Що використовувати вебмайстру

2171
  • Реєстрація та додавання сайту в вебмастер від Бінга
  • Робота в вебмастере Bing
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Продовжуємо знайомство з інструментами, які надають вебмайстрам провідні пошукові системи інтернету (тут читайте про Яндекс вебмастер, а тут про Гугл інструменти, та й ще з’явився кабінет для вебмайстрів від Mail.ru.

    Що використовувати вебмайстру

    Сьогодні черга дійшла до пошукової системи Bing (тут читайте про Бінг і пошту Outlook), яка досить популярна в світі, але в рунеті її частка вкрай мала. Проте, тим хто створює і просуває сайти в буржунете обов’язково потрібно брати до уваги цей пошуковик.

    Реєстрація та додавання сайту в вебмастер від Бінга

    Але тим не менш, варто звернути увагу і на такі пошукові системи, як Bing і Yahoo. Особливо, якщо ваш проект має англомовну версію (або ви плануєте в майбутньому це реалізувати) або ж він повністю орієнтований на буржунет.

    Панелі інструментів можуть виявитися корисними, бо з допомогою них ви зможете допомогти пошуковому роботу, индексирующему ресурси в інтернеті, визначити, які саме документи слід відвідати в першу чергу. Як ви вже, напевно, знаєте, це досягається завдяки додаванню в відповідному місці панелі вебмайстрів посилання на карту вашого сайту у форматі XML (Sitemap.xml). Про створення карти для Joomla написано тут (на Xmap), а для Вордпресс — тут.

    Карта не обмежує пошукового робота в переміщення по вашому сайту (для цього служить файл robots.txt), але Sitemap.xml підказує боту структуру вашого ресурсу, що сприятливо позначається на швидкості її індексації (у тому числі і нових документів).

    Справа в тому, що бот не буде витрачати на вас більше часу, ніж йому на те відпущено. Він просто піде на наступний проект, а до вашого повернеться лише через деякий час. Щоб за час свого короткого візиту він встиг проіндексувати якомога більше корисних сторінок, і були придумані такі речі як Sitemap.xml файл robots.txt.

    Sitemap показує, де знаходяться матеріал підлягає індексації, а robots.txt каже, куди ходити пошуковому боту не варто, бо там нічого цікавого немає. Панелі інструментів для вебмайстрів дозволяють перевірити работоспобность останнього, а так само вказати шлях до першого. Хоча це, звичайно ж, далеко не всі можливості.

    Bing належить всім відомої компанії MicroSoft. Раніше ця пошукова система називалася MSN Search, а ще раніше Windows Live Search або Live Search. Нинішня реінкарнація дітища мелкомягкіх, мабуть, найбільш вдала. Їм вдалося увійти в трійку світових лідерів пошуку. До Google (ще недавно з’явилася соціальна мережа Гугл плюс) їм ще далеко, звичайно ж, але Яху вони вже успішно поглинули і навіть встигли переварити.

    Отже, для того, щоб отримати доступ до панелі вебмайстрів під назвою Webmaster Center, вам потрібно буде перейти по цьому посиланню. Тиснете на кнопку «Вхід»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Якщо ви вже маєте «Windows Live ID», то введіть його в правій області «Вхід», а якщо там ви ще не реєструвалися, то для звершення цього дійства вам потрібно буде перейти по посиланню «Зареєструватися»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    На сторінці реєстрації можете заодно і отримати безкоштовний ящик в їх поштовому сервісі Outlook:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    В результаті потрапите на сторінку «Bing Веб-майстер», де вам відразу пропонують ввести Урл свого ресурсу.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    А от далі вже з вас запитають по повній програмі. І адресу карти сайту, і його назва, і ваше ПІБ, і багато ще чого. Навіть у час найбільшого напливу трафіку їм буде цікаво (мабуть, щоб ще більше не перевантажувати ваш сервер своїми запитами).

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Ну, і під кінець вам запропонують довести ваше право володіння тим ресурсом, який додаєте в панелі веб-майстрів від Бінга. А як же без цього, раптом ви не є власником даного сайту, а, наприклад, навпаки, є конкурентом або просто шкідливим типом, який хоче зробити гидоту автору.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Всі ці способи були мною докладно описані в оглядах аналогічних сервісів Яндекса і Гугла (див. посилання в самому початку цієї публікації), тому повторюватися буде зайвим. Особисто я завжди вважав за краще перший варіант. В цьому випадку достатньо буде підключитися по FTP (наприклад, з допомогою Файлзилы) і залити скачаний сервісу Bing файл (BingSiteAuth.xml) в корінь свого ресурсу.

    Другий спосіб підтвердження права в Бінг вебмастере полягає у вставці зазначеного мета-тега між відкриваючим і закриваючим тегами HEAD шаблону вашого ресурсу. Проблема може виникнути в тому, що не зовсім зрозуміло, у якому саме файлі використовуваного вами движка формується вміст тегів HEAD. Тому коротко поясню.

    Якщо у вас Joomla, то потрібно буде відкрити на редагування INDEX.PHP з папки з використовуваним вами шаблоном (тут про них докладніше читайте): /templates/Назва папки_с_вашим шаблон Joomla. На початку цього файлу ви знайдете відкриваючий і закриваючий теги HEAD, між якими вставте зазначений мета-тег.

    Якщо у вас блог на WordPress, то потрібно буде відкрити на редагування HEADER.PHP з папки з використовуваної вами темою оформлення (тут читайте про шаблони входять до теми): wp-content/themes/Папка_с_вашей_темой_оформления.

    Якщо у вас форум на SMF, то потрібно буде відкрити файл index.template.php з папки з використовуваної вами теми оформлення: Themes/default. За допомогою вбудованого пошуку Нотепада++ знаходите, наприклад, цю ділянку коду:

    // The ?fin11 part of this link is just here to make sure browsers don’t cache it wrongly.
    echo’
    ‘;

    і додаєте між цими двома рядками, що починаються з тега LINK, код мета-тега підтвердження прав на володіння.

    Про третій варіант підтвердження прав нічого путнього сказати не можу, бо його ще ні разу не використовував. Після того, як ви виконаєте одну з пропонованих умов підтвердження права власності, потрібно натиснути на кнопку «Перевірити», після чого вам буде, нарешті, відкрита дорога в панель Бінга для вебмайстрів.

    Робота в вебмастере Bing

    Її зовнішній вигляд дещо змінився і, треба зауважити, в кращу сторону, бо все було переведено на російську мову і додався цілий ряд цікавих і корисних інструментів.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Нічого такого екстраординарного тут немає, проте, все що потрібно є в наявності. Ви можете побачити, скільки сторінок знаходиться в індексі Бінга, скільки помилок було зафіксовано при індексації, подивитися файли карт сайту, які були вами ж завантажені. Так само можна подивитися статистику кліків з пошуку і ті ключові слова, за якими найчастіше здійснювалися переходи на ваш ресурс.

    Якщо пройтися по вкладках лівого меню, то в області «Налаштування сайту» зможете видалити або додати карту сайту, вказати пошуковій системі на окремі сторінки свого проекту, які їм ще не були проіндексовані (це фактично аддурилка — тут читайте про додавання сайту в пошукові системи).

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    А так само зможете регулювати активність робота Bing знижуючи або, навпаки, збільшуючи висоту стовпчика для кожної години протягом доби. Зрозуміло, що вночі можна задати велику активність, а ось вдень можна буде взагалі попросити цей пошуковик не проводити індексацію, особливо якщо ваш ресурс достатньо відвідуваний.

    Ну, і так само тут буде матися можливість видалити з індексу Бінга ті Урли, яких там бути не повинно.

    На вкладці «Звіти і дані» вебмастера Бінга вам буде представлений графік, на який можна вивести щоденна кількість кліків і показів вашого ресурсу в пошуку, а так само іншу менш цікаву інформацію. Трохи нижче ви зможете взнати, які ваші документи викликали найбільший інтерес у користувачів цієї пошукової системи.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Там же ви можете дізнатися ті запити, з яких до вас найчастіше йдуть відвідувачі з пошуку Bing, ну і в самому низу побачите статистику помилок та виявлених при індексації, які можна буде розглянути більш детально, просто клацнувши по цифрам. А ще нижче будуть відображатися відомості про знайдених на вашому сайті віруси.

    На вкладці «Засоби діагностики» вам пропонується ряд цікавих інструментів:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Дослідження ключових слів, по моєму, є аналогом Яндекс Вордстата, який допомагає підібрати ключові слова і оцінити частотність їх запиту в пошуковій системі Bing.

    Оглядач посилань дозволяє побачити всі зовнішні посилання на ту сторінку вашого проекту, яку ви введете у зазначену форму. Засоби перевірки розмітки вкажуть на помилки спеціальної розмітки, якщо ви її використовували, ну, а засоби аналізу SEO вкажуть для заданої сторінки на ті речі, які можуть заважати її займати більш високі позиції в пошуку.

    По моєму, в цілому вийшов дуже навіть не поганий кабінет для вебмайстрів, які мають свій інтерес в Bing. Пробуйте і оцінюйте.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу