Моди для SMF

3744

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні у нас на черзі чудова модифікація для SMF — Karma Description Mod, дозволяє розширити стандартні можливості по роздачі користувачам карми або ж по іншому — репутації, рейтингу — назв багато, але суть одна — оцінка користувача конференції іншими відвідувачами.

Моди для SMF

Для чого потрібна карма? Ну, напевно, щоб було видно, чи має автор того чи іншого повідомлення якимось незаперечним авторитетом на даній конференції, вираженому у високому значенні репутації, або ж це просто недостойний новачок з репутацією нижче плінтуса, але непомірними амбіціями. Як я вже згадав вище, цей рейтинг можуть підвищити або знизити такі ж користувачі, які з якихось причин вирішили це зробити.

Стандартні можливості карми в Simple Machines Forum

Зазвичай карму підвищують в знак подяки, наприклад, за відповідь на поставлене запитання або ж за дуже цінну інформацію, надану даними користувачем, ну або з якихось інших причин. Знизити ж її можуть за неуважність, неповага, хамство та інші речі, які багатьом припадуть до душі.

В принципі, це, безумовно, річ потрібна і корисна, але все ж її функціонал можна було б ще трохи допрацювати і розширити, що, власне, з успіхом і робить мод Karma Description.

Давайте спочатку розглянемо ті можливості по роботі з репутацією, які нам надає Simple Machines Forum без використання доповнень. За замовчуванням, вона взагалі відключена і для того, щоб її включити, нам потрібно буде увійти на форум під логіном адміністратора і вибрати з верхнього меню пункт «Адміністрування».

З лівого меню в адмінці потрібно буде в області «Конфігурація» вибрати пункт «Характеристики і параметри». На сторінці, що відкриється, виберіть з верхнього меню пункт «Карма»:

Моди для SMFМоди для SMF

В результаті, у вас відкриється сторінка з її параметрами. У принципі, основні параметри, необхідні для роботи з нею вже є.

Моди для SMFМоди для SMF

В області «Функція карми» можна вибрати з випадаючого списку один з варіантів роботи. Перший варіант — «Скасувати», який використовується за умовчанням, дозволяє взагалі відключити відображення і підрахунок рейтингу для відвідувачів конференції.

Два інших варіанти дозволяють активувати підрахунок і показ карми (під ім’ям користувача, що залишив повідомлення). Ці два варіанти відрізняються способом підрахунку і показу.

Моди для SMFМоди для SMF

Якщо ви виберете варіант «Відображати загальну карму», то для кожного користувача буде відображатися сумарне значення негативних і позитивних змін його репутації. Тобто якщо дев’ять осіб збавили комусь репутацію, а інші десять йому ж збільшили, то в результаті у такого користувача вона буде відображатися рівна одиниці, приблизно так, як показано на малюнку справа.

Моди для SMFМоди для SMF

Якщо ви виберете варіант «Відображати окремо плюс/мінус», то для кожного форумчанина буде відображатися окремо кількість негативних і окремо кількість позитивних змін його рейтингу.

Тобто буде чітко видно, скільки людей додали йому карму, а скільки людей збавили. Виглядати на сторінках форуму це буде приблизно так, як показано на малюнку зліва.

До речі, якщо вам не подобається саме слово або воно не підходить до тематики вашого форуму, ви можете редагувати його, як вам заманеться (наприклад, «репутація» або «рейтинг», або ще як-небудь). Зробити це можна все на тій же сторінці її налаштування у полі «Назва карми». Вам достатньо буде вписати в це поле бажане слово.

В полях, розташованих нижче можете вибрати інший символ для додавання або зменшення (за замовчуванням стоять квадратні дужки). Мені найбільше подобається варіант з плюсом і мінусом. По-моєму, це найбільш очевидне рішення.

Ці знаки будуть відображатися під значенням карми кожного форумчанина. Всі користувачі, статус яких дозволить їм змінювати репутацію, зможуть, натиснувши на плюс або мінус, змінити її.

А що це за статус користувача, який може не дозволити йому змінювати репутацію іншим форумчанам? Тут я мав на увазі обмеження, які ви можете накласти на новачків. Ви можете заборонити їм змінювати карму до тих пір, поки вони не напишуть певне число повідомлень на вашому форумі.

Кількість повідомлень, після якого буде дозволено змінювати рейтинг, задається на сторінці налаштування в полі «Мінімальна кількість повідомлень для зміни карми користувачів».

Крім цього ви можете задати обмеження по часу між змінами карми у SMF, що здійснюються одним і тим же людиною. Це слід робити у уникнення випадків, коли який-небудь неврівноважена особа, що володіє великим запасом часу і терпіння, буде змінювати ріпу кому-небудь до нескінченності.

Тимчасової тайм-аут між сусідніми змінами, напевно, остудить його запал. Це часовий інтервал можна задати на сторінці налаштування в полі «Час очікування в годиннику».

Якщо ви не довіряєте самі собі або ж іншим адміністраторам вашого форуму, то можете так само ще поставити галочку в полі «Обмежити Адміністраторів часом очікування», тим самим позбавивши себе та інших адмінів можливості накрутити репутацію кому-небудь.

Думаю, що в загальних рисах можливості стандартної карми у SMF після моїх пояснень повинні бути вам зрозумілі. Комусь цих можливостей буде достатньо, кому-то вона взагалі не потрібна, але буде досить багато власників форумів, яким цих можливостей здасться мало. Ось саме для таких людей і був розроблений Karma Description Mod, встановлення та налаштування якого ми зараз і розглянемо.

Установка і настройка Karma Description Mod на форум SMF

Завантажити мод можна тут. На даний момент актуальною є версія 2.6.7.

Якщо у вас встановлена дефолтна тема оформлення на форумі SMF (вона йде за замовчуванням), то сміливо приступайте до автоматичної установки мода. У цьому матеріалі наведено докладна інструкція з ілюстраціями з автоматичної установки мода на SMF.

Звертаю вашу увагу на те, що всі модифікації розраховані на дефолтну тему оформлення. Тому, якщо ви використовуєте тему відмінну від дефолтної, то вам, можливо, доведеться ставити даний мод вручну. Ви, звичайно ж, спробуйте поставити його в автоматичному режимі, але якщо на певному кроці установки ви побачите повідомлення про те, що всі файли даного мода в автоматі поставити на форум не вдасться, то тоді вам залишиться тільки ручна установка.

Це розширення повністю переведено на російську, тому ніяких проблем з відображенням його пунктів налаштування в адмінці SMF виникнути не повинно. Переходимо до налаштувань мода.

Що примітно, після його установки ніяких додаткових панелей в адмінці для налаштування карми не створюється, а просто змінюється стандартна сторінка налаштування. Нагадаю, що знайти цю сторінку можна, зайшовши з верхнього меню форуму «Адміністрування», а потім з лівого меню в адмінці вам потрібно буде в області «Конфігурація» вибрати пункт «Характеристики і параметри».

На сторінці, що відкриється оберіть з верхнього меню пункт «Карма». Спробуйте на неї зайти після установки Karma Description і, як мовиться, відчуйте різницю. Налаштувань стало на порядок більше і всі їх пункти відображаються російською.

Поряд з багатьма з них ви побачите іконку знака, клацнувши по якій отримаєте підказку (російською) у спливаючому вікні, що розповідає про його призначення.

Моди для SMFМоди для SMF

Для активації мода вам потрібно поставити галочку в пункті «Включити Karma Description Mod» і вибрати зі списку у полі «Функція Карми» один з варіантів її відображення на сторінках вашого форуму, а так само зберегти дані зміни в налаштуваннях за допомогою кнопки «Зберегти», розташованої внизу сторінки налаштувань.

Після цього, якщо який-небудь користувач захоче змінити репутацію іншому, то він не зможе цього зробити просто так, без пояснення причини (за що він хоче збільшити або зменшити). До цього його зобов’язує відкривається вікно наступного вигляду:

Моди для SMFМоди для SMF

Подивитися всі зміни репутації разом з аргументацією цих змін можна з головної сторінки форуму, натиснувши на посилання [Карма-лог] розташовану внизу. Взагалі налаштувань у цього мода дуже багато, але всі вони стають зрозумілими після їх активації або ж з підказки, розташованої поруч із пунктом.

Моди для SMFМоди для SMFХочу лише зазначити, що за замовчуванням зовнішній вид відображення карми (і кнопок для її зменшення або збільшення) ніяк не змінився після установки цього мода. Моди для SMFМоди для SMFАле в налаштуваннях тепер з’явився пункт «Показувати невелике зображення в балці форуму SMF, замість плюсів і мінусів».

При його активації замість плюса і мінуса ви побачите такі картинки, як на малюнку зліва. Можна замість плюсів і мінусів прописати [додати] і [забрати] в самому низу сторінки налаштувань в полях «Мітка для додавання карми» та «Мітка для зменшення». Вийде приблизно так, як на малюнку праворуч.

Якщо у вас виникли проблеми з установкою або налаштуванням, то можете пошукати відповідь у цій гілці форуму російської техпідтримки SMF. Там, найчастіше, на які запитання відповідає сам автор — Grek.

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу