Як розкрутити сайт самому

2119
  • Трохи про поганий і багато про хороший контент
  • Ефективне розміщення SEO-посилань за версією Яндекса
  • Поведінкові метрики очима Яндекса
  • Відповіді на питання по SEO-посилань в Яндексі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . На початку листопада представник Яндекса проводила лекцію з серії «Школа вебмайстрів» на тему того, що ця пошукова система вважає нормальними методами просування, а за що можна поплатитися попаданням під фільтр або пессимизаций. Власне, всі інші лекції з цієї серії ви можете подивитися на наведеною сторінці, але от особисто мені захотілося написати невеликий пост саме за матеріалами даної тематики.

    Родзинкою стало те, що в цій лекції була підтверджена вже проскакивающая раніше інформація від співробітників Яндекса, що анонсований на початку 2014 року відмова від обліку посилань (при ранжируванні) зараз вже не актуальне. Тобто зараз вже у всіх тематиках по всім регіонам всі проставлені на сайт зворотні посилання враховуються точно так само, як це було до моменту відмови від них.

    Як розкрутити сайт самому

    Аналітики висловлюють припущення, що ранжування без посилань (насправді швидше з сильним заниженням їх впливу) велося за рахунок підвищення важливості комерційного фактора ранжування, який оцінювався за допомогою армії асесорів Яндекса. Але, мабуть, справа це виявилося занадто складним і важким, та й до того ж не стільки ефективним, як передбачалося.

    Тим більше, що після введення в дію Мінусинська необхідність відмови від урахування всіх посилань поспіль вже стала не актуальна, бо алгоритм почав проводити ефективну і всеосяжну фільтрацію сайтів (на манер Пінгвіна в Гуглі) на предмет занадто великого числа комерційних посилань в анкор-листах. Крім цього з початку літа Яндекс по повній програмі почав збирати поведінкові фактори для всіх потенційних жителів Топа, що дозволило посилити вплив ще одного дуже «мовця» чинники ранжирування.

    Трохи про поганий і багато про хороший контент

    Власне, проанонсировав «родзинку» даної лекції, я, напевно, сильно знизив ваше бажання читати продовження цього посту. Що ж, ваше право. Тому відразу наведу відеозапис лекції під назвою «Погані методи просування сайту», яку провела представник Яндекса Катерина Гладких:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Якщо дивитися лінь чи ні пари годин в запасі, то можете пробігтися по моєму тезисно її интерпретированию (постарався бути максимально коротким). Провідна є представником команди Яндекса, яка як раз і бореться з усіма можливими порушеннями пошукового просування. Що, власне, тільки підвищує інтерес до інформації, що надається.

    Текстова оптимізація

  • Посторінкова песимізація — за переспамленный ключами текст. Сторінка (не весь сайт) з таким текстом (не зовсім зрозуміло, чому це називають онучею, але не суть) ранжируватиметься нижче при інших рівних (цілком очікувано).

    пример страницы пессимизированной в ЯндексеЯк розкрутити сайт самому

    Вихід — переписати цю і подібні їй сторінки. Разбан відбувається автоматично по мірі заходу індексуючого робота.

  • І все — інше порадили черпати з двох лекцій Катерини Єрошиної:

    Перша з них називалася: Як написати хороший текст для сайту (трансляція починається приблизно з четвертої хвилини)

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    А друга — Контент для інтернет-магазинів (трансляція починається приблизно з п’ятої хвилини)

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

  • Сам лекції поки ще не слухав, тому буду радий почути Ваші відгуки в коментарях, щоб правильно спланувати свій час.

    Ефективне розміщення SEO-посилань за версією Яндекса

    Представнику Яндекса не відмовиш у почутті гумору, якщо судити по заголовку розділу. На початку було дано визначення термінів, які використовуються в лекції.

    Зокрема:

  • Пройшлися по анкорам і навели приклади анкорів для безанкорных посилань (ну, прям все про нас знають):
    Анкоры для безанкорных ссылокЯк розкрутити сайт самому
  • На пальцях показали, що видати орендні посилання за рекламу не вийде незважаючи на зовнішню схожість, на яке, власне, боту індексатора наплювати.
  • Про вічні посилання теж поговорили. З ними, на думку Яндекса, у багатьох вебмайстрів і Сеошників останнім часом виникають проблеми, бо питання «де їх придбати», змінився на більш актуальне — «як їх зняти» (гумор так і звучить у висловлюваннях доповідача…).
  • Привідкрили завісу у роботі класифікатора посилань. У нього є тільки два положення — посилання гул або лих. Анкорная вона чи ні — суті це не змінює.

    Аудит ссылок в ЯндексеЯк розкрутити сайт самому

    Класифікатор аналізує 105 ознак, якими посилання може володіти, і на підставі цього робиться висновок гуд (природна) або бед (покупна). За основу береться база завчасно хороших і завчасно поганих посилань (мабуть, збирається база асесорами), з яких знімають мірки з 105 параметрами, які потім згодовуються матрикснету для навчання. Образно кажучи, класифікатор може відрізняти зелені яблука від червоних будучи сліпим, але маючи можливість проводити інші виміри, які в купе допоможуть зробити правильний висновок.

  • Розповіли працюють зараз СЕО-посилання (пояснили методику перевірки і отримані результати, правда за період всього чотири місяці, що явно замало). Нагадую, що це лекція від представника Яндекса, а не посилальної біржі, тому…
  • Пояснили, що Яндекс бореться з покупними СЕО-посиланнями зараз повсюдно, тобто і на стороні продавця (для них вже досить давно працює і постійно оновлюється фільтр АГС) і на боці покупця (відносно недавно став нещадно косити Мінусинськ — гарантовано викидає за Топ20, де трафіком вже і не пахне).
  • При підозрі на Мінусинськ радять запитати Платона «а точно це воно?» (до речі, в новому Яндекс.Вебмастере обіцяються повідомляти про накладених на сайт фільтрах). Якщо так, то покупні посилання геть і чекаємо… Фільтр має знятися автоматично. Обіцяють, що в цьому випадку все буде виглядати в статистикою, приблизно так:
    Сайт находился под МинусинскомЯк розкрутити сайт самому
  • Кажуть, що природну посилання купити не можна. Питання, напевно, спірне.
  • За посиланнями все, якщо не брати до уваги питання, які задавалися вже після лекції (саме там і було сказано, що Яндекс зараз знову повернувся до повного обліку посилань у тематиках і регіонах).

    Поведінкові метрики очима Яндекса

  • На прикладі запису сесій користувачів Вебвизоре (входить в арсенал Яндекс Метрики) показали «дивну поведінку». Хоча насправді накрутку поведінкових, природно, ніхто не проглядає — тут знову ж Матрікснет трудиться, який на великих масивах накопичених даних бачить майже всі відхилення від еталонного графа (природного поведінки).
  • Покарання за накрутку поведінкових виглядає дещо суворішим Мінусинська — трафік з Яндекса втрачається практично повністю. Термін бану починає відраховувати не від моменту його накладення, а від моменту припинення накрутки. Після цього включається лічильник часу і проходження восьми місяців сайт відправляється на автоматичний перегляд.
  • Кажуть, що накрутити конкурента не вийде — марна трата грошей, бо ефект від штучних відвідувань нівелюється (не враховується це все в ранжуванні — з цим зрозуміло), а в бан його ввігнати чому таким чином не вийде (стверджують, що в бан потрапляють сайти, за яким точно знають, що крутив власник, але як дізнаються?).

    P.s. Від себе додам. Бан за накрутку поведінкових суворий — практично на рік позбавляє органічного трафіку з Яндекса, що для комерції смерті подібно. Звідси виникає питання: чи дійсно так ефективно розрізняє Яндекс дія конкурента і власника? Справа Все-таки це (накрутка), по суті, не дуже дороге і цілком можна замовити повноцінну компанію по дискредитації конкурента не сильно страждаючи фінансово, а підсумкове піднімання на сходинку або дві вище в Топі взагалі може багаторазово окупити.

    Суворість покарання також говорить і про те, що поведінкові фактори реально останнім часом мають колосальний вплив на ранжирування. За посилання тільки з Топа викидають, а за кручення ПФ — повністю в бан (надовго). Це ще раз говорить про те, що потрібно приділяти максимум уваги природному поліпшення поведінкових (сніппети оптимізувати, користувачів утримувати, зацікавлювати, повертати тощо), тим більше у світлі того шансу, який зараз Яндекс став давати новачкам.

  • Радять просуватися (або замовляти просування) за рахунок поліпшення юзабіліті, кльового контенту, функціоналу і т. п. речей важливих для відвідувачів сайту. Але не займатися імітацією (накруткою) ПФ. Від себе додам, що перше набагато дорожче, але це «фундамент», а не «криві підпірки» у вигляді імітації задоволених відвідувачів. Працюйте над сайтом, покращуйте, залишайте відвідувачів задоволеними і місце в Топі вам буде рано чи пізно (це швидше за все) гарантовано.

    Іншими словами — зі своїми (реальними — добровільно прийшли) користувачами робити можна все що завгодно (хоч в ладушки з ними грати або за руку тримати, щоб довше не йшли) — все це тільки в плюс. Але ось «підставних» відвідувачів або «ботів» на сайт призводити для поліпшення загальної картини — це вже моветон, за який можуть суворо покарати.

  • Відповіді на питання по SEO-посилань в Яндексі

  • З’явиться Дисавоу Линск в Яндексі? Ні, такого інструменту не буде. А як же бути зі зняттям вічних посилань? Мінусинськ, виявляється, розуміє, що це посилання вічні, і розуміє, що знімати їх виходить не швидко. Якщо ви намагаєтеся з усіх сил, то це буде помічено і фільтр зніметься. О, як!
  • Термін виходу з-під Мінусинська залежить від двох речей — як швидко ви зніміть посилання і як швидко про це дізнається Яндекс. Навіть якщо посилання ви зніміть миттєво (наприклад, в Сапі), то в виду того, що робот-індексатор Яндекса не всі сторінки відвідує однаково часто (а сторінки всяких ГС і зовсім рідко), то швидкість виходу буде залежати від якості сайтів, з яких ви купували посилання. Чим вони були краще, тим швидше пройде на них переіндексація і тим швидше вийдіть з-під Мінусинська. В гіршому випадку і півроку можете виходити… Два місяці під Мінусинському — це був рекорд.
  • З під Агс вийти якнайшвидше, бо індексується тільки один сайт, і як тільки поріг зняття (число розміщених посилань) буде досягнуто…
  • Навігаційні запитам сайти не вилітають з Топа при накладенні Мінусинська. Зробили, щоб не сильно псувати видачу.
  • Апдейти Мінусинська проходять приблизно пару раз за один місяць
  • Не можна вийти з під Мінусинська з допомогою поліпшення дизайну, юзабіліті або додавання кльового контенту. Лікувати потрібно те, що болить — а саме знімати покупні посилання. Все ж зазначене вище може вплинути в позитивну сторону, але вже тільки після виходу з-під фільтра.
  • Що робити, якщо частина куплених посилань зараз вже зняти не представляється можливим? Знімати те, що можливо. Яндекс повинен оцінити складність ситуації (алгоритмом) і зрозуміти, що ви зробили все, що було у ваших силах.
  • Одна з найдорожчих покупних посилань (з Яндекс Каталогу) не буде Яндексом вважатися покупної. На обличчя політика подвійних стандартів 🙂
  • Самі по собі «погані посилання» (позначені класифікатором як бед) ніяк на ранжирування сайту не впливають (ні в плюс, ні в мінус — просто не враховуються), але при їх великій кількості можливе попадання під Мінусинськ.
  • Точність роботи класифікатора посилань в Яндексі зараз 94% (при 99% повноті)
  • Працюють посилання для комерційного ранжирування по московському регіону, облік яких скасували в 2014 році? Працюють, бо очікуваного ефекту від їх не обліку Яндекс не побачив. Зараз посилання працюють для всіх тематик і всіх регіонів рівно так, як це було до 2014 року. О, як!
  • Внутрішня перелінковка на сайті з прямим входженням ключів ні в якому разі не буде розцінюватися як неприродні посилання (СЕО). Внутрішні анкорные посилання під фільтр не заженуть. Так кажуть…
  • Платон Щукін не має права говорити неправду. Накладення санкцій завжди підтверджується (для зовсім УГ, щоправда, не можуть конкретизувати). Можуть щось не доказати (подробиці, деталі). Цікаве зауваження.
  • Переходи по посиланню на рішення класифікатора (погана вона чи хороша) не впливають. Як-то сумніваюся…
  • Расшаріваніє сторінки в соцмережах з допомогою кнопки «Поділитися» (навіть з однаковими текстами) Сео-посиланнями вважатися не будуть. Як-то дивно, що це питання виникло, але відповідь тим не менш пролунав.
  • За крауд-маркетингу… Виявляється Яндекс і тут «зуб дає», що вміє легко відрізняти «липу» (сплачені відгуки та згадки) від виникли природним чином (цінними для обліку в ранжуванні).
  • Довге прокручування (великі тексти або сторінки з іншим видом контенту), з точки зору команди атиспама Яндекса (до якої відноситься і лектор), ніяк на ранжирування не виляє. Від себе: якщо поведінкові нормальні (юзабіліті), то і проблем не буде. Інша справа, що утримати увагу ще потрібно зуміти при такій кількості літер… Так, і ще не плутайте «онучі» просто з довгими текстами. Перше — це синонім переспама, а друге — може бути продиктовано об’єктивною необхідністю (ну, типу, як у мене на блозі — багато букв потрібно для доступного новачкам викладу).
  • Яндекс не знає що таке траст сайту… Але покращувати його варто…
  • Можлива покупка звичайних посилань? Науці (Яндексу) це не відомо… Однак стверджується, що просунути сайт в Топ без покупки взагалі будь-яких посилань можна… А що ви хотіли ще почути… не Можна!? Ну, так-то, напевно, все ж можна (раніше складніше було з цим). ІМХО.
  • Можуть безграмотні коментарі на сайті, залишені відвідувачами, вплинути на ставлення Яндекса до сайту? Тільки опосередковано (прямих пессимизаций за граматику не передбачено) за рахунок погіршення поведінкових характеристик?
  • Оптимальний відсоток входження ключів на сторінці вебмастер сьогодні розрахувати не зможе (тільки Матрікснет з урахуванням ще сотень параметрів, характерних для цієї сторінки і інших подібних, які є в його базі).
  • З недавніх пір Сео-посилання перестали враховувати при розрахунку Тіц, і його значення більше стало схоже на реальне положення справ з тематичним цитуванням. О, як!
  • Хорошим сайтів має сенс ставити Метрику, бо це дозволить їм швидше досягти успіху. Все просто — Метрика є ідеальним інструментом для збору ПФ. Якщо у вас з цим все ГАРАЗД, то і ранжування піде веселіше. В принципі, про це я вже писав.
  • Посилання з Твіттера, наприклад, можуть бути оцінені класифікатора і як бед (покупні), і як гуд (природні). Сам факт їх проставлення соцмережі не впливає на рішення. О, як!
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу