Просуваємо бізнес-сайти

3960
  • З чого почати аудит сайту?
  • Перевірка на блокування регулятором
  • Перевірка кросбраузерності
  • Валідація Html і CSS
  • Перевірка адаптивності сайту
  • Аудит мікророзмітки
  • Перевірка кодування
  • Аудит швидкості завантаження сайту
  • Перевірка фавикона
  • Аудит карти сайту у форматі sitemap.xml
  • Перевірка відповіді на помилку 404
  • Аудит файлу Robots
  • Перевіряємо заголовки і альти картинки
  • Аудит Seo-тегів для всіх сторінок сайту
  • Перевірка склеювання дзеркал
  • Перевірка битих посилань на сайті
  • Перевірка наявності ЧПУ-адрес
  • Аудит зовнішніх посилань
  • Тег Canonical
  • Аудит індексації сайту
  • Чек-лист з юзабіліті і комерційним факторів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Як я вже не раз говорив, та й ви самі знаєте, що головне в сайті — це контент (його наповнення, вміст). Все інше є другорядним і неважливим. Стоп. Другорядним так, але все одно дуже важливим.

    То як оформлений контент, у що він загорнутий, як подається і як все це виглядає з точки зору пошукових систем — дуже важливо. Це не дасть вам якусь неймовірну фору щодо конкурентів (за умови, що вони аудит сайту проводять регулярно), але дозволить встати з ними на одну сходинку (зрівнятися з голодними).

    SEO зараз включає в себе цілий ряд факторів різного ступеня важливості (про цьому ще окремо поговоримо). Наприклад, для Яндекса на першому місці тексти, а для Гугла раніше в пріоритеті посилання (без них зростання трафіку малоймовірний). Але якщо на сайті є помилки технічного або структурного типу, кульгає юзабіліті і тягне вниз поведінкові фактори, то добра не чекай.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Сайтів, таким, що просувається по комерційним запитам прямуєте аудит (що це?) додавати ще й інвентаризацію наявності всіх комерційних факторів (а їх чимало), без яких зараз в цій галузі взагалі робити нічого. Загалом, багато за чим потрібно стежити, а ось за чим саме буде детально розглянуто нижче по тексту. Насправді все дуже і дуже просто.

    З чого почати аудит сайту?

    Спочатку пару слів про те, кому і навіщо це може бути потрібно. Якщо говорити коротко, то всім у кого є сайти і хто хоче, щоб зростання їх популярності (відвідуваності) ніщо не заважало. Це може бути тільки що створений сайт або проект, який існує давно.

    Аудит показаний і одностраничникам і монстрам в мільйони сторінок (останні, до речі, віддачу від перевірки відчують в більшій мірі). Аудит потрібен усім. Інша справа, що проводити його можуть профі з пристойними цінниками, а можете зробити і ви самі, сформувавши в кінці список завдань для вашого програміста (якщо такого немає, то біржі фрілансерів чекають ваших пропозицій з нетерпінням).

    В принципі, нічого складного в цьому немає. Посидьте годинку-другу за комп’ютером, складете за моїми кресленнями завдання на доопрацювання, пошукайте на біржах виконавців (правда, це не так просто, бо там багато посередників) і все. При бажанні можете і самі все це правити, але тут вже парою годин не обійдетеся, хоча я ссилочку все ж залишу для особливо допитливих умів.

    В принципі, з чого починати аудит не так вже й важливо, бо всі пункти чек-листа необхідно виконати, а вже в якому порядку ролі не грає. Відсутність на сайті помилок, що заважають просуванню — це комплексна величина і вона досягається тільки комплексною та всеохоплюючої перевіркою. Поїхали.

    Стоп, ще пару слів відступу треба сказати. Справа в тому, що є сайти, які просуваються тільки за інформаційним запитом (мій блог, тому яскравий приклад). Їм за життя простіше, бо конкуренція у видачі не настільки висока і пошуковики деякі огріхи прощають, а на що-то взагалі уваги не звертають.

    Але є сайти, на яких просуваються ще й (або в основному) комерційні запити, а ось тут у видачі йде справжня рубка. Для таких сайтів просування — це ходіння по мінному полю. Тут важливо все: і обсяги тексту, і входження ключів, і розташування елементів сайту, і структура розділів і так звані комерційні фактори (телефон потрібного формату, контакти як у інших тощо).

    Навіщо я це кажу? А потім, що аудит буде універсальний, підходить для комерційних та інформаційних сайтів. Якщо запити, які просуває на вашому сайті інформаційні, то ви просто опустіть ті пункти, які необхідні для просування запитів комерційних. Для вас це буде зайве. Ну а продають сайтів потрібно буде проходити всі пункти цього чек-листа неухильно.

    Ось, а тепер вже точно поїхали…

    Перевірка на блокування регуляторами інтернету (Роскомнагляд)

    В сучасних реаліях це дуже важливо. Під блокування може потрапити як ваш сайт (або лише окремі сторінки), так і сайт сидить з вами на одному IP (віртуального хостингу або CDN).

    Перевірити сайт на наявність у базах Роскомнадзора досить просто:

  • eais.rkn.gov.ru/
  • Якщо виявили, що таки так, і ваш ресурс в цьому списку знайдений, то треба буде негайно починати листування з Роскомнаглядом ([email protected]) для з’ясування причин і якнайшвидшого виконання умов для того, щоб з цього списку вас викреслили.

    Навіть якщо під санкції РКП потрапила тільки одна сторінка вашого сайту, зовсім немає гарантії, що тільки вона і буде заблокована. Частина інтернет-провайдерів просто не морочитися і блокують весь сайт.

    Якщо свого сайту в цих списках ви не знайшли, то це зовсім не означає, що він блокування не піддається. Якщо у вас віртуальний хостинг без виділеного IP або ви використовуєте CDN (особливо якщо це щось безкоштовне на манер КлоудФлера), то висока ймовірність бути заблокованим не за свої гріхи.

    Тому щоб уникнути такої долі, краще відмовитися від використання безкоштовних CDN (та й платних теж) і витратитися на отримання виділеного IP для вашого сайту.

    Перевірка кросбраузерності сайту

    Як ви розумієте, користувачі на ваш сайт можуть заходити з абсолютно різних оглядачів (тільки основних браузерів ось скільки). До того ж зараз дуже велика частка трафіку йде з мобільних пристроїв (вже більше половини від усього потоку відвідувачів). Природно, що вам потрібно точно знати, що з відображенням вашого сайту в цих браузерах теж все в порядку.

    Як це перевірити? Ну, можна завантажити собі Хром, Мазілу, Оперу, Яндекс Браузер Safari, IE та інші. Дивитися в них потрібно не тільки відображення головної сторінки, але і інші показові для вашого сайту сторінки (зі статтями, з картками товару, з лістингом товару, з контактами). Те ж саме і для браузерів на популярних мобільних пристроїв (Андроїд і iOs).

    Є і більш універсальний варіант — онлайн-сервіс BrowserShots. Він безкоштовний, але цілком собі функціональний. Підтримує велику кількість браузерів, а на виході видає скріншоти вашого сайту зроблені в обраних вами браузерах. Працює не швидко, але цілком стерпно.

    Якщо що-то десь піде не так (поїде дизайн, не підключаться стилі, що-то перекосить), то пишіть першим пунктом у завдання програмісту: домогтися правильного відображення сайту в таких браузерах.

    Валідація Html і CSS

    Цей етап аудиту чимось на кшталт попереднього. Валідація (що це взагалі таке?) коду і CSS стилів потрібна не сама по собі (для галочки), а саме для того, щоб уникнути можливих проблем з відображенням сайту, які часто візуальними методами виявити буває зовсім непросто.

    Тим більше що мудрувати тут особливо не потрібно. Є офіційні валідатори від консорціуму W3C (він відповідає за формування стандартів сучасно мови розмітки), які просто потрібно буде додати адреса сторінки вашого сайту:

  • Валідатор HTML коду
  • Валідатор CSS коду
  • Знову ж таки, ви повинні розуміти, що через валідатори потрібно проганяти не тільки головну сторінку, але і інші «показові». Наприклад, сторінки зі статтями, сторінки з товарами, зі списком товарів (чи статей) і т. д. На кожній з них можуть бути свої помилки і зауваження.

    Валидация кода во время аудита сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Що робити із знайденими помилками? Ну, не панікувати, це точно. Якщо самі розумієте де треба поправити, то в шлях. Але найчастіше для виправлення помилок в коді розмітки доведеться копати глибоко і лізти в код движка або плагінів (розширень). У цьому випадку даєте завдання програмісту: прибрати по можливості всі помилки, які видаються валидаторами для «показових» сторінок вашого сайту.

    Перевірка адаптивності сайту

    Як я вже казав, більше половини трафіку в рунеті вже йде з мобільних пристроїв. Тому хочемо ми цього або не хочемо, але наші сайти, повинні вміти красиво стискатися» (адаптуватися) до екранів гаджетів з низьким дозволом. В іншому випадку ви просто знищите на корені поведінкові фактори вашого чудового сайту, якому для показу на екрані мобільника зажадає горизонтальна прокрутка.

    Якими ж способами на цьому етапі аудиту виявити проблему або переконатися, що її немає? В принципі, ви можете просто відкрити ваш сайт на своєму мобільнику і все побачити на власні очі. Є відмінний сервіс IloveaDaptive (рекомендую). Або ще простіше — прямо на комп’ютері зменшуйте розмір вікна браузера схопивши його мишею за кут. З’являється горизонтальна прокрутка? Картинки вписуються в нові розміри?

    Якщо ви звузили екран в десятки разів, а текст, зображення, кнопки та інше оформлення успішно адаптується до такого розміру (перебудовується), то це вже чудово. Але навіть якщо вам здасться все добре, це ще не означає, що все буде добре і для пошукових систем. Краще підстрахуватися і подивитися на сайт очима пошукових систем.

    У Гугла є спеціальний тест, що перевіряє оптимізацію будь-якого сайту під мобільні пристрої:

    Аудит на предмет адаптации сайта под мобильные устройстваПросуваємо бізнес-сайти

    Тут теж краще буде перевірити всі «показові» сторінки, щоб переконатися в повній відсутності проблем з адаптивністю на всьому вашому сайті.

    У Яндекса теж є подібний інструмент, але доступний він тільки з панелі для вебмайстрів на вкладку «Інструменти» — «Перевірка мобільних сторінок:

    Аудит адаптивности сайта в Яндекс ВебмастереПросуваємо бізнес-сайти

    Що робити, якщо ваш сайт в ході аудиту не пройшов тест на адаптивність? Не панікувати, але брати ноги в руки і шукати рішення. Особисто я зробив свій сайт адаптивним самостійно і навіть докладно описав цей процес.

    Але це зовсім не обов’язково робити самому. Адаптація під мобільні пристрої не така вже й складне завдання для програміста (верстальника), так що просто додайте ще один пункт в своє техзавдання сформульоване за результатами цього аудиту. Я б рекомендував робити саме адаптацію, а не окрему мобільну версію сайту.

    Аудит мікророзмітки

    Микроразметка — це необхідний атрибут оптимізації сайту при просуванні по комерційним запитам. Розмічаються картки товарів, контакти, телефони і все таке інше. Вона прихована від очей звичайних користувачів додано програмно в Html-код у вигляді додаткових атрибутів.

    Навіщо вона потрібна? Ну, щоб пошуковики чітко і безпомилково розуміли, що тут що. Микроразметкой ви тикаєте пальцем пошуковику — ось ціна, а ось фотографія товару, а ось контакти продавця, а ось його телефон.

    Навіщо це потрібно пошуковим системам? Ну, як же, за цими ознаками вони оцінюють комерційні фактори сайту (про це буде окрема стаття) і вирішують, брати його в «обойму» довірених продавців або це фуфел (дорвей, наприклад) маскирующийся під комерційний сайт.

    Дані з мікророзмітки можуть потрапляти в сніппет (опис вашого сайту у видачі пошукових систем) та бути додатковим приваблює елементом. Загалом, для комерційних сайтів микроразметка обов’язкова, але далеко не факт, що вона у вас виконана безпомилково.

    Як перевірити мікророзмітку? Знову ж таки досить просто бо і в Гуглі, і в Яндексі для цієї мети передбачені валідатори мікророзмітки:

  • Перевірка мікророзмітки на помилки в Яндексі
  • Перевірка структурованих даних в Гуглі
  • Аудит вашого сайту по цьому пункту чек-листа буде полягати лише в підстановці Урлов сторінок, де потрібно перевірити мікророзмітку на помилки.

    Головне тут, як мені здається, це сторінка з контактами. Обов’язково повинні бути розмічені назва компанії, поштова адреса, індекс, контактний телефон, факс, електронна пошта. Якщо там чогось не хапаєте чи є помилки в микроразметке, то КФ (комерційні фактори) вашого сайту, можуть бути занижені Яндексом з усіма витікаючими.

    Перевірка кодування

    Браузери зараз дуже розумні і вміють автоматично розрізняти кодування російської мови, яких дуже багато. Але самим вірним варіантом буде вказати тип використовуваного кодування в самому початку Html коду всіх сторінок сайту. Так ви на 100% захиститеся від кракозябров (незрозумілих символів, що відображаються замість букв російської мови).

    Аудит за цим пунктом чек-листа буде досить простою. Відкриваєте будь-яку сторінку сайту в будь-якому браузері і клікаєте по порожньому місцю на сторінці правою кнопкою миші. Вибрати з контекстного меню пункт виду «Подивитися код сторінки» (або натисніть Ctrl+U на клавіатурі) і у вікні, шукайте в самому верху відразу після директиви DOCTYPE конструкцію (називається метатег) задає кодування:

    У мене в коді це саме так і виглядає:

    Проверка задания кодировки сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Замість UTF-8 у вас може стояти windows-1251 — не суть важливо, хоча все ж юнікод (UTF) зараз вважається визнаним стандартом (для нового сайту кращі його використовувати).

    Якщо такого рядка у вихідному коді сторінок ви не знайшли (можна скористатися пошуком по сторінці «Ctrl+F), то потрібно буде його туди додати. В більшості використовуваних движків зробити це зовсім нескладно. В Вордпресс, наприклад, цей код можна дописати в файл header.php з папки з використовуваної вами темою оформлення. Ну а для програміста — це взагалі хвилинна справа (просто додайте це складене за результатами аудиту ТЗ).

    Аудит швидкості завантаження сайту

    Швидкість завантаження сторінок вже давно стала фактором, що впливає на просування сайту. Особливо це актуально зараз, коли велика частина трафіку йде з стільникових телефонів, а мобільний інтернет адже далеко не завжди «добре ловить». А тому саме у мобільних користувачів косяки в налаштуваннях сайту виливаються в дуже довге завантаження сторінок.

    Реально більше 4 секунд чекати ніхто не буде. Пошуковики це справа фіксують і приймають заходи. Але спочатку проблему треба діагностувати.

    Зрозуміло, що ви може виміряти швидкість завантаження сайту десятком різних способів аж до того, що називається «на око», відкриваючи нові сторінки сайту в браузері, де ви його ще не відкривали до цього, або після того, як почистили кеш браузера. Але це все не те, бо потрібно поглянути на проблему з боку пошуковиків.

    В цьому плані відмінним інструментом аудиту може послужити сервіс Гугла за оцінкою швидкості завантаження сайту під назвою PageSpeed Insights:

    Аудит скорости загрузки страниц сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Як і раніше не втомлююся повторювати — перевіряти треба не тільки головну сторінку, але і всі інші «показові» (створені за різними шаблонами) сторінки. Результати тесту повинні бути хоча б хорошими, а в ідеалі — відмінними. Я йшов до таких результатів років п’ять, напевно. Так довго, що тепер вже й радості ніякої немає від досягнення відмінного результату.

    Але ви, природно, не зобов’язані самі мучитися над підвищенням швидкості роботи сайту, бо це реально складна справа вимагає знань не тільки в програмуванні, але і в тонкій настоянці веб-сервера. Просто додайте в ваш ТЗ програмісту пункт про те, що такий-то перелік сторінок повинен видавати при їх аудиті в PageSpeed Insights відмінний або хоча б гарний результат.

    Перевірка фавикона

    Фавикону вже багато років і той формат, в якому він спочатку задавався (ico) вже давно морально застарів (його повністю витіснив PNG). Однак favicon.ico живіший за всіх живих.

    На більшості сайтів для цієї мети використовується графічний файл-іконка, збережена саме в застарілому форматі ico. Розмір його зазвичай дорівнює 16 на 16 пікселів (у мене саме так), але можна зробити і більше (32 на 32, наприклад, використовує Авіто). Яндекс ж для цієї мети використовує файл у форматі png розміру 64 64. У Гула ico розміру 32 на 32. Загалом, хто в ліс, хто по дрова.

    Що таке фавикон, як його створити і як підключити я вже досить докладно писав. Якщо коротко, то він відображається у видачі Яндекса поруч з назвою вашого сайту і на вкладках\закладках браузера. Встановити його можна просто додавши рядок коду туди ж, де ми тільки що кодування дивилися:

    У Яндекса це виглядає трохи по-іншому (але він може, по ідеї, порушувати всі мислимі правила):

    Але це не все. Ви ще не чули про Apple Touch Icon? Ні? Я ось теж недавно про це почув. І знаєте, в чому тут справа? Це виявляється спеціальна іконка, яка буде відображатися на мобільному пристрої, якщо ваш сайт витягли на «хом скрін» (аналог робочого столу iOs).

    Проблема ще й у тому, що на різних пристроях від Apple цей файлик вимагається різного розміру (від 57 57 пікселів до 180 180). Крім iOs іконки формату «Apple Touch Icon» незважаючи на назву підтримують і пристрою на Андроїд. Які там розміри потрібні взагалі незрозуміло.

    На офіційній сторінці для Епл-розробників на даний момент пропонується два варіанти зазначення місць зберігання Apple Touch Icon — установити загальну для всіх іконку або кілька для кожного розміру. Мені другий варіант здається занадто громіздким (чотири додавати записи), тому я вибрав перший варіант з зазначенням шляху до іконки (вона повинна бути в форматі PNG) розміром 180 на 180 пискселей:

    Якщо нічого з вищесказаного про фавикон і Apple Touch Icon ви не зрозуміли, а у вихідному коді сайту (Ctrl+U) пошуком по сторінці (Ctrl+F) нічого подібного («shortcut icon» і «apple-touch-icon») не знайшли, то просто скопіюйте цей текст вашого програмісту і скажіть йому: «щоб було».

    Аудит наличия фавикона и Apple Touch Icon в коде сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Є, до речі, відмінний сервіс «Генератор іконок Favicon«, який з однієї завантаженої вами картинки зробить весь необхідний набір зображень, які ви зможете завантажити одним архівом.

    Создание всех видов фавиконов для сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Мало того, він вам навіть код для підключення всіх цих красивостей до сайту надасть. Правда, їх там вже дуже багато виходить, але ви завжди вільні чимось пожертвувати ряду компактності вихідного коду сторінок вашого сайту.

    Аудит карти сайту у форматі sitemap.xml

    Пошукові системи безумовно розумнішають з року в рік, але тим не менш незайвим буде їм однозначно „показувати пальцем“ на ті сторінки вашого сайту, які необхідно проіндексувати. Для цього передбачено файл так званої карти сайту, який зазвичай називають sitemap.xml і розміщують в корені сайту (саме там його в першу чергу будуть шукати боти Яндекса і Гугла).

    Файл sitemap.xml в ідеалі повинен оновлюватися з появою нових сторінок на сайті (у зазначеній трохи вище статті я згадував про плагін для Вордпресс, який оперативно створює карту блогу). У цьому файлі повинні міститися сторінки, які підлягають індексації пошуковими системами.

    Можу поділитися з вами кількома лайфхаками за sitemap.xml, які можна використовувати:

  • Не варто тупо поміщати sitemap.xml в корінь сайту і вказувати шлях до нього у файлі роботс.тхт (про нього ми ще поговоримо нижче). Чому? Ну, навіщо спрощувати життя тим, хто краде ваш контент (а такі завжди знайдуться).

    Проверка файла карты сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Краще заховати цей файл глибше і назвати по-іншому (jfhfhdk.xtml, наприклад). Після цього просто йдете в панель Гугл і Яндекс Вебмастер, щоб вказати там шлях до цього файлу. Всі. Пошуковики в курсі, а решта нехай утруться.

  • Якщо у вас величезний сайт з великою кількістю сторінок і великий їх вкладеністю, то, напевно, є проблеми з її індексацією. Є маса способів, як загнати сторінку в індекс (все ті ж IndexGator або GetBot) і втримати її там (наскрізний блок з випадковим списком сторінок), але можна і sitemap.xml для цієї мети використовувати.

    Ускорение индексации сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Дайте завдання вашій програмісту, щоб у файл карти сайту додавалися тільки сторінки, на даний момент не потрапили в індекс або випали з нього. Це прискорить доступ до них ботів пошукових систем, бо вони не будуть відволікатися на вже проіндексовані сторінки.

  • Загалом, даний етап аудиту укладає в тому, щоб переконатися в наявності на сайті в будь-який момент часу актуального файлу карти всіх сторінок підлягають індексації. Якщо його немає, ви його не знайшли, чи він вам не сподобався — пишіть черговий пункт в ТЗ програмісту. Для нього все це як два пальця…

    Перевірка відповіді на помилку 404

    Ніхто не ідеальний і вже тим більше ті, хто буде ставити посилання на ваш сайт на блогах, форумах, в соцсетах та інших місцях. Людям властиво помилятися. А одна помилка в URL-адресі сторінки веде до того, що ваш сервер (де живе сайт) відповість на такий запит (перехід з битою посиланням) кодом 404. Звичайна справа, але…

    Дуже погано, якщо цю помилку буде обробляти браузер і видасть користувачеві білий аркуш з дрібної написом „404 not found“. В цьому випадку цей відвідувач буде для вас втрачено. Такі помилки повинен обробляти сам сервер і видавати сторінку 404 помилки в дизайні вашого сайту, що сильно підвищить ймовірність того, що користувач цей все ж знайде щось цікаве (на вашу радість). Зрозуміло?

    Як перевірити? Просто додайте адресу вашого сайту через слеш будь-яку нісенітницю типу „https:///fdfdfsf“ в адресному рядку браузера і дивіться на результат. Бачите білий аркуш з дрібної написом? Пишіть черговий пункт ТЗ для програміста або налаштовуйте 404 сторінку самі, наприклад, спираючись на наведену вище статтю.

    Другий важливий момент. Потрібно переконатися, що ваш веб-сервер (це не той сервер, що в стійці хостера варто, а програма веб-сервер видає у відповідь на запит неіснуючих сторінок саме код 404. Якщо він видає на них код 200, то біда. Буде багато незрозумілих і непотрібних проблем.

    Як перевірити код відповіді? Є маса сервісів. Наприклад, в складі Яндекс Вебмастера або ось цей. Вставляєте в нього адресу сторінки, яку точно немає на сайті (типу „https:///fdfdfsf“) і дивіться на код відповіді вашого сервака:

    Аудит ответов вашего сервераПросуваємо бізнес-сайти

    Якщо там не 404, то прям терміново зв’язуєтеся з програмістом і просите в екстреному порядку все поправити. Насправді, цей пункт аудиту дуже важливий, бо загрожує неприємними наслідками.

    Аудит файлу Robots

    Споконвіку комп’ютерних століть пошукові роботи перш ніж почати обхід сайту шукають спочатку в його корені файл robots.txt. У ньому зазвичай вказують директиви для пошукових ботів, які або забороняють індексування якихось сторінок і розділів (наприклад, тих, де лежать файли движка), або дозволяють індексацію, наприклад, піддиректорії забороненої для індексації директорії.

    Детальніше про robots.txt і мета-тег роботс читайте у наведеній за посиланням статті. В принципі, цей файл може бути порожньою або його може не бути зовсім. Пошуковики, звичайно ж, зуміють з часом (за роками) розібратися в тому, що у вас сміття, а що „цінний контент“. Але як і з файлом sitemap.xml — краще, якщо пошуковому боту „показувати пальцем“.

    Robots.txt служить в основному для вказівки — туди ходи, сюди не ходи (а тут рибу загортали). Це не означає, що бот дійсно туди не піде (гуглобот взагалі скрізь ходить), але ви своє завдання виконали і технічні файли (движка, теми оформлення, скриптів) в індекс лізти не будуть і час на їх індексацію бот, швидше за все, витрачати не буде.

    Тезисно по перевірці robots.txt:

  • Аудит наявного у вас файлу потрібно проводити в панелі Гугла і Вебмастере Яндекса.

    Анализ robots.txt в Яндекс ВебмастерПросуваємо бізнес-сайти

    Введіть адреси „показових“ сторінок і переконуєтеся, що вони доступні для індексації. Потім вводите адреси технічних файлів (папок) і переконуєтеся, що вони закриті для індексації. Головне правильно підібрати сторінки і нічого не пропустити важливого. Якщо щось не так, як треба, то додайте пункт в ТЗ програмісту.

  • Раніше в robots.txt потрібно додавати в окремому блоці для Яндекса головне дзеркало сайту за допомогою директиви Hosts. Нещодавно Яндекс це справа скасував, але директиву багато раніше прописують.
  • Також багато додають в Роботс шлях до карти сайту у форматі xml. Але трохи вище ми з вами прийшли до висновку, що краще не палитися і не полегшувати життя копипастерам.
  • Директиви, які забороняють індексацію у файлі Роботс.тхт не означають того, що бот не перейде на ці сторінки і не проіндексує їх. Особливо байдуже до таких директив відноситься Гугл.

    Проверка мета-тега роботсПросуваємо бізнес-сайти

    Якщо хочете 100% закрити сторінку від попадання в індекс додайте в html код мета-тег robots (див. скрін). Наприклад, у мене сторінки з тимчасовими архівами закриті саме так (через плагін ОлИнСЕоПак).

    В мета-тег robots значення „noindex“ забороняє індексувати цей документ (сторінку, тобто її вміст), а „follow“ дозволяє переходити боту за наявними на ній посиланнями (а можна навіть і це заборонити). Детальніше дивіться в наведеній вище статті по Роботсу.

  • Перевіряємо заголовки і альти картинки

    У html передбачені рівні заголовків від H1 до H6, які використовувати на сторінці дуже бажано саме в порядку убування. Головний заголовок — це H1. Не варто навіть заради краси спочатку ставити H3 потім H1, а потім H2. Порядок є порядок.

    Інша справа, що багато хитрують і роблять великі написи (аля головні заголовки) взагалі не заголовками, а звичайними блоками (використовуються, наприклад, тег div замість H1), розмір і вид тексту в яких задається просто за допомогою CSS.

    Справа в тому, що в цій написи (на відміну від H1) не потрібно вживати ключові слова і її можна зробити максимально привабливою і не навантаженої ключами. А сам H1 може йти нижче і візуально буде виглядати як рядовий заголовок або взагалі як фрагмент тексту.

    Вже далі підуть H2 (а як їх підрозділи — H3, якщо до цього дійде), які при просуванні під комерційні запити краще ключами взагалі не засмічувати — LSI фрази для них будуть в самий раз. Про них докладніше поговоримо в окремій статті, але якщо коротко, то це фрази вживаються експертами в даній області, а не тими, хто в цьому нічого не петрит.

    Ну, ви зрозуміли? В принципі, це загальна практика і добре працює особливо на продають сторінках, де головне схилити покупця до дії великими і яскравими зазывными текстами, а для пошукачів використовувати скромно оформленому H1 (і тайтлі) ключові фрази (треба знову ж таки дивитися на конкурентів з Топа за цим запитом).

    Дуже часто вміст H1 збігається з вмістом Тайтла (що таке тайтл і дескрипшен читайте за посиланням). В принципі, H1 дає можливість варіації використання іншою версією ключа, а для інформаційних запитів, коли кластер ключів для однієї сторінки величезний, заголовки всіх рівнів дають можливість використовувати якомога більше ключових слів для збільшення трафіку на статтю.

    На даному ж етапі аудиту вам головне з’ясувати чи дотримується ієрархія заголовків на основних типах сторінок (головної, категоріях, статтях, картках товарів) вашого сайту і скрізь є H1. Для цієї мети відмінно підійде плагін для браузерів Веб-Девелопер, який може наочно показати всі використовувані на сторінці заголовки. Можна і просто підводити миші на заголовку і з меню правої кнопки вибирати пункт „Переглянути код“ (або „Дослідити елемент“), але це буде не так швидко і наочно.

    Дуже часто теги H2-H6 можуть використовуватися розробниками шаблону в оформленні теми (заголовках меню, наприклад). Краще це все прибрати, щоб заголовки були тільки в унікальній частині даної конкретної сторінки (в її тілі, а не в обважуванні).

    Стосовно атрибути Alt і Title у використовуваних на сайті зображень (в тегу Img). Атрибути Alt повинні бути прописані обов’язково (їх вміст буде відображатися замість картинки, якщо її браузеру не вдасться довантажити), а Title — за бажанням (його вміст показується при підведенні миші до зображення на сторінці сайту).

    Увага! Зараз в Альтах категорично не можна спамити ключовими словами, сподіваючись на те, що їх, мовляв, не бачить відвідувач, а тому туди пхають неочеловеченные n-грами типу „купити холодильник Москва“. Безліч сайтів за це потрапили під фільтр.

    Найчастіше власники додавали ключі навіть до зображень, що відносяться до дизайну сайту (логотипів, стрілках і тому подібної мішури). Зараз Alt повинен описувати те, що зображено на картинці (ну, може ще з використанням LSI фраз — про них напишу окрему статтю).

    Як проводити аудит альтов? Щоб знайти сторінки, де атрибутів Alt взагалі немає, можна використати вже згаданий вище Валідатор HTML коду. Він відсутність альтів відзначає саме як помилку. Щоб перевірити вміст тегів Альт відмінно підійде вже згаданий вище плагін для браузерів Веб Девелопер (він вміє відображати вміст альтів для всіх картинок на сторінці прямо поруч із зображенням).

    Природно, що при знаходженні розбіжностей — правите їх самі або додаєте черговий пункт в ТЗ програмісту.

    Аудит Seo-тегів для всіх сторінок сайту

    Які SEO теги існують? Ну, спочатку їх було три: Title, description і keywords. Однак, keywords вже давним-давно став рудиментом. Уявляєте, спочатку він був придуманий, щоб пошуковики розуміли, за яким запитам ваш сайт ранжувати (додавати в Топ). Дурні вони тоді були.

    Що головне у рамках цього етапу аудиту:

  • По-перше, Title і description повинні бути (які саме-читайте в наведеній вище статті). У сенсі, була наявна. Сторінка без Title вважайте що не існує для пошуковиків. Description теж важливий, але вже не так. Про таких сторінках (без тайтлов) вам з радістю розкажуть Гугл і Яндекс Вебмастер в блоках з знайденими помилками. Також це наочно можна побачити за допомогою такої безкоштовної програми, як Xenu Link, якщо відсортувати зібрані нею дані по стовпцю „titile“ (побачите порожні клітинки).
  • По-друге, не повинно бути однакових Тайтлов сторінок в межах одного сайту. Вони повинні хоч чимось відрізнятися, навіть якщо це картки зі схожими товарами. Про таких помилках вам знову ж повідомлять в панелі вебмайстрів Яндекса і Гугла (у мене таких помилок немає, а тому скрін навести не можу, але ви покопатися самі). Якщо сайт невеликий, то однакові теги Title ви і з допомогою Xenu Link зможете виявити.

    Якщо сайт зовсім маленький, то можна подивитися Тайтли і Дескрипшены вручну просто натиснувши Ctrl+U на клавіатурі (подивитися вихідний код сторінки):

    Аудит наличия тайтлов и дескрипшенов на сайтеПросуваємо бізнес-сайти

    Що робити, якщо помилки такого роду були знайдені? Якщо це статті або картки товарів, то просто змініть трошки Тайтли або настройте їх автоматичну генерацію для карток на основі шаблону.

    У мене така проблема була на сторінках з пагінація (типу головною на цьому блозі, де внизу є нумерація). Я просто закрив сторінки пагинации від індексації (через мета-тег Роботс) і додав на всякий випадок до них мета-тег Каноникал вказує першу сторінку як канонічну.

    Якщо нічого не зрозуміли, то програміст зрозуміє обов’язково і швидко вирішить для вас виявлені на цьому етапі аудиту проблеми. А інакше навіщо ви йому гроші платите?

    Перевірка склеювання дзеркал

    Пошуковики такі дурні, що вважають деякі абсолютно однакові на наш погляд сторінки різними. Наприклад, для Яндекса і Гугла сторінки зі слешем і без слеша в кінці будуть різними:

    https://

    і

    https:///

    А також доменне ім’я сайту з www і без www для них сприймають як два різних сайту:

    https://

    і

    https://www.

    Ну, як би й добре, що нам з цього, убуде чи що. Таки поменшає. Контент на цих сторінках і сайтах буде однаковий. А це що? Правильно. Дублювання контенту, чого дуже не люблять пошуковики. Чому? Потім ми одним і тим же забиваємо їх базу, а значить для її зберігання потрібно більше „заліза“ і більше грошей. А зайві гроші пошуковики витрачати не люблять.

    Другий очевидний мінус. Зовнішні посилання будуть проставлятися людьми і так і так (зі слешем, без нього, з www і без нього). Якщо ці дзеркала не склеєні, то пошуковик (він насправді не такий тупий) вибере щось одне головне дзеркало. А що буде з тими посиланнями, що ведуть не на головне дзеркало? Правильно, вони не будуть прийняті до уваги, що вплине в гіршу сторону на ранжирування сайту.

    Тому дзеркала потрібно склеїти з допомогою 301 редіректу (ми говоримо пошуковцям, що це перенаправлення робиться назавжди на відміну від тимчасового 302 редіректу). Після цього дублі зникнуть в очах пошуковиків, а всі посилання будуть враховані в незалежності від того, чи був у них в кінці слеш чи ні, а також чи було www чи ні.

    Проверка сайта на склейку зеркалПросуваємо бізнес-сайти

    Як провести аудит склеювання дзеркал? Досить просто. Відкриваєте в браузері ваш сайт і починаєте в адресному рядку над ним знущатися. Для початку допишіть перед доменом (після http://) три букви www або, навпаки, зітріть їх, якщо вони там були. Потім натисніть Enter на клавіатурі. Що сталося?

  • Сторінка оновилася, а в адресному рядку ваше зміна збереглося. Це погано — дзеркала не склеєні.
  • Сторінка оновилася, але в адресному рядку www зникло. Це чудово, бо саме так і відпрацьовує 301 редирект у склеєних дзеркал. Перевірте все те ж саме і з іншими сторінками сайту. В ідеалі скрізь має редірект на головне дзеркало (воно у вас може бути як з www і без www — взагалі не важливо).
  • Тепер проведіть той же експеримент зі слешем. Якщо на головній сторінці в адресному рядку його в кінці немає, то додайте і натисніть Enter на клавіатурі. Якщо слеш залишився, то склеювання такого типу дзеркал немає — треба буде доопрацьовувати. Якщо слеш изчез, то все ОК і дзеркала такого типу теж виявилися склеєні.

    Перевіряємо далі. Додайте в кінці адреси головної сторінки „/index.php“, щоб вийшло „https:///index.php“. Тисніть на Ентер. Редиректит на основне дзеркало (в моєму випадку „https://“). Якщо немає (/index.php залишається), то вітаю — ви знайшли ще одне склеєне дзеркало.

    Те ж саме перевірте з /index.html і т. п. Забув сказати, що нормальним варіантом при таких добавках буде також поява сторінки 404 (не знайдено). У цьому випадку теж дублів не буде, а посилання з index після Url головної сторінки генерує тільки движки сайтів, але ніхто з людей на вас зовнішнє посилання в такому вигляді не поставить.

    Що робити, якщо на цьому етапі аудиту ви знайшли не склеєні дзеркала? Похвалити себе, а потім або самим спробувати це неподобство поправити спираючись на цю і ще ось цю публікацію, або додати ще один пункт в ТЗ програмісту. Для нього ця проблема виїденого яйця не буде коштувати.

    P. S. Якщо аудит показав, що дзеркала (наприклад, з www і без www) не були склеєні, то в якості майбутнього головного краще вибрати те, яке таким порахувала пошукова система. Для комерційних запитів основним пошукачем є Яндекс, а тому потрібно ввести в його рядок домен вашого сайту і підвести курсор миші до назви вашого сайту у видачі. У нижньому лівому куті браузера ви побачите адресу вашого сайту і саме такий вид варто вибрати для головного дзеркала (з www або без нього).

    Перевірка битих посилань на сайті

    Що це таке? На вашому сайті завжди будуть мати місце заслання двох типів:

  • Внутрішні — ведуть на інші сторінки вашого сайту.
  • Зовнішні — ведучі, відповідно, на інші ресурси.
  • Так от, обидва цих виду посилань можуть бути битими, зіпсованими, тобто не призводять до відкриття сторінки, на які вони по ідеї повинні вести.

    Чому це може відбуватися:

  • Ви самі помилилися при вставці посилання (ввели URL адресу з помилкою, допустили помилки в тезі гіперпосилання).
  • Сторінка, на яку веде це посилання могла з часом поміняти адресу або зовсім бути віддаленою (перенесеної). Це могли зробити ви самі на своєму сайті (або ваш програміст) і не врахувати дану зміну в перелінковці. На чужому сайті могло статися те ж саме і зовнішнє посилання в результаті цього стала битою.
  • Якщо це була зовнішня посилання, то могла навіть зникнути не тільки сама сторінка, але і весь сайт. До речі, невимовно сумно це спостерігати.
  • У будь-якому випадку ви повинні регулярно проводити повний аудит всіх наявних на сайті посилань на предмет того, чи не з’явилися серед них биті (провідні в нікуди). Чому це так важливо? Пошукові боти ходять тільки по посиланнях і якщо у вас буде дуже багато шляхів, якими пройти не можна, то вони можуть образитися.

    У кращому випадку, ваш сайт з купою битих посилань буде виглядати для пошукових систем непрезентабельно. Це як магазин з облупленою вітриною, розбитими вікнами і поламаними ступенями — довіри не викликає. Биті посилання будуть завжди і скрізь — така їхня природа. Потрібно просто регулярно проводити перевірку і виправляти (або видаляти) ті шляхи, якими пройти неможливо.

    Природно, що переходити по всіх посиланнях на всіх сторінках сайту буде не потрібно. Цей процес можна легко автоматизувати. Як це зробити? Про це можна почитати тут — Перевірка битих посилань.

    Я роблю так:

  • Раз в декілька місяців проганяю свій блог через сервіс Broken Link Checker (докладніше про нього читайте в наведеній статті. Він проводить аудит дуже швидко — хвилин за десять, напевно (але знаходить далеко не всі). Я лечу або видаляю знайдені шляхи ведуть в нікуди і ще на декілька місяців про це забуваю.
  • Раз на рік або трохи більше я проганяю сайт через програму Xenu Link Sleuth. Вона безкоштовна і розповість про вашому сайті взагалі все. Працює вона довго — зате знайде все, що побилося або поламалося. Потім довго і нудно все це лечу, щоб ще на рік-два забути про це.
  • Природно, що все це можна перекласти на плечі програміста ніщо вам не завадить проконтролювати виконану ним роботу по описаним вище методикам.

    Перевірка наявності ЧПУ-адрес

    Є такий термін ЧПУ. Означає людино-зрозумілі урли. Урли — це адреси сторінок вашого сайту. В принципі, вони можуть бути двох видів:

  • Формуються движками сайтів, коли після домену слідують знак питання і купа незрозумілих параметрів (цифро-букв). Наприклад, „https:///?p=59164“. Це не дуже добре, бо людина дивлячись на таку адресу мало що розуміє.
  • Але бувають Урли перетворені на увазі зрозумілому людині (ЧПУ). Ось так, наприклад:
    https:///wordpress/plagini_wordpress/bitye-ssylki-proverka-paneli-yandeksa-google-programmoj-xenu-link-sleuth-wordpress-plaginom-broken-link-checker.html

    Тут видно розділи, в яких поміщена ця стаття і їх, до речі, можна відкрити просто видаливши все зайве праворуч від останнього слеша (сам іноді так роблю на інших сайтах, якщо там немає хлібних крихт). Та й сам Урл представляє з себе цілком собі читається варіант заголовка, написаний транслітом (що це таке?).

    Вважається оптимальним використовувати саме латиницю (транслітерацію з російської), а не кирилицю. Пов’язано це з особливостями роботи пошукачів і деякими іншими виникають на рівному місці проблемами.

  • Що робити, якщо глянувши в адресний рядок (або просувається вами) сайту ви виявили, що Урли не виду ЧПУ? Все залежить від віку сайту. Якщо він тільки що з’явився ще навіть толком не проиндексировался, а також трафік на нього поки не великий — сміливо підключайте ЧПУ. Як підключити ЧПУ в WordPress я якось вже писав, але ваш програміст зможе це з легкістю зробити для будь-якого двигуна.

    Якщо сайт вже має пристойний трафік з пошукових систем, то нічого не чіпайте. Так, ЧПУ краще, але якщо ви зараз його підключіть, то трафік втратите (хоча якщо робити грамотно, то можна і не втратити, але потрібен спец). Можливо, що з часом він повернеться, але я б не ризикував. Вважайте, що результатом цього етапу аудиту для вас стало знання як потрібно було робити, якби була можливість почати все спочатку.

    Аудит зовнішніх посилань

    Це не SEO-аудит на предмет якості, кількості та змісту проставлених на ваш сайт посилань (про це ми ще в окремій статті поговоримо). Це аудит посилань провідних з вашого сайту. В ідеалі з нього не повинно бути проставлено нічого зайвого і вже тим більше відкритого для індексації, але це в ідеалі.

    Звідки можуть взятися зайві зовнішні посилання? Ну, є варіанти.

  • Вам зробили сайт і зашили в нього посилання на компанію-розробника.
  • Вам поставили шаблон, в якому були вшиті зовнішні посилання (або навіть код Сапи для продажу посилань).
  • Сайт заражений вірусом (або його зламали), що знову ж таки може виражатися в появі несанкціонованих вами зовнішніх посилань.
  • Ваш програміст або системний адміністратор барижат продажем посилань з обслуговуваних ними сайтів (адже у них є повний доступ до коду).
  • Якщо ви думаєте, що зможете знайти їх візуально, то можу вас розчарувати, бо це вкрай малоймовірно. А тому потрібно поглянути на сайт очима пошукача, а точніше його бота. Зробити це можна тільки з використанням софта або спеціальних сервісів. Яких саме?

  • Та все та ж програма Xenu Link Sleuth збирає дані про всіх провідних з вашого сайту посилання. Відсортуйте її результати за першим стовпцем Addres“ і ви побачите весь список зовнішніх посилань.
  • Можна використовувати чудовий СЕО-плагін для браузера RdsBar. В його налаштуваннях включите „Підсвічування зовнішніх посилань“:

    Аудит внешних ссылок сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    В результаті на відкритій у браузері сторінці всі зовнішні посилання будуть перекреслені, а ті з них що відкриті для індексації будуть обведені червоним пунктиром (це зовсім погано):

    Проверка внешних ссылокПросуваємо бізнес-сайти

    Уважно огляньте таким чином всі „показові“ сторінки особливо по периметру (шапка, футер, сайдбр). Але знову ж, візуально не все можна побачити.

  • Можете використовувати цей сервіс (потрібно лише реєстрація). Вводите там адресу сторінки і отримуєте список всіх провідних з неї посилань. Зовнішні посилання будуть підсвічені червоним кольором. Якщо її анкор (текст посилання) у відповідному стовпці перекреслений, то значить вона закрита для індексації (в ній прописаний атрибут rel=»nofollow», хоча вага по ній все одно буде витікати).
  • Є схожий інструмент для посторінкового перевірки вихідних посилань в Pr-Cy. Шукайте у стовпці «Зовнішні посилання» ті рядки, де немає червоної написи NOFOLLOW.
  • Якщо «ліві» зовнішні посилання в результаті аудиту будуть знайдені, то дайте завдання програмісту на їх видалення або самі спробуйте зрозуміти «звідки у них ноги ростуть». Найчастіше вони можуть бути глибоко вшиті в код шаблону (зашифровані) і для їх видалення потрібні певні навички. Думаю, що програміст впорається. В крайньому випадку змініть шаблон тему оформлення).

    Тег Canonical

    У чому сенс Canonical? Це інструмент актуальний для Гугла (в меншій мірі для Яндекса), який дозволяє на сторінках з повністю або частково дубльованим контентом залишити позначку про те, що це не сторінка сама по собі, а копія канонічної версії сторінки (в мета-тегу як раз зазначається її адреса) і не потрібно її індексувати.

    Де і коли це може знадобитися? Найчастіше таким чином вирішують проблему зі сторінками, що мають пагінацію (це коли внизу буде перехід на другу, третю і інші частини цієї сторінки). У мене це «Головна» і сторінки рубрик.

    ПагинацияПросуваємо бізнес-сайти

    У таких сторінок однаковий Тайтл, H1 і Дескріпшн (часто і невеликий SEO-текст, який додають для пошуковиків), а значить в очах пошуковиків це дублі. Щоб не спокушати долю потрібно для сторінок типу «https:///page/2» додати в html код тег Canonical із зазначенням Урла канонічної (основний) для неї сторінки (в нашому прикладі це «https://»):

     CanonicalПросуваємо бізнес-сайти

    У чому укладає даний етап аудиту? Просто пройдіться по всіх сторінок з пагінація і подивіться чи прописаний на друге, третє і так далі сторінках пагинации цей мета-тег (шукайте у вихідному коді за допомогою Ctrl+U і Ctrl+F) і веде він на правильну канонічну сторінку (ту, що без номера, тобто першу в пагинации — материнську).

    Крім пагинации Canonical може використовуватися і в інших випадках. Наприклад, має сенс застосовувати для версій сторінки для друку або окремої мобільної версії. Також він дозволяє прибрати дублі, створювані движком сайту (через якихось своїх внутрішніх багів).

    Також Canonical дозволяє не засмічувати індекс різними сторінками фільтрації (сортувань) використовуються в інтернет-магазинах (якщо тільки для кожної з таких сторінок не формуються свої власні Тайтли, H1 і сео-тексти, що робить їх унікальними).

    Всі знайдені зауваження додайте в ТЗ вашому програмісту. Якщо цікаво, то тут описаний мій варіант налаштування Canonical для блогу на Вордпресс.

    Аудит індексації сайту

    Суть перевірки — це зрозуміти наскільки повно і правильно індексується наш ресурс. Для цього достатньо буде просто порівняти кількість сторінок в індексі Яндекс і Гугл з допомогою вже згаданого вище плагін для браузерів РДС-бар.

    Аудит индексации сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Як бачите, у мене в індексі Яндекса на третину сторінок більше, ніж в Гуглі. В принципі це дзвіночок, який обов’язково потрібно перевірити (як-то я таким чином серйозну проблему виявив, саме порівнявши кількість сторінок в індексі).

    Для детального аналізу можна клікнути по цифрам у вікні РДС-бару і перейти на видачу Яндекса або Гугла. Дуже часто потрапляють в індекс сміттєві сторінки типу «пошук по сайту», які обов’язково потрібно закривати від індексації через мета-тег Роботс (читайте про це вище), але багато хто забуває. Також в індекс можуть потрапити і дублі сторінок, які не закрили за допомогою Canonical, як це було описано вище (наприклад, сторінки пагинации).

    У мене проблем не виявилося (швидше баг плагіна), бо я перевірив кількість сторінок в індексі через Яндекс Вебмастер (з лівого меню «Індексування» — «Сторінки в пошуку» і внизу відкритої сторінки вивантаження у форматі Ексель) і кількість вивантажених звідти сторінок співпало з тим, що було в Гуглі. Але краще зайвий раз перевірити, ніж потім проблеми огребать.

    P. S. Якщо на сайті використовується структура піддоменів (часте явище для розширення регіональності під Яндекс — окремий домен під кожен новий регіон), то потрібно враховувати, що в Гуглі всі сторінки на основному домені і піддоменів потрапляють в загальний індекс, бо він вважає їх все одним сайтом. Яндекс ж піддомени (домени третього рівня) вважає за різні сайти.

    Додам сюди ж швидку перевірку структури вашого сайту. При просуванні комерційних запитів важливо все (це як ходьба по мінному полю, де важливо йти по слідах вже пройшли його). Сама по собі структура майбутнього сайту в ідеалі списується у тих, хто вже знаходиться в Топі за вашим запитам. Просто тупо передплачуєте структуру (меню) 10 сайтів з топа (виключаючи агрегатори, типу Авіто), видаляєте повторення і ось у вас найкраще з того, що може бути.

    Аудит структури в даному випадку буде дуже швидким (поверхневим). Просто передплачуєте середнє число сторінок ваших конкурентів з Топа, яке знаходиться в індексі пошуковиків. Вираховуєте за ним середню температуру по лікарні і порівнюєте з середнім числом сторінок вашого сайту в індексі Яндекса і Гулу. На підставі цього робите висновок — потрібно чи вам ще розширювати структуру (якщо кількість сторінок вашого сайту серйозно менше) чи ні.

    Чек-лист з юзабіліті і комерційним факторів

    Юзабіліті — це зручність взаємодії з сайтом, яке багато в чому пов’язано з дотриманням тих стандартів, до яких вже звикли користувачі інтернету і не знайшовши які вони «сильно засмутяться». Чому так люблять соцмережі? Тому що там все звично, на своїх місцях, зрозуміло і просто. Але і на звичайних сайтах є стандарти дефакто, які порушувати не варто.

    Комерційні фактори — це такі елементи сайту (і не тільки його), які життєво необхідно мати при просуванні під комерційні запити. Їх досить багато і не всі власники звертають на це увагу (буде окрема стаття з цієї теми — підпишіться, щоб не пропустити). А між тим, це один із критичних факторів, який при всьому при тому дуже легко накрутити (підтягти до потрібного рівня) з мінімальними зусиллями.

    Особливість даного етапу аудиту полягає в тому, що всі ці фактори працюють в комплексі. Тобто вони повинні бути хоча б «по більшій частині». На даному етапі вам головне провести перевірку на предмет наявності всіх цих речей саме на вашому сайті. А вже за його результатами складати ТЗ програмісту на доопрацювання.

  • Копірайт (знак копірайту, назву та рік заснування) — дрібничка, який зазвичай в самому низу сторінки виводиться і виглядає так:
    © , 2009-2018 | Всі права захищені повинен Бути обов’язково. Якщо ні, то зробіть самі або програміста спантеличте.
  • Логотип — обов’язковий атрибут (графічний або текстовий, як у мене) і при цьому він обов’язково повинен бути посиланням, що веде на головну сторінку. Це догма, якої ні в якому разі не варто нехтувати.
  • Форматування текстів — сторінка не повинна виглядати як шматок зліпленого в один клубок тексту. Повинні бути на рівні CSS опрацьовані зручні абзаци, юзабельные списки, таблиці, гарні заголовки (підзаголовки) і т. п. Відвідувач приймає рішення залишитися або піти» всього за пару секунд і дивиться він у цей час не на зміст, а на його подачу.
  • Кнопки на сайті — вони можуть бути графічними або текстовими, але головне тут не сама наявність, а розуміння відвідувачами, що це кнопка. Як цього домогтися? Є таке поняття в CSS як hover-ефект, який дозволяє змусити кнопку змінювати свій вигляд при підведенні до неї миші. Зазвичай змінюється або тло кнопки, або колір тексту, але можливі і інші ефекти. Головне, щоб було ясно, що це кнопка і по ній можна (потрібно) клікнути. Якщо десь немає, то спантеличте себе або програміста вирішенням даної проблеми.
  • Шрифти — дуже псується сприйняття сайту (страждає юзабіліті), коли на ньому використовується занадто багато різних шрифтів. Все добре в міру і потрібно домагатися лаконічності, а не химерності. Якщо очам не довіряєте, то клацніть по слову правою кнопкою миші і виберіть «Подивитися код».
  • Час і дні роботи — дуже важливий комерційний фактор. Пошуковики це все «беруть на олівець». Графік роботи повинен бути виконаний у вигляді наскрізного блоку, що відображається на всіх сторінках, та розміщуватися зверху (в шапці) або внизу шаблону (в футері).
  • Регіон роботи — теж дуже важливий комерційний фактор додає зручності користувачам і привабливий пошуковикам (Яндексу). Як все це краще оформити підглянете у більш успішних конкурентів з Топа, за вашим основним ключовим запитам.
  • Пошук по сайту — важливий юзабіліті елемент, який повинен бути обов’язково на будь-якому сайті. Способів реалізації багато. Наприклад, можна використовувати пошук по сайту від Яндекса або скрипт від Гугла. У кожного движка сайту або інтернет-магазину є свої можливості реалізації пошуку.
  • Хлібні крихти — ця навігаційні посилання, які допомагають відвідувачам зрозуміти, на якій сторінці вони зараз знаходяться і при необхідності перейти в розділ, що відноситься до цієї сторінці. Варіантів реалізації морі (навіть я описував їх тут і тут).

    Хлебные крошкиПросуваємо бізнес-сайти

    Вони дуже сильно підвищують юзабіліті і краще буде їх реалізувати тим чи іншим способом. Важливо і їх розміщення. Загальноприйнято, що вони повинні розташовуватися у верхній лівій частині сторінок, де їх і будуть шукати більшість відвідувачів.

    Взагалі, всі базові елементи сайтів повинні бути розташовані там, де користувачі звикли їх бачити на сайтах лідерах (у вашій ніші).

    Для кожного движка напевно знайдеться свій плагін хлібних крихт або ваш програміст реалізує їх самостійно, що теж нескладно.

  • Політика обробки персональних даних — стало актуально нещодавно у зв’язку з новим федеральним законом 152-ФЗ » про збір та захист персональних даних. За недотримання цих вимог передбачено досить пристойні штрафи. Хоча б політику конфіденційності розмістити стоїть і дати посилання на неї де-небудь в підвалі сайту.
  • Кнопка прокрутки вгору — з міркувань юзабіліті, така кнопка бажана (у мене її немає), але краще подивіться на сайти з Топа по вашій тематиці.
  • Онлайн-консультант — відмінний інструмент для підвищення не тільки комерційних факторів сайту, але і для поліпшення поведінкових характеристик і підвищення конверсії. Не варто думати, що для його реалізації вам потрібно наймати співробітників для відповідей або самому весь час бути на зв’язку. Просто розробляєте базу відповідей на часті питання і відповідати за вас буде «бот». У разі утруднень він запропонує клієнтові залишити телефон для консультацій, а це перший крок до продажу. Загалом, штука неймовірно ефективна при належній налаштування.
  • Зворотний дзвінок — теж відмінний і майже обов’язковий інструмент для комерційних сайтів (приклад дивіться тут). Бажано, щоб ця кнопка була б доступна на першому екрані будь-якої сторінки вашого сайту.
  • Посилання на соцмережі — комільфо, якщо ваш сайт буде представлений в основних соцсетах (ВК, Фб, ОК, Твіттер тощо) і на його сторінках буде розміщено посилання на ці соцмережі (у мене це зроблено в правій верхній частині сайту).

    Аудит ссылок сайта ведущих в соцсетиПросуваємо бізнес-сайти

    Це важливий фактор, що враховується пошуковими системами. Навіть для проектів, яким начебто не про що писати в соціалках, є можливість розміщувати там експертні матеріали з новинами галузі взагалі. Досить постити матеріали в одній соцмережі, а в інші їх можна просто копіювати.

  • Можливість поділитися в соцмережах — актуально як для інформаційних (кнопки для розшарювання статей в соціалки, наприклад, як ці, ці, ці , або ці), так і для комерційних запитів (можливість поділитися в соцмережах повинна бути на всіх картках товарів).
  • Блок з новинами (або новими статтями) — обов’язковий атрибут будь-якого сайту. Бажано, щоб цей блок був доступний з головної сторінки або навіть був би наскрізним.
  • Електронна пошта на домені — важливий фактор, що говорить на користь вашого сайту. Подивіться на адресу пошти, яка вказана у вас в контактах. Якщо Емайл закінчується не на ваш домен (як, наприклад, admin@), а на yandex.ru або gmail.com, то вважайте, що ви виявили серйозну проблему за допомогою цього аудиту. Не хвилюйтеся, створити скриньку на своєму домені просто і користуватися ним можна буде у звичному вам інтерфейсі, якщо побажаєте (читайте про Емайл на домени в Яндексі і теж саме у Гугла).
  • Для інтернет-магазинів актуальна перелінковка в картках товарів. Здійснюється з допомогою блоків «Схожі товари», «Нещодавно переглянуті», «З цим зазвичай купують», рекомендуємо і т. д. Стало дефакто обов’язковим атрибутом, відсутність якого відразу буде працювати в мінус вашого ресурсу. Також бажано пропонувати відвідувачам покупку в один клік, що також стало правилом хорошого тону.
  • Розділ «Контакти» — один з найважливіших комерційних чинників, що сильно впливає на успішність (і навіть можливість просування. У цьому розділі обов’язково має бути вказана адреса (повна поштова адреса офісу з індексом), телефон (з кодом міста або 8-800, але ні в якому разі не мобільний номер), час роботи, Емайл (дуже добре, якщо буде форма зворотного зв’язку). Також повинна бути карта проїзду на особистому авто, на громадському транспорті та пішки. Я якось писав про те, як можна створити схему проїзду на основі Яндекс Карт і отримати карту проїзду для сайту від Гугла.
  • Варіанти оплати і доставки — на комерційному сайті обов’язково повинні бути такі сторінки з докладним покроковим описом (іноді навіть з додавання відео-пояснень). Крім наявності таких сторінок повинні бути ще і посилання на них (на видному місці) в картках з товарами. Це теж дуже важливий комерційний фактор (характеризує вашу «послужливість»).
  • Пора итожить

    Пройшовшись по всіх пунктах наведеного вище аудиту ви, можливо, знайдете багато того, що мало б сенс змінити, підправити або прибрати. Дивлячись на сайт неозброєним поглядом більшість озвучених вище проблем залишаться непоміченим. Вважайте, що я вас озброїв. І пам’ятайте, чогось неважливого тут немає, бо будь-яка дрібниця важлива (адже саме вона може відокремлювати вас від успіху).

    Після того, як пройдете по всім пунктам аудиту і виявити якісь помилки, ви готуєте остаточний варіант ТЗ програмісту. Вибір програміста це тема для окремої статті. Шукати їх можна на фріланс-біржах, але підходити до вибору варто ретельно, бо покладатися на відгуки і рейтинги складно в силу їх частого накрутки.

    Програміст оцінює фронт робіт, озвучує вартість і терміни виконання, після чого ви все це стверджуєте і він починає вносити сайт необхідні правки (платити йому краще поетапно після перевірки виконання кожного пункту ТЗ). Як варіант, можете все робити самі, але деякі моменти будуть дуже складні для новачків і можна понаробляти «не того».

    В наступних статтях даної рубрики планую докладно поговорити про комерційні чинники ранжирування, про те, що сьогодні з себе представляє SEO, про те потрібні для просування посилання і як дістати саму ідеальну з них. Докладно поговоримо про SEO-тексти, LSI фрази і багато, багато іншого. Підпишіться, щоб не пропустити.

    P. S. Гугл опублікував зовсім недавно нову версію свого керівництва з пошукової оптимізації для початківців. Знаєте, що найсмішніше? Велика частина їх рекомендації була озвучена мною вище. Так, що це зовсім не «зле» SEO, цілком собі «добре». Багато в чому, саме ці моменти дуже важливі й самим рятувальникам.

    Так, і ще відео від «Вебмастерской Яндекса» на тему:

    Просуваємо бізнес-сайти«alt=»»>

    А так само відео від Віталія Виноградова під назвою «SEO-аудит — як перевіряти сайт в 2018 році»:

    Просуваємо бізнес-сайти«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу