Як створити інтернет-магазин

4658
  • Спритний і стильний сайт, ЇМ руками «чайника»
  • Розподілений хостинг, безкоштовний домен і додатки
  • Розцінки і фішечки по створенню та налагодженню сайтів ЇМ
  • Плюси і мінуси конструктора Skynell
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У світі в цілому, і на пострадянському просторі, зокрема, знаходиться досить багато людей, охочих відкусити шматок від пирога онлайн-торгівлі (тим більше, що з кожним роком він стає все більш жирним і смачним, бо покупці з оффлайна все більше і більше перетікають в онлайн).

    Дуже заманливо, але одночасно і досить складно в технічному і організаційному плані. Тільки в рамках цього блога я написав кілька десятків статей на тему створення і управління інтернет-бізнесом. А скільки їх було написано взагалі?

    Все це говорить про досить високому порозі входження в онлайн-бізнес. Багато ще губляться на етапі вивчення списку проблем, які потрібно буде вирішити, ну, а до фінішу (стабільно працюючого бізнесу) доходять взагалі одиниці. А що буде, якщо цей самий поріг входження і інтернет-бізнес істотно знизити і зробити його доступним практично всім (як по грошах, так і щодо необхідного багажу знань і трудовитратам). Думаю, що багато природжені «торгаші» (в хорошому сенсі цього слова), ленящиеся або лякаються технічних складнощів, отримають свій шанс.

    Як створити інтернет-магазин

    Уявіть, що за вас вирішують такі завдання, як: створення кльового у всіх планах інтернет-магазину (скорочено ЇМ), підключення до нього системи онлайн-консультанта, розміщення сайту на розподілених серверів (для забезпечення високої швидкості роботи сайту у всіх частинах світу), і навіть клієнтами на перший час забезпечать (якщо ціни будуть адекватними). Звучить «казково», але схоже, що це все ж можливо. Саме про такий сервіс піде сьогодні мова (живе він ось тут — Skynell.com).

    Безкоштовний тариф є (з показом реклами від Адсенс), але і на усіх платних (вони, до речі, досить дешевими виходять, у всякому разі порівнянними з платою за хороший хостинг і систему розподілених серверів) є двотижневий тестовий період. Хлопці з цього проекту просили тверезо поглянути на нього і видати стільки критики, скільки він заслуговує, бо сервіс ще знаходиться в стадії розвитку і тестування (ваші зауваження їм теж дуже допоможуть).

    Першим моїм враженням було незвично швидко працюють сайти магазинів, які створені в цьому конструкторі (я такого раніше не зустрічав) і вихідний код сторінки досить чистий виходить. З приводу функціоналу… На вскидку, є все, що можна в тій чи іншій мірі очікувати від такого роду продуктів — шаблони, експорт товарів, імпорт в Маркет, групування товарів, Сео налаштування, додавання будь-яких сторінок, так ще є і свої (ексклюзивні) фішечки. Але головне, що це все доступно для піднімання будь-якого з вже існуючих і майбутніх власників малого чи середнього бізнесу (без всяких ФТП, Html тощо).

    Спритний і стильний сайт, ЇМ руками «чайника»

    Сервіс з’явився на світ три роки тому, але спочатку це був по суті великий каталог товарів (точніше колективний ЇМ, бо у ньому вказані ціни), який зараз переїхав з головної сторінки на http://skynell.com/catalog/. У нього потрапляють всі товари, додані вами і іншими користувачами сервісу в свій інтернет-магазин, що дозволяє отримати перші продажі. Всередині каталогу товари розбиті на безліч категорій і підкатегорій, а однотипні товари ранжуються за допомогою обчислюваного в системі рейтингу (як збільшити продажі через каталог?).

    Зараз же Skynell став повноцінним конструктором сайтів. Тобто в ньому ви можете створити навіть звичайний сайт (в цьому випадку можна використовувати безкоштовний тариф з показом реклами — трохи нижче я наведу тарифну сітку), не додаючи в нього функцію інтернет-магазину (без каталогу ваших товарів), наприклад, сайт-візитку. Власне, навіть у процесі реєстрації в цьому онлайн-конструктор (на останньому кроці майстра) вам запропонують вибрати, що саме ви хочете створити сайт або ЇМ (майстра реєстрації є підказки, якщо щось не зрозуміло):

    Создать сайт или интернет-магазин в онлайн-конструктореЯк створити інтернет-магазин

    А можна і каталог продукції з цінами додати (на головну або на будь-яку іншу сторінку сайту), тобто створити повноцінний інтернет-магазин з переліком, цінами, кошиком, модулем прийому платежів і класифікатором товарів, а також з новинним і статейним блоком, зі сторінкою контактів, схемою проїзду і т. п. В цьому плані ви обмежені лише своєю фантазією, що дуже зручно і не зовсім типово для онлайн-конструкторів ЇМ. Ось приклад ЇМ на цьому онлайн-движку, адресу якого я взяв з відгуків.

    Трохи вище я говорив про кидається в очі швидкість роботи сайтів (онлайн-магазинів), створених у цьому конструкторі, і чистоту вихідного коду сторінок. Зазвичай в конструкторі сайтів обидва цих параметра приносяться в жертву для того, щоб користувач міг би пересунути елемент сторінки в будь-яке місце і зробити т. п. дії. З-за цього на перевірку виходить жахливий вихідний код створюваних конструктором сторінок і сильно сповільнюється робота сайту.

    У Skynell пішли дещо іншим шляхом, і їх підхід мені більше імпонує, ніж, скажімо, те, що реалізовано в Wix (як раз та сама свобода творчості клієнта). На мій погляд, не варто віддавати все на відкуп користувачеві, бо не у всіх з нас є хоча б початкові задатки дизайнера або юзабелиста (ергономіста). А що ще гірше — ми самі можемо цього не знати і створювати такі «шедеври», що потім хоч стій, хоч падай. Свободи має бути в міру, і саме цю ідею реалізували в даному онлайн-конструктор.

    Користувач може вибрати в адмінці Skynell одну з приблизно сотні тем, найбільш відповідну до його типом бізнесу і уявленню про прекрасне (думаю, що кількість тем можна було збільшити, але існуючого комплекту цілком достатньо для звичайного незамороченного клієнта).

    Выбор темы в конструкторе сайтов SkynellЯк створити інтернет-магазин

    Після цього можна буде ще накласти на тему найбільш підходящий шаблон, тобто поміняти розташування різних елементів сайту.

    Выбор шаблона в SkynellЯк створити інтернет-магазин

    В кінці можна буде задати загальні налаштування для сайту типу ширини макета, розміру базового шрифту, підкоригувати кольору, підкласти текстуру, поміняти картинку в шапці, а також щось включити або виключити з елементів сайту, наприклад сайдбар, слайдер або відображення логотипу.

    Стили в онлайн-конструкторе ИМЯк створити інтернет-магазин

    Таким чином ми отримуємо не цілковиту свободу аля Wix, а лише трохи більш розширений по можливостям функціонал типу CMS WordPress. Це призводить до того, що ви при всьому бажанні нічого особливо не зіпсуєте (якщо вам ведмідь на щось там таке настав, що відповідають за смак і в міру), а з іншого боку, сайт вийде значно більш легким, ніж у тому ж Wix, а це, в свою чергу, буде прихильно сприйнято пошуковими системами. Безумовно, що останні кілька абзаців моє ІМХО, але думаю, що багато хто зі мною погодяться.

    Але чому б тоді не взяти WordPress або, що ще більш логічно, який-небудь популярний і навіть безкоштовний движок інтернет-магазину за основу, раз у них з Skynell в підході різниці особливої немає. Ооо… Це ми з вами (вебмайстра з досвідом) можемо так просто говорити. А згадайте, скільки часу у вас пішло на зміну шапки у вашого першого сайту? Я пам’ятаю. Та й знову ж таки потрібно буде освоювати всі ці ФТП, CSS, Html і навіть з PHP в загальних рисах бажано було б познайомитися. Ви думаєте той, хто вирішив зав’язати в онлайн-бізнесі всім цим горить зайнятися.

    Від безвиході, звичайно ж, і не таке зробиш, але коли на ринку з’являються цілком собі альтернативні рішення, які не потребують знань всієї цієї нісенітниці, то саме їх і будуть вибирати частіше (при інших рівних). Інша справа, що тут ще важливий фактор популярності того або іншого рішення. Ось я як раз в цій статті Skynell намагаюся трохи популяризувати.

    Розподілений хостинг, безкоштовний домен і додатки

    І в продовженні додам, що у разі онлайн-конструктора вам ще й про хостинг думати не треба буде (а при бажанні, навіть і про домен можна буде не особливо турбуватися).

    Хостинг — це теж ціла проблема вибрати. Ідеальних не буває, та й знову ж таки потрібно розбиратися, як це все влаштовано. Поки суть та діло — стільки шишок наб’єте. А вам це треба? У Skynell ж «зуб дають» за 99.94% uptime (що таке аптайм?) і розміщення сайту на розподіленій мережі серверів, що дозволяє завантажувати дані з того з них, який буде ближче до вашого потенційного клієнта географічно. Взагалі, таку послугу деякі власники онлайн-бізнесу купують окремо, щоб підвищити швидкість і стабільність роботи сайту інтернет-магазину, а тут all inclusive.

    Крім хостингу будь-якого сайту потрібно доменне ім’я (що це таке?), щоб до нього можна було звернутися. У Skynell при реєстрації вам на першому ж кроці (після введення адресу знято з підписки і придумування пароля) запропонують вибрати початок для безкоштовного доменного імені в зоні .skynell.biz.

    Доменное имя для сайта интернет-магазина в SkynellЯк створити інтернет-магазин

    Це буде домен третього рівня (вони зазвичай безкоштовні), але багато хто віддасть перевагу купити домен другого рівня (типу ). Як правило, це пов’язано із зручністю його майбутнього просування. Підключити домен другого рівня до свого інтернет-магазину (або просто сайт, якщо ви конструктор в Skynell вирішили використовувати для створення звичайного вебсайту, а не ЇМ) можна буде в адмінці, але тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте один з платних тарифів.

    Подключение внешнего домена для сайтаЯк створити інтернет-магазин

    Раз вже ми заговорили про підключення зовнішнього домену, то згадаю також і про інші зовнішні системи, які можна буде підключити до свого сайту (ЇМ) в адмінці цього конструктора. Про що йдеться? Ну, якщо ви мали коли-небудь справу з сайтами, то напевно знаєте, що дуже важко буде обійтися без лічильників відвідуваності (систем збору статистики) і без додавання сайту в панель для вебмайстрів від Яндекса і Гугла.

    Так от, на звичайних сайтах код лічильника (наприклад, Метрики або Аналитикса) ви вставляли шляхом підключення до сайту по ФТП (ну, або з допомогою будь-яких розширень). А при додаванні сайту в Яндекс або Гугл Вебмастер вас попросять довести право на володіння нею, що знову ж таки може вимагати доступу до сайту по ФТП, якого в онлайн-конструкторі ви не маєте. Так от, в Skynell для підключення кожного з цих компонентів передбачені окремі додатки (аналог розширення в CMS):

    Як створити інтернет-магазин

    Ну, а інші додатки служать для:

  • Підключення до сайту вашого інтернет-магазину модуля прийому електронних платежів від Интеркассы
  • Можна буде підключити до ЇМ один з трьох запропонованих модулів онлайн-консультантів, що дозволить в теорії підвищити кількість скоєних на сайті конверсій
  • Можна буде додати на сайт і блоки із запрошенням вступити в вашу групу в Контакті або Фейсбуці.
  • До речі, на створені сайти буде автоматично додаватися блок з соціальними кнопками (на сторінки карток-товарів і статей), що знову ж таки є добре, бо соціальні фактори хоч і не сильно, але впливають на видимість сайту в пошукових системах.

    Социальные кнопки в магазине от SkynellЯк створити інтернет-магазин

    Правда, немає можливості вибрати соціальні сервіси, які відображаються в цьому блоці, а також якось налаштувати його зовнішній вигляд (або я цього просто не знайшов в адмінці). Хоча, за замовчуванням все виглядає дуже навіть гідно.

  • Розцінки і фішечки по створенню та налагодженню сайтів ЇМ

    Тарифні плани ви зможете знайти за наведеним посиланням, а тут можна буде подивитися їх детальне порівняння, щоб зрозуміти, що і де ви втрачаєте чи купуєте вибираючи один з чотирьох можливих варіантів.

    Тарифы в SkynellЯк створити інтернет-магазин

    Як я й казав на початку — ціни не кусаються. Навіть найдорожчий тариф порівняємо з оплатою хорошого хостингу та підключення до нього системи розподілених серверів.

    На безкоштовному тариф має місце обмеження по кількості розміщуваних товарів і буде показуватися реклама (від Адсенс). На другому тарифному плані реклама показуватися вже не буде, та й товарів можна буде побільше розмістити в своєму інтернет-магазині (створеному в цьому конструкторі), а також стане доступна їх масова завантаження і зміна цін, імпорт товарів з магазину в Яндекс Маркет і багато іншого (див. по посиланню на порівняння тарифів наведеної вище).

    Що примітно, товари зі створеного вами інтернет-магазину будуть потрапляти в загальний каталог Skynell (для отримання продажу з нього) тільки починаючи з третього по вартості тарифного плану (власне, він і визнаний оптимальним). У цьому випадку ще й рекламу з сайту приберуть, що є добре, бо ніщо не повинно відволікати покупця від головної мети і вже тим більше виводити його з сайту. І це всього лише за 8 баксів в місяць, коли мінімальний хостинг коштує як мінімум половину від цієї суми.

    На будь-якому тарифному плані є двотижневий тестовий період, тому можете прямо зараз підключатися і спробувати, щоб зрозуміти, що вам потрібно, а що буде зайвим і на чому можна заощадити. Власне, я саме так і зробив.

    Як би розписувати у всіх подробицях роботу з адмінкою при створенні та наповненні товарами вашого інтернет-магазину мені б не хотілося. Не те, щоб лінь, але аж надто об’ємно все вийде. Особисто у мене є досвід роботи з деякими движками ЇМ, і було досить півгодини, щоб з’ясувати для себе всі моменти і оцінити зручність роботи з Skynell.

    Незважаючи на те, що мене попросили покритикувати проект, нічого такого я не помітив. По-моєму, все доступно зроблено, особливо для тих, хто з движками магазинів вже стикався або хоча б уявляє, що він хоче отримати в результаті. Про вибір і налаштування зовнішнього вигляду сайту в цьому онлайн-конструктор я трохи написав на початку цієї статті, а про решту просто висловлюся тезисно, а вже ви шукайте все це у своїй адмінці (завжди легше знайти, якщо точно знаєш, що воно там є):

  • Вже згадував, що майстер реєстрації досить добре продуманий і забезпечений підказками.
  • В адмінці цього онлайн-конструктора сайтів та інтернет-магазинів все досить гнучко налаштовується:
  • головна сторінка — можна включати/відключати відображення товарів і додаткових блоків на головній;
  • сайдбар — можна його як включати/відключати, так і налаштовувати, що саме в ньому виводити;
  • пункти меню — ви самі можете вирішувати, посилання на які саме сторінки будуть виводитися
  • Реалізовано досить зручне, на мій погляд, додавання та імпорт товарів (наприклад, з допомогою автоматично створюється для вивантаження в Яндекс Маркет файлика Yml). При додаванні великої кількості однотипних позицій може здорово стати в нагоді інструмент масової завантаження товарів, який я не зустрічав в інших конструкторів – а це дуже зручно, якщо магазин створюється вперше.

    Массовая загрузка товаров в Интернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Можна спочатку завантажити зображення товарів (скопом), а потім, відзначивши галочкою всі однотипні товари, почати писати загальну частину їх назви (наприклад, «чоботи жіночі …»), а також описи (наприклад, «чоботи жіночі, виробництво – Китай, матеріал – замінник…»). А потім просто зняти галочки і додати для кожного товару відрізняються частини (наприклад в описі вказати колір, розмір і т. д.).

  • Seo параметри:
  • Є можливість прописувати мета-теги title, description і keywords). Якщо користувач ці поля не заповнюються, то мета-теги автоматично створюються за шаблоном, що дозволяє зробити унікальними тайтли товарів/сторінок. Чудова штука для «чайників» в СЕО (в нормальному розумінні цього слова) – така генерація тайтлов і дескрипшинов реально допомагає навіть тим, хто не особливо в курсі даної теми.
  • Є можливість додавати текст для рубрик — для SEO це дуже корисно, бо дозволяє просувати в Топ сторінки з рубриками, які апріорі добре прокачані статичним вагою (у них Пейдж Ранк вище звичайних сторінок, як правило).
  • В онлайн-конструктор Skynell автоматично генерується (і оновлюється до актуального стану) файл sitemap (що це таке?).
  • Те ж саме можна сказати і про robots.txt, що теж дуже важливо для індексації і оптимізації сайту вашого інтернет-магазину.
  • Як я вже згадував вище, з допомогою додатків можна запросто верифікувати сайт вашого інтернет-магазину (або просто вебсайту) у панелі вебмайстрів від Гугла і Яндекса, а також додати на сайт коди Аналитикса або Метрики для збору статистики та використанні цих даних у просуванні і оптимізації.
  • Є базові поради по просуванню, слідуючи яким користувач може істотно поліпшити видимість сайту в пошукових системах.
  • Анонсована база знань для клієнтів, яка з’явиться буквально на днях. В ній будуть матеріали по контент-маркетингу, з SEO, по Email-маркетингу і т. п. речей. Що примітно, поради по SEO готуються на основі останніх книг Михайла Шакіна «Seo вінчестер» і «Seo колайдер» (з його згоди, природно).
  • Плюси і мінуси конструктора Skynell

    Явні плюси:

  • Досить зручний і зрозумілий майстер реєстрації — буде корисний непідготовленим користувачам, для яких, власне, цей сервіс в першу чергу і створювався.
  • Досить багато всього налаштовується. В тому числі і шаблони будуть найближчим часом повністю настроюються (слайдери, сайдбары, сторінки) і повністю адаптивні. Зараз над цим щільно працюють, як я зрозумів.
  • Експорт та імпорт товарів, їх масове додавання і пакетне оновлення заслуговують ще однієї згадки.
  • Хоча безкоштовний хостинг і можливість підключення зовнішнього домену другого рівня є напевно у всіх конкурентів цього онлайн-конструктора сайтів, але згадати в плюсах це все одно варто.
  • Корисні додатки типу прийому платежів онлайн в магазині, онлайн-консультантів і т. п.
  • Безкоштовний тариф плюс конкурентні ціни на платні тарифні плани, як на ринку онлайн-конструкторів ЇМ (тут однозначно самі низькі), так і на ринку звичайних конструкторів сайтів (тут приблизно на рівні).
  • Seo налаштування — про них докладно говорили трохи вище. Тут щось додати складно.
  • Швидкий виходить в результаті сайт і з відносно чистим кодом, що важливо як для відвідувачів, так і для пошуковиків. ІМХО.
  • Неявні мінуси:

  • Шаблонів зараз хоч і багато, але чим більше їх буде, тим краще. Очікується, що найближчим часом з’являться колекції шаблонів під конкретні тематики і повністю адаптована під мобільні пристрої, що дуже важливо в сучасних умовах.
  • Досить актуально для власника онлайн-бізнесу мати поштову скриньку з доменом на кінці (на кшталт, admin@). Зазвичай, хостер надає таку послугу, хоча можна скористатися і безкоштовним сервісом пошти для домену від Яндекса або від Гугла. Не знаю, наскільки складно це було б прикрутити до Skynell, але для «чайників» це була б гарна «плюшка», як мені здається.
  • Тут може бути щось, що додам з ваших коментарів, бо все відразу не вгледиш.
  • Якщо надумали спробувати Skynell, а посилання на вхід в нього лінь шукати в розташованому вище тексті, то, як кажуть, Welcome…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу