движка нитки управління організацією матеріалів і фактично надає власну панель управління в якості альтернативи адмінки Joomla, принаймні в тій її частині, що відповідає за формування контенту (K2 замінює собою вбудований компонент com_content).

    В принципі, деякі можливості надаються K2 зараз вже реалізовано у новій версії Joomla 3 (коли-то гасло на сайті розробників говорив саме про те, що не варто чекати виходу трійки, а вже зараз скористатися цим компонентом).

    Але якщо у вас сайт на Джумла 1.5 і ви поки не збираються переїжджати на 3, в силу ще далеко не повної підтримки нової версії багатьма популярними розширеннями, то компонент K2 стане для вас непоганим варіантом.

    Отже, що ж він уміє робити в плані організації контенту, чого не може робити вбудований за замовчуванням в движок компонент для роботи з матеріалами. Звичайно, головною відмінністю вважають можливість організації в K2 структури категорії необмеженої вкладеності, на відміну від стандартної дворівневої вкладеності матеріалів в Joomla (розділи і категорії).

    Але давайте спробуємо уявити всі можливості K2 у вигляді списку:

  • Необмежена вкладеність матеріалів у категоріях (можете забути про розділах і каталогах, які затиснута версія 1.5 спочатку).
  • В K2 інтегрована система коментування, яка при бажанні може бути захищена досить надійною капчі від Google (в Джумла спочатку системи коментування не передбачено, але можна встановити компонент JComments, який де факто є найкращим з наявних на даний момент варіантів).
  • До статей написаним в K2, ви зможете додавати теги аналогічні тим, що використовуються в WordPress (ви зможете використовувати досить наочне хмара тегів, приклад якого наведено на демо-сайті розробників). Виводиться хмара тегів з K2 за допомогою спеціального модуля, який крім нього може виводити на сторінки сайту, блогу чи каталогу хлібні крихти, архів матеріалів календар у стилі блогу, список категорій (меню), вікно пошуку та ін.
  • У цьому компоненті ви зможете при написанні статей або створенні категорії додавати до них зображення. Начебто нічого такого в цьому немає, бо спочатку в движку це теж можна робити, але різниця полягає в уніфікації додаються зображень, які будуть автоматично наводитися до стандартного розміру (дуже зручно при веденні авторських блогів користувачами вашого ресурсу).
  • В шаблоні для кожної статті, написаної в адмінці K2, буде передбачено місце для вставки галереї зображень. Причому, галерея додається до статті буквально парою кліків — вам потрібно буде тільки вказати шлях до zip архіву з декількома зображеннями і вибрати варіант показу.

    В Joomla, звичайно ж, теж можна вставляти фотогалереї у статті, щоправда, для цього доведеться використовувати сторонні розширення (наприклад, плагін Phoca Gallery Plugin), і все одно процес вставки буде на порядок складніше, ніж у випадку використання компонента K2. Про як.

  • Точно так само як і у випадку фотогалерей, в шаблоні для статті, написаної допомогою K2, буде передбачено місце для відеоролика. Вставити відео в статтю можна буде буквально в один клік (наприклад, для вставки відео з відео хостингу Youtube буде достатньо ввести тільки код ролика).
  • Ще в K2 можна прикріпляти до статті файли для скачування знову ж таки в один клік при написанні або редагуванні матеріалів через панель управління компонента
  • При написанні статті через адмінку K2, у вас буде можливість вказувати або вибирати з випадаючого списку значення тих або інших додаткових полів. Вони задаються і настроюються у відповідних розділах адмінки цього компонента, а потім прив’язуються до певної категорії матеріалів.

    Таким чином, при додаванні матеріалів ви зможете заповнювати додаткові поля, які можуть, наприклад, знадобитися при створенні каталогу на базі компонента K2. Взагалі, все це дуже сильно нагадує створення картки товару в VirtueMart, що й не дивно, бо ВиртуеМарт це теж каталог товарів.

  • Також в шаблоні статей K2 передбачено місце для висновку кнопок соціальних мереж (зазвичай називається «Соціальний обмін»), що дуже зручно, бо вам не доведеться прикручувати кнопки соціальних мереж самостійно з допомогою сторонніх розширень або скриптів.

    Тільки ось кнопки, що йдуть за замовчуванням з K2, орієнтовані на буржунет, але за допомогою не хитрих маніпуляцій з кодом, їх можна буде замінити на набір актуальний для рунета, наприклад, взяти їх все з того ж сервісу кнопок соціальних закладок «Одна кнопка».

  • При використанні K2 в Joomla (і вашого на те бажання) зареєстровані користувачі отримають можливість додавати свої статті, використовуючи для цього всі можливості даного компонента (вставка зображень, галерей, відео, файлів, прописування додаткових полів тощо), модерувати коментарі (при моделюванні коментарів використовується AJAX), залишені до опублікованих ними матеріалами, а також заповнювати сторінки своїх профілів.
  • Загалом-то, напевно, це все, що може надати нам K2 для розширення стандартних можливостей Джумлы. Але навіть ці скромні можливості здатні змінити зовнішній вигляд і функціонал вашого сайту настільки, що його практично важко буде впізнати. Повторюся, що в буржунете цей компонент неймовірно популярний, у всякому разі в порівнянні з рунетом.

    Установка компонента K2 на Joomla

    Але давайте від теорії перейдемо безпосередньо до практики і подивимося, де можна скачати K2 і як встановити його на Joomla. Отже, для того, щоб його завантажити безкоштовно, вам потрібно на головній сторінці сайту розробників клацнути по великій кнопці «Download K2». Остання актуальна версія на даний момент має номер v2.6.7.

    Установка компонента його в Joomla нічим не відрізняється від типової. Вам потрібно буде в адмінці вибрати з верхнього меню «Розширення» — «Встановити/Видалити», у результаті чого відкриється вікно менеджера на вкладці «Встановити».

    Для установки K2, вам необхідно в області «Завантажити файл пакета» натиснути кнопку «Огляд» і знайти на своєму комп’ютері файл K2_v2.6.7.zip. Потім тиснете на кнопку «Завантажити файл&Встановити», через деякий час все буде завершено і ви побачите повідомлення про це, а також рапорт про встановлені розширення:

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    При виникненні проблем спробуйте скористатися цим матеріалом — Рішення проблем при установці розширень Joomla.

    Російський переклад K2 (русифікація)

    Справа в тому, що у компонента, модулів і плагінів K2 дуже багато налаштувань (напевно, навіть більше, ніж у VirtueMart) і тому, якщо у вас не все в порядку з англійською (як, наприклад, у мене), то вам не поміщає отримати російський переклад або, іншими словами, встановити його русифікацію.

    Зробити це зовсім не складно, але спочатку треба буде скачати русифікацію K2. Розпаковувати дані архіви з російським перекладом не потрібно, досить буде їх просто встановити з адмінки Joomla як звичайні розширення (Розширення» — «Встановити/Видалити» — «Завантажити файл пакета»). Після цього компонент K2 буде повністю переведений на російську мову.

    Після його установки і русифікації, зайшовши в адмінку Joomla (Панель керування), крім уже наявних там інструментів ви виявите трохи нижче велика кількість інструментів, які додав туди компонент K2. Отримати доступ до адмінки цього компонента так само можна, вибравши з верхнього меню:

    Розширюємо можливості JoomlaРозширюємо можливості Joomla

    Про те, як працювати з K2, як імпортувати в нього статті з Joomla, як створювати ієрархічну структуру категорій, як додавати матеріали з фотогалереями, відеороликами, додатковими полями і прикріпленими файлами, як налаштувати зовнішній вигляд категорій і статей в K2 з адмінки і з допомогою редагування файлу стилів цього компонента, а також про багато іншого ми поговоримо в наступних статтях рубрики Розширення для Joomla.

    Пропоную подивитися серію з 14 відеоуроків по K2 для Joomla. Вони будуть відтворюватися один за іншим автоматом, а якщо хочете, то можете перемикатися на наступний урок з допомогою відповідної кнопки на панелі плеєра або вибрати потрібний урок з випадаючого меню у верхньому лівому кутку вікна плеєра:

    Видео уроки по K2 для Joomla 3Розширюємо можливості Joomla

    Приємного перегляду!

    Розширюємо можливості Joomla«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу