Тестуємо онлайн-сервіси

4468
  • 8 кращих безкоштовних фотобанків
  • 10 безкоштовних фотостоков
  • Ще 6 джерел отримання стічних картинок
  • Безкоштовні фотографії з платних фотобанків
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Уже чверть століття як ми живемо при капіталізмі, де за все потрібно платити. Якщо в плані матеріальних цінностей це твердження у нас не викликає особливих запитань, то от в плані інтелектуальних цінностей все йде трохи складніше. Більшість з нас розуміє, що існує закон про захист авторських прав і масові прецеденти (що це?) її захисту в суді. Однак дійсно почати платити за те, що без праці можна знайти і завантажити на просторах мережі, не так-то просто у психологічному плані.

    Таким чином власники багатьох сайтів (або инфобизнесмены створюють свій продукт) стикаються з проблемою морального характеру при пошуку та використанні знайдених в мережі фотографій (або зображень, іконок, піктограм) для оформлення текстів (як відомо, текст в чистому вигляді важко сприймається читачами). Що робити? Використовувати Гугл або Яндекс картинки (примружившись) або пошукати щось в платних фотостоках або фотобанках задушивши на час свою «жабу»?

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Сьогодні я пропоную розглянути компромісний варіант, коли і вовки будуть ситі, і вівці цілі. Мова піде про безкоштовних фотостоках і фотобанках, де фотографії можна буде скачати цілком легально і використовувати їх на сайті або в своєму інфопродукті не побоюючись за наслідки.

    Ще раз повторюся, що це компромісний варіант (вибір фоток серйозно обмежений, і комусь буде простіше заплатити гроші на платному фото стоці, ніж копатися в безкоштовному), але тим не менш дає рішення описаної вище проблеми. Подивіться, раптом вам доведеться по душі…

    8 кращих безкоштовних фотобанків

    Проблема безкоштовних фотостоков криється, як я вже сказав, в тому, що вибір там за великим рахунком не великий. Так, самих безкоштовних фото банків багато, але вони все ж не так набиті фотографіями, як той же платний Шаттерсток і йому подібні.

    Давайте пробіжимося за списком фотобанків і стоків, де можна легально розжитися безкоштовними фотографіями для свого сайту (про іконки і зображення поговоримо трохи нижче — поки число за фотки):

  • Pexels — класні фотографії в хорошій і зручно оформленому онлайн-сервісі. Все дуже просто і лаконічно. Є пошук, теги, топи і т. п. речі. Можна навіть завантажити свої фотографії. База зображень досить велика з пристойним охопленням тематик. Всі фото поширюються за ліцензією CC0 (безоплатне використання):

    Лицензия на фотографии в бесплатном фотобанке PexelsТестуємо онлайн-сервіси

    Фотки можна завантажувати і без реєстрації — просто виберіть потрібну вам дозвіл:

    Бесплатный фотосток PexelsТестуємо онлайн-сервіси

  • StockSnap — ще один чудовий джерело безкоштовної краси. Зібрані там фото поширюються за такою ж ліцензії, як і в Pexels, і не вимагають вказівки авторства. На сервісі є можливість сортування зображень за датою додавання, переглядами, додаванню в обране, трендам або по кількості завантажень. Загалом дуже зручно, як на мій не дуже вимогливий погляд:
    Бесплатный фотобанк StockSnapТестуємо онлайн-сервіси
  • Stockvault — безкоштовний фотосток з майже сотнею тисяч фотографій різних тематик (реально багато) та інших зображень, які розповсюджуються за безкоштовної ліцензії (правда за якою саме не зовсім зрозуміло). Є в наявності розширений пошук з додатковими інструментами фільтрації, що дуже зручно:
    Бесплатные фотографии для сайтаТестуємо онлайн-сервіси
  • Pixabay — інтерфейс одного з найбільших безкоштовних фотостоков (а може і самого великого — близько півмільйона файлів) підтримує російську мову, що є гуд, бо не треба користуватися перекладачем для введення запиту в рядку пошуку.

    pixabay - самый большой бесплатный фотобанкТестуємо онлайн-сервіси

    На всі фотографії поширюється ліцензія Creative Commons CC0 (можна розміщувати без зазначення авторства), що знову ж гуд, а крім фотографій тут можна знайти і векторні зображення, а також відео, поширювані безкоштовно.

  • Freeimages — один з найбільших безкоштовних фото стоків (сховищ) у світі (майже 400 тис. зображень). Повністю підтримує російську мову і має наворочену систему фільтрації. Правда для скачування вподобаних фоток доведеться зареєструватися, але воно того варто.
    Бесплатный сток freeimagesТестуємо онлайн-сервіси
  • Unsplash — якщо вам потрібні великі фотографії у високому дозволі, які поширюються безкоштовно (ліцензія CC0), то вам пряма дорога в цей фото банк. Формат представлення фоток дещо відрізняється і можна просто зайти і помилуватися чудовими витворами різних професійних фотографів. Тут же можна відшукати красиві шпалери для свого робочого столу.
  • Morgue File — кілька сотень тисяч безкоштовних фотографій ви знайдете в цьому стильному фотобанку. Згадки автора при їх використанні не потрібно.
  • Life of Pix — безкоштовні фотографії від професійних фотографів (є ще і видеосток, і теж безкоштовний). На мій погляд, у спробі зробити оригінальний онлайн-сервіс (і їм це вдалося) автори проекту трохи втратили в швидкості роботи (але можливо, що це тимчасові проблеми). А так все чудово — розширені пошук, категорії і т. п. Мабуть, що тільки фоток на цьому стоці не надто багато.
  • 10 безкоштовних фотостоков

    Є ще десятки більш дрібних стоків і мікростоков, які часто представляють роботи лише одного фотографа або студії. Однак, це аніскільки не благає якості представлених там фотографій і того, що отримати і використовувати їх в своїх цілях можна буде безкоштовно:

  • Superfamous — фотографій від професійної студії дуже хорошої якості і оригінальною подачею.
  • Gratisography — професійні фотки одного майстра, які можна безкоштовно використовувати на свій розсуд

    Небольшой сток бесплатных фотографийТестуємо онлайн-сервіси

  • Travelcoffeebook — фотографії природи (не дуже велика база, але классыне), які можна безкоштовно взяти з цього фотостока і використовувати у відповідності з ліцензією CC0.
  • Foodiesfeed — безкоштовні фотографії їжі, які можуть стати в нагоді сайтів відповідної тематики
  • Snapwiresnaps — цікавий фотобанк на базі безкоштовної блог-платформи tumblr (з-за цього він іноді пригальмовує,а так дуже навіть нічого)
  • Picjumbo — безкоштовні фотки одного фотографа, але, як я зрозумів, потрібно при використанні фоток з цього микростока вказувати авторство
  • Public Domain Photos — невелика підбірка фоток від різних фотографів (правда доведеться в більшості випадків при використанні вказувати авторство, якщо хочете залишитися в легальному полі)
  • Splitshire — оригінальні фотографії від широко відомого у вузьких колах дизайнера

    Бесплатные фотографииТестуємо онлайн-сервіси

  • Kaboompics — мікросток непоганого польського фотографа
  • Jay Mantri — власне, ім’я фотографа зазначено в назві це микростока. Вказувати Авторство він не вимагає.
  • Ще 6 джерел безкоштовних стічних фотографій

    Вище я навів ті фотобанки з безкоштовними зображеннями, якими користуюся сам (і постарався коротко їх охарактеризувати), але так само хочу нагадати вам (або «відкрити Америку») про те, що Гугл пошук по картинках має серед безлічі інструментів фільтрації і такий, який допомагає виділити серед загальної знайденої маси фотографії, поширювані за безкоштовної ліцензії («Інструменти» — «Права на використання»).

    Поиск фотографий с бесплатных фотостоков в гуглеТестуємо онлайн-сервіси

    Знайдені таким чином фотографії можна буде цілком спокійно використовувати на своєму сайті або в інфопродукті (у відповідності з обраним типом ліцензії) не боячись, що хто-то пред’явить до вас претензії і змусить заплатити за порушення авторського права.

    При встановленні таких фільтрів Гугл, швидше за все, веде пошук саме по базах безкоштовних фото банків і якихось сервісів, де точно вказується належність зображення до безкоштовного або платного контенту. Тут зручно те, що легально безкоштовні фотки таким чином об’єднуються в одну велику загальну базу.

    Хоча не факт, що на безкоштовному фотостоке не знайдеться чогось, про що не знає Google. Зрештою, фотографії можуть бути закриті від індексації або додалися зовсім недавно. Загалом, Гугл картинки — це хороший варіант безкоштовного отримання легальних фотографій, але далеко не єдиний і не вичерпний.

    Крім цього існують сайти, що спеціалізуються на пошуку на стоках, микростоках та інших фотобанках (в тому числі і безкоштовних). Напевно, з багатьма з них ви вже зустрічалися, але все ж я наведу приклади:

  • Flickr — один з найбільш популярних у світі фотохостингов (крутіше Пикасы і вже тим більше Яндекс фоток), що належить потихеньку загибающемуся Яху. Для того, щоб вам видавалися в результатах пошуку тільки ті фотографії, які можна безкоштовно використовувати в своїх цілях, поставте відповідну галочку в налаштуваннях фільтрів пошуку:

    Поиск бесплатных фотографий во ФликреТестуємо онлайн-сервіси

  • Photo Pin — пошук фотографій, які розповсюджуються за безкоштовної ліцензії Creative Commons (в основному пошук ведеться за Фликру). Дуже зручно реалізовано. Рекомендую.
  • Freepik — це найбільший пошуковик безкоштовних векторних зображень (у базі приблизно 150 тис.), картинок, PSD (більше 5 тис.), фотографій (200 тис. штук), іконок і піктограм (близько 100 тис.). Приємно, що працювати з сервісом можна російською мовою (в тому числі і вводити запити на рідній мові).

    Поиск по бесплатных фотостокамТестуємо онлайн-сервіси

    Заробляють вони на партнерках платних фото стоків, тому зверніть увагу на розмежування областей пошуку по платним і безкоштовним фотографій, а так само інших видів зображень.

  • LIFE photo archive hosted by Google — історичні фотографії (фактично це своєрідний фільтр, накладений поверх Гугл Картинок), які безкоштовно можна використовувати на своєму сайті. Само собою, що якщо вам для оформлення потрібні саме такі пасажі, то тут їх хоч греблю гати і все буде цілком легально.
  • Dreamstime — пошук безкоштовних легальних фото з фотобанкам. Знову ж інтерфейс російською, але шукати, по моєму, все одно доведеться на инглише. До того ж для скачування доведеться зареєструватися, що робить процес не стільки комфортним і безтурботним.

    Поиск по free стокамТестуємо онлайн-сервіси

  • Wikimedia Commons — дуже велика база фотографій (понад 35 мільйонів), аудіо та відео матеріалів з можливістю їхнього безкоштовного одержання та використання. Представляє із себе по суті мультимедійну базу вікіпедії (про це я вже писав в наведеній статті.

    Огромная база бесплатных фотографий в викимедиаТестуємо онлайн-сервіси

    При завантаженні фото або іншого медіафайлу буде зазначено, чи потрібно згадувати автора.

  • New Old Stock — ретро (історичні) фотографії у вільному доступі (бери і використовуй своє задоволення). Непогане доповнення до згаданого вище Google LIFE.
  • IconFinder — якщо вам потрібні іконки, значки та інші картинки для сайту, то цей сервіс надасть вам незамінну послугу.

    Бесплатный фото банк иконокТестуємо онлайн-сервіси

    Тут можна знайти дуже багато зображень за потрібною вам тематики (різних форматів і розмірів). Особисто я досить часто використовую і докладно описав у наведеній за посиланням статті.

  • Безкоштовні фотографії з платних стоків і фотобанків

    Я не маю на увазі якісь способи нечесного партнерства. Ні, все по закону. Справа в тому, платні фотостоки для залучення уваги зацікавлених користувачів досить часто, наприклад, роздають по трохи платні фотографії безкоштовно, якщо ви підпишіться на їх підписку. Не знаю, чи роблять так все фотобанки, але я наведу на прикладі тих, хто так робить. Таким нехитрим способом можна одержувати десяток фоток в подарунок на постійній основі.

    Давайте я просто перерахую популярні фотостоки, які роздають фотки з підписки:

  • Shutterstock — напевно, самий популярний в рунеті платний фотобанк (там купують фотографії багато, хто займається друком чого-небудь — фотошпалери тощо). Для отримання безкоштовних фоток достатньо підписатися і щотижня перевіряти свою поштову скриньку.

    Бесплатные фото с платного фото стокаТестуємо онлайн-сервіси

    Робота зі стоком в платному режимі зводить зазвичай до купівлі пакету фоток (наприклад, 5 або 25 штук), які повинні бути завантажені вами на протязі року.

  • Death to the Stock Photo — відразу при першому заході на цей фотосток вам запропонують підписатися на щомісячне одержання безкоштовних фотографій.
    Подписка на бесплатные фотографии в Тестуємо онлайн-сервіси
  • Isorepublic — приблизно те ж саме.
  • Так само з деяких платних фотостоков дозволяється безкоштовно використовувати фотографії, якщо вони були вставлені передбаченим для цього способом (зазвичай це або теги embed, або айфрейм). У всякому разі, в платному Getty Images таке можливо.

    Вставка на сайт фотографии с платного фотостокаТестуємо онлайн-сервіси

    У висновку хотів би зауважити, що рішення про легалізацію використовуваних на сайті (або ще де б то не було) графічних матеріалів приймаєте ви. Є шанс, що вас ніхто і ніколи не зловить за руку, але можуть і зловити. Відкрутитися тоді буде складно, бо платних стоків є юристи в штаті, які як раз на цьому ділі спеціалізуються (це їх хліб).

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу