Тестуємо онлайн-сервіси

2998
  • Реєстрація, вхід і знайомство з Бавовна.ком
  • Створення псевдоніма (віртуального адресу знято з підписки) в Outlook.com
  • Можливості пошти Outlook
  • Що ще крім пошти є в новому Hotmail?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У компанії Microsoft має місце бути звичка зміни назви їх онлайн-сервісів.

    Пошуковик Bing не раз змінював своє ім’я, так і хмарне сховище SkyDrive тепер називається OneDrive. І навіть один з найбільших у світі безкоштовних поштових сервісів став називатися тепер не Hotmail, а Outlook.com. Навіщо вони це роблять мені зрозуміти складно, бо ребрендинг вимагає дуже великих фінансових витрат.

    Хоча у випадку пошти їх якось можна зрозуміти. Hotmail має гігантської базою користувачів, але репутація у нього була не дуже (на зразок нашої пошти Рамблера). Можливо, щоб піти від негативу його й перейменували в Outlook.com. Ця назва на слуху у всіх користувачів Віндовс через вбудованого в неї поштового клієнта Бавовна Експрес і входить до складу офісного пакету органайзера Microsoft Outlook.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Але Хотмайл не просто став по-іншому називатися — він суттєво змінився і сам. Тепер він цілком конкурентоспроможний «великої і жахливої поштою Гугла». В ньому є вбудований офісний пакет, що дозволяє прямо в вебинтерфейсе редагувати і створювати текстові документи, електронні таблиці та презентації.

    З вікна сервісу Outlook.com можна спілкуватися зі своїми знайомими в соціальних мережах, працювати з файлами в хмарному сховищі SkyDrive і щоденником, відписуватись від обридлих розсилок однією кнопкою, а також дивитися фото (у вигляді слайд-шоу і відео прямо в вебинтерфейсе. Є дуже непогані і місцями оригінальні можливості по сортуванню кореспонденції, ну, і ще в Аутлуке можна заводити віртуальні поштові скриньки (створювати псевдоніми).

    Реєстрація, вхід і знайомство з Бавовна.ком (new Хотмайл)

    Інтерфейс нового поштового сервісу від Microsoft досить-таки простий і можна сказати, що навіть аскетичний. Але це данина сучасній тенденції — з сайтом повинно бути однаково зручно працювати і з комп’ютера, і зі смартфона. Використовується в Outlook.com «прямокутний» дизайн аля Бутстрап (чуйний дизайн), який має місце бути і в Твіттері і на багатьох інших популярних і відвідуваних сайтах мережі.

    Смена фона в HotmailТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо вам пропонована за замовчуванням колірна гамма не подобається, то ви вільні в два рахунки перефарбувати ваш поштовий ящик десятки інших відтінків. Для цього достатньо лише клікнути по розташованої праворуч угорі шестірні і вибрати потрібний колір фону. Особисто мене влаштовує прийнятий за замовчуванням.

    Однак я трохи поквапився. Якщо у вас немає облікового запису Microsoft, то її доведеться створити, а заодно і отримати безкоштовний поштовий ящик на Outlook.com в навантаження. На сторінці створення нового облікового запису просо вкажіть адресу того ящика, який ви хотіли б отримати. Закінчення у нього може бути або outlook.com, або Hotmail.com — на ваш вибір. Ну, а першу частину доведеться підбирати виходячи із зайнятості імен.

    Создание учетной записи MicrosoftТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо вам новий ящик за замовчуванням не пропонують створити (можна адже для созадния облікового запису Microsoft використовувати вже наявний у вас Емайл, наприклад, з іншого сервісу), то просто натисніть на посилання «Або отримаєте новий адресу електронної пошти:

    Создать новый почтовый ящик в Аутлук.комТестуємо онлайн-сервіси

    Після реєстрації сміливо втілюйте вхід на http://outlook.com. Хмарний сервіс і вас переадресує через систему аутентифікації на якийсь сильно загадковий Урл, але це не важливо. Головне, що ви можете приступати до освоєння нового Hotmail і до його налаштування під свої потреби і звички.

    Створення псевдоніма (віртуального поштової скриньки) в Outlook.com

    Віртуальні ящики у Бавовна.ком (псевдоніми) зовсім не будуть зайвими в наш час. Можна буде створити ряд звучних імен (Емайлов) і роздавати їх у різних місцях залежно від ситуації. Наприклад, можна виділити один Емайл (псевдонім) для листування з друзями і родичами, інший — для роботи, третій — для реєстрації на різних сервісах, четвертий — для розсилок і т. д. Причому можна набудувати так, щоб пошта для кожного з псевдонімів потрапляла в окрему папку (з його назвою).

    В результаті ви отримаєте як би цілу купу поштових скриньок, зосереджених в одному веб-інтерфейсі нового Хотмайла. І це, безумовно, зручно. Наприклад, у пошті Майл.ру можна об’єднувати в одному інтерфейсі кілька ваших поштових скриньок, розміщених на цьому сервісі, але все ж таки варіант від Microsoft мені подобається більше. ІМХО.

    Отже, давайте подивимося, як можна створювати декілька поштових адрес (Емайлов) в межах одного облікового запису Майкрософта. Для цього нам буде потрібно клікнути по шестірні в правому верхньому кутку і вибрати з випадаючого меню пункт «Параметри». Настоянки Outlook хоч і великі, але виглядають «зваленими в купу». Однак, нам зараз цікаво знайти у всьому цьому різноманітті пункт «Створення псевдоніма для Outlook.com».

    Т. до. все це справа є суворо конфіденційним, то нас попросять ще раз ввести пароль. Після цього можете сміливо почати фантазувати з приводу нового (віртуального) адресу знято з підписки:

    Создание псевдонима в Аутлук.комТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо вибране вами ім’я доступно для реєстрації, то на наступному кроці вам запропонують зробити цей Емайл основним (з нього буде відправлятися пошта), а в разі відмови (зняття галочки), вам буде запропоновано створити папку для складування пошти, що надходить на адресу тільки що створеного вами Outlook.com псевдоніма.

    Настройка псевдонимаТестуємо онлайн-сервіси

    Папка з назвою віртуального адресу знято з підписки (псевдоніма) з’явиться в нижній частині лівої колонки веб-інтерфейсу пошти Microsoft. Будь псевдонімів (віртуальних Емайлов) ви зможете використовувати для входу в обліковий запис Microsoft, але тільки основний буде відображатися на комп’ютері або гаджеті з встановленою Віндою.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Який саме буде цим Емайл основним, можна буде задати в налаштуваннях: «Шестірня» — «Параметри» — «Псевдоніми: управління і вибір основного». Там же можна буде в області «Змінити параметри » входу» прибрати галочки з тих імен, які для входу у свою учетку ви використовувати не хочете.

    Ну, і також раджу пройти по наступному шляху: «Шестірня» — «Параметри» — «облікові записи електронної пошти»:

    Ваши учетные записи электронной почты HotmailТестуємо онлайн-сервіси

    Тут багато чого цікавого можна налаштувати, в тому числі і вибрати псевдонім, який будуть бачити ваші опоненти по листуванню в полі «Від кого».

    Можливості пошти Outlook

    Тезисно пробегусь за можливостями сервісу. В принципі, налаштувань досить багато, але я торкнуся лише деяких.

  • Отже, повідомлення можна переглядати в декількох режимах. За замовчуванням, при відкритті вмісту листа зникає їх список, що комусь може здатися незручним. Для виправлення заходьте в «Шестірня» — «Параметри» — «Область читання». Так, настройки в новому Хотмайле намішані навіть більше, ніж у старому, але розібратися можна. Загалом, на сторінці переставляєте галочку в потрібне місце.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Можна налаштувати перегляд вмісту зліва від їх списку (зручно для широкоформатних дисплеїв) або під ним (зручно для старих «квадратних» моніторів).

  • З розряду — дрібничка, а приємно. При підведенні курсору миші до одного з заголовків листів у списку, у вас з’явиться можливість активувати прапорець (праворуч). Це дозволить прикріпити дане повідомлення вгорі (вміст даної папки), що чудовим чином дозволить не забути про якісь важливі листи. Чогось подібного в інших поштових сервісах я не помічав. Якщо вам не потрібно, щоб позначені повідомлення переміщалися, то просто зніміть це в налаштуваннях («Шестірня» — «Параметри» — «Відмітка»).

    Установка флажка в почте АутлукТестуємо онлайн-сервіси

    Крім прапорця (в контекстному меню аналогічна дія називається «позначити») в меню швидких дій над даними повідомленням є піктограмки для його видалення або позначки, як прочитане. Якщо ви хочете додати сюди щось своє, то зробити це можна буде у налаштуваннях («Шестірня» — «Параметри» — «Швидкі дії»).

    Быстрые действияТестуємо онлайн-сервіси

    Можна додати ще низку дій і вибрати ті з них, чиї значки будуть видні завжди поруч з назвою листа у списку (решта будуть проявлятися при підведенні до повідомлення курсору миші). Всі зроблені вами зміни будуть видні в розташованої трохи нижче області «Перегляд». Якщо швидкі дії ви вважаєте надмірністю, то просто зніміть галочку в першому полі цього вікна налаштувань.

  • Для створення нового повідомлення в Аутлуке потрібно буде скористатися відповідною кнопкою на верхній панелі. При цьому в випадаючому списку верхнього пункту меню «Параметри» можна буде вибрати вид редактора для створення повідомлення з можливістю форматування або без нього.

    Создание нового сообщения в HotmailТестуємо онлайн-сервіси

    При цьому у лист можна буде вставити картинку, як доповнення до тексту, а також звичайним способом прикріпити файл узятий з комп’ютера (розміром до 100 МБ), або з вашого хмари OneDrive (розміром до 300 МБ):

    Вставка в почтовое сообщение файла или картинкиТестуємо онлайн-сервіси

    У налаштуваннях можна налаштувати тип, розмір та інші параметри використовуваного в листі шрифту, а також поставити підпис, що буде додаватися до всіх листів автоматично («Шестірня» — «Параметри» — «Формат, шрифт і підпис»).

  • Пошта Бавовна досить тісно пов’язано з соцмережами і Скайпом, тому праворуч на верхній панелі ви знайдете кнопку, яка дозволить вам спілкуватися з вашими знайомими в Фейсбуці, Скайпі або месенджері в режимі чату.

    Чат в почте Outlook.comТестуємо онлайн-сервіси

    Скайп ж компанія Microsoft інтегрувала особливо глибоко, і ви зможете здійснювати голосові та відео-дзвінки прямо з веб-інтерфейсу пошти, скориставшись зазначеної кнопкою і виберіть абонента відкрилася праворуч панелі. Ще зібрана із соцмереж інформація про адресата може відображатися при читанні його листів.

  • У новому Hotmail за замовчуванням включена угрупування повідомлень на одну тему (аналог бесід в Гмайле).

    Группировка писем в Аутлук.комТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо вас це з якихось причин не влаштовує, то розгрупувати можна буде у налаштуваннях вашої пошти («Шестірня» — «Параметри» — «Групування за розмовами і попередня завантаження повідомлень»).

  • Дуже цікаво, на мій погляд, в Outlook.com реалізована фільтрація повідомлень. Сервіс автоматично класифікує розсилки, новини з соціальних мереж, фото і інший тип пошти. Для цього використовується поняття категорій, які відрізняються від папок відображаються в лівій колонці. За замовчуванням, категорії в лівій колонці взагалі не відображаються (мабуть, щоб не заплутати користувача) — можна створювати нові папки, крім тих, що є за замовчуванням (Вхідні, Відправлені, Віддалені і т. д.).

    Однак, якщо ви будете переглядати якийсь лист, то побачите в випадаючому пункті верхнього меню «…» підпункт «Категорії», де можна буде установкою галочки віднести дане повідомлення до однієї або декількох категорій. Але краще буде зайти в налаштування («Шестірня» — «Параметри» — «Управління категоріями») і поставити там потрібні галочки:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Перший стовпець відповідає за відображення даних категорій в лівій колонці інтерфейсу пошти нового Hotmail, а правий стовпець відповідає за відображення позначених категорій у випадаючому списку верхнього меню. Ну, а розташована в самому низу галочка дозволяє додати у верхнє меню, яке з’являється при перегляді якогось листа, окремий пункт «Категорії», а не заганяти його під кнопку «…».

    Категории в новом ХотмайлТестуємо онлайн-сервіси

    На мій погляд, дуже навіть зручно.

  • Який господар не захоче навести порядок у своїй поштовій скриньці. Це можна буде зробити, наприклад, шляхом створення додаткових папок і перетягування них листів. Можна буде і робота зобов’язати це зробити, але про це трохи нижче. А можна просто під входять скористатися вбудованою системою фільтрів і упорядочивателей:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Під «роботом» я мав на увазі можливість створення у налаштуваннях нового Хотмайла правил роботи з вхідною кореспонденцією. Налаштування це можна зробити, пройшовши по цьому тернистому шляху: «Шестірня» — «Параметри» — «Правила сортування нових повідомлень». Тут все як завжди — ставите одне або кілька умов, при виконанні яких можна буде, наприклад, перемістити даний лист у якусь окрему папку або переслати на інший ваш поштовий ящик (припустимо, на основний Емайл).

    Как создать правило в новом ХотмайлеТестуємо онлайн-сервіси

    Дані правила будуть виконуватися автоматично по мірі приходу нової кореспонденції у ваш ящик на Outlook.com.

  • Якщо ви звикли користуватися при роботі з поштою поєднанням клавіш, то Бавовна вас не розчарує. Для перегляду списку перебуваючи у веб-інтерфейсі натисніть «Шифт» + «Знак питання в лівому нижньому кутку основний розкладки клавіатури»:

    Список горячих клавиш для Аутлук.комТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо ж ви раніше користувалися інший поштою (Гмайл або Yahoo Mail), то можете активувати їх гарячі клавіші в налаштуваннях: «Шестірня» — «Параметри» — «Сполучення клавіш». Там же можна буде і зовсім відключити використання гарячих клавіш, якщо вам з якихось причин заважає.

  • За замовчуванням Outlook.com дозволяє переглядати прийшли в листах фотографії і програвати відеоролики при перегляді повідомлення. В принципі, організовано все зручно, бо можна не тільки подивитися, але і завантажити все одним архівом, або закинути в OneDrive.

    Просмотр фото и видео прямо в почтовом окнеТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо вам це не потрібно, то можете це справа відключити в налаштуваннях («Шестірня» — «Параметри» — «Параметри активного представлення»)

  • Якщо вирішите мігрувати на нову інкарнацію Хотмайла, то можна буде перенести зі старого ящика наявну там кореспонденцію і контакти. В налаштуваннях за це відповідає пункт «Шестірня» — «Параметри» — «Імпорт облікових записів електронної пошти».
  • Не завжди на сторінці e-mail-розсилки можна відшукати кнопку для відписки від неї.

    Быстрая отмена подписки на рассылку в почте АутлукТестуємо онлайн-сервіси

    Розробники від Майкрософта, мабуть теж про це знають, і тому додали для таких листів у меню випадаючого списку «Дія» пункт «Скасувати підписку». Дрібничка знову ж, але цілком собі припадає до місця.

  • Що ще крім пошти є в новому Hotmail?

    Ну, тут, до речі, на рідкість багато можливостей, у всякому разі в порівнянні з конкурентами. Якщо ви клацніть на кнопку в лівому верхньому кутку (перед написом Бавовна.ком), то побачите всі доступні вам з веб-інтерфейсу сервіси.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Фактично це окремі онлайн-сервіси, але об’єднані під вашим обліковим записом. Якщо наявністю хмарного сховища в зв’язці з поштою зараз вже нікого не здивуєш, то ось онлайн офіс (практично повний аналог стаціонарного) знайдеться далеко не у всіх. За допомогою нього можна створювати, переглядати або редагувати прийшли в листі файли, створені в microsoft word, excel, PowerPoint і OneNote. Дуже зручно, особливо для тих комп’ютерів, де офісний пакет не встановлено.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Зав’язаний мобільний офіс насамперед на хмару OneDrive, тому і відсилаю вас читати про Office Web Apps (онлайн офіс) саме в публікацію, присвячену цьому хмарному сервісу. А взагалі, Office Web Apps являє собою спрощений варіант офісного пакету і ось так, наприклад, буде виглядати його вікно редагування текстового документа:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Крім онлайн-офісу нам буде запропоновано скористатися додатком «Люди» і «Календар». У першому випадку ви зможете на сторінці додати у ваш аккаунт Майкрософта дані тих, з ким ви спілкуєтеся в соціальних мережах. Контакти можна буде експортувати з багатьох соцмереж, в тому числі і з нещодавно описаного мною Linkedin.

    Добавление контактов из соцсетей в Outlook.comТестуємо онлайн-сервіси

    Наприклад, ось такі плюшки ви отримаєте після підключення соціальній мережі Фейсбук до Аутлуку:

    Подключить Фейсбук к Аутлук.комТестуємо онлайн-сервіси

    Чат буде також доступний і при підключенні вашого аккаунта в Скайпі (можна ще і плагін Skype встановити, щоб в онлайновому аутлуке здійснювати голосові і відеодзвінки).

    Чат в почтеТестуємо онлайн-сервіси

    Особисто я не дуже товариський і вся ця мішура в поштовому інтерфейсі мені здається надмірністю, але багатьом ця інновація від Майкрософта доведеться по душі. Після підключення онлайн-сервіс «Люди» вже буде виглядати трохи по іншому:

    Соцсети в почтовом интерфейсеТестуємо онлайн-сервіси

    Ну, а вже згаданий «Календар» є, по суті, органайзером. Досить простий в освоєнні і скромний по функціоналу. Але в абсолютній більшості випадків саме такий і потрібен. До того ж він і погоду відображає, що дуже зручно.

    Про можливості ж Скайдрайва (пардом, ВанДрайва) повторюватися не буду, бо трохи вище наводив посилання на повноцінну статтю. Штука, по суті, зручна і має свою родзинку — віддалений доступ до будь-яких файлів на вашому комп’ютері з веб-інтерфейсу OneDrive. Так і так ще по дрібниці є на що звернути свій погляд.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу